18. 4. 2017

Velká čínská "novostavba" 1

"Jsou cesty, po kterých se nechodí; jsou armády, které neútočí; jsou pevnosti, které se nedobývají; jsou oblasti, o které se nebojuje; jsou rozkazy panovníka, které se neplní". "Umění války". Sun-c'


Nejviditelnějším důkazem, který svědčí ve prospěch starobylosti a moci čínské civilizace je takzvaná Velká čínská zeď. Podle oficiální historické verze ji začali jako ochranu země před nájezdy kočovných národů stavět už tři století před naším letopočtem, a to na příkaz legendárního císaře Čchin Š’-chuang-ti, prvního vládce, který Čínu sjednotil do jednoho státu. Čínští historici dokonce věří, že výstavba zdi začala už v pátém století před naším letopočtem, v éře válčících států.

"Velká čínská zeď - starověké opevnění - je symbolem Číny. Byla stavěna v průběhu mnoha staletí, počínaje pátým před naším letopočtem a konče stoletím sedmnáctým, a táhne se od pobřeží Žlutého moře do pouští severozápadní Číny."

A Velká sovětská encyklopedie říká o Velké zdi toto:

„Opevněná zeď v severní Číně je grandiózní památkou architektury starověké Číny. První úseky byly postaveny ve 4. - 3. století před Kristem. Po sjednocení Číny (221 př. n. l.) císař Čchin Š’-chuang-ti nařídil postavit souvislou zeď, aby ochránil severozápadní hranici říše od útoků kočovných národů. V následujících letech se nejednou dostavovala a opravovala. Táhne se z východu na západ od města Shanhaiguan, ležícího na pobřeží Liaotungského zálivu, do středu Ťia-jü-kuan (v provincii Kan-su). Délka Velké čínské zdi není podle některých názorů větší než 4 tisíce kilometrů, podle jiných má více než 5.000 kilometrů. Výška zdi je 6,6 m (v některých úsecích až do 10 m), spodní část má šířku kolem 6,5 metru, horní má přibližně 5,5 m. Po celé délce jsou postaveny na ochranu kasematy a strážní věže a v hlavních horských průsmycích pevnosti. Značná část Velké čínské zdi přežila do našich dní."

„Značná část“ Velké zdi je tedy zachována, takže se bude na co dívat.
Stavba se opravdu táhne podél severní hranice starověké Číny od mořského pobřeží do hlubin mongolské pouště. Její délka – kupodivu – není přesně stanovena a udává se od 4,5 do 6 tisíc km, šířka je několik metrů (v průměru 5 m) a výška 6 - 10 metrů. Tvrdí se, že součástí zdi je 25 tisíc věží.
Uvádí se tři hlavní historická období aktivní výstavby Velké zdi: éra Čchin ve III. století před naším letopočtem, éra Chan v III. století našeho letopočtu a éra Ming. Předpokládá se, že do současnosti se zachovala část postavená převážně v době dynastie Ming (1368 – 1644). V podstatě tedy název „Velká čínská zeď“ slučuje nejméně tři hlavní projekty z různých historických období, které podle odhadu specialistů mají celkovou délku ne méně než 13 tisíc kilometrů (další odlišný údaj!). S pádem dynastie Ming a založením mandžuské dynastie Čching (1644 – 1911) byly stavební práce zastaveny. Takže se v podstatě zachovala zeď, jejíž stavba byla dokončena v polovině XVII. století.
Na Wikipedii se nachází kompletní mapa Velké čínské zdi, kde jsou barevně vyznačeny části postavené během jednotlivých etap. A asi nás dost překvapí, že stěna není jedna, ale Čína je těch Velkých zdí plná: 


Překvapuje nejen velké množství zdí, ale i to, že některé z nich se objevují dokonce až na severu Mongolska a zasahují i na území dnešního Ruska, přičemž tvoří podivné záhyby a některé zdi postavené během stejné epochy jsou dokonce souběžné! Na podrobnějších historických mapách můžete vidět oblasti, kde je vedle sebe umístěno až deset souběžných zdí! Co tohle může znamenat? Kromě dalšího důkazu o tajemnosti starověké čínské civilizace zjevně ještě něco dalšího.
Zvídavé mysli také mate dobře známá skutečnost, že v Číně schází věrohodné pozůstatky jakýchkoliv významných starobylých kamenných budov, s výjimkou právě Velké zdi. Nu což, budeme si myslet, že třeba všechny síly starověkých čínských architektů a stavitelů pohltila právě stavba této zdi (tedy zdí, abychom byli přesnější). Proč ne?
Je zřejmé, že výstavba tak velkolepého opevnění vyžadovala ze strany čínské vlády mobilizaci obrovských finančních a lidských zdrojů, a to až na hranici možností. Historici tvrdí, že současně na stavbě pracoval milion lidí, a byla doprovázena obrovskými ztrátami na životech (jiné zdroje dokonce mluví o třech miliónech stavebních dělníků, což by znamenalo polovinu veškeré mužské populace starověké Číny!).
Jenže... pak jaksi není jasné, jaký smysl vláda ve stavbě Velké zdi viděla, protože Čína neměla potřebnou vojenskou sílu ani na obranu celého svého území, natož pak ještě na kontrolu této zdi po celé její délce. Pravděpodobně v důsledku této okolnosti není známo nic konkrétního o úloze, kterou Velká zeď v obraně Číně vlastně sehrála. Přesto však čínští vládci tyto zdi po celé dva tisíce let tvrdohlavě stavěli a stavěli. Logika starověkých Číňanů nám asi poněkud uniká...
I mnoho sinologů si uvědomuje, že racionální důvody, které podle vědců měly vést starověké Číňany ke stavbě Velké zdi, nepůsobí moc důvěryhodně. A pro objasnění více než podivné historie unikátní stavby pronášejí filosofické tirády například v takovémto smyslu:

„Zeď měla sloužit jako krajní severní hranice možného rozšíření samotných Číňanů, měla chránit občany „Říše středu“ před přechodem k polokočovnému stylu života a splynutím s barbary. Zeď měla jasně stanovit hranice čínské civilizace a podporovat konsolidaci jednotné říše nedávno spojené z několika dobytých království.“

Takže staří Číňané postavili Velkou zeď z důvodů spíše ideologických a mystických? Aby vyznačili hranice „Říše středu“ a symbolicky se oddělili od okolních barbarů? No není to nádherná verze vysvětlení tak megalomanského projektu?
Nicméně ve skutečnosti je situace ještě mnohem bizarnější. Jistě vás ohromí pohled na Velkou zeď, stejně jako svého času i mě. Ale ještě více mne překvapilo, že pokud je mi známo, nikoho nepřivádí do rozpaků poněkud nelogická konstrukce Velké zdi. Cožpak to nikdo nevidí? Uvádím na ukázku několik typických obrázků, ale na internetu je plno dalších, každý si je může najít a pokochat se.


Když jsem poprvé uviděl fotografie Velké zdi, byl jsem překvapen do očí bijící nesmyslností tohoto opevnění. Velkou zeď nemůžeme nazvat pouze neefektivním obranným objektem, protože z jakéhokoliv rozumného vojenského hlediska je nehorázně absurdní. Jak můžete vidět, stěna vede po hřebenech nepřístupných hor a kopců. Proč stavět zeď v horách, kam nejen kočovníci na koních, ale dokonce i pěchota sotva vyleze? Nebo se stratégové Nebeské říše obávali útoku kmenů divokých horolezců? Zdá se, že hrozba invaze hord zlých alpinistů opravdu silně děsila dávné čínské úřady, když i při těžkostech vyplývajících z jejich primitivní technologie stavitelství stále obranné zdi v horách tak neuvěřitelně přibývaly. A koruna fantastické absurdity - když se podíváte pozorně, můžete vidět, že zeď se v některých místech při překračování horských hřbetů větví a tvoří přitom nesmyslné smyčky a odbočky.

Pojďme pečlivě prostudovat dostupné materiály. Jak známo, turistům se obvykle ukazuje jedna z částí Velké zdi, která se nachází asi 60 km severozápadně od Pekingu. Jedná se o oblast hory Badaling a délka zdi je tu 50 km. Stavba je ve výborném stavu, což není překvapivé – "rekonstrukce" této části byla provedena v 50. letech 20. století. Ve skutečnosti však byla zeď postavena úplně znovu, i když prý na starých základech. Turistický průvodce o tom nadšeně vypráví:

„Badaling je nejvýstavnější částí Velké čínské zdi. Její rekonstrukce byla provedena v roce 1957. Mimochodem, zeď zde vytváří dojem, že při rekonstrukci byla postavena znovu (na starém základu, samozřejmě). Výška zdi je asi 8 m, šířka vrchní části je 5,5 m. Nicméně čím více se jde do hor, tím je stěna nižší a užší. I přesto je dojem z Velké zdi ohromující."

V blízkosti Pekingu jsou ještě dva úseky Velké zdi: 90 km severně Mu Tian Yu a 110 km severovýchodně Simatai a Jinshanling. Tyto úseky nejsou přestavěny o nic hůř než Badaling, ale nejsou už tak okouzlující. Fragmenty Velké zdi se nacházejí také na pobřeží, ale ty už vypadají jako očividná novostavba pro turisty.


A co dál?
Vpodstatě nic. To je vše!
Navzdory optimismu Velké sovětské encyklopedie se vám z inzerovaných několika tisíc kilometrů žádné další části zdi uvidět nepodaří. Kromě čerstvé „rekonstrukce“ v blízkosti Pekingu jsou po celé délce už jenom čím dál zchátralejší zříceniny:



Dále nemají Číňané co ukazovat, žádné jiné důvěryhodné zbytky od údajně existujících tisíců kilometrů Velké zdi nejsou k dispozici.
Nebo jsme závěry uspěchali? Možná, že těžce dostupný terén pustiny ukrývá další majestátní zbytky. Proč by ne? Není sice jasné, kdo, jak a proč by stavěl obrannou zeď v málo osídlené pouštní nebo hornaté oblasti, ale my jsme se už dohodli, že budeme považovat starověké Číňany za lidi s nepochopitelnou mravenčí logikou. Připusťme tedy, že stavět Velkou zeď na nemožných místech a nevědět přitom proč, je donutil slepý pud budovatelství, kterému prostě nedokázali odolat...


zdroj: 
http://www.kramola.info/vesti/letopisi-proshlogo/velikij-kitajskij-novodel
http://masterok.livejournal.com/1589749.html
překlad: Ladislav


(©)2017 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

36 komentářů:

  1. Už se těším na pokračování. O těch paralelně nesmyslně stavěných zdech jsem už někde četl... ale už nevím kde.
    Doufám, že zde nebude ještě článek o mém oblíbeném nápoji, který by mně svými informacemi vzal poslední zbytky iluzí o tomto světě... :-)
    ----------
    Z jiného soudku (nevím, kam bych tento odkaz jinam umístil). mrkněte na tohle, je to docela zajímavé:
    http://www.sprievodcabytim.jecool.net/pravda-o-vlasoch-preco-mali-indiani-dlhe-vlasy/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nale trefil ses, něco takového jsem hledal. Už celkem delší dobu si myslím, že vlasy(i vousy) jsou takovou "vstupní branou", propojením sе svým i okolním duchovním, astrálním světem. Už jsem se zmínil u článku o pálení knih, a možná i jinde - Valach, Valaši - болосаты, Berbeři - barbaři. A výraz "postavily se mu vlasy na hlavě hrůzou" taky o něčem napovídá:-) Jen ti plešatí potomci Hadů a Stvořených mají smůlu.
      http://nd01.jxs.cz/258/388/61d80f2512_8976354_o2.jpg
      ------
      Někde jsem četl, že Velká "čínská" zeď vedla původně přes celou Asii, Uzbekistán ke Kaspickému moři v pohoří mezi Černým mořem a pokračovala Bulharskem, Srbskem až k Alpám.... proč asi? Kvůli Mongolům?
      Necháme se překvapit autorem překladů, kterému držím palce a děkuji:-)
      nenimito

      Vymazat
    2. Navíc je podivné (hodně), že první části zdi mají střílny otočené do Číny. Vypadá to spíše, že to stavěli Tartaři (Slované) proti magorům v Číně.
      Petr

      Vymazat
    3. To s tými strielňami na čínskej strane som tiež niekde videl, tuším na tartarii.sk. Vraj to bolo opatrenie proti znovuopakovaniu čínskej invázie do Rassénie a vzniklo po "Víťazstve v Hviezdnom Chráme" pred 7500 rokmi, odkedy sa počíta aj posledný slovanský letopočet.
      Je možné že číňanom sa tento nápad tak zapáčil, že začali sami stavať tieto "diaľnice" na urýchlenie dopravy cez ťažko prístupný terén.

      s0lar

      Vymazat
    4. Možná tahle hranice měla fungovat obráceně. Tedy ne proti útočníkům z venčí, ale proti úniku čínských tajemství (výroba papíru, střelný prach, hedvábí) .
      Dál bych teda si dovolil odporovat tomu o těch vlasech. Že to jsou anténky a zlepšují vnímání je nesmysl. Sám mám dlouhé vlasy a chodil jsem i plešatej a nepozoroval jsem žádnou změnu ve vnímání. :o) .
      Ten důvod proč !některé! ( mohykáni se holili do hladka ) indiánské kmeny nosily dlouhé vlasy je mnohem krutější. Byl to projev úcty válečnému protivníkovi. Dovedete si představit, jak skalpujete plešatého. Číňané a Mongolové i Peršané, si nechávali vzadu na hlavě pouze cop, z toho důvodu, že velice často jim po prohrané bitvě byla uříznuta hlava a jako trofej se věšela právě za tento cop. Kdo neměl cop tomu propíchli hlavu přes uši. Někdy byla hlava použita jako důkaz o zabití.
      Miky o kousek níž, píše že nikde nenašel proč máme ještě ochlupení. To není zas tak těžký v podpaží má mazací funkci, tedy zamezuje vzájemnému tření kůže. Stejně je to i na intimních místech, při sexu se to tam hodně tře :o) . Proč se ochlupení mění s věkem je jednoduché. Postupně se nám mění hormony v těle a zatímco ženám přibývají mužské, aby ve vysokém věku ztratila plodnost( přechod ). Chlapům přibývají ty ženské, které způsobí omlazení organizmu ( druhá míza ). Vřele doporučuji knihu od Ann Oakley Pohlaví, gender a společnost. Byla tuším napsaná v sedumdesátejch letech a nikdo jí ještě nepřekonal. Jsou tam bezvadně vysvětlené nejen chromozony a hormony, ale paní strávila obrovský čas studiem indiánských kmenů, dnes již vyhynulých ( divné slovo ve spojení s lidmi). Opravdu zajímavé čtení je o jednom matriarchálním kmenu, kde ženy pohlíželi na těhotenství jako na nemoc a po porodu ihned předali starost o dítě muži.

      Vymazat
    5. Ale zase než by uhlídali tolik kilometrů dlouhou zeď... to muselo být hlídačů. Kvůli pár lidem, co by chtěli přejít hranici a vyhradit tajemství? To mohl i kdejaký obchodních, dovážející výrobky do cizích zemí. A tam prostě zůstat, vyzradit, nechat si zaplatit. Ono už jen se na ty hory vyškrábat...

      Ohledně ochlupení - nejen já, ale i ti, se kterými jsem se o tom bavila, mi potvrdili, že s chlupama to dře více. I v létě. A to nemluvím o rozkládajícím se poto. Není nad to jet v MHD, kde se prostorově výraznější paní drží tyče a krásně větrá podpaží. Manžel se z toho zpamatovával týden.

      Děkuji za typ na knihu, vypadá zajímavě. Hlavně ta kapitola, ženy jistého kmene považovaly těhotenství za nemoc :-)

      Vymazat
    6. Toho tvrdého Y si tam určitě nikdo nevšimne (stydící se smajlík). Děkuji

      Vymazat
  2. Nal, ked si to už nakusol, už som viac krát narazil na túto tému v diskusiách, vždy pokladám takmer tú istú otázku, ale nik mi nevie odpovedať, tak to skúsim opäť... Nenašiel som zatiaľ žiadne uspokojivé vysvetlenie (ani "vedecké") prečo máme na tele ochlpenie (myslím že tu bol preložený článok o severných obyvateľoch Japonských ostrovov, dnes už len pozostatok bielej rasy - najochlpenejších ľudí na planéte). Na to, aby nás ochránilo pred nečasom je dosť riedke, a to čo máme v podpazuší a na intýmnich miestach je podľa drvivej väčšiny populácie zbytočné - kedže si ho (ochlpenie) pravidelne odstraňuje. Argument, že je to z hygienických dôvodov u mňa neobstojí (to že "smrdíme" je spôsobené p-otravinami - áno, môžu byť aj iné príčiny...). Feromony sa vylučujú predpokladám nezávisle na ochlpení - a v tomto prípade by mohlo slúžiť ako - keby taký - "denník" ("zápisník") vypúšťania feromonov (???). Taktiež holenie tváre, najskôr úprava - čiastočné oholenie a pristrihávanie (licousi, bokombrady) v 19.stor. až po vynájdenie žiletiek začiatkom 20.stor. a úplného holenia porastu. (Príkaz niektorého cára, aby sa bojari oholili - bol to "len" rozmar???...)
    Zaujímavé je, že ochlpenie vekom pribúda a hlavne hrubne. Nemôže to mať súvis s "čakrami"???? či ako to vlastne teda nazvať to by bola skôr otázka na Nenimito...
    Možno ked "porast" pravidelne dávame dole, tak "odpojujeme" ducha (dušu) a púšťame do popredia ego. Možno aj to je dôsledok duševnej nerovnováhy ktorú často pociťujeme. Ved čo je snom každého pubertiaka? (teda aspoň ja som ho mal) čo najskôr sa začať holiť, to bol (alebo aj je) dôkaz že už dospieva. Možno práve tým aktom preruší prepojenie s Univezom (Vesmírom, Bohom...) I ked tých napojení je určite veľa spôsobov (možností). Možno by bolo namieste prirovnanie ku koreňom rastlín, hlavné korene sú dôležité, ale bez vlásočníc nedokáže nasávať vodu a rastlina hynie... A zasa sme pri celku (celistvosti) :-)
    Aj o slepom čreve sa hovorilo že je "zbytočné" a nevedelo sa na čo slúži...
    Miki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden známý na to reagoval, proč si tedy buddhističtí a další mniši holí celou hlavu, když jsou to "anténky".
      Mok¨je odpověď byla, že mniši chtějí spíše rozjímat, meditovat a "uzavírají brány smyslů" aby nebyli rušeni. Tak možná proto?
      ----------------
      K Tvé úvaze o stromech zajímavé odkazy, pro mne to kdysi byla novinka:
      Stromy v lese si pomáhají (o komunikaci mezi stromy)
      ======================================================
      Na letošní konferenci prestižní iniciativy TED v kalifornském Long
      Beach, na níž vědci, umělci, politici či byznysmeni prezentují
      „myšlenky, které stojí za šíření“ (v říjnu se bude taková
      konference konat i v Praze), vystoupila i bioložka Suzanne
      Simardová z kanadské Univerzity Britské Kolumbie. Již několik
      desetiletí se specializuje na ekologii lesa a představila svá – pro
      řadu lidí šokující – zjištění. „Stromy jsou základem lesa, ale les,
      to je mnohem víc, než vidíte očima,“ řekla. „Pod povrchem je
      další svět nekonečných biologických cest, které spojují jednotlivé
      stromy a umožňují jim komunikovat mezi sebou.“
      Simardová svými pokusy zjistila, že stromy v lese tvoří složitý
      propojený komplex schopný komunikace a vzájemné pomoci, řízený tzv. mateřskými stromy.
      Jednotlivé stromy tak v rozporu se všeobecným přesvědčením nesoupeří o „místo na slunci“, ale spolupracují – posílají si
      instruktážní i varovné signály a v rámci skupin kolem mateřských stromů se navzájem zásobují potřebnými živinami jako
      uhlíkem, vodou, dusíkem či fosforem.

      „Stromy v lese jsou skutečně jako lidské či jiné živočišné společenství, tvoří rodiny a příbuzenské svazky,“ prohlásila.
      https://www.novinky.cz/veda-skoly/412734-stromy-v-lese-si-pomahaji.html

      Do trees communicate?
      https://www.youtube.com/watch?v=s8V0IJ11CoE

      ...a se slovenskými titulky:
      http://www.mojevideo.sk/video/21644/stromy_dokazu_medzi_sebou_komunikovat.html
      Dr. Suzanne W. Simard je pedagógom na Lesníckej fakulte Univerzity Britskej Kolumbie (Kanada). Ako lesníčka svoj výskum
      zamerala na podzemné ekosystémy, presnejšie na symbiózu (spolunažívanie) stromov a húb.
      Tento jav sa nazýva mykoríza. Vo videu stručne a "na lopate" prezentuje svoje zistenia..

      Další videa:
      https://www.youtube.com/results?search_query=suzanne+simard

      Science shows trees communicate with each other
      https://www.youtube.com/watch?v=WOnkrZV2NZw

      Suzan Simard How trees talk to each other.
      https://www.youtube.com/watch?v=yG8U4rFLRUU

      Vymazat
    2. Miki, jak jsem psal, věrím, že vlasy, vousy a možná, jak píšeš i ten zbytek, souvisí s Energetickým (duchovním, astrálním) tělem a jeho spojením s tímto světem. Nejsem si jist, jestli vlasy - vousy - chlupy fungují úplně stejně, fakt nevím?! Ale myslím si, že záleží i na barvě, kvalitě, přírodnosti, čistotě, nechemičnosti, která souvisí s otevíráním šupin, jejich vyživování, asi i jeho délce - asi i proto se všeobecně říká, že ženy jsou "citlivější", protože většina má dlouhé vlasy. Prostě něco jako anténa.....
      Tím netvrdím, že jsem zarostlý jak medvěd:-) Ona za to taky trochu může pohodlnost. Míval jsem vlasy na ramena, ale nějak jsem skončil u toho, že je mnohem jednodušší to jednou za měsíc vzít strojkem na 1cm od hlavy, protože ta starost s nimi je pak v podstatě žádná.
      Ale často mi překvapí šediny, kouty a kolečka u podstatně mladší generace. Zvlášt pokud máte možnost pozorovat průběh v období 2-5 let vývoje.
      Ve slepém střevě se tvoří ta "správná" biomikrokvasinková konstelace na zpracování Energie z rostlin? Proto asi přemíra masné potravy vede k zánětům slepého střeva a nechuti k zelenině? Ale, jak říkávala moje babička, na zdravém prasátku nemůže být nic nezdravého, jen všeho s Mírou:-) A Člověk by měl sám cítit, co potřebuje...
      Původně "mniši" z vysokohorských oblastí měli dlouhé copy (a neměli šikmé oči) podobně jako Казаки, ale angláni a francouzi je pokořili střelnými zbraněmi a oholili jim hlavy. A o té doby si je oholují, asi aby neprovokovali:-) Navíc ti, co je dnes vedou, jsou s anglány a francouzi jedna ruka.
      nenimito

      Vymazat
    3. Všechny zdravím, četla jsem na ruském webu :pokud se podíváte jak je ze´d orientována,jak jsou postavené střílny a strážní věže sloužila spíš jako obrana proti Číně...však víte, jak je to s historií, to ale uvidíme za pár dní, jak zase budou mystifikovat, kdo nás to vlastně osvobodil. Ale ať je to jak to je, půjdu dát 9.května kytku ruským vojákům-
      Dita

      Vymazat
    4. Dito,
      ono jak kde. Někde je to tak, jak píšeš, a na jiném úseku zas opačně.

      Vymazat
    5. Ono taky nemusí být nutně střílna otočená k Číně i když bude směřovat k jihu - právě kvůli té klikatosti. Když se zeď (vedoucí plus mínus východo-západním směrem) stočí o více než 90° už se to může na první pohled zdát jako obráceně.

      Vymazat
    6. Boroda = Boh Roda. Prísť o borodu bolo najväčšie poníženie pre slovanského bojovníka.

      s0lar

      Vymazat
  3. Jako první mě samozřejmě fascinovala ta klikatost a ta přesnost kopírování terénu. Dobře je to vidět na obrázku č. 7. Vždyt toto přeci mohli "přemostit", ve smyslu "vysázet tu zeď tak, že by to zarovnali.

    Po seriálu zde před pár dny uvedeném, mě jako první taky napadla odpověď, co když to nebyla zeď před lidskými nájezdníky. A tudíž bylo logické, že to stavěli na samotném vrcholu pohoří - protože to bylo nejblíže "přicházejícím návštěvníkům". Možná ty hory ukrývají neskutečné bohatství. A díky té zdi se z těchto hor nestal další důl.
    Nebo ta zeď kopíruje nějakou "zlatou žílu" a proto tak nesmyslné klikacení?

    Ohledně ochlupení. Díky za nápad, na co ho vlastně máme :-) Ale lepší by bylo, kdyby bylo zbytečné, protože na nohách ho prostě nesnesu. Vadilo mi vždy. Ještě něž nějaké holení přišlo do mody. A o anténkách se psalo i na Tartarii.sk. Proto je ženy nosívaly zapletené a i nejlépe přikryté, aby "nenasály"to špatné z okolí. Ale napadla mě i úvaha, jestli to nebyl začátek podrobení si ženy, že vlastně se tím omezovalo i napojení na Universum.

    OdpovědětVymazat
  4. "Za Veľkej Moravy boli podľa zákona Metoda a Rastica (Zákon ľuďom) po predaní do otroctva a zohavení (odrezanie nosa a pod.) dva ťažké štátno-cirkevné tresty – vyhnanstvo a ostrihanie (orezanie) vlasov."
    http://www.ved.sk/RC.vlasy.htm
    IvH

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím,

    k tomu ochlupení a vlasům;

    jejich funkce je již spíš v úrovních jemnějších. Vlasy skutečně fungují jako jakési antény - "solární" antény a opravdu člověka zcitlivují. Poskytují mu lepší orientaci v prostoru a zesilují intuici. Obvzáště v noci poskytují až rozhodující vliv pro lovce či při útěku. Jsou také i jistou fyzikální ochranou, neboť jejich elektrostatické pole může působit jako ochrana před některými vlnovými délkami em spektra (dnes hlavně mikrovlnám). Na silových místech v kombinaci s vyšší vlhkostí vzduchu a sluncem(ne jen po zásahem el. proudem) vtipně trčí. Oproti tpmu vousy jsou jakási "zemská" anténa a proto je mají jen muži (ženy mají jaksi ten nejvýkonější nástroj na napojení k zemi - proto dříve fungovaly sukně jako tvarové zářiče). Po příchodu zvěrozvěstů a pseudo-křesťanství na naše území byl jeden z trestů a ponížení právě ostříhání vlasů mužům. Také při odvodech do armády se zcela iracionálně holí hlava - právě kvuli lepší hypnabilitě - tedy schopnosti slepě poslouchat příkazy. Ne náhodou proto všichni předci všech kultur a Indiáni dodnes mají dlouhé vlasy.
    Pubické ochlupení funguje jako jakási energetická ochrana intimních partií před těžkými energiemi, napadající tyto místa. Dle Indiánek fungují ženské chloupky jako ochrana před sexuálními energiemi masturbujícího muže na ni myslícího.
    Chlupy v podpaží pak zřejmě mají ochranný vliv na jemné a citlivé lymfatické žlázy v daných místech.

    Je tedy jasné, proč moderní trendy oholují celého člověka a vytvářejí z něj jakýsi obraz přerostlého dítěte (např. "holka" - tedy "holá") a podporují slepé naslouchání příkazů jelitářů. Ideálem je pak na ježka ostříhaná a vyholená bezdětná feministka v kalhotech, dosahující mana-žer-ské funkce v korporaci libovolného jelitáře starého babylonského neřádu.

    Kryštof

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to smutná doba, kdy se člověk musí bát přiznat, že není homosexuál. :-)

      Vymazat
    2. Největší problém je být BÍLÝ MUŽ. Sleduju i komentáře cizinců žijících všude možně na Západě a stojí to za to :-( Hlavně se shodují, že donedávna si mysleli, že jsou muži. Teď musí stále myslet na to, že jsou BÍLÍ muži. Například když bílý muž sedí s trochu rozkročenýma nohama (což je tak trochu přirozené nejen kvůli jistým partiím, ale taky kvůli užší pánvi). Tak toto je prý typický agresivní způsob sezení bílého muže.

      Vymazat
    3. Kryštofe, velmi logicky vysvětleno. Na druhou stranu, jak k tomu z pohledu ochrany přijdou ty (jako například já), kterým v tomto směru nebylo moc dáno. Do teď jsem jásala, že nejsem chlupatá jak medvěd, a k tomu mi i ta trocha často vadí, je mi to nepříjemné.

      Taky jsem do teď měla za to, že jsme chlupatí spíše proto, že jdeme od dokonalých bytostí do opice a tak už máme i chlupy. Což by zas bylo urážlivé pro ty, co jsou jak medvědi :-).

      Pak tu máme i odlišnou tvrdost. Někdo je má jemnější, někdo jako hřebíky.

      Taky odpovídá i to holení hlavy na vojně či v armádě. Opravdu se musí ta citlivost snížit, jak jinak nenásilně přimět někoho, aby zabíjel jiné, když to vůbec není nutné. Samozřejmě se to musí umět podat i slovně. Např. napadení Pearlu Harbru Japonci, nebo bombardování Jugoslávie. To dokonce bylo humanitární, že, kdo by do toho nešel, takto krásně pomoci lidem :-(

      Na krátko ostříhané ženské už jsem nějak pobrala, ale co dodneška nechápu, jsou lodičky na podpatkách. Nikdo mě k tomu ještě nedonutil.
      A co se kalhot týče, myslím, že je to záměr, aby ženy nosily kalhoty. Už jen ty ceny. Za cenu jedné zimní sukně seženu i troje kalhoty :-(

      Vymazat
    4. Alexandrie,
      to chce klíííííd a nohy v teple :-)
      Je na těch vlasech sice ždibec pravdy, ale není třeba si z toho dělat těžkou hlavu. Pokud ti je příjemnější chodit na plech (ne s opicí na zádech, ale to jako do hola :-) ), pak choď na plech. A klidně i v kalhotech a s kérkou na kotníku. To podstatné je pod vlasy/pleškou :-)

      Páčo s vousisky až na zem a mužný kožich na hrudi nikomu osvícení nezajistí :-)

      Vymazat
    5. :-DDD
      Michale, však samozřejmě. Taky říkám, že důležitější, než co je na hlavě, je, co je v hlavě.
      Já spíše dál rozvíjela tu teorii. Jsem někdy rýpal, a jdu až do nejmenšího detailu. Tím rýpáním jsem se třeba prorýpala k tomu, že křesťanské učení je dost nelogické. (některým katolíkům asi vstávaj vlasy hrůzou, při pomyšlení na mě, ještě teď :-). Ale já to fááákt chtěla jen vysvětlit, pochopit :-)

      Vymazat
  6. Mimo téma.
    Pro ty, co nezaregistrovali, mám typ na jeden moc zajímavý (alespoň pro mě) filmový počin s názvem "Volání netvora: Příběh života"
    Moje soukromá anotace k filmu: "Obživlý" velmi starý strom učí malého chlapce v jeho těžké životní situaci.

    (takový příběh může být ve skutečnosti více reálný, než by se mohlo ledaskomu zdát :-) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip. Budu muset počkat, než půjde sosnout.

      Vymazat
    2. Čekat netřeba (sice s titulky, ale lepší jak drátem do oka - navíc ta originální zvuková stopa v dobrých sluchátkách má taky své plusy):
      http://fastshare.cz/6995927/volani-netvora-pribeh-zivota-a-monster-calls-2016-titulky.cz.mkv
      (lepší kvalitu jsem nikde free nenašel)

      Vymazat
    3. Jé, děkuji. V originále je to lepší. Já hledala na uložto a tam jsem nějak nepochodila. Na fastshare nemám účet, tak jsem ještě zabrousila na hellspy.

      Vymazat
    4. Na fastshare nepotřebuješ účet (pokud nechceš sosat bez omezení a s pár vylepšeními). Klidně klikni na "stáhnout pomalu" a máš to doma :-)

      Vymazat
    5. Aha, to bude ten problém - že chci jen "stáhnout rychle" :-DDDD

      Ale mám to, jsem ráda. Podívala jsem se na kousek a vypadá to hodně dobře. Děkuji za tip.

      Tak snad to dneska zkouknu a neusnu. Jsem utahá jak kotě.

      Vymazat
    6. Dal jsem ho včera večer. Mám podobné zkušenosti. Jen jsem místo monstra měl ségru, co ještě neuměla ani chodit a taťku, co si ublížil i při smažení vajíček. Ale mamka se mi po půl roce vrátila a do dnes běhá po lese s flintou a o důchodu nechce už poměrně hodně let ani slyšet. Třeba i proto, že já nikdy nepřemýslel o nějakém konci.

      Nikdy jsem se nenechal šikanovat, to mi ten netvor vyskočil za zády okamžitě i bez pohádek. V páté třídě jsem kvůli tomu měl trojku z chování a vyloučení z pionýra:-) Protože jsem měl podobné ruce a vedle mne stáli v ředitelně dva o hlavu vyšší osmáci s rodiči, kteří to moc nepochopili a přišli si na mne stěžovat. Jen jim to "nějak" prošlo, protože jeden tatínek byl poslancem ONV a "chlapci" se hlásili na gympl....
      A někomu ten obr vyskakuje za zády pořád, viď Michale:-)
      nenimito

      Vymazat
    7. Nenimito,
      jo s tím obrem máš recht :-)
      Nicméně pro mě ten film běžel v úplně jiné rovině.
      Osobně se znám s člověkem, který komunikuje s jednou moc, moc, moc starou lípou. Nikoli snad přímo s ní jako se stromem, ale s bytostí (entitou chceš-li), která je s ní určitým způsobem spojená. Tato bytost je starší, než lidstvo samo a onoho člověka učí. Učí ho o historii, ale hlavně o podstatách života). Nejde však jen o nějaké pouhé předávání informací (i když i těch je pořádná hromada), ale o někdy hodně tvrdé skutečné zkoušky - jak fyzické, tak duševní. Kdybych toho nebyl svědkem, těžko bych to pobíral.

      Takže já ten film vnímal jako určitý druh metafory. Pro mě ten obr nebyl výplodem dětské mysli, ale ztělesněním oné bytosti z lípy. I v těch třech příbězích, které vyprávěl, jsem vnímal příběhy, které mi onen člověk zprostředkovaně tlumočí (bohužel jen lidskou řečí, což oproti telepatickému přenosu je jako se dívat na svět malinkatou dírkou v oponě a zacpanýma ušima).
      Zkrátka pro mě ten film vyprávěl zcela jiný, ale pravdivý příběh, než jaký je v oficiální anotaci :-)

      Možná to mnohé pohorší, ale některé mé články tu vznikly právě na základě vědomostí předaných od této moudré bytosti.

      Vymazat
    8. A víš Michale, že mi něco podobného napadlo, při čtení některých článků:-) Hlavně těch nedávno psaných.
      Osobně nemám takové zkušenosti, ale slyšel jsem od některých vyprávět.
      Vím, že moc nefandíš textům o bozích, ale znáš příběh z Frýgie o Filémónovi a Baucis?
      http://www.filemon-baucis.cz/soubor--2-.pdf
      nenimito

      Vymazat
    9. Naopak,
      báje, mýty a povídky o bozích mám moc rád. I na filmy s touto tématikou se rád podívám a že jich je (Thor, Souboj Titánů, Válka bohů, Prométheus, Percy Jackson ad.). Avšak většinou se nezabývám, zda mohou mít nějaký pravdivý základ či nikoli. Pokud ale přece jen zahloubá červík zvědavosti, položím otázku a doufám ... :-)

      Co nemám rád jsou texty náboženské.

      Vymazat
  7. Este by bola zaujimava uvaha, preco Indovia - hinduisti novorodencom oholia hlavy... su povazovani za tych duchovnejsich.... zaujimal by ma dovod tohto obradu, pretoze je to skutocne sucast obradu privitania novehi zivota na zemi. Samozrejme pravym dovodom asi nebude terajsi vyklad...

    OdpovědětVymazat
  8. Evert Taube o cínskom múre: https://youtu.be/QrgzNI98r78

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů