31. 1. 2018

Divná místa 1

Doufám, že už jste úspěšně naočkovaní myšlenkami na příběhy o dávných vyspělých civilizacích a nechybí vám ani potřebná fantazie, a tak vás nemusím přesvědčovat, že historie rozhodně nezačíná nakousnutím jablka v rajské zahradě. Na těchto stránkách jste zatím měli možnost vidět nejrůznější divné „kamení“, na které lze narazit na rozlehlých prostorách Ruska, ale i leckde jinde ve světě, a tak možná mohl vzniknout dojem, že za takovými zajímavostmi je nutné cestovat někam hodně daleko do exotiky.
Jenže opak je pravdou. I u nás najdeme nespočet míst, která dokážou pozorným a informovaným očím vyprávět neuvěřitelné příběhy. A mnohdy dokonce stačí jen vyjít za humna…

Hostýnské vrchy – Smrdutá


V Hostýnských vrších můžeme narazit na celou řadu velmi zajímavých míst, kde si je možné o megalitech úspěšně zapřemítat. Všechno to však jsou – jak alespoň velmi přesvědčivě tvrdí průvodce - samozřejmě následky přírodních procesů:
Na Smrduté se nacházejí typické produkty mrazového zvětrávání - skalní stěny mrazových srubů, větší izolované skalní útvary, bizarní skaliska na vrcholu, suťová pole, povrchové skalní sluje v převisech a pseudokrasové puklinové jeskyně. Vznik pseudokrasových útvarů souvisí s tektonickým svahovým rozsedáním podél systému puklin v pískovcích rusavských vrstev a s dalším působením mrazu a gravitační modelace.(Chráněná území Zlínského kraje)

Tohle všechno odborníci přiřkli podivným skalním útvarům na malé sousedce jedné z hostýnských pyramid – Smrduté. Ale je to všechno? Kdo chce, ať věří. A kdo ne, pojďte se mnou na pomyslný výšlap.

Smrdutá… Kde se vzal takový nezvyklý název, jsem se nedozvěděla, ale vůbec bych se nedivila, že má docela prozaický původ: na své cestě na tuto hůrku jsem nejdříve ucítila a pak i uviděla známou hadovku smrdutou, která dokáže „provonět“ notnou část lesního terénu. A když k tomu připočítám, že se tu hojně vyskytuje i půvabný kakost smrdutý, je myslím situace jasná.
A co tu uvidíte?


Pokud na rozcestí zelené turistické značky vedoucí z Chvalčova na Čerňavu odbočíte na Smrdutou, zjeví se před vámi mezi štíhlými kmeny buků, javorů a jasanů tajuplný příkrý svah posetý balvany, kdesi nahoře ověnčený mohutnými kamennými ruinami. Místo opravdu působí magicky: svahy mají místy sklon až 55° (jak ta pyramida v Gíze!) a končí až kdesi o 100 metrů výš. Jste v přírodní rezervaci, kde se nekácí, a tak spadlé stromy leží přes balvany a značně znesnadňují výstup.


Svah pokrývá suť, ale i obrovské kvádry nápadně pravidelných tvarů:


Směrem k vrcholu je balvanů stále více. Leží přes sebe nebo se o sebe vzájemně opírají a vytvářejí kryté prostory. Jak uvádí tištěný průvodce, jsou tu dokonce i jeskyně. Nejdelší z nich má 56 metrů, a pokud zrovna nejste klaustrofobní citlivky, můžete ji prolézt. 
Na těchto snímcích si všimněte velmi přesně „uříznutých“ ploch kamenných bloků, které se na sebe těsně pod vrcholem navršily:



Zvláštní, dost pravidelné kamenné bloky však leží po velké části svahu: 








A přehlídku tvarů doplňují i takovéto opravdu bizarní skály:



Vnucuje se představa, že tu musela kdysi být mohutná stavba, která však byla naráz zničena. Zemětřesením? Obrovským výbuchem? Nebo snad přílivovou vlnou? Těžké kamenné stěny toho něčeho, co se vypínalo na vrcholu Smrduté, se jako smrtící lavina mnohatunových balvanů zřítily po svazích do údolí. Některé bloky však vypadají, jako by nebyly jednolité, ale ponechaly si původní podobu částí jakéhosi zdění:




Když konečně vylezete na vrcholové plato celého areálu, máte pocit - nebo u mě to alespoň tak bylo - že jste se ocitli u trosek nějakého centrálního zařízení, které mělo plnit nám neznámý úkol. Objevují se tu totiž kameny, které už bez rozpaků nazvu megality (umělými objekty) a které především udivují svou nesourodostí. Uprostřed je převržená jakási konstrukce, která byla původně sestavena z pravidelných bloků:


Vedle ní je "pohozen" objekt, který sem viditelně nepatří: nám známý „palačinkový dort“. Srovnejte si jej s předchozí fotografií a bude vám hned jasné, že tu něco nehraje: kde se to tu vzalo, když nic podobného v okolí nenajdete? Jakou to mohlo v této sestavě plnit funkci? A jak se to vůbec sem, do stometrové výšky dostalo? 


Kousek vedle jsou dva kameny s podivnými kresbami. Nebo snad znaky?



I tento kamenný blok s křížkem je, zdá se, součástí této sestavy:


A aby byl výčet úplný, leží tu ještě vedle sebe (na vrcholu hory 100 metrů vysoké a mající velmi strmé stoupání!) opracovaný, anebo ve vodě omletý valoun, za ním hranatý kvádr a v pozadí "palačinkový dort". Opravdu podivná sestava!


Obrovské kamenné struktury a jejich seskupení působí záhadně a monumentálně. Neméně zajímavou podívanou však poskytují i drobné detaily. Tak například vedle sebe ležící úlomek lité desky z hrubého štěrku a jemně opracovaný pískovec pravidelného tvaru. Takhle přece příroda rozhodně nepracuje!


Kousek dál jsou obrovské masy kamenných bloků prolévané polotekutou pastou...


… což se v poněkud odlišném provedení - tentokrát preciznějším - opakuje například zde...


… jemný otisk čehosi:


… navrtané otvory ke štípaní kamenné desky,...


… nebo perfektně a čistě vypracovaný zářez:


Když si celý areál obejdete, můžete uvidět, že v jednom směru byly sesuvy méně devastující a povrch hory zůstal poměrně dost zachovalý; obrovské lité desky tu leží z velké části na místě. 
Ale byl-li takto pokrytý celý povrch vyvýšeniny, čím potom tato hora ve skutečnosti byla?!


Na takové otázky si však musí odpovědět každý sám, nejen podle míry své fantazie, ale také podle zkušeností, které nasbírá nejlépe chozením po takovýchto místech a porovnáváním s tím, na co přišli jiní. Takže Smrdutá je místo, které byste v Hostýnských vrších určitě neměli minout. I když na mě celý tento prostor dýchnul atmosférou smutku, chaosu a zmaru, protože stopy obrovské devastace v tomto prostoru, ať už byla způsobena čímkoli, jsou nepřehlédnutelné. Ale tím vás rozhodně nechci odradit.

Tolik tedy jen pár postřehů z jednoho „divného místa“, jakých je v naší zemi velké množství. Nechci vám vnucovat jakékoli interpretace toho, co moje fotografie zachytily. Naopak doufám, že vás určitě napadnou i jiná vysvětlení, a bude-li to u každého něco jiného, vůbec nevadí. Jak se říká, více hlav...


29 komentářů:

  1. Není to jediné divné místo, např.Čertovy skály, Lidečko ,okres Vsetín.
    https://sk.wikipedia.org/wiki/Čertovy_skály_(okres_Vsetín)#/media/File:Cert_ska_01.JPG

    Jaká je to podobnost s obrázkem č.23 v článku "megality hovoří 2"? Až zarážející.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, však se ten první díl jmenuje "Divná místa 1".
      Těším se na další...

      Vymazat
  2. Jenom kousek od zmiňovaných Čertových skal se nacházejí Pulčínské skály, které taky stojí za zmínku. Podle článku jde se všemi skalními útvary v okolí o skalní labyrint, skalní město.

    https://cestovani.idnes.cz/pulciny-nejvetsi-skalni-labyrint-na-morave-fky-/tipy-na-vylet.aspx?c=A040908_161346_igcechy_tom

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I s jeskyněmi:-)
      https://mapy.cz/s/2mClc

      Vymazat
    2. http://home.tiscali.cz/muzspolvk/text/anotace.rtf
      str.12

      Vymazat
  3. Okoli trojstolecniku u nemeckych a rakouskych hranicich taky stojí za zminku. Nemluvne o místech , kde jsou roztrousene kameny, kde podle pověsti byvali obří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jste měl namysli Trojstoličník?
      https://mapy.cz/s/2mBW8
      nenimito

      Vymazat
    2. Ano, jaká jsou tam vytesany takove zlaby na sezeni, když nektere jsou na nepristupnuch mistech, což mi nejde do hlavy proč.

      Vymazat
  4. Oni pověsti o obrech se týkají skoro celého hornatého pohraničí, vč. nejznámějšího Krakonoše.
    Podobné je to s čertovými skálami, i těch je po republice dost:-)
    https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC2V7CT&title=certovy-skaly-horolezecka&guid=da9d11c1-2bc1-480f-89ce-d7ffebf9bccc
    https://mapy.cz/s/2mBC3
    Prostě v těch "kamenech" JE čertovina:-)
    Zvlášť pokud pochopíte komu se podle pověstí říkalo čerti a kdo je vedl...
    http://1.bp.blogspot.com/-OMpma2phVA4/VFv5e7Nyx1I/AAAAAAAAA7M/TxLgXxIo2Hc/s1600/Loki_Avenger.jpg
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co u Broumova, není něco?

      Vymazat
    2. Mno, stačí hledat:-)
      https://mapy.cz/s/2mCxw
      https://mapy.cz/s/2mCz5
      https://mapy.cz/s/2mCAr
      je tam i pár jeskyní....
      nenimito

      Vymazat
    3. I tohle je tam zajímavé
      https://mapy.cz/s/2mCDW

      Vymazat
    4. Jasně, mohl bych hledat sám.
      Myslel jsem to tak, že třeba někdo ví o tipu na něco zajímavého, souvisejícího se zde probíranými věcmi.
      Díky.

      Vymazat
  5. http://www.pyramidycr.cz/cs/index.php?index=centralni-mapa

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj všem,
    nevíte co tohle může být za geologický útvar? Nemyslím teď oficiální verzi. Nachází se kousek nad Horšovským Týnem: 49.6177183N, 12.8821889E
    https://mapy.cz/zemepisna?x=12.8863088&y=49.6147153&z=12

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze zeměpisné mapy je zřejmé, že Sedmihoří je pozůstatkem kráteru. Navíc je tu - čistě náhodou - patrná podobnost s jezerem Turgojak, o kterém se psalo v minulém článku. Takže já bych se přikláněla k meteoritickému původu.
      Jak víte, taková místa často vykazují různé anomálie, takže je pochopitelné, že jsou tu stopy dávného osídlení a různá ta "divná místa". A také že byl celý prostor vyhlášen za chráněné přírodní území a důsledně zalesněn. Jak jsem si totiž nejednou všimla, s místy, která je potřeba nějak schovat/zneviditelnit, se to tak dělá. Alespoň tedy u nás. :-)

      Vymazat
    2. Osobně mi to přijde spíše jako opevnění centrálního města než meteorit, ale mám asi jen jinou fantazii:-)
      https://www.geocaching.com/geocache/GC2B96H_stinny-vrch
      nenimito

      Vymazat
    3. nenimito,
      tak nevím, kdo jsme větší fantasta: meteorit, nebo opevnění pravěkého megapolisu o průměru 5 km! :-)
      Ale vážně. Myslím si, že když opevnění, tak ze všech stran, jenže tady je celá východní část nechráněná. Spíš to tedy opravdu vidím jako stopu po šikmém dopadu nějakého většího tělesa.

      Vymazat
    4. Na východě je voda, dříve teoreticky klidně podstatně větší plocha než dnes:-) Šikmý dopad by nebyl kruhový?
      Fantazie je výborná:-)
      „Důvod, proč je pravda mnohem podivuhodnější než fantazie je, že pravda nemusí dávat smysl“
      nenimito

      Vymazat
    5. To, že tam je voda, svědčí o tom, že v tomto místě je terén nižší (pokud si tam ovšem něco iniciativně nevyhrabal Krčín :-) Tahle východní prohlubeň je podle mě místem prvního dopadu těžkého tělesa do měkčího materiálu země, který je pak následně vytlačen do podoby západní kruhové hradby.
      Tolik moje ženská představa odvozená od praktického pozorování nešikovného upuštění vejce do hromady mouky.

      Vymazat
    6. Díky za reakce a za Váš blog obecně. Vaše články o těžební minulosti matičky Země jsou naprosto ohromující :) Od té doby, co jsem je četl (nyní už 2x), tak koukám na kdejakej kopec úplně z jiného pohledu :) Jdu prozkoumat další články. Ať se daří!

      Vymazat
  7. No jak jsem dával již v minulém článku za příspěvek :

    http://phix.rajce.idnes.cz/Rusava_-_pozustatky_po..../

    Takových míst jest dost.....:-) Ale Bojím se udat GPS, páč mám dojem, že již nějací lidé v rozvalinách ve "studních" kopou, místo je ukázkové na bývalé nejen velké hradiště vrcholové, a dá se tam nalézti mnoho zajímavostí nejen....a to nepočítám energii....
    Michal

    A hlavně kolik jich je ve Chřibech ! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, udělejte si vejlet do Jizerek. Kousek od Hejnic na Ořešník a plední kameny http://megality.rajce.idnes.cz/Oresnik_a_poledni_kameny/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, fotodokumentaci už máte, teď ještě napsat pár řádek a článek máte hotový!
      Myslím to naprosto vážně. Rádi to vyvěsíme na blog. :-)

      Vymazat
  9. Ještě jsem chtěl poznamenat, koukal jsem na ten kráter u Mezholez co tu byl zmíněn - přepněte si to na leteckou mapu a zazůmujte do nezalesněnejch míst např. zde https://mapy.cz/s/2oLVN - na všech místech najdete kameny, často pravidelnejch tvarů. Podle mě ten kráter je místo po výbuchu atomovky, nebo jiný zbraně. Všechny megalitický nálezy na území ČR (a samozřejmě nejen tam, loni jsem byl např. v Karélii a na poloostrově Kola a je tam k vidění to samé) jsou poškozeny výbuchem. Jinak krom těch Jizerek taky stojí za vidění "šutry" v okolí Českého Rudolce, např. Schillerovy kameny, ďáblův chelba, ďáblova prdel a mnoho dalších...

    OdpovědětVymazat
  10. Vla Bi, článek napsat samozřejmě můžu, ale v podstatě nevím co do něj napsat. Nejlepší je vidět ty útvary na vlastní oči. Na mě působí jako umělého původu, ale nemusí to tak bejt... Byl jsem na Vottovaaře, to co jsem viděl zase působí jako umělé, do luftu vyhozené (smetené tlakovou nebo vodní vlnou). Ale někdo jinej řekne, že je to přírodní (eroze a bla bla bla). Nejsem schopnej to posoudit. Na severu Koly jsem objevil "řeku" opracovaných šutrů (cca 100m širokou a minimálně 800m dlouhou, ale spíš delší). Některý šutry měly v sobě vyvrtané kulaté díry o průměru cca 15cm (neměl jsem metr, tak odhaduju). Ty díry byly na 100% nepřírodní. Některý ale byly už celkem omletý vodou, takže tam nějaký pátek už musí ležet. Kolega to ale šmahem zhodnotil jako odpad ze stavby nedaleké hráze a díry jako novodobou záležitost z lomu. Možná jo, možná ne. Nebo ve Vyborgu (kousek na západ od Petrohradu) jsou k vidění jak pohozené kvádry, tak i zdi z nich, kvádry velké i 5 metrů. Jasně není to velikostně nic extra, jinde jsou podstatně větší, ale i tak bych chtěl vidět "primitivního" člověka jak je skládá na sebe... :-) A hlavně proč. Předloni v Bosně jsem koukal na precizní megalitický zdi "Daorsan". Tam nemůže ani nejpesymystyčtější věděc prohlásit, že je to přírodního původu. No a jak jsem psal vejš, všechno toto o čem píšu nese známky násilnýho poboření. Tahám sebou dozimetr a sem tam na těch šutrech naměřím víc než má okolí. Ne o moc, ale 2-3 násobek. Kdysi jsem měl svojí teorii na to všechno, dneska si ale nejsem vůbec jistý a jediná věc která jistá je, že všechno je jinak :-) (než nám tvrdí oficiální autority)...
    P.S. omlouvám se za svuj pravopis, obvykle píšu tak jak mluvím, ale snažil jsem se aby to bylo aspoň trochu podle pravidel, abyste mě hned nevypískali...
    P.S.2 a taky se omlouvám za nepodepsání, všimnul jsem si až teď, že je tu výzva k podepisování. Takže Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chorche, můžeš poslat na sebe kontakt na naši mailovou adresu?

      Vymazat
  11. Ahoj, kontakt jsem poslal 15. na myslenkyocemkoli@gmail.com a jen hlásím že zatím bez odezvy (nikdo se mi zpět neozval)
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, jakou máš mejlovou schránku. Některé schránky bohužel mejly s .com hází ještě do spamu.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů