29. 3. 2022

Koluje po internetu...

V úterý Rusové zachránili v Mariupolu 36 tisíc civilistů – v Popasné nacisté na tisíce jiných odpálili výbušninou obytné domy 

V noci na pondělí spojenecké síly Opolčenců, Rusů, Čečenců a Syřanů úspěšně vyzkoušely nový způsob boje k osvobozování civilistů držených nacisty z batalionů Azov a Dněpr jako rukojmí v zaminovaných obytných domech v Mariupolu. Civilisté jsou drženi ve sklepech a nižších patrech domů. Ve vyšších patrech jsou opevnění nacisté. Střechy domů jsou zaminovány, aby na nich nemohli přistávat výsadkáři. V noci na pondělí po dvoudenní lokalizaci nacistických palebných postavení provedli spojenci soustředěný útok na celé frontě na pravém břehu řeky. Na postavení nacistů byla najednou vystřeleno velké množství protitankových střel a řízených raket z dronů a vrtulníků. Během akce byly zřejmě nasazeny i nějaké prostředky radioelektronického boje, protože nacistům se nepodařilo odpálit ani jedinou nálož, kterými drželi v obytných domech rukojmí. V pondělí bylo takto osvobozeno asi 15 tisíc civilistů, kteří byli autobusy evakuováni ze zóny bojů. Podle opolčenského kanálu Swodki ot Opolčenija Novorosiji útok v noci z neděle na pondělí přežilo jen několik nacistů, kteří se přesunuli o 2 bloky domů hlouběji. 

V noci na úterý spojenci útok zopakovali. Na svobodu se jim tak podařilo dostat více než 36 tisíc civilistů. Stovky autobusů je celé úterý odvážely ze zničeného sídliště. Za městem Rusové vybudovali několik dobře vybavených velkých polních nemocnic. Mnoho osvobozených bylo ošetřeno nejen kvůli zraněním, ale nyní se léčí z následků mnoha dní bez jídla a pití v promrzlých domech. Ti, kteří přežili bez větších úhon, jsou převáženi do svobodných částí Doněcké lidové republiky (DLR) a do Ruska. Ruská armáda jen včera pro osvobozené civilisty dodala 460 tun humanitární pomoci – potravin, nápojů a léků. Mnozí z osvobozených civilistů během věznění trpěli i tím, že neměli léky, které musí dlouhodobě užívat. Na místě působí řada ruských lékařů a sester, kteří jim vydávají náhradní léčiva. 

Že mají velké srdce, předvedli i Syřané. Sýrie kromě války, kterou na jejím území rozpoutali džihádisté s podporou významného člena NATO Turecka, trpí mnoho let i sankcemi, které vůči této zemi uplatňuje kolektivní Západ. Včetně EU, která zásadně neuvaluje sankce na Turecko ani za těžké válečné zločiny – jako masivního vraždění civilistů těžkými zbraněmi – protože je to podle Evropské komise důležitý obchodní partner EU. Ze Sýrie včera do DLR kromě vojenských posil – specialistů na boj v obytné zástavbě – dorazilo i 110 tun čerstvého ovoce a zeleniny. Syřané dnes vypravili další zásilku s vybavením pro lidi z Mariupolu, kteří přišli o všechno kromě života. Lékaři a sestry ze syrského Červeného půlměsíce, kteří do DLR odjeli jako dobrovolníci, pomáhají ošetřovat evakuované z Mariupolu. 

Taktiku braní rukojmích od Mariupolských nacistů bohužel převzali i jejich kolegové z batalionu Aidar, kteří bojují s milicí Luhanské lidové republiky (LLR) na severu kotle, v němž jsou obklíčeni. Ve městečku Popasná zaminovali všechny obytné domy i s civilisty uvnitř. Když museli v úterý ustoupit z městečka pod tlakem mohutného útoku luhanské milice, podporované ze vzduchu ruskými vrtulníky, odpálili současně většinu domů v městečku. Pod troskami je několik tisíc civilistů. Přesný počet není znám. Na místo k jejich vyprošťování Opolčenci stahují hasiče a ženisty z obou republik. Modlete se prosím za záchranu těch, kteří výbuchy přežili. Nyní Vaši přímluvu potřebují. 

Obklíčení nacisté během úterka pokračovali v páchání válečných zločinů i na dalších místech. Po pondělním útoku taktickou raketou Točka U (v kódu NATO SS-21 Scrab) s kazetovou municí, při němž na tržišti v Doněcku zahynulo 21 civilistů, dnes tuto mezinárodními úmluvami zakázanou zbraň použili proti městečku Makajevka. Většina městečka byla vyklizena při evakuaci těsně před začátkem války. Kazetové bomby z rakety si však našly 6 lidí, které zranily. Z toho 3 děti. Útok byl zamířen na velkou vodárnu, která vyrábí pitnou vodu i pro značnou část Doněcka. Polovina vodárny byla útokem zcela zničena. Bez pitné vody je nyní mnoho obcí v okolí Doněcka. Točka je raketa s doletem 170 km. I s transportérem je velká jako běžný kamion. V tuto chvíli není jasné, kolik těchto odporných zbraní nacisté ještě mají poschovávané na různých místech kotle. 

Podle zpráv mluvčího milice LLR Ivana Filiponěnka je v kotli nacházejícím se západně od Doněcka obklíčeno asi 30 tisíc nacistů. Podle původních odhadů v okamžiku uzavření kotle uvízlo v obklíčení asi 40 tisíc příslušníků nacistických batalionů. Během bojů Opolčenci a Rusové velký blok nacistů, kteří jsou zakopání s 7 liniích, rozdělili 5 velkými průlomy ve směru západ východ. Podle analýzy radiové komunikace ve 2 blocích nacistům již došlo palivo, takže s tanky a obrněnými transportéry nemohou manévrovat ani mířit. V jednom bloku již Azovcům došla munice do těžkých zbraní. Z jihu se do bloku od neděle hluboce zařízla ruská tanková jednotka. S pokračujícím postupem spojenců nacisté těžkými zbraněmi střílí výhradně na civilní cíle jako je dnes trefená vodárna. Raketa, která v Doněcku zabila 21 lidí, podle vypočítané trajektorie letu mířila na největší doněckou Ústřední nemocnici. Nad městem její let zastavila protiraketová střela Igla. Mrtvé zabily na tržišti padající trosky. Při zásahu do nemocnice by mrtvých bylo ještě mnohem více.


Z důvěryhodného zdroje

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů