9. 6. 2018

Divná místa 2b


Před časem sem pro vás, milí čtenáři Myšlenek, napsal do seriálu Divná místa článeček, nebo spíš pozvánku do Jizerek. Dneska bych rád tudle pozvánku malinko rozšířil o další dvě místa ve stejný (téměř stejný) lokalitě. Pro ty, který do Jizerek ještě nestihli zaject, se výlet prodlouží o jeden den, a ty, kdo se už po stopách megalitů dle mýho návodu vydali, nechť mi nespílaj a udělaj si výlet znova :-)



„Zatajení“ oněch dvou míst, o kterejch bude řeč, nebylo z mý strany úmyslný, nýbrž sem na ně narazil až při letošním opětovným výletu do Jizerek. Nebudu se tentokrát rozepisovat, odkážu vás především na fotky, který by vás měly nalákat k návštěvě.
První místo, který sme posledně vynechali, je NPR Jizerskohorské bučiny. Ideálním začátkem pro průzkum je parkoviště u restaurace U Kozy. Z parkoviště totiž můžete vyrazit na obě strany od silnice (a taky si tam můžete dát oběd, vaří výborně). Doporučuju začít západním směrem od silnice po zelený turistický trase – hřebenovce. 
Jakmile začnete šplhat do prudkýho kopce, všude kolem vás budou vyrůstat prapodivný uskupení šutrů...


...seidy (viklany) stojící v „miskách“ ...


...či celý skalní města...


...kde si můžete lámat hlavu, jak by něco takovýho vzniklo samovolně přírodní cestou. Najdete i pravidelný útvary poskládaný na sebe...


...nebo sochu hlavy gorily (tedy při troše představivosti)...


...zřejmě jako varování, v co se může vyvinout člověk, když se jeho etika a morálka vymkne kontrole. Po cestě potkáte i palačinky...



...nebo menhiry:


Postupně dojdete až na skalní hrad a otamtaď se můžete vrátit buď nazpátek stejnou cestou, nebo to vezmete „lážoplážo“ přes křižovatku a dál po modrý, ze který uhnete doleva zde a vrátíte se na parkoviště.
Z parkoviště pak vyrazíte východním směrem po modrý a vašim cílem bude skalní útvar Zvon. Bohužel z cesty neni nijak značenej, a pro ty, co nemaj GPS s mapou to představuje trochu průzkumnický práce. My šplhali do vršku poslepu, dokud sme nenarazili na náznak stezky s výdřevou. Při cestě nazpět sme se už stezky drželi. Ústí na cestu a je označná dvěma polenama jako brankou. 
Zvon je impozantní v reálu víc jak na fotkách...


...ale i v jeho bezprostředním okolí sou k vidění zvláštnosti, jako např. tadle struktura na kameni...


...či další seidy a viklany. Jako bonus můžete po cestě taky prozkoumat části opevnění z první republiky ("bunkříky") stojící ne vždy na logických místech (není z nich vidět ani na cestu ani nikam jinam), takže zřejmě i za první republiky fungovaly státní zakázky jako dneska...


Druhou lokalitou, která byla posledně opomenuta, je Frýdlantské cimbuří nacházející se kousek od Poledních kamenů, o kterých jsem psal posledně. Z pohledu z Hejnic vypadá jako socha medvěda...


Polední kameny
... a krom parádního výhledu na něm uvidíme např. kamenný misky...


...či jiný prapodivný skulptury:


A taky z něj uvidíme směrem k Poledním kamenům další viklany:



Ideální je spojit výlet na Frýdlantské cimbuří s návštěvou Poledních kamenů (zapojit ho do okruhu zmiňovaným v minulým článku).
Všechny fotky z výletu můžete vidět zde.

Chorche

8 komentářů:

  1. Vážený Chorche, nic proti vašemu výletu a jeho pěkné dokumentaci. Však značně mne zarazilo, proč arogantně urážíte Gorily. Tyto přeci nezotročují druhé tvory a nezabíjejí je třeba pro vlastní zábavu. Uhádnete, který druh pozemského tvorstva má daleko horší "etiku a morálku" než takové Gorily a všechny "přirozeně žijící" bytosti na Zemi? Napovím - chodí po dvou nohách, hlavou rád chytračí proti druhým a svýma rukama rozmnožuje násilí a zintenzivňující vybíjení ostatních forem přirozených tvorstva této krásné Planety...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milane, jistě máš pravdu. Ale možná to Chorche myslel jako případ devoluce. Bylo o tom psáno hodně, i příklad na opici mláděti a dospělé opici, jako vysvětlení, proč se spíše než o evoluci jedná o devoluci.

      Vymazat
    2. Milane stejně jako Alexandrie mám pocit, že Chorche nikoho neurážel, ale jen poukázal, kam se lidstvo může propadnout. Je-li teorie devoluce pravdivá, jsou dnešní lidoopi potomci lidí, jenž v minulosti zdivočeli.
      Člověk

      Vymazat
    3. To, že je Rámájana s pověstmi o opičím lidu i s Hanumanem "indickým dílem", ještě neznamená, že se všechen děj musel odehrávat v Indii.
      Nemluvě o tom, že oblast dnešní Indie patřila k Mogulské, tedy i Tartarské říši.

      Jinak skvělé foto úlovky:-) Pár jich znám na vlastní oči. Často jezdím sem http://www.singltrekpodsmrkem.cz/prakticke-info/mapa-singltreku-pod-smrkem/
      A samozřejmě občas uteču z trasy. Podle mne k tomuhle "městu" patří i Měděnec - pyramida.
      nenimito

      Vymazat
  2. https://www.suenee.cz/ceske-pyramidy/#comments

    OdpovědětVymazat
  3. Poznámka k "nelogické" poloze pohraničních bunkrů: je nutno si uvědomit, že v době jejich výstavby byly pohraniční hřebeny důsledně zbaveny vegetace. Byly prostě holé a výhled byl otevřený, aby byl zajištěn přehled o případném pohybu nepřítele. Bunkry byly umístěny tak, aby se navzájem mohly krýt palbou z kulometů. Rozhodně muselo být vidět z jednoho na druhý. Mimo to měl každý bunkr pod dohledem svůj úsek "čáry" a důmyslně se překrývající palebná pole. Pokud navštívíte některý z bunkrů nebo pevností, které dnes slouží jako muzea, jistě si všimnete, že posádky opevnění ve své výbavě mimo zbraní měly i dřevorubecké nářadí a třeba i kosy. Vojáci pravidelně odstraňovali veškeré stromy, křoviny, ba i vysokou trávu. Prostě cokoliv, co mohlo bránit ve výhledu.

    OdpovědětVymazat
  4. Nějakou dobu sem tady nebyl (nestíhal sem) a tak sem si ani nevšim, že Vlabi zveřejnila tendle muj článeček. Proto sem ani nezareagoval na Milana. Nicméně to učinili druzí a v podstatě vystihli co bych jinak napsal sám. Ano de o deevoluci (nebo involuci jak řikam já). Mám víc důvodů se domnívat, že opice (lidoopi) vznikli ivolucí lidí. Jednak psychickým úpadkem a jednak křížením s jinejma humanoidníma rasama (který věda nazývá pračlověci a podobně). Celkem obšírně o tom píše Sidorov a byť s ním zdaleka ne ve všem souhlasím, zrovna todle se jeví víc než pravděpodobně. Na druhou stranu chápu rozčarování Milana ze současný lický populace, však už je jen krok k tomu se stát těma opicema... Ale Milane, ruku na srce, já si myslím že mezi lidma je furt hodně těch kerý nám zavdaj důvod k optimismu, že původní člověk má ještě šanci na záchranu ;-)

    Nenimito - měděnec neznám, to mi nějak uniklo. Myslíš ten u Chomutova?
    Jinak pokud jde o pyramidy, tak sem dával nějaký fotky do článku o kruhách v trávě - celý český středohoří, pakliže ho člověk vidí z letadla je jedna pyramida vedle druhý :-) Oficiálně sopky, ale kdo ví...

    Ještě k těm bunkříkum - jasně že znám teorii o tom, jak mělo bejt vidět z každýho na sousední a jak se měly krejt vzájemně. Ale tady konkrétně tomu tak neni. Kulometný střílny kolikrát mířej do skály a rozhled po okolí je nulovej (a tim nemyslim ani tak krytí stromama nebo křovíma, ale právě skálama. Byla to spíš ironická poznámka, že už za 1. republiky se hospodařilo s veřejnejma prostředkama stejně jako neska... :-)
    Chorche

    OdpovědětVymazat
  5. nějak se mi tu stratil včerejší komentář, bohužel sem zapoměl co sem všechno psal, krom toho, že sem Vás chtěl nalákat na další "divný místa" - a sice kopce v okolí Kašperskejch hor. Nemám bohužel zatim vhodnou fotodokumentaci aby to bylo na článek, ale kdo by měl zájem můžu nasměrovat na místa co sem tam už navštívil. Rozhodně je tam co vidět, včetně velice podivný "hromady nalámanýho kamení" ve tvaru pyramidy s otvorama po vrtání v šutrech.
    Jinak viklany, menhiry a klasický megalitický útvary.
    Chorche

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů