3. 12. 2016

Zemědělství (nejen) na Vysočině

Věty níže napsané klidně berte jako jeden MichalB povídal.
 
V týdnu jsem byl u jednoho svého zákazníka-zemědělce, který podniká na Vysočině. Sám z počátku, než zjistil můj osobní postoj, mluvil velmi vyhýbavě, ale pak, když viděl, že jsme na společné vlně, se ve vyprávění rozjel. Byl tak konkrétní, že když by něco podobného odvysílala naše "nezávislá" ČT1 v hlavních zprávách, obyvatelům ČR by spadla brada a leckomu ve vládě by přišly vhod křídla, až by nedobrovolně letěl z okna ven.
Jde o oblast, kde podniká i veřejnosti již známá firma Agrofert a.s. Mimochodem od zdejšího vydání nedávného článku o pěstování GMO v Čechách v roce 2016 k nám pravidelně někdo z této firmy po očku nakukuje. Ale k tématu. Nebudu uvádět žádná jména. Některá si domyslíte, jiná z důvodu bezpečnosti zůstanou nevyřčena. 

Onen zákazník-zemědělec podniká v oboru chovu masného dobytka plus další činnosti v zemědělství. Kupoval jsem (vyměňoval za svoji práci) od něj čerstvé potraviny velmi vysoké kvality. Až do teď. Zákazník "zavírá krám". A to díky praktikám, které v okolí Agrofertu jsou používány na střední a malé podnikatele v zemědělských a přidružených oborech, které náhodou konkurují oné zmíněné firmě. Pochopitelně též dalším firmám buď přímo nebo nepřímo napojeným. Tyto praktiky si v ledasčem nezadají s těmi, jež lze vidět v amerických akčních mafiánských krimi-trilerech. Z humánních důvodů nebudu popisovat konkrétní věci, ale věřte, že to není nic hezkého. Bohužel nejde o ojedinělý případ.
Přes další mé zákazníky a známé se ke mně doneslo ještě několik dalších, byť většinou už ne tolik krvavých (brát doslova) taktikách. Nikdo z nich nechce jít do otevřeného soudního konfliktu s majiteli konkurenčních firem a to z důvodů strachu o svůj majetek a zvířata. Stejně tak ze strachu následných šikan různých institucí jako ochránců zvířat, státní hygieny, státního veterinárního ústavu, FÚ, ŽÚ, ad., které si i tak podávají dveře těchto malých podnikatelů na základě anonymních udání z ruky do ruky. Stejně většinou chybí i fyzické důkazy, které by ukazovaly na konkrétní osobu či firmu. Policie prý tuší (ono jde o veřejné tajemství), ale bez důkazů nemůže dělat nic jiného, než maximálně stíhat (papírově) neznámého pachatele. A tak živnostníci tvořící skutečné hmotné hodnoty jeden za druhým končí s podnikáním nebo se alespoň stěhují někam hodně daleko v naději, že bude lépe.

 
Příbuzný článek: http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/1862-spinavy-konkurencni-boj-agrofertu-babis-obchazi-zakony-byrokraticka-sikana-drobnych-podnikatelu-elektronicka-evidence-trzeb-nas-ceka-a-nemine-stale-vice-pod-kontrolou.htm

(©)2016 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

5 komentářů:

  1. WhitelikesnowandcoldlikeWinter4. prosince 2016 v 12:03

    Zdravím všechny a děkuji za skvělé články!

    Všechno to je o lidech.
    Vždy,když se s někým bavím o těchto věcech,říkám,že pokud lidi toto podporují,nedá se s tím nijak hnout.
    ( Ano,jsem naivní ),ale lidé sami si mají hledat,podporovat,nakupovat.... tam,kde cítí,že je to dobré a kudy asi cesta povede.

    Je to všechno na nás.
    Držme pospolu!

    Pěkný jakž takž předvánoční čas.
    A mějte se dobře a buďte šťastní!
    :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Babiše mám za stejného člověka, jakým je Bakala. (nechci tu říkat ten výraz). Je s podivem, že ani jeden ještě nesedí, naopak, Babiš je ministr financí. Neuvěřitelné.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejhorší na tom všem je, že v zásadě nejde o to, aby jeden Babiš zbohatnul, ale o to, aby existoval jen jeden producent, kterého lze hravě formátovat dle potřeby a tím současně vládnout životem a smrtí všech odběratelů, kteří prostě už nemají možnost volby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono není třeba si nalhávat, že by někdo takový byl největší štikou v rybníku. Ani zdaleka.

      Vymazat
    2. Nejde o tohohle "experta", to je jen bílej kůň. Jde o to, že tenhle "expert" a "jeho" Holdingy jsou schválně zadluženy u zahraničních bank, mám pocit, že jsem někde četl o asi skoro 60 miliardách úvěrů. Takže co se vlastně děje se "zisky"? Myslíte, že jsou a budou Českého státu a lidem v něm nebo někoho úplně jiného?
      Tak se nedivte praktikám....
      Tady pomůže pouze bojkot všech výrobků těchto společností.
      Třeba tohle by pomohlo:
      https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vytick.bezandreje&hl=cs

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů