6. 6. 2019

Posun pólů se zřejmě nekoná

Minulý rok jsem tu někde v diskuzi psal, že jsem udělal fotku západu slunce a chtěl bych totéž učinit i příští rok - tedy letos. Vše z důvodu, abych si osobně zjistil, kolik je pravdy na údajném rapidním nárůstu změny osy rotace země, tzv. precese zemské osy. Některé konspiračně orientované zdroje již nějakou dobu uvádějí, že v posledních pár letech dochází k enormnímu navýšení rychlosti změny natočení zemské osy a že dokonce je tento fakt před veřejností zatajován. Mnozí údajní svědkové to dokládají tvrzením, že slunce vychází i zapadá na jiném místě, než by mělo a že tato místa se každý rok posouvají po horizontu dokonce až v řádu celých úhlových stupňů.
Abych nebyl odkázán jen na katastroficky, jindy tajemně, případně mysteriózně či ezotericky zaměřené články na internetu, udělal jsem si to nejjednodušší ověření, které může učinit každý sám - na vlastní bulvy.

Buď je na těch zprávách zbla pravdy a jen jde o blbnutí zvědavých lidí, zviditelnění se či o jiný úmysl nebo si Země dala pro uplynulý rok v natáčení své osy pauzu.

5.6.2018 20:38

5.6.2019 20:38
Jasnější Slunce na druhé fotce není tím, že by bylo výš nad horizontem, ale z důvodu použití primitivního foťáku v prehistorickém mobilu a z důvodu menšího momentálního zaprasení oblohy.
Z fotky to není snadné určit, tak jsem i udělal hrubé měření a jeden úhlový stupeň na horizontu by na uvedených fotkách činil cca dva průměry Slunce (část Slunce v době focení byla již pod horizontem). Větší prostřední a pravý strom svírají k pozici místa focení cca 10-15°.

14 komentářů:

  1. Super, děkuji moc. Já si před rokem nastavila do diáře upozornění a dnes na to celý den myslím, že najdu tu loňskou diskuzi a zeptám se, jak to u různých čtenářů vypadá, jak to vnímají.
    Já žádné důkazy nemám, ale tak jak mi minulý rok přišlo, že Slunce vychází více na jihu, tak letos mi to přijde tak, jak to bylo vždy (jak pamatuji ty roky před tím).
    Takže jsou jen dvě možnosti, buď se Slunce vrátilo na své místo :-) nebo mi už hrabe :-( :-D

    OdpovědětVymazat
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Precese_zemsk%C3%A9_osy
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Nutace
    Pokud se deklinace zemské osy vrátila na 23,45 stupně, pak šlo o nutační či náhodný výkyv (třeba průletem NIBIRU okrajem solárního sýstému). Taky se mi jeví, že solární poměry se vrátily do 90-tých let 20. století. Otázkou je zda přirozeně (vzájemné působení planet), nebo náhodile (dva po sobě jdoucí jevy opačného efektu) nebo účelově (už se hajzli páníškové naučili ovládat geokosmické zbraně???).
    Ďuro Trulo

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem to tak nějak průběžně letos okoukával a od loňského jara jsem se nevšiml ničeho zvláštního, na rozdíl od minulých let(2010-2016), kdy mi fakt po ránu Slunku začalo vycházet jinde. Ale myslím, že na tom, co tu jednou psal kolega výše, něco určitě bude. https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2018/02/tartarie-jak-ji-videl-humboldt.html?showComment=1519672785162#c7302039998127111818
    Ale asi to není rovnoměrné pootočení se každý rok, myslím.
    https://nasasearch.nasa.gov/search?query=shifted+Earth%27s+axis&affiliate=nasa
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bt%C5%99esen%C3%AD_a_tsunami_v_T%C3%B3hoku_2011
    Za posuny mohou sopky a zemetřesení, teoreticky.
    Za zemětřesení a sopečnou aktivitu může podle mne postavení planet, vzdálené výbuchy supernov i aktivita Slunka - éter, neutrina, "kosmická" neutrina supernov a mlhovin, průlety skrz různá energetická centra.
    Viděli jste animaci pohybu naší soustavy? Ono to není jen o "točení se" okolo něj:-)
    https://youtu.be/C4V-ooITrws Pravda je to teoretická animace.... nic víc:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  4. A nebo nám to v Matrixu jenom blbě promítali, a blbli Nám hlavu :-)))
    Snad už si dají bacha
    Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám v obojí výše napsané. Protože si jasně pamatuji, jak to loni bylo jinak, jak bylo nepříjemné, že sotva se vyhouplo Slunce nad obzor, svítilo mi přímo do obličeje. Letos je to už zase v pohodě. Takže lepší deklinace, jiný program v Matrixu, než aby to byla moje hlava ;-)

      Vymazat
  5. Skvelá práca, díky Michal.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sOlare,
      houbelec práce a už vůbec ne skvělá. Už mě lezou krkem všelijaký zaručený a neznámými lidmi ověřený zprávy nejenom ze zámoří, ale i z Východu a vůbec odevšad. Bohužel nejenom meinstream (hlavní proud), ale i tzv. alternativní proud jsou z větší části nesmysly. Dnešní doba uzrála do stavu, kdy nelze věřit téměř ničemu a nikomu.
      Těch 10-20 vteřin potřebných na udělání dvou fotek je absolutní nic, v porovnání s pročítáním a prohledáváním internetu, publikací a dalších zdrojů tímto tématem se zabývajících. A hlavně - mám v tom definitivně jasno :-)

      PS: Klidně vsadím sousedovic boty na to, že za deset let bude Slunce zapadat na stejném místě (v rámci precese zemské osy). Jen je škoda, že nemám tutéž fotku deset let starou, protože dnes jsem přesvědčen, že by vypadala stejně :-)

      Vymazat
    2. Čili je to hlavně sebekritika?:

      "Michal B3. prosince 2017 7:28
      Sám nejsem zedník ani stavitel, ale rodinný dům jsem vlastníma rukama postavil a to jsem před tím nikdy nedržel cihlu v ruce a co rozhodně nejsem, je perfekcionalista. Základy jsem také vyměřoval sám a nakonec jsem se sekl jen o jeden centimetr. Takže se mi nechce věřit, že by se, jak tvrdí wikipedie, stavitelé, kteří na rozdíl ode mne nebyli žádná stavitelská ořezávátka, prostě sekli klidně i o 30°.
      Pokud by si někdo dal podobnou práci, jako Vlabi, chtělo by to z místa, které je od toho z článku co nejvíce vzdálené(nejlépe mimo Evropu), aby se mohl pomocí triangulace zjistit přibližný zeměpisný pól.
      (Spekulace) - ten rozdíl ve směřování staveb by mohl být způsoben dočasným rozkolísáním zemské osy při její prudké změně (kdo si někdy hrál z káčou, ten pochopí).

      PS: Všímaví lidé zaznamenávají, že Slunce letos vychází a zapadá v jiných místech, než tomu bývalo dříve a ten posun se zvětšuje. Média však raději informují o zajímavějších věcech, jako třeba kdo si nechal ze strachu z rakoviny z preventivních důvodů uříznout to či tamto (jak to budou řešit u mozku?) :-)"
      https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2017/12/tak-jak-je-to-s-temi-posuny-polu.html

      My jsme zaostali ještě v té době před rokem a půl. Snad se taky někdy pohnem z místa.

      Vymazat
    3. Alexandrie
      ano, i tak se to dá říci. Osobně bych raději zvolil pojem "postupné střízlivění". Dnes se snažím vyhledávat (ne na internetu) a akceptovat fakta odporující mým současným představám a na jejich základech stavět představy nové.

      V jiném článku jsem psal:
      "Že nic, co jsem si osobně nenavštívil, co jsem sám nezkusil, neprožil, neudělal, nestojí za to, abych z toho stavěl něco tak zásadního, jako je světonázor - osobní vidění reality. Proč? Protože s pravděpodobností hraničící až s jistotou se odsoudím k omezenému vnímání světa a to ještě očima někoho jiného a sám sebe zbavím svobody si tento světonázor na vědomé úrovni tvořit bez hranic a tím si odpírat nekonečné poznání a zkušenosti, jež jsou zcela jistě i mimo něj. Svůj světonázor budujte jen z cihel, které jste si sami vyrobili."

      Vymazat
    4. TOUHA něco udělat jinak, je BŮH(génius) v našem nitru, který promlouvá skrze nás, abychom byli svobodní. SVOBODA neznamená, že nemáme strach. Znamená, že dokážeme s vnitřním klidem jednat, i když se bojíme. S každou narozenou a dorůstající generací máme strach z něčeho jiného a tím se mění i touha, a tedy i světonázor(pravda), pokud se NEBOJÍME ji vnímat. Strach vyvolává nezměnu - stagnaci. A učit se pouze z vlastních chyb, je luxus ega neakceptace světonázoru druhých. Což určitě neznamená, že podle těchto světonázorů musíme nutně přetvářet ten svůj. Ale zamyšlení se nad výměnou světonázorů může změnit úhel pohledu na svůj světonázor. Jinak člověk může začít "lítat" z extrému do extrému.
      Každý v tom textu určitě uvidí něco jiného, protože jsme každý jiný:-)
      Těch pár vět by se dalo shrnout do jediné, už někdy dávno vyřčené:
      NIKDY nevstoupíš do stejné řeky:-) což podle mne znamená, že i "postupné" střízlivění může mít poměrně velké výkyvy (teploty proudu řeky).
      nenimito

      Vymazat
    5. Nenimito,
      z čeho usuzuješ, že budování osobního světonázoru na základě osobních zkušeností je nutně luxusem ega a že znamená neakceptaci světonázorů druhých?

      Vymazat
    6. Michale promiň, ale napsal jsem to poněkud jinak, a i to, že jsme každý jiný:-)
      Učit se POUZE z vlastních chyb, je něco jiného, než budovat na základě vlastních zkušeností. Vlastní zkušenost může být i osobní přítomnost u zkušeností někoho jiného, nejenom vlastní chyba.

      Kdybych měl dosadit do nějakých proměnných:
      Napsal jsi, žes budoval dům vlastníma rukama.
      Určitě jsi se snažil získat všechny dostupné informace odkudkoliv o stavbě domu.
      Určitě jsi byl u známých i neznámých a diskutoval jsi o jejich zkušenostech a prohlížel jsi výsledky. Tedy jak píšeš - na vlastní oči.
      Určitě jsi při tom zaznamenal jejich připomínky, co by třeba udělali jinak.
      Určitě jsi si všímal něčeho, co bys udělal jinak, aby více vyhovovalo Tvé představě.
      Až pak jsi začal budovat, myslím.
      Nemyslím, že bys začal stavět bez toho, aniž bys neměl jistotu, že víš, co chceš.
      Nemyslím, že bys píchnul kolík "někam" do země, ukázal rukou před sebe, vylil na hromadu 10kubíků betonu a postupně upravoval tak, jak se Ti líbí - nelíbí, resp. hodí - nehodí. Popřípadě při zjištění málo betonu jsi hned objednával dalších 10kubíků na další nebo jiné představy, když se Ti ta první nepovedla.
      Nemluvě o počtu hrubě vypočítaných financí na budování, které se počítají z představy zkušeností jiných.

      Pokud bych měl dosadit budování jen z cihel, které jsme si sami vyrobily, tak by se to mělo týkat podle mne jen osobního - resp. osobnostního a tedy duchovního budování.
      nenimito

      Vymazat
  6. Ale planeta se mohla ustálit po rozkolísání díky obřím zemětřesením v roce 2011, pak další bylo tuším v Nepálu v roce 2017 (teď si nejsem jistá zda to nebylo o rok dříve), dokonce se psalo, že se Mont Everest posunul o metr a snížil.
    Teď už se nepíše bohužel vůbec nic.
    Po tsunami v roce 2004 se psalo, že se ty ostrovy skokově posunuly, zasunuly. O nějakém postupném zasouvání už snad nikdo nevěří. Ta masa vody v oceánu když se dá do pohybu dokáže nejen ničit pobřeží, ale i vychylovat planetu.
    Loni bylo také zničené jedno město a už zase nevím kde, už jsem to našla, bylo to v Sulawesi https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bt%C5%99esen%C3%AD_a_tsunami_na_Sulawesi_2018
    Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Vezme se Evropsky kalendář, kdy se po 7 letech data a vše opakuje. Mnozí mluví jen černobíle a ještě tomu věří. To je systém dnešních nesmyslů. Z védského kalendáře o kosmologii (nejstarší kalendář na zemi) o kterém nikdo neví, nemluví, nebot nikdo nemá poznání a neguje z neznalosti vše ze strachu, že bude pomluven, se dozvídáme úplně jiná data a zcela logicky jednoduchá. Dá se s jistotou říci, že v každém místě a čase je to v sedmiletém cyklu jinak s velmi malou odchylkou.Není to stejné všude jak vám rádoby chytráci napíši. Základem je Slunce ve středním planetárním systému (ve středu našeho vesmíru o kterém mají velice málo informací, natož osobní realizace)a to, se vlivem rozpínání a smršťování jeví jako menší či větší, barevnější atd. Je však vlivem kosmických zákonů (o kterých chytráci neví) vždy na svém místě. Šíří bludy, že se slunce pohybuje, což jsou jejich nedokonalé smysly. Průzkumy skrze 4 lidské nedostatky a tzv. primitivní technologie současnosti na které jsme hloupě pyšní a kterými se navzájem ničíme, neprokázali vůbec nic než papír a na něm černou tuž. Země nemá vliv na kosmos.Naopak kosmos má vliv na zemi jako ovládanou kosmickými zákony dalšími fenomény. Našimi smysly a tzv. technologií se nikdy nedopracujeme pravdy. Falešné ego si přivlastňuje vše, co je v jeho dosahu a myslí si jak je dokonalé. Je těžké přesvědčit podmíněného a přefiltrovaného než racionálně smyšlejícího se zdravým rozumem a srdcem na svém místě. Odkud se rodí velké věci a nebo nesmysly? Ze srdce, bud toho kdo dostal poznání a nebo toho, kdo poznání nemá a nutí ve svém zájmu bludy druhé. 2 druhy lidí. Nepodmíněné a podmíněné.

    7. října 2019 13:01

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů