18. 6. 2017

Omluva a prosba aneb záhady nejen archeologické

Vážení čtenáři „Myšlenek o čemkoliv“!

V amatérském nadšení jsem nashromáždil zajímavé materiály o záhadách archeologie. Jak jsem psal, původně jen pro sebe, a když jsem později zjistil větší zájem a nejen v blízkém okolí, poskytoval jsem nasbíraná data dále. Až se nakonec možnost si je stáhnout objevila i zde. Vůbec jsem si v té chvíli neuvědomil, že neuvedení zdrojů a odkazů na ně, jak vyžaduje autorský zákon, bude v tomto případě někomu vadit. Ale vadí a mají pravdu, nebyla dodržena pravidla, chápu.
I to, že se jedná o nekomerční záležitost, bez honoráře a poskytovanou dále zdarma, mne vedlo k domněnce, že snad lidé přimhouří oči nebo alespoň jedno a půjde i jim hlavně o to, aby se informace šířily. Nepřimhouřili, ale nebyla dodržena pravidla, chápu to.
Uvedení materiálů do souladu s autorským zákonem by pro mne znamenalo velké množství času. Zpětně zjišťovat, odkud která fotografie byla, žádat v několika jazycích o svolení, doplňovat poté k jednotlivým obrázkům zdroje a odkazy atd… Jinak by totiž (jak nám bylo sděleno) hrozilo řešení právní cestou a údajně by mohlo vést i k zablokování stránek. Chápu to, nebyla dodržena pravidla.
Těm, kteří se ozvali, jsem se omluvil a slíbil nápravu. Opatření bylo již na těchto stránkách
učiněno a přístup k uvedeným informacím vám byl znemožněn. Dalším krokem je, že prosím vás, kteří jste si tyto materiály stáhli, abyste je (o Záhadách archeologie – 5 částí) dále žádným způsobem nešířili a používali je jen pro soukromou potřebu. Uvědomte o tom i ty, kterým jste to třeba dále poslali. 
Nenapadlo mne, že budu muset něco takového činit, ale nebyla dodržena pravidla zákona, chápu to.
Omlouvám se vám všem, pokud vám to způsobí nějaké nepříjemnosti. Neměl jsem to v úmyslu.
Nal

Zájemci o text se mohou obrátit na adresu: zahadyarcheologie@seznam.cz

(©)2017 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.
 

12 komentářů:

  1. Je to smutné, že se vždy najde rejpal, který striktně dodržuje pravidla, a proto to požaduje i od ostatních. Určitě je ten/ti dotyčný/í dodržují např. i za volantem, při dodržování rychlosti :), protože to je také zákon.
    Je to škoda, protože záhady archeologie jsou velice zajímavé a poučné.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že to je slovíčkaření(ostatně jako u všech záKonů), ale v podstatě pokud se tím neobohacuješ, tak z toho těžko nějaký soud (soudce) vytvoří případ - tedy pokud by se tím měl zabývat státní zástupce. Navíc by podle mne u toho musel figurovat autor originálu, jinak v podstatě žadný právník nemá šanci, není schopen zastupovat někoho, koho ani vlastně nezná, myslím. http://zakony.centrum.cz/autorsky-zakon/cast-1-hlava-1-dil-4
    Teoreticky by mělo stačit označit ten obrázek, že je to rozmnoženina z vyhledávače Google(jelikož ten má skoro celý www naskenovaný a těžko bude někdo dokazovat, že konkrétně tento obrázek v tu dobu Google nevyhledal na svém www).
    Něco jiného by bylo, kdyby ses tím obohacoval:-) Je to jako u filmu, dokud neprodáváš kopie za peníze, nikoho nezajímáš.....

    Není jednodušší třeba vytvořit blog někde na webu, který těmto zákonům nepodléhá? Teda pokud vůbec něco takového jde?
    Ale nejsem právník, třeba tu nějaký je a mohl by přispět informacemi?!
    Třeba by zde mohli přispět ti, kdo tak chytře psali o porušování. Alespoň bychom tu měli nějaké vzdělané příspěvky....
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  3. Taky to nechápu. Nafotili to, zveřejnili to. To jako když si někdo nafotí zadek, dá tu fotku na FB, já jí budu sdílet a on mě zažaluje? Tak ať si ty fotky strčí do šuplíku, když nechce aby je někdo viděl aniž by u nich bylo jméno,datum,místo,čas,PIN,otisk autorova ctihodného prstíku,atd.
    Honza

    OdpovědětVymazat
  4. Oni ten zákon nevymysleli, jen požadovali jeho dodržování. Být na jejich místě, nechal bych to a byl bych rád, že se to někomu hodilo. Ale porušil jsem "pravidla hry", chápu to.
    Také jsem byl nejdříve překvapen, jako kdybych zahlédl UFO... Možná mysleli, že to prodáváme, že se obohacujeme díky jejich snímkům, nevím. Ale zákon jsem nedodržel, chápu to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ale opravdu myslím, že stačí pod jakýkoliv obrázek z netu napsat Zdroj: google.com nebo Zdroj:pinterest.com a nikdo nic nemůže pípnout...... a budeš mít pravdu, jelikož si to tam opravdu vlastně našel.
      nenimito

      https://plzen.cz/soucasny-ideal-muzske-krasy-lumbersexual/plzen_cz_2021031-img-mel-gibson/
      https://prezenu.joj.sk/relax/208995-privitajte-doma-sviatky-jari-najkrajsie-diy-napady-na-zdobenie-velkonocnych-vajicok

      Vymazat
    2. Nejsem právník. Moje domněnka je, že toto
      (Google, Pinterest atd.) jsou jen nástroje, které na základě zadání vyhledávají zdroje a jen poskytují náhled, co kde najdeš. Ti to asi budou mít ošetřené.
      Důležité je, že pokud to jen pošleš emailem a nepublikuješ na NETu, pak to tam být nemusí.

      Vymazat
    3. Nejste právník, na to můžete být pyšný, ale nebuďte také blbec. Ovšem jak říkáte a jste si vědom, hrajete jejich hru.. Nechápu jak jste mohl přistoupit na tak nespravedlivá pravidla... Mohl jste si vytvořit vlastní hru, s fér pravidly a konkurovat světovým mocnostem. Já tuto jejich hru na blbost a zákon a ve výsledku čistá zlovůle autorit ničící nevinným lidem život. Takovou hru si nechte, a voni že klidně.. že prej se to tady beze mě nepotento.. hráli machry. Téměř ihned jsem začal tvořit lepší hru. A nakonec uvidíme, čí hra bude pokračovat i do budoucna. Jestli ta má, nebo ta ... vaše.. rád bych věřil tomu že v budoucnu budou existovat obě.. což teda je prakticky nemožné, v podstatě to dopadne tak, že buď lidé pochopí pravidla mé hry, která je totožná ještě s dalšími, vlastně to není má hra, je to hra, s takovými a takovými jednoduchými pravidly, jsou sice na první pohled velice odpudivé, ale v tom je kvalita té hry. Člověk musí být zralý aby ty pravidla dovedl pochopit.
      Mimochodem, nikdo nereprezentuje můj postoj k autorským právům lépe, než Jarek Nohavica. Pravý umělec, a na celé aut. práva kašle.. a vidíme ho snad umírat hlady nebo si stěžovat jako toho odporného parazita svěráka(který si opravdu nezaslouží velké počáteční písmeno) ?? Ne a naopak, co vidím je jak má Nohavice přecpané obrovské haly fanoušků. Takhle vypadá autorství a takto vypadá dílo. Autorský zákon způsobil to, že prominentní lempli co si myslí že jsou nejlepší režiséři, scénáristé a vše v jednom, tak potom tihle "umělci" vytvářejí braky na počítačí, a pak s takovým šmukem zamořují svět.. jak to vypadá dnes ? Dnes už několik let filmy nesleduji, občas se podívám na nějaký z mých starších oblíbených... ale ty braky co dnes ti lempli tvoří, na to se nedá dívat, nevidím v tom kus té usilovné práce nadaného člověka. Vidím v tom pouze namyšlenost, touhu vydělat za každou cenu a být slavný.. A ještě si to ti šmejdi dovolí vymáhat, nebo dokonce říkat kopírování krádež. Mě by bylo šumafuk když bych si vyrobil nějakou vlastní věc, třeba mobil, a vy by jste mi to obšlehli.. a můžete si na tom klidně i vydělat, je mě to jedno.. V momentě kdy své dílo předložím veřejnosti, ztrácím k němu jakékoli nároky, pokudy bych si ho chtěl chránit, díval bych se na něj sám zavřený v místnosti.

      Vymazat
  5. A sú vôbec nejaké "autorské práva" to, o čo tu kráča ? Osobne si nie som celkom istá. Ale keď mailom nevadí, mol by si mi to poslať, Nal ?
    IvH

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Napište, kam to chcete poslat.
      zahadyarcheologie@seznam.cz

      Vymazat
  6. Pokud dojde k publikování na NETu, je nutné mít souhlas autora uvádět zdroje.
    Ano, mohu.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů