12. 1. 2017

Googleearth - kouzlo okamžiku

Narazil jsem na něco, co mě zaujalo. Na internetu se sice v tomto případě mluví o probuzení bájného Krakena či chobotnice velké 200m, ale já tam vidím velrybu, která právě v okamžiku snímku pořízeného ze satelitu vyskakuje z vody. Zaznamenal jsem to na video, tak si můžete na googleearth ověřit. Jedná se o oblast ostrůvků u Antarktidy.
Jen mi v tom nesedí rozměry té velryby. Největší velryba na Zemi je plejtvák obrovský, který by měl mít délku hrudní ploutve 3-4 metry, což i s tělem může dělat rozteč cca 12metrů (můj odhad) a to ještě v případě opravdu velkého exempláře. Jejich délka se pohybuje do 33m.
Podle googleearth mi však vyšlo (a dal jsem tam rezervu) rozpětí hrudních ploutví větší, než 22 metrů, což už by musel být megapletjvák :-)
Ale předpokládám, že jde pouze o nepřesnost měření danou nějakým zaokrouhlováním aplikace googleearth. I když na druhou stranu - zkoušel jsem si v téže aplikaci změřit svůj dům a rozměry se shodují na plus mínus deset centimetrů.

Video má bohužel po nahrání na blogger výrazně snížené rozlišení, takže kdo se chce podívat, nezbývá, než se podívat u sebe. Screen je pod videem.
Rybička je vidět i na současné mapě googlemaps na těchto souřadnicích: 63°02'56.4"S 60°57'32.3"W



(©)2017 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

38 komentářů:

  1. Jen připomínka - pokud by se jednalo o velrybu, tak to není rybička...

    OdpovědětVymazat
  2. Když už jsme u těch náhod koukněte na 35°31'2.67"N 111°22'19.89"W , co tam uvidíte :-) , já před 21 lety tam viděl ufo, asi sledovali co se děje u bývalého puebla indiánů Anasazi. Další pro mě zajímavé místo o kus dál 35°25'32.74"N 111°15'30.06"W - Co to tam kdo a proč vybudoval v kráteru, minimální příjezdové cesty, poušť, bývalé letiště, jako by tam zapoměli kulisy stargate :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se dalo najít. Tak buď je to tak, jak píšou, nebo to má cosi maskovat... :-)

      http://rodencrater.com/spaces/all/
      http://rodencrater.com/about/

      Vymazat
    2. Anonyme,
      tvůj první odkaz směřuje k ruinám starověkého indiálského puebla Wupatki. Ony dvě válcovité stavby na kopci jsou - mohu-li si tipnout - nádrže na vodu pro přilehlý obslužný areál. Ale můžu se mýlit.
      Ve druhém odkazu se jedná o Roden Crater, známé landartové dílo amerického umělce Jamese Turella, který si tento kráter koupil a na základě inspirace pyramidami Střední a Jižní Ameriky tam nechal podle svého návrhu v zemi vybudovat něco jako moderní artefakt - observatoř. Něco blíž k tomu v krátkém videu zde: video na https://vimeo.com/67926427. Stojí za shlédnutí. :-)

      Vymazat
    3. Zdravím, co se týče nádrží na vodu, tak asi ne, když jsem ta tam tehdy viděl na místě, tak objekt byl pouze jeden, stojící na 3 slabých nohou, to by vodu neuneslo, objekty jsou cca 350 až 400m daleko od vyhlídky na pueblo, převýšení cca 100m v takové úžlabině, nebylo na něj vidět krom jednoho místa. Kamarád měl kameru, a tak jsem mu řekl ať mi to tam natočí, nebyl toho schopen, kamerou ujížděl všude možně, ale ono místo nenatočil, a nic tam neviděl. Asi nemeditoval jako já v té době :-)).
      Co se týče Roden crateru, je to takové zvláštní místo, neviděli jsme žádné cedule, silnice k místu mizerná na rozdíl od ostatních v okolí. Při tak ohromné stavební investici a rozsahu docela podivný přístup. Jako by tam nikoho nechtěli :-), Účel a význam toho místa mi uniká.
      Mettaman

      Vymazat
    4. Zrovna jsem se chtěl optat, kde jsi TO viděl, páč před 21 lety kdo měl W95 a iPentium s modemem na Cesnet, tak byl "za vodou":-) 3/4 uživatelů v té době měli 486 s W3.11.
      A teoreticky TO tam mohlo zbýt z natáčení třeba Dne Nezávislosti, od Hollywoodu je to 8h cesty....
      nenimito

      Vymazat
    5. Zdravím, je to asi tak, že jsem tam byl v roce 95, já a počítače v té době, nic moc, ale fotil jsem, dost. Po letech jsem si nad Google earth připomínal místa kde jsem tehdy byl a co jsem viděl a k mému úžasu to tam bylo. Jako tenkrát. Jn navíc Dvakrát. Tak asi tak. Na podobné "jevy" mám docela štěstí, viděl jsem je vícekrát, různě, v různých obdobích života. Tehdy jsem to tam viděl, ale kupodivu jsem, nemastil do kopce si to prohlédnout zblízka, což bych asi nezadržitelně udělal, ale cosi uvnitř, ne strach, říkalo dívej se ale nechoď dál, teď a tady ne. To je asi tak k doplnění vše. Je to subjektivní a osobní zkušenost, možná určená jen mě, pro doplnění.
      Zdravím všechny na tomto webu a děkuji za nastolená témata a "vrtáky do hlavy", doplnění mé mozaiky co si skládám o dění minulém i současném. Díky Vla Bi a Michalovi B
      Mettaman

      Vymazat
  3. Zkuste tohle místo v Austrálii... 23°49'21.4"S 133°50'03.8"E

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nal,
      mohu-li vyjádřit svůj názor, pak bych v tom viděla pozůstatek zavlažovacího systému, jaký se používá v extrémě suchých oblastech. Na Sahaře je najdeš u téměř každého osídleného místa. Např.: 25.626983, 21.127976

      Vymazat
    2. Možné je asi cokoliv. Kousek vedle (doprava-na západ) jsou další linie. Nenašel jsem, že by se někde psalo kdo, kdy a proč.
      Různých linií je na světě moc. Nejen Nazca, ale i v její blízkosti (Peru), v Bolívii, u města Palpa (Peru) atd.... ohledně účelů jen samé spekulace.

      Vymazat
    3. Nal,
      máš-li na mysli toto: -23.822106, 133.829797 , pak se bezpochyby jedná o dálkové elektrické vedení.

      Vymazat
    4. Ne o kus jinde. Dají se někam poslat fotky, printscreeny apod.?

      Vymazat
    5. myslenkyocemkoli@gmail.com

      Vymazat
    6. Pošlu něco večer. Asi o spoustě věcí víte, ale co kdyby...

      Vymazat
    7. Dej prosím ke všemu souřadnice, ono je obvykle důležité i okolí.

      Vymazat
  4. Já si trošku zakonspiruju :-)
    Hledal jsem kytovce, jehož hlava a umístění ploutví by tvarem odpovídaly obrázku, ale bez výsledku. Žádný nemá ploutve takového tvaru a tak blízko hlavy, která by aspoň vzdáleně připomínala tu z obrázku. Zato jsem ale našel jiného mořského živočicha, který by tomu z google tvarem jako z oka vypadl.Jen se nejedná o hlavu, ale naopak o zadní část. Jen ta velikost je poněkud zvláštní - a to hodně. Udělal jsem v grafickém editoru malé pokus a posuďte sami. Část živočicha, která je na mapě google nad vodou jsem označil do žlutého čtverečku.
    Obrázek k posouzení je zde:
    https://lh3.googleusercontent.com/LEJ0kJrzWI2L9sVHdDl1L11hsyW8SYZMNGKh8uwSW5yccKILFJZbHmIOcCAPR17IyXctPN5GmXapyxEU8bnrTxDanv2POM6It9fsQA=w1024-h768-no

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co třeba krakatice?
      http://www.chovzvirat.cz/zvire/3980-krakatice-obrovska/

      Vymazat
    2. Nějaký obří hlavonožec by to mohl teoreticky být. Ani nechci domýšlet ty rozměry, které, v případě, že by google nelhal a jen ta šířka zadní ploutve činí cca 22m, by byly doslova monstrózní. Úplně jak z nějakého bájného mýtu, kde takové potvory stahovaly pod hladinu celé lodě jako malinu pomalu každý druhý den.
      Pak si ale říkám, proč to strýček google nevyretušoval? Že o tom objektu věděl, je téměř tutovka - proto místo obvyklého reliéfu dna, tam nechal mořskou hladinu. Asi je to fakt jen nějaká podivná velryba...

      Vymazat
  5. Našel jsem další zajímavost na googleearth (nebo na googlemaps). Nachází se "to" na -66.273354, 100.984661. Na první pohled zcela nepřírodní útvar :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím všechny po delší době. Články ještě nemám dočtené. Každopádně, opět zajímavá témata.
    Ohledně Antarktidy nechápu nic. Bud budu potřebovat odborníka geologa a fotografa, který mi to vysvětlí, nebo si budu dál myslet, že google zaměstnává ty nejhorší fotografy z nejhorších. Nebo mi nezbyde nic jiného, než zůstat konspirátorem.
    Je teprve konec ledna a už jsou nové fotky. Ale tak splácané dohromady, že jako laik trpím.
    https://www.google.cz/maps/@-80.1851441,160.6292018,256904m/data=!3m1!1e3 ta čmouha?

    https://www.google.cz/maps/@-80.1851441,160.6292018,256904m/data=!3m1!1e3 tohle jsem nepochopila vůbec

    a při ještě větším přiblížení google 2017 vlevo krásně čisté, pravo google 2017 rozmazané https://www.google.cz/maps/@-77.6486024,167.3867381,607m/data=!3m1!1e3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alexandrie,
      to první těžko říci, pokud by tam byl nějaký výškový rozdíl, mohl by to být ledovec.
      To druhé je totéž a to třetí je normální - vzniká to překrýváním různých snímků, které vznikaly za různých světelných podmínek, možná i jiným zařízením.

      Vymazat
    2. Aha, zkopírovala jsem omylem dvakrát stejný odkaz.
      Je zvláštní, že nikdo třeba nepřijde s takovou fotkou - myslím to rozmazanou šmouhu přes horniny (či hory??). S tím, co dokázala příroda, takový zajímavý ledovec.

      Já i chápu, že je to způsobené různými světelnými podmínkami a možná i jiným zařízením. Ale já bych něco takového neodevzdala. A už vůbec ne někam, kde to uvidí miliony lidí.

      Vymazat
    3. Alexandrie,
      ty fotky nedělají fotografové, ale mašiny - satelity, případně letadla nebo drony. Nemají zase až tak moc na výběr, prostě když jsou nad daným místem, tak fotí. Když jsou tam mraky, musí vyfotit až při jiném přeletu.
      Pro civilní účely nejsou určeny technologie, které zaostří z vesmíru i nápis na krabičce sirek, s tím je třeba se smířit.
      Jednou jsem si zjišťoval, co by mě stálo nechat si udělat snímek konkrétního místa v kvalitě jako je třeba pro předpověď počasí. Málem jsem spadl ze židle :-)

      Vymazat
    4. Michale, to bude ono. Teda, já věděla, že to fotí mašiny a ne lidi. Ale bohužel jsem si myslela, že je to tou technikou, která umí zaostřit z vesmíru i nápis na krabičce od sirek. Tak jsem aspoň spadla zpátky za zem.

      Vymazat
  7. https://www.google.cz/maps/@-77.5895368,166.826235,954m/data=!3m1!1e3 tyto rýhy bych taky potřebovala od odborníka geologa vysvětlit.

    A zase toto od fotografa https://www.google.cz/maps/@-76.2067624,168.3601408,40631m/data=!3m1!1e3

    A toto jsme tu myslím už řešili https://www.google.cz/maps/@-70.1496193,87.7835175,27689m/data=!3m1!1e3



    (https://www.google.cz/maps/@33.8154129,-103.0443169,10807m/data=!3m1!1e3 toto jsou kruhová pole? )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alexandrie,
      pokud bych měl hádat, tak ten první snímek ukazuje větrnou erozi na sněhu.
      To druhé může být jen odlomený ledovec. Kolem předmětů na moři je pak na mapě znázorněn nikoli reliéf dna, ale reálná hladina. Zde je ale velmi nízké rozlišení, proto je tam prd vidět.
      To třetí připomíná klasické lajdácky prováděné retušování, ale ta rozloha je až moc veliká - cca 23km na 7km. Je to pouze na snímku z roku 1996 a ještě se jedná o snímek z U.S. geologického výzkumu. Na jiných satelitních snímcích již není vidět nic. Buď již jde o kvalitnější retuš, případně je lokalita již pod sněhem nebo tam prostě nic nebylo. Těžko říci.
      Ta kruhová pole jsou docela slušnej úlet:-) Z praktického hlediska je to nejméně vhodný tvar pole s maximem nevyužívané plochy.

      Vymazat
    2. Michale, děkuji.
      Ten "svítící obdélník" mi ale přijde hodně divný.

      A ta kruhová pole mě pobavila. Hlavně, kolik jich tam je a to i v Mexiku, pokud jsem se dobře dívala. A ano, první mě napadlo to praktické, spíše nepraktické, hledisko. A jestli dobře vidím, tak stejně sadba je v řádku. Převážně. Ale našla jsem i takové, kde je v kruhu. Tak snad je to dost velký kruh a tudíž se případnému traktoristovi/řidiči kombajnu nedělá špatně :-DDD

      Vymazat
    3. V časopise Zem a vek bol kedysi článok s nejakým alternatívnym poľnohospodárom - inžinierom, ktorý pestoval práve týmto spôsobom a aj to zdôvodňoval. Myslím, že pointa bola práve v tom, že sa pri tom nepoužíva ťažká technika, ktorá znehodnocuje pôdu. Ak by bol záujem, môžem to pohľadať a napísať o tom viac.
      IvH

      Vymazat
    4. Uprostřed toho kruhu je mechanizmus, k němuž je připevněné rameno, jímž onen mechanizmus otáčí. Do tohoto ramena je pak zaváděna voda a tak je pozemek pravidelně, bez pošlapání a zcela "adresně" = bez plýtvání zaléván.
      Toto rameno však dokáže i jiné práce: otáčením zemi kypří, hnojí, pleje, případně sklízí úrodu. Vůbec to není hloupé zařízení a používá se po celém světě, především pak v místech s nedostatkem vody.
      Vlabi

      Vymazat
    5. Děkuji IvH i Vlabi. Čehosi takového jsem s všimla i na těch snímcích, ale nevěděla jsem, co přesně to je. Jestli třeba jen nějaký kabel??? Takhle to zní dost dobře. Zase jsem o něco chytřejší. Děkuji

      Vymazat
    6. Vlabi,
      s tím ramenem si to neumím dost dobře představit. Koukala jsi se na průměr těch polí? Ta větší mají kilometr v průměru. 500m dlouhým ramenem by nic rozumného neotočilo (o ložiskách a uložení mechanismu ani nemluvě). Mě to při zvětšení přišlo jen jako nějaká hadice, kterou se vede něco odněkud někam. Už jen to, že po několika desítkách metrů je podepřená něčím na zem.
      Kdyby byla políčka v průměru 50, možná ještě 100 metrů, pak bych si uměl představit, že by se otáčelo a třeba zavlažovalo, postřikovalo. Ale určitě ne nějaké orání, podmítání apod.
      IvH - u menších políček, kde je vidět kruhový způsob osázení plodinami, tam bych souhlasil s tím, že to není obdělávané těžkou mechanizací, ale jsou tam i taková, kde jsou řádky. Tam už musela nastoupit buď lidská síla nebo mechanizace. V tomto případě to řádkování právě moc nechápu, protože ten počet otáčení a to nemluvím o těch kraťounkých řádcích poblíž "tečen" u okrajů - to je jako udělat krátké řádky brambor napříč "nudlového" tvaru pole :-)
      Pokud najdete něco blíže v češtině, rád bych si něco o tom pročetl. Důvod to mít nějaký bude, ale s tou absencí techniky u polí s kilometrem v průměru si to zatím neumím dost dobře představit.

      Vymazat
    7. Tak dohledáno. Jedná se o zavlažovací systém. V Mexiku je takto nadzemní technologií zavlažováno 70% kruhových polí. Zbytek kapénkovou nebo podzemní instalací pod každým druhým řádkem. Ta je sice efektivnější, ale zato podstatně dražší (43 tisíc kč za hektar) a výdrž jen několik málo let.
      Obdobný systém kruhových polí mají například v Saudské Arábii, Oklahomě, Kansasu ad.

      Vymazat
    8. Jedná sa o Agrokruh autora Jána Šlinského, perfektná vec.
      http://udrzatelne.sk/revolucne-organicke-farmarcenie
      https://www.youtube.com/watch?v=fIfsCVt48Tc
      Na webw je toho viac

      Vymazat
  8. Našel jsem pár názorů.... :-)
    http://eurodenik.cz/kaleidoskop/satelity-zachytily-unikatni-zabery-zahadneho-morskeho-tvora-jedna-se-snad-o-krakena
    Ale třeba i takový...?
    "Velmi málo informací je k dispozici o Sail Rock, malé sopky se nacházejí se asi 35 km jihozápadně od Deception Island. Ta se zvedá asi 30 metrů nad mořem a nabízí plachtě podobný tvar (odtud jeho název). Je složena z vrstev pyroklastického brekcií a tufy střídají s lávových proudů...."
    Což by i teoreticky odpovídalo tomu, že tam není retuše mořského dna, ale fotka pevniny.
    http://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=auto&tl=cs&u=http%3A%2F%2Fwww.snopes.com%2Fkraken-google-earth-sail-rock
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě něco....
      https://www.flickr.com/photos/margaretms/2315960292
      nenimito

      Vymazat
    2. Nenimito,
      díky za další názor.
      Každopádně dle mne jde o živočicha. Už jen ten fakt, že spodní strana ploutví je světlá a horní tmavá, což je typický ochranný prvek, jako třeba u ptáků.
      K názoru, že jde o ponorku - nikdy jsem nenarazil na ponorku nebo jiné plavidlo, které by mělo horizontální (stabilizační) krídla spirálovitě zahnutá - to by nutně vyvolávalo rotační pohyb podél podélné osy (jako třeba u šípu). Ono vlnovité prohnutí je naopak typické pro pohybový aparát mnoha živočichů, kdy díky onomu vlnění dochází k posunu vpřed (vzad).

      Vymazat
    3. Michale,
      tu ponorku jsem myslel jen jako názor na tu velikost, která mi poněkud zaskočila:-)
      A teoreticky to světlé a tmavé mohou být vrstvy lávových proudů a sněhu.
      Ještě jsem našel nějaký aktuální podklad z r.2016 do Google Earth z programu Sentinel3 - pro měření mořské topografie povrchu, moří a půdy povrchovou teplotu, barvu oceánů a barvy půdy.
      Tak kdyby zaujalo... i když jsem úplně přesně nepochopil, co vlastně znázornuje. Ale ukazuje, že tam NĚCO je i 2016, i když "fotka" je 04/2013. Ale muže to být i nějaké "kamuflování", známe:-)
      http://www.gearthblog.com/wp-content/uploads/2016/06/Sail-Rock.kmz
      nenimito

      Vymazat
    4. Ten odkaz mi naprosto nic neříká - asi jako nějaký "úchylný" matematický vzoreček :-)
      Vím, že oči klamou, ale já tam prostě vidím aerodynamický konec/začátek těla kuželového tvaru s dvěma postranními ploutvemi.
      Nevím proč by nemohlo být něco na bájích a mýtech o obrovských hlavonožcích. Co vím, tak vojenské ponorky běžně zaznamenávají natolik obrovská těla, že neodpovídají žádnému oficiálně uznanému tvoru. Z pochopitelných důvodů se však na veřejnost zprávy z atomových vojenských plavidel nedostávají :-)

      Ať je to, co je to, skála to pro mě rozhodně není.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů