25. 1. 2022

Bylinná tinktura na čištění a rozšíření cév

Kdo se chce léčit nebo kdo si chce udržovat své zdraví pomocí bylin, má v podstatě tři možnosti. Může pít odvary, lihové tinktury, nebo olejové maceráty.

Vodní odvary jsou nejjednodušším způsobem užití, ale ne příliš účinným. Voda nerozpouští všechny účinné látky. Klasickým příkladem je odvar ze semene ostropestřece mariánského, Obsah semen tvoří zejména olejnaté složky, které ve vodě rozpustit nelze. Pití těchto odvarů léčí pouze na bázi víry, protože ta trocha olejů, co se do odvaru dostane, následně ulpí na stěnách hrnku. Úspěšně lze olejnaté složky vylouhovat a dostat do krevního oběhu pouze macerací v panenském oleji, nejlépe světlici barvířské, nebo v lihu.

Olejové maceráty - kaše mají nevýhodu v tom, že olej se na rozdíl od lihu a vody velmi těžce odděluje od bylin. Proto se hodí jen k výrobě kaší z drcených semen, například ostropestřecového, nebo lněného semene. Olej se smíchá s drcenými semeny, občas promíchá a užívá se olej i s drcenými semeny. Olej během macerace (min.14 dnů) absorbuje olejnaté léčivé látky ze semen a ty se snáze dostanou ze střeva do krevního oběhu. Konzumace nemacerovaných semen má mizivý účinek. protože ty pouze projdou trávicím traktem, aniž by se stihly léčivé látky dostat do krevního oběhu. Toto je pro alkoholiky patrně jediný způsob jak do těla dopravit léčivé látky z ostropestřece, aniž by spadli znovu do flašky. 

Lihové tinktury mají obrovskou výhodu díky vysoké rozpustné schopnosti lihu a jeho konzervačnímu účinku. Proto jsou tinktury vhodné pro pohotové každodenní užití a to i na cestách. Pokud zrovna neřídíme auto.
Běžně prodávané lihové tinktury v decových lahvičkách a s doporučeným dávkováním po kapkách ještě nikoho nevyléčily kvůli takřka homeopatickému množství účinných látek. Účinek tinktur ve vyšším věku lze zaregistrovat až po využívání několika litrů. Kupování decových, předražených lahviček umí spolehlivě vyléčit vaši peněženku od bankovek, a proto je lepší si tinkturu vyrobit doma. Je možné použít i domácí destiláty, ale jejich absorpční schopnosti jsou oproti lihu výrazně nižší, kvůli obsahu chuťových látek. I z ekonomických důvodů je výhodnější kvalitní destilát prodat a koupit líh. Nekvalitní je dobrý snad jedině na výrobu mazání z kostivalu.
Líh není levný, snad nejlevnější jsem našel zde .
Existují tinktury na léčbu jednotlivých orgánů, ale pouze jediná má univerzálnější záběr, a to je tinktura na roztažení a čištění cév. Snížená průchodnost cév zapříčiňuje s přibývajícím věkem podvyživenost jednotlivých orgánů a z toho plynoucí soubor nemocí pod názvem degenerativní nemoci stáří.

Přibližný recept (byliny je možné nakoupit například zde):
1 díl hloh lis s květem
5 dílů hloh plod
1 díl chmel šištice
1 díl přeslička nať
1 díl srdečník obecný
1 díl třezalka nať
1 díl ginkgo biloba
1 díl gotukola nať

Čistící účinek má hloh, ostatní byliny jsou pomocné. Ginkgo roztahuje cévy. Kdo trpí dysfunkcí ledvin, ať si přidá víc chmele. Byliny nasypeme do nádoby zhruba do 1/3 a zalijeme lihem do plna. Užívat můžeme po deseti dnech, ale stočit můžeme klidně i po roce. Delší ležení není na škodu.
Počítejte s tím že suché byliny pohltí nemálo lihu, který z nich už nedostanete a vyhodíte ho spolu s bylinami. Proto je dobré koupit lihu o něco víc.
Byliny mají na rozdíl od okamžitého účinku termoreflexních nálepek pomalý nástup účinku. Lidé nad 50 let pocítí účinek po využívání 3 - 4 litrů tinktury, mladší o poznání dříve. Proto koupě pouhého jednoho litru lihu nemá smysl.
Po stočení a přecezení macerátu přilijte zhruba stejné množství vody, abyste macerát dostali na pitnou lihovitost kolem 45 %. Neřeďte pod 40 %. Komu se zdá tinktura silná, ať si do svojí denní dávky přilije trochu vody.
Dávkování: 1cl na 50 kg tělesné hmotnosti, tzn. že stokilový chlap si dá jednu hospodskou, 2cl štamprli denně.
Zhruba půlhodinu po užití dochází k rozšíření cév, poklesu krevního tlaku a pocitu chladu, Ne hned, až po několikerém užití. Proto je užití vhodné navečer, kdy se můžete zakutat pod deku. Lepšího účinku dosáhneme užitím před procházkou nebo túrou, díky zrychlenému oběhu krve. Nutností je dostatek čisté vody bez bublinek.
Ledvináři by měli souběžně užívat kyselinu askorbovou, aspoň 1 gram denně, nejlépe rozloženou na tři dávky. Naprosto nevhodné jsou lisované tablety s obsahem mastku, jako pojivem. Mastek se usazuje v ledvinách a udělá víc škody jak užitku. Tento fakt je příčinou "zaručených studií" o tom, že kyselina askorbová poškozuje ledviny.
Samozřejmostí je roztažení cév v bolestivých lokalitách pomocí termoreflexních nálepek, podobně jak v případě léčby covidu: To kvůli tomu, aby se tinktura dostala i do zúžených částí cévního systému.
Další velmi účinnou pomůckou je souběžné užívání kyseliny nikotinové (Niacin, vit. B3). Pozor! V prodeji je jako Niacin označován neúčinný nikotinamid, který nezaručuje flush efekt. Proto hledejte, zda vámi zvolený Niacin flush efekt zaručuje, anebo zda je v jeho složení kyselina nikotinová. Koupě nikotinamidu je zbytečným vyhozením peněz. Momentálně běžně dostupný Niacin je tento. Pro začátečníka je dost silný, ale tělo si postupně na jeho účinek zvykne. Dříve byly běžně dostupné 100mg a 250mg tablety, ty však vymizely. Ale zkuste hledat. Například klientka ze Slovenska někde sehnala 50mg tablety pro svou dceru, které vzhledem k její nízké hmotnosti měly optimální účinek.
Niacin je vitamínem pravdy: nejvíce svědí pokožka tam, kde je nejvíce odpadu. Proto byste tato místa měli ošetřit termoreflexními nálepkami, masážemi a nežádoucímu ochlazování bránit teplým oblečením.


MUDrland Wenca

20 komentářů:

  1. Škoda,že niektoré bilinky sa nedajú preložiť do slovenčiny. Inak výborný príspevok. Rosťa od SK :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rostman

      Pokud to nutně potřebujete, tak si s tím poradíte. Na české Wikipedii jsou latinské názvy.

      A když ten článek vyvěsíte na slovenském webu, určitě se najde inostráněc, který bude článku vyčitat že názvy bylin nejsou v maďarštině, polštině, nebo ukrajinštině.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
  2. Výborný článek doktore Wenco!
    Potěšil mne coby valašského staříčka zejména ten alkohol, coby bezkonkurenční macerát. To mohu potvrdit z vlastní praxe, kdy do řetízkovice dávám macerovat všecko co sa hýbe. Nejlepší výsledky dává macerace trávy (marijánky), ale i macerace svrčí (mladé smrkové jehličí), nebo kořeny pampelišky.
    Užívání těchto dobrot zdravého života je příjemné a povzbudivé (každé ráno sa těším na kalíšek a večer s ním usínám a kovid hajzel sa třese v kůtě a ne a ne na mňa skočit). Vakcíny ať si pichajů falešní dochtoři, rád jim prodám aj ty určené pro mňa a moju rodinu (aspoň rychlo vyzdravějů - navždycky).

    zmacerovaný Ďuro Trulo alias Somárik Sprostučký

    P.S: pokud bude zájem pošlu pár návodů na pálení, maceraci a konzumaci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďuro Trulo alias Somárik Sprostučký (slovo "zmacerovaný" jsem taktně vypustil)

      Díky solarovi jsem napsal i fakta na které jsem při psaní článku zapomněl. Alkohol má ještě jednu krásnou vlastnost. Je zesilovačem lidských emocí. I ten kdo se za střízliva usilovně přetvařuje jako lidumil, kamarád, milující partner(ka), v opilosti ukáže svoji pravou tvář. A podle těchto projevů si od něho můžeme stanovit individuální odstup.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
  3. Zdravíčko, děkuji za Váš přístup. Zdravickoboskovice.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Výše uvedenou tinkturu užívám již 2 měsíc i s lepením "náplastí" . Mohu potvrdit, že má u mne úžasné účinky na snížení tlaku. Marie z Valašska

    OdpovědětVymazat
  5. Tip pro ty kteří si tinkturu vyrobí sami a trpí občasnými zvýšeními krevního tlaku.

    Můžete si z části ginkgo biloby vyrobit tinkturu ke snížení tlaku. Postup je stejný, lihovitost rovněž kolem 45%, akorát užívání jiné. Užívá se při skokovém zvýšení tlaku, kdy je vám evidentně zle. Do malé 2cl štamprle si nalejte tinkturu do jedné třetiny a dolijte vodou. Nepijte, pouze upijte a válejte v puse. Princip je stejný jak při užití glycerínu, ten se dává kvůli rychlému vstřebání pod jazyk. Podobně postupujte i s tinkturou. Po chvilce polkněte a postup opakujte.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
  6. Konkrétne semená Pestreca Mariánskeho treba pred požitím rozomlieť najemno. V ústach žuť minútu s dúškom teplej vody a nemusíte sa dávkovať liehom.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
  7. solar

    Kdo chce ostropestřec žvýkat ať žvýká, nic ale nenahradí absorbční schopnost lihu. Podotýkám že podobný postup se používá při lisování stolních olejů. Po vylisování panenských olejů se do pokrutin vmíchá čistý benzín, který rozpustí poslední zbytky oleje. Pak se pokrutiny znovu vylisují a z oleje se oddestiluje benzín. Vzhledem k tomu že líh roztahuje cévy, je tinktura bezkonkurenčně nejefektivnějším způsobem jak z ostropestřece získat maximum a dopravit i do zúžených cévních kapilár. Molekuly lihu jsou daleko menší než molekuly tuků. Kdo byl už na léčení s žízní, ten bude muset žvýkat.

    Ostropestřecová kaše s bodlákovým (světlice barvířská) olejem https://www.drogeriezde.cz/potraviny-1/pochutiny/koreni-a-ochucovadla/gg-bodlakovy-olej-bohaty-na-prirodni-vitamin-e-750?gclid=EAIaIQobChMIrZHF-5fQ9QIVn4KDBx1Lfgc4EAQYAiABEgKljPD_BwE je přínosná kvůli získání kyseliny linolové.

    Tento olej je velmi chutný. Osolený chutná jak kachní výpek. Vzhledem k ptačím chřipkám a vybití chovů kachen ještě budeme nad talířkem s bodlákovým olejem nostalgicky vzpomínat, jak asi kdysi chutnala kachna.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
  8. solar

    Opomněl jsem zmínit, že doma ostropestřec nelze umlít tak najemno, jak to umí zde: https://www.prodejbylin.cz/ostropesteaec_plod_mletot/index.html

    Nevýhodou mletého ostropestřece je, že rychle degraduje. Proto je nutností ho co nejdřív macerovat a zakonzervovat. Olej časem žlukne, ale líh je držák, ažnavěkyamen!

    MUDland Wenca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepopieram výhody liehu, ale na druhej strane, ak má niekto problém s hustou krvou, tak by sa mu mal vyhnúť.

      s0lar

      Vymazat
    2. Odkaz na ten ostropestřec nefunguje, ale patrně se jedné o tento: https://www.prodejbylin.cz/ostropestrec_plod_mlety/index.html

      Vymazat
  9. Existuje ešte jeden spôsob (vraj sa získa najviac účinných látok - nemám osobne overené), pomocou ultrazvukovej čističky. Zmes vody alebo liehu alebo vodky alebo oleja s bylinami, rozdrvenými semenami zohriatu na cca 80 stC nalejeme do ultrazvukovej čističky, spustíme ju a necháme bežať pol hodinu. Po pol hodine precedíme a môžeme užívať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marián

      Určitě zajímavé řešení pro lidi kteří potřebují všechno hned. Akorát si nejsem jistý, zda vysoká teplota některé složky nepoškodí.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
  10. Ostropestřec občas panákuji koupený rovnou jako lisovaný olej.
    Ta bylinná tinktura je zajímavá, hloh jsem nikdy nezkoušel, asi proto, že s tlakem nic nemám, ani nikdy neměl. Také občas něco naložím do lihu, ale kupuju finskou, "nekope" na rozdíl od jiných(nej je asi Beluga, i když trochu jinde s cenou než ten potravinářský). Finský jsou v podstatě úplně neutrální chuti a je v nich cítit TA bylina, a ne líh. Navíc finský jsou v podstatě bez cukru. Nejčastěji do ní cpu echinaceu ze záhonu. Ale když to tak čtu, tak asi zkusím po vzoru Somárika i něco zelenějšího ze záhonu, místo mastiček:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj , ostropestřec užívám podle Zajíčka z azzdravi.cz- nejprostší metodou a to je -normální žvýkání , na mě to funguje skvěle.Měl jsem i macerát a ten mi přišel slabší.
    Jinak lihové maceráty uznávám, a sám vyrábím- nakonec nevyrábí se to 14 dí že...

    OdpovědětVymazat
  12. Koupil jsem si ten Niacin. Včera jsem si dal jednu pilulku, zapomněl jsem na to a šel jsem nakoupit. V obchodě mi najednou něco začalo grilovat hlavu a záda - nejdřív mě konspiračně napadlo, jestli třeba nespustili 5G :-) Za chvíli mi došlo, že to bude ten flush efekt. Tak jsem se snažil nákup co nejdřív dokončit, protože mi bylo jasné, že budu rudý jako rak a někdo by z toho mohl mít pocit, že mám nějakou novou mutaci korony :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vašek

      Kouzlo těchto obyčejných pomůcek, ať to jsou termoreflexní nálepky, niacin, nebo tinktura na roztažení cév z ginkgo biloby, spočívá v tom že jejich účinek je znatelný téměř okamžitě. Někdy během několika sekund, ale maximálně do hodiny se ujistíte, zda jste trefili nálepkou bod zodpovědný za bolest. Cítíte že zvolený léčebný postup doopravdy něco dělá. Když začnete užívat antibiotika, o okamžitém účinku nemůže být řeč. Účinek pocítíte spíše v řádu dní a někdy trvá i týden než preparát zabere. Někdy nezabere a stáváte se pokusným králíkem v rukou lékaře. A ten předepisuje jiné druhy antibiotik, až to nemoc přestane bavit a ustoupí. V takovém případě je diskutabilní, zda za ústupem nemoci jsou antibiotika, nebo spontánní vyléčení.

      Oblast kterou niacin nejvíce postihl svým účinkem je indicií, že tato oblast trpí nahromaděním toxinů v důsledku nedostatečného krevního oběhu a stagnace lymfy. Lymfatický systém nemá "čerpadlo" a napomohou mu masáže a aerobní, nenamáhavá svalová cvičení příslušné oblasti.

      Mám rozepsaný článek, který podrobněji vysvětlí mechanismus mých léčebných postupů.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
    2. Doma mi to pak ještě přešlo na nohy a byl jsem rudý na obličeji, na rukou i na nohou (na záda jsem si neviděl), tak to vypadá, že těch toxinů mám nasbíráno dost. Je nějaké doporučení, jak často Niacin užívat? Zatím si troufnu na prášek obden (je to 500mg dávka).

      Vymazat
    3. Vašek

      Není. Užívejte tak jak Vám vyhovuje. Časem si tělo zvykne a flush zmizí. Můžete pak zvýšit dávkování, ale musíte doplnit minerály a vitamíny, protože Niacin vyplavuje všechno.

      MUDrland Wenca

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů