7. 8. 2019

Artemis místo Apolla: Trump, Pence a NASA chtějí obnovit mýtus o přistání Američanů na Měsíci

foto: chrisdorney / Shutterstock.com
Mystifikace s lety amerických astronautů na Měsíc před půl stoletím znovu NASA i Washington inspiruje; nyní by však chtěli letět nejen na Měsíc, ale dokonce i na Mars, a – nejspíš – stejným způsobem.
Program Apollo a „přistání“ Američanů na Měsíci, schválený v roce 1961 a dokončený v roce 1975, jsou stále považovány za největší úspěch v historii lidstva a za nejživější potvrzení amerického světového prvenství. Slogan „America First“, který vyhlásil americký prezident Donald Trump, se rozšiřuje i do vesmíru. Jeho administrativa pověřila NASA, aby už v příštích pěti letech namísto roku 2028 vyslala člověka na satelit Země. Aktualizovaný koncept příštího amerického lunárního podvodu se jmenuje na počest starověké řecké bohyně Měsíce a sestry solárního boha Apolla - Artemis. 
Americký prezident Donald Trump přidal k žádosti o rozpočet NASA 1,6 miliardy dolarů, čímž dříve ohlášené plány na průzkum Měsíce a Marsu potvrdil. Celkový rozpočet NASA na fiskální rok 2019 je tedy 21,5 miliardy USD. Pokud by však skutečně chtěli na Měsíc letět, byla by to jen kapka ve kbelíku, tím spíše, že tato instituce má také i jiné úkoly.

Připravuje se velká akce
"Pod mou správou obnovíme velikost NASA a vrátíme se na Měsíc a pak i na Mars." Aktualizuji rozpočet tak, aby zahrnoval dalších 1,6 miliardy dolarů, abychom mohli tento velký návrat uskutečnit!“
- oznámil nedávno Trump na Twitteru. Právě americkému prezidentovi je přímo podřízen Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). A ačkoli Trumpovy kosmogonické myšlenky jsou poněkud zvláštní (prezident například jednou napsal na Twitteru, že Měsíc patří k Marsu), peníze přiděluje on a Kongres je jen schválí.

Americký prezident Donald Trump: 
„Pod mou správou obnovíme velikost NASA a vrátíme se na Měsíc a pak i na Mars.“
foto: www.globallookpress.com                                                                                                                

Na co jsou tyto peníze skutečně přiděleny, je otázka jiná. Před časem přece vědecký poradce Trumpa pokládající se za génia, David Gelernter, prezidentovi vysvětlil:

...Spojené státy nebudou moci letět na Mars do roku 2030 a neletěly ani na Měsíc, protože vědci prostě nevědí, jak mohou lidé překonat Van Allenův radiační pás obklopující Zemi...

Ale každá show potřebuje peníze, včetně téhle. Generální ředitel NASA Jim Bidenstein v úterý 16. července v rozhovoru pro CBS při příležitosti 50. výročí startu americké kosmické lodi Apollo 11 na Měsíc vysvětlil „pozastavení“ lunárního vesmírného programu právě jejich nedostatkem. Jinak by prý Američané už dávno nejen navštívili Měsíc, ale pobývali by i na Marsu. Bidenstein uvedl, že v 90. letech a i po roce 2000 se NASA pokusila „vrátit“ na Měsíc a letět i na Rudou planetu. Oba programy však vyžadovaly příliš dlouhou přípravu a vysoké náklady. Rovněž poznamenal, že kvůli nedostatku peněz se nemusí podařit přistát na Marsu ani v plánovaném roce 2024.
A Trump stále mění názory: tu chce letět na Měsíc, pak zas, když mu bylo vysvětleno, že to není možné, nechce, a nabádá NASA, aby se „vzhledem k množství peněz, které by se tak utratily“, zaměřila spíše „na větší věci“: Mars, obranu a vědu.

A proč zrovna Pence chce na Měsíc?
Viceprezident Měsíc opravdu potřebuje. V březnu letošního roku při vystoupení v Alabamě stanovil NASA úkol v průběhu pěti let vyslat Američany na Měsíc „jakýmkoli způsobem“.

Motory Apolla byly tak slabé, že nemohly donést tyto pseudovesmírné lodě ani na orbitu Země. Vzlétly bez astronautů a zřítily se nad Atlantským oceánem: SSSR „vylovil“ velký fragment z Biskajského zálivu. foto: www.globallookpress.com

„Někdo tvrdí, že je to příliš komplikované, příliš riskantní, příliš drahé. Ale totéž přece říkali i v roce 1962...“
- řekl viceprezident s odkazem na prezidenta Johna F. Kennedyho, který sliboval Američanům dobytí Měsíce. Pence dokonce slíbil, že i „první žena a další člověk na Měsíci budou američtí astronauti vypuštění v americké raketě z amerického území.

„Abychom dosáhli Měsíce v příštích pěti letech, musíme si stanovit cíl už nyní. V NASA již dávno vědí, že jižní pól Měsíce má velký vědecký, ekonomický a strategický význam, a teď je čas se tam vydat...“ vyjasnil úkol Pence.

Pohrozil také, že pokud by snad tato instituce nebylo schopna se na to připravit, což v souvislosti s těmito plány vyvolalo bouřlivé veselí, obrátí se na soukromé společnosti, maje na mysli podvodníka Ilona Maska.
Jednoduché aritmetické výpočty říkají, že mluvíme o roce 2024, kdy se budou ve Spojených státech konat další prezidentské volby, kterých se Trump už v žádném případě nebude moci účastnit, a Pence, pokud se toho dožije, to určitě vezme. Jeho strategie je oboustranně výhodná: buď NASA, anebo soukromí podnikatelé jistě „vrátí“ Američany na Měsíc, ba co víc – pošlou je i na Mars a možná dokonce i na Jupiter, protože klíčové je „jakýmkoli způsobem“.

Všechny „zábavy“ amerických astronautů „na Měsíci“ byly natočeny v pozemských studiích.
foto: www.globallookpress.com

To znamená, že Hollywood se zapojí do projektu Trumpa a Pence stejně jako kdysi bývalý americký prezident Richard Nixon a natáčení nebude drahé, takže s přidělenými prostředky se vystačí. 
Opravdu si Pence a Trump myslí, že Spojené státy znovu uspějí v klamání lidstva?

Kaysing, Gelernter, Muchin, Popov: Američané na Měsíci nebyli
Pravda, kterou nelze navěky skrývat, je, že Američané nikdy na Měsíci nebyli. A dokonce i kolem Země poprvé létali pouze na svých raketoplánech. Všechny předchozí americké lety s posádkou byly také podvodem. To platí i pro orbitální stanici Skylab a americkou část mise Sojuz-Apollo (sovětská část byla skutečná). Všechny „originální“ fotografie a fotografie týkající se „lunárního eposu“ Spojených států a téměř 400 kilogramů „lunární půdy“ získaných Američany (snad jen s výjimkou malé části dopravené na Zem podle sovětského modelu pomocí automatických sestupních aparátů) – jsou pozemské padělky.
Každý, kdo o tom pochybuje, se to může dočíst v knihách A. Popova „Američané na Měsíci. Velký průlom nebo kosmický podvod?“ a J. Muchina „Kosmický podvod USA“. 
Avšak ještě dříve byl lunární podvod odhalen v samotných Spojených státech. Kniha amerického spisovatele Billa Kaysinga „Nikdy jsme nebyli na Měsíci“ vyšla už v roce 1976. Podobné publikace se objevily ve Spojených státech jak před ním, tak i po. Již zmiňovaný poradce Trumpa pro vědu David Gelernter ve své knize na toto téma píše:

„Mise Apollo měly být první událostí, kdy lidé překročili Van Allenův pás, což bylo jedno z několika nebezpečí známých plánovačům misí. Ale i dnes vědci NASA připouštějí, že ani nyní nevědí, jak se dostat skrze pás Van Allena. Pokud vědci NASA v roce 2012 upřímně přiznávají, že ještě nepřišli na to, jak správně ochránit kosmickou loď před zářením v tomto pásu, jak jsme sakra tehdy poslali lidi do vesmíru ve skafandrech z hliníkové fólie? Navíc během vrcholu sluneční aktivity! 
Odpověď je velmi jednoduchá: nikdy k tomu nedošlo!“

Lunární modul Apollo: překližka a alobal. foto: www.globallookpress.com

Navíc kdyby v 60. letech měli Američané loď, která by dokázala doletět na Měsíc, bylo by to pro ně tehdy snazší než teď, protože záření poškozuje elektroniku, jíž je současná technologie plná. A to je jen jeden z tisíce argumentů ve prospěch toho, co Gelerter nazývá „největším podvodem v lidské historii“.
Americká vlajka vlající ve vakuu v paprscích světlometu proti obloze bez hvězd poblíž „přistávacího modelu“ vyrobeného doslova z překližky a fólie, na němž není místo pro dva astronauty, ale kam se kupodivu vešel i „lunochod“ (po objevení na Měsíci sovětského, skutečného), chybějící krátery na povrchu satelitu od raketových motorů lunárních modulů – to všechno je jen začátkem dlouhého seznamu omylů a nelogičností, kterých se falzifikátoři „lunárního eposu“ dopustili…

Proč SSSR neodhalil padělání a proč to jednoho dne udělají... USA?
SSSR předstíral, že tomu věří, a neodhalil tento velkolepý podvod jen proto, že spolkl návnadu v podobě Washingtonem nabídnuté politiky spočívající ve zmírnění mezinárodního napětí, hospodářské spolupráce, povolení k prodeji energie na Západ, uznání poválečných hranic a sovětské elity jako rovnocenného partnera.

Trumpův vědecký poradce David Gelernter nazval americkou měsíční misi „největším podvodem v dějinách lidstva". foto: www.globallookpress.com

S největší pravděpodobností americké orgány jednou lunární hoax odhalí samy. A vždy mohou vysvětlit, proč se jí dopustily. Protože to byl právě lunární podvod, který jim jako nic jiného ​​pomohl porazit SSSR. Ten se výměnou za materiální přínosy této dohody spokojil s druhořadou kvalitou a vydal se na cestu sebezničení - nejprve jeho mnohem vyspělejšího lunárního programu a pak všeho ostatního. Mohou také zmínit, že peníze určené na falešný „lunární program“ byly vynaloženy na financování války ve Vietnamu a na rozvoj amerického vojensko-průmyslového komplexu, když tato válka vyčerpala státní pokladnu. Lety Apolla skončily, když skončila i vietnamská válka - potřeba pro ně tím zmizela. Ale teď, řeknou Američané, teď už všechno bude čestné!

A proč i Leonov tvrdí, že Američané na Měsíci skutečně byli?
V podmínkách, kdy stále ještě žijící američtí astronauti, kteří se lunárního podvodu zúčastnili, mlčí (Buzz Aldrin však jednou připustil, že nikdy na Měsíci nebyl) nebo bojují s novináři, kteří o tom pochybují, neměli byste požadovat od žijících sovětských kosmonautů, kteří byli ve spojení s popsanými událostmi, aby Američany odhalili. Konec konců jsou také vojenským personálem a kdysi uzavřeli dohodu o mlčenlivosti. A existují i vazby se Spojenými státy a obchodní zájmy. Jeden z posledních amerických velvyslanců v Moskvě kdysi prohlásil, že Američané považují slavného sovětského kosmonauta Alexeje Leonova „za amerického hrdinu a našeho přítele“.

Americký astronaut Buzz Aldrin připustil, že na Měsíci nikdy nebyl. foto: www.globallookpress.com

Co nám tu tedy zbylo?
Z lunárního programu mají Američané stále muzejní exponáty jako falešné skafandry a makety „kosmických lodí“, jež, jak badatelé zjistili, startovaly bez astronautů (kteří nenápadně zmizeli) z mysu Canaveral na Floridě a zřítily se někde uprostřed Atlantiku, aby se „navrátivší“ astronauti po odpočinku na tajném místě, svěže vysoukali ven z přistávacího modulu v Tichém oceánu. A stále ještě existují i „lepicí pásky“ a teflonové pánve.
Rusové poražení v měsíčních závodech mají kosmické lodi Sojuz a Progress, na nichž, pokud by obětovali zdraví svých astronautů, mohli letět dokonce i na Měsíc, a mají i technologie pro vytvoření spolehlivých orbitálních stanic. A je také pravda, že na rozdíl od Američanů, kteří se bezprostředně po „přistání“ svižně hlásili svému prezidentovi, ruští kosmonauti vracející se z nulové gravitace zpět na Zem, se stěží mohli pohnout. Ostatně Američané, kteří s nimi skutečně létali na Sojuzech a nenapodobovali jen let na Měsíc na Apollu, také...
Nepřímým potvrzením toho, že Američané nemohou být a nikdy ani na Měsíci nebyli, je i to, jak nyní kulaté datum svého univerzálního podvodu slaví. Skromně - máme tedy pravdu, že tu k oslavě nic není. Protože kdyby Američané skutečně na Měsíci byli, padesáté výročí této události by bylo přinejmenším státním svátkem.


autor: Sergej Latyšev
zdroj: https://tsargrad.tv/articles/artemida-vmesto-apollona-tramp-pens-i-nasa-hotjat-obnovit-mif-amerikanskoj-vysadki-na-lune_208330
překlad: Vlabi

54 komentářů:

  1. Aj keby SSSR vtedy oficiálne prehlásil, že USA na Mesiaci neboli, v západnom bloku by tomu aj tak stále verili. Naproti tomu potvrdenie tejto lži malo pre SSSR dosť veľké výhody. Vo východnom bloku si zachránili tvár, ako čestne porazení, pretože ani ruský lunárny program by vtedy neuspel a peniaze potrebovali inde. A tak ho mohli v tichosti odsunúť do úzadia a zrušiť. Ďalej SSSR získal celý rad obchodných a politických výhod, ako už bolo spomenuté v článku, alebo sa spomína napríklad tu: http://leva-net.webnode.cz/products/americane-na-mesici-nebyli-sovetsky-svaz-vedel-pravdu-ale-mlcel/

    s0lar

    OdpovědětVymazat
  2. No jo Vlabi, ale vysvětluj to prosťáčkům, kteří si ani nejsou schopni otevřít tetu Wiki a přečíst si, co jsou vlastně Van Allenovy pásy. Margon

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Margon, však to není moc dlouho, co někdo odpověděl na otázku, proč od 69 nikdo nepřistál na Měsíci - prý nemáme techniku, která by vydržela Van Allenovy pásy. Určitě o tom byl i dokument (asi na ZOOMu). Já jsem už tenkrát čekala, že se to konečně rozjede, že se už bude trvat na vysvětlení, jak to teda udělali tenkrát. A nic. A tento argument (V.A. pásy) používat vždy, když jsem označena za konspirátorku a magorku věřící konspiracím. Svižný a okamžitý výstup z přistávacího modulu je další.
      Ale v USA to prostě žerou. Za velké podpory filmových a seriálových nesmyslů. Viz film Armagedon. Prý se Ben Affleck ptal vědců z NASA, jestli by nebylo jednodušší naučit astronauty vrtat, než vrtače učit stát se astronauty. Odpovědi se prý nedočkal, a režisér mu řekl, ať drží...

      Vymazat
  3. Len jedna pripomienka. Neviem, prečo všetko hádžete do jedného vreca. Misie, ktoré sú robené na nízkej orbite, t.j. pod pásmi, sa uskutočnili - nemali sa prečo neuskutočniť. Nehovoriac o tom, že časom si začali Sovieti a Američania vymieňať nie len informácie, ale aj návštevy a neverím, že by to neprasklo...
    Ale nízka orbita je zatiaľ všetko, čo človek dosiahol...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plný súhlas. To aspoň platí pre súčasnú dobu. Osobne si však myslím že v ďalekej minulosti ľudia do vesmíru lietali..

      s0lar

      Vymazat
    2. Anonymní8. srpna 2019 7:39 - já jsem to pochopila jako narážku na třeba Apollo 13, které mělo Měsíc obletět.

      Vymazat
    3. Alexandrie, ee, on hovoril o nízkej orbite Zeme. Čiže v podstate tam kde sa pohybuje ISS (400km nad povrchom), alebo inak do 1000km nad povrchom Zeme. Potom už radiácia začína rýchlo stúpať.

      s0lar

      Vymazat
    4. Apollo 13 bola len židosymbolika. Aby dvihli hodnovernosť programu, musela sa občas stať aj nejaká chyba, a tak 13tka bola symbolicky predurčená na túto úlohu. Ale zase len podvod. Na nejaké prelety s ľudmi okolo Mesiaca v tom čase nemohli ani pomyslieť. Tak ako vtedy, aj dnes existuje len jedna možnosť - aspoň s oficiálne známymi technológiami - a tou je masívna kozmická loď, ktorej steny musia blokovať rýchle častice. Napríklad 1m bariéra vody, by mohla stačiť na radiačne bezpečné lety vnútri slnečnej sústavy. Voda je výhodná z toho hľadiska, že sa môže zároveň zúžitkovať (samozrejme po patričnej filtrácii) počas letu. Ale hlavný technologický problém je dostať tu masívnu kozmickú loď, ba či už len tu masu vody na orbitu Zeme.

      s0lar

      Vymazat
    5. Ahoj Michal. Jj, na týchto technológiach sa pracuje od 60-tych rokov. Tie majú zase svoje problémy. Napr. magnetickým alebo elektrickým poľom je možné odrážať iba elektricky nabité častice, čiže protóny, ióny, alfa, beta častice a pod. Ale napríklad proti voľným neutrónom, alebo gama žiareniu, ktoré tvoria nezanedbateľnú zložku kozmického žiarenia, magnetický štít nepomôže. Zem bez ochrannej atmosférickej vrstvy by napriek magnetickému poľu bola pre nás neobývateľná.

      Elektrická ochrana je ťažko realizovateľná, hlavne kvôli obrovským rozdielom potenciálov, ktoré by pre loď predstavovali riziko väčšie ako samotná radiácia.

      Magnetická ochrana zase vyžaduje veľmi silné, alebo skôr veľmi veľké magnetické pole. Magnetické pole Zeme je na povrchu veľmi slabé, iba v rádoch desiatok mikroT. Človek si povie, veď obyčajný malý NdFeB magnet dá hravo 1 T. To je síce pravda. Ale ide o vzdialenosť. Magnetické pole Zeme, ktoré meráme na povrchu, je od svojho zdroja (jadro Zeme) už tisíce km ďaleko. Siaha do vzdialenosti niekoľkých polomerov Zeme a hoci je slabé, "má čas" vychyľovať nabité častice počas stoviek tisíc km. Čím kratšia vzdialenosť pôsobenia, tým silnejšie musí byť magnetické pole, aby sa dosiahlo rovnakého efektu. Zjednodušene sa dosiahne rovnakého efektu, keď máme v dĺžke 100km pole o intenzite 1T, alebo v dĺžke 1km pole o intenzite 100T.

      Potom je ešte otázka aké presné sú naše data ohľadom zloženia a intenzity radiácie "tam vonku", mimo magnetosféru Zeme. NASA si potrebuje kryť zadok (a Rusi a Číňania stále mlčia), aby ten ich mesačný podvod nebol až taký okatý. I keď na druhej strane pre tých, ktorí aspoň trochu rozumejú radiácii, je to dávno jasné. Veď keď niekto najprv ide na Mesiac, a potom o 50 rokov neskôr ešte len skúma čo a ako s tou radiáciou tam vonku, tak... :)

      Celkom zaujímavo o tom napr. tu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4896949/
      Žiaľ anglicky, ale veľa sa dá vidieť aj z obrázkov.

      s0lar

      Vymazat
    6. Solar, však samozřejmě. Proto jsem reagovala Apollem 13 jako na neuskutečnitelnou misi. Akorát mě nenapadlo, že to mělo takový záměr, jak píšeš. Já jsem si to vysvětlila po svém - potřebovali taky jakože už pořídit své vlastní fotografie odvrácené strany Měsíce... ;-)

      Vymazat
    7. Ešte jeden námet na uvažovanie pre Alexandriu... Pozri si americkú akože rekonštrukciu havárie ponorky K19 (myslím, že film mal podtitul ,, Stroj na smrt´´. Je tam krásne ukázané, čo s človekom robí tvrdé žiarenie... A americký astronauti by ho dostávali v riadnych dávkach pri prechode tam a späť a z vesmírneho pozadia počas návštevy mesiaca... Ak by aj teoreticky poslali neskutočne odolných jedincov, nevyhli by sa následkom - chorobe z ožiarenia. A nepamätám si, že by niektorý z Astronautov, čo akože boli z a pásmi (podľa mňa ináč pásmi ochrany, bez ktorých by na zemi život nebol) chorobou z ožiarenia trpel. Ona má totiž svoje takpovediac neprehliadnuteľné príznaky. A ja osobne práve toto považujem za priamy dôkaz, že tam neboli. A nie špekulácie, či mali alebo nemali na to technologicky. To je podľa mňa pri tomto, podľa mňa priamom dôkaze, ktorý odhalil čas úplne jedno.

      Vymazat
    8. Istá skupina švajčiarskych vedcov robila výskum na základe reálnych dát z obdobia medzi 1966-1972, aké dávky žiarenia by dostávali astronauti počas mesačných misií. Dáta boli z (údajných) letových záznamov Apollo misií, solárnej aktivity, pozície Mesiaca voči Zemi a pod. Keďže v tom čase bolo solárne maximum a v maxime aktivity Slnko pumpuje do okolia priemerne 15 erupcií za deň, problémom by nebol ani tak prechod Van Allenových pásov, ktoré sa teoreticky dajú preletieť do hodiny, ale práve pobyt za ich hranicou.

      Jeden z citátov:
      "SOLAR FLARE:
      Very hazardous and intermittent but may persist for 1 to 2 days.
      High energy protons travel at the speed of light so there is no time to get under cover. Protected dose 10-100 REM/hr (protection at least 4mm of aluminium shield). Unprotected dose - Fatal"

      "Solárna erupcia: Veľmi riskantná, s veľkými výkyvmi intenzity, môže trvať 1 až 2 dni. Vysoko energetické protóny sa pohybujú takmer rýchlosťou svetla, takže nie je čas sa ukryť (pretože keď uvidím erupciu, protóny zaostávajú len o pár sekúnd). Dávka za 4mm hlinikovým štítom = 10-100 REM/hodinu (maximálna povolená ROČNÁ dávka pre pracovníka v jadrovej elektrárni je 5 REM (alebo 50mSv)). Dávka bez ochranného štítu = smrteľná."

      "So, being conservative and using 25 rems per flare, we have 25 rems x 15 flares/day = 375 rems / day for the Apollo astronauts. How were the Apollo astronauts able to withstand 375 rems per day when the IAEA occupational exposure dose limit is only 5 rems in any single year?"

      "Takže ak budeme konzervatívni a uvažujeme len 25 rem na erupciu, máme 25 rem x 15 erupcií za deň = 375 rem za deň pre astronautov Apollo. Ako mohli astronauti Apollo vydržať 375 rem za deň ak povolený pracovný limit IAEA je len 5 rem za jeden rok?"...

      s0lar

      Vymazat
    9. Anonymní12. srpna 2019 9:13 Aha, tak nemoc z ozáření mě nenapadla. Já myslela, že by to pro ně byla konečná.

      Vymazat
    10. Však som písal, že by museli byť neskutočne odolní... A myslel som to doslovne (dík s0larovi, že vedecky ukázal, ako by museli byť odolní). Myslím, že pár živých organizmov by to malo šancu vydržať, ale ľudia to nie sú. Teda, iba ak by v ich tele niekto na čas letu nahradil červené krvinky, možno... Tie majú totiž pri takom žiarení polčas rozpadu značne krátky... :-)

      Vymazat
    11. Když už se tu diskutuje o záření a Sievertech. Všimli jste si, že se jim nejspíše nějak před pár dny nepovedl u Severodvinsku test pohonu toho nového Bouřňáka(9M730)? Jak o něm přednesl info vloni Vladimir...
      https://www.rosatom.ru/journalist/news/zayavlenie-departamenta-kommunikatsiy-goskorporatsii-rosatom/
      nenimito

      Vymazat
  4. Naprosto souhlasím s Margonem:-)
    Zajímavostí je, že měřící přístroje žáření pro evropský i ruský program pochází z ČVUT, myslím.
    Abychom nenadržovali jen Emíkům:
    https://www.kosmonautix.cz/2018/07/ruska-lunarni-mise-celi-problemum/
    Popř. aktuální info o divadle:
    https://www.kosmonautix.cz/2019/07/cesta-k-artemis-1-a-2-ohlednuti-za-2-ctvrtletim-a-vyhled-na-3-ctvrtleti-2019/

    ...
    Jak lvové bijem o Mříže,
    jak lvové v Kleci jatí,
    my bychom vzhůru k Nebesům,
    a jsme zde Zemí spjatí.
    Nám zdá se, z hvězd že vane hlas:
    „Nuž pojďte, páni, blíže,
    jen trochu blíže, Hrdobci,
    jimž hrouda nohy víže!“
    ...
    Seděly Žáby v kaluži,
    hleděly vzhůru k Nebi,
    starý jim žabák Učený
    odvíral tvrdé lebi.
    Vysvětloval jim oblohu,
    líčil ty světlé drtky,
    mluvil o Pánech hvězdářích
    zove je „Světa krtky“.
    Pravil, že jejich hvězdný zkum
    zvláštní je mírou veden,
    dvacet že milionů mil
    teprv jim loket jeden.
    ...
    „Jen bychom rády věděly,“
    vrch hlavy poulí zraky,
    „jsou-li tam tvoři jako my,
    jsou-li tam žáby taky!“

    nenimito
    P.S. A byla to Artemis nebo Diana, Děvana, Děva, Déva nebo Dziwoźona?

    OdpovědětVymazat
  5. s0lare,
    "hlavný technologický problém je dostať tu masívnu kozmickú loď, ba či už len tu masu vody na orbitu Zeme."
    Myslim si, ze resenim je postavit takovou lod na orbitu. V soucasne dobe mam pocit se uz testuje vyuziti 3D tiskarny na obezne draze
    https://nerdist.com/article/nasa-3d-printer-in-space/

    OdpovědětVymazat
  6. https://history.nasa.gov/SP-368/s2ch3.htm

    Jen tak pro zajímavost, pokud vás zajímají výsledky zkoumání van allenových pásů na člověka během letů Apollo. Až jsem se divil, že i tento blog se natolik ponížil směrem k retardaci, že píše už úplně absurdní nesmysly.

    SSSR není, Rusko je slabé, Američan celou studenou válku vyhrál a byl i na měsíci soudruzi. Chápu. Nic lepšího než psát polobláboly nezbývá.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě doplním svůj předchozí komentář ohledně van Allenových pásů citací z odkazu:

    "Radiation was not an operational problem during the Apollo Program. Doses received by the crewmen of Apollo missions 7 through 17 were small because no major solar-particle events occurred during those missions. One small event was detected by a radiation sensor outside the Apollo 12 spacecraft, but no increase in radiation dose to the crewmen inside the spacecraft was detected. Solar-particle releases are random events, and it is possible that flares, with the accompanying energetic nuclear particles, might hinder future flights beyond the magnetosphere of the Earth."

    Tady máte realitu, ale jestli vás víc baví fantasie a propaganda od Putina, tak klidně věřte, že na měsíci člověk nikdy nebyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-DDDDD Hovodo, Amíci jsou prostě jedineční a nejchytřejší - trefit se zrovna do doby, kdy nedošlo k žádným významným událostem se solárními částicemi. Poslední alibistická věta mluví za vše.
      Nás baví fikce, tebe ale zase pohádky, že.

      Vymazat
    2. My si tykáme? Ale jinak souhlasím. Amíci skutečně byli v té době nejchytřejší a nejschopnější. Proto taky na Měsíci přistáli. Narozdíl od ruského šlendriánu. Pohádky mám rád, ale taky rád čtu fakta. Zajímavé. Ruské zdroje jsou OK, ale Amíci lžou? Jo, ironii jsem poznal. Jinak se naučte číst, než budete blábolit. Šlo o kombinaci trajektorie letu, načasování a i tak nějakou dávku radiace astronauti schytali. Dokonce i došlo k menší solární bouři, jen to nemělo katastrofální následky. O příspěvek máte link na digitalizovanou studii NASA. Ale chapu, radši budete věřit někomu, kdo v minulosti nechal trávit čas své občany radiaci, namísto aby je včas varoval a evakuoval.

      Vymazat
    3. Doktore, za 20-30let, až Ti bude přes padesát, tak možná pochopíš, že není rozdíl mezi Přistáním amíků na Měsíci, Hvězdnými válkami a Digitalizovanou studií NASA. Je to prostě emerický zábavný průmysl pro masy lidí, co na to s napětím koukaj s otevřenou pusou plnou popcornu:-)
      A třeba i přijdeš na to, proč kvůli tomu museli odstranit Kennedyho...
      Nebo i přijdeš na to, že ti sověti, co trávili občany radiací, dnes sedí v Bruselu, na což už přišli i Windsorové, proto zaplatili a zorganizovali referendum o Brexitu.
      nenimito

      Vymazat
  8. Já myslím, že to nepochopím nenimito ani když mi bude 100 let. Ono totiž není co chápat. To, co píšeš, nezlob se, ale je pouze Putinovo zbožné přání. Putinovo a všech těch oblbnutých Rusů a bohužel i některých Evropanů a Američanů.

    Řeknu k tomu ještě jednu věc. I kdyby to tak bylo, že jde o natočené přistání v Nevadské poušti nebo kdekoliv jinde na Zemi, nic to nemění na tom, že radši budu žít pod USA než pod Ruskem. Rusko je totiž, i když se tváří, že ne, neskutečně chudá země - má jen to nerostné bohatství a to je vše. Podívej se na běžné občany, co v Rusku mají. A prosím, ne Moskva, ale třeba venkov. Ani svoboda slova tam už není.

    Člověku z Vladivostoku jsem poslal The Interview a ten mne žádal, abych nic takového už znovu neposílal, že by mohl mít problémy. I kdyby to přistání na Měsíci bylo vymyšlené, kvůli tomu pod Ruskem/v Rusku žít nehodlám. Mnohem důležitější než kdo byl na Měsíci je, jak se lidé doopravdy mají. A jasně, i v USA jsou chudí lidé, ale ta chudoba není tak rozšířená jako v Rusku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hovodo, tou chudobou jsi pobavil :-D https://www.youtube.com/watch?v=HKCfu4UJQiQ a https://www.youtube.com/watch?v=ld6qYJe4pRs Zajímavá jsou i video o youbutera Michala Šopora. To radši chudý ruský venkov, než toto.

      Vymazat
    2. S Měsícem určitě za pár let uvidíme, nejdříve se okolodokola chystá Yusaku Maezawa s projektem #dearmoon. Loni ještě tvrdil, že s sebou vezme asi 8 podobně smýšlejících umělců. Letos už jen dva a mám pocit, že aktuálně už jen on sám, možná.
      Trocha teorie... pokud bych byl organizace, která vrazila do projektu přistání na Měsíci hromadu financí, prodal bych ten nejdůležitější originální materiál z celého projektu za 218 dolarů? Zřejmě to byl asi hooodně veledůležitý materiál z Měsíce:-)
      https://edition.cnn.com/2019/07/02/us/nasa-intern-moon-landing-footage-sothebys-auction-trnd/index.html?utm_source=twCNN&utm_content=2019-07-02T15%3A45%3A01&utm_term=link&utm_medium=social
      Tady je třeba trocha zamyšlení nad vesmírnými lety a haváriemi:-)
      https://aplanetruth.info/2015/04/23/breaking-news-theyre-alive-challenger-space-shuttle-crew-safe-and-employed/

      S politickými problémy Jižní Korei nechce mít nikdo nic společného, natož s politickými komediemi:-) Přiznám se, ani jsem netušil, že někdo něco podobného vůbec natočil...

      Co se týká chudoby Ruska:
      https://zlato.kurzy.cz/zpravy/497811-rusko-masivne-nakupuje-zlato/
      https://youtu.be/zAlr01DLU2c
      A Ameriky:
      https://youtu.be/wB5P0oO_Q0U
      https://youtu.be/HcuPJvxTKOw
      https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-spojene-staty-zapadni-pobrezi-bezdomovci-ap-chudoba-seattle.A171206_121553_zahranicni_fka

      A pokud si myslíš, že americký zapadákov je lepší než ruský zapadákov nebo než český zapadákov, tak to jsi asi celkem na omylu.
      Kdybych měl třeba nutkání se stěhovat, což rozhodně nemám, tak Rusko by to určitě nebylo(i když tam mají asi nejnižší daně), ale ani Amerika nebo další suprcivilizovaná země eurosoujuzu. Spíš bych to viděl na Thajsko, Malajsii nebo Estonsko, Litvu a Finsko;-)
      nenimito

      Vymazat
    3. Nenimito, Malajsie? není tam náhodou vedoucím náboženstvím Islám?

      Vymazat
    4. Alexandrie, není islám jako islám:-) Vždy záleží na tom, kdo je vede a jak. Když jim někdo při každé návštěvě mešity nacpe do hlavy, že musí nutně v zájmu mohameda někoho v eu píchnout do zadku, tak mu to prostě nedá a jde někoho píchnout do zadku...
      A to nemluvě o ismailitech, které si u nás dost pletou s mohamedány, aniž by vůbec chápali, co nebo kdo to vlastně je.
      Víš kolik mohamedánů a mešit je v Rusku? A kolik se jich za posledních pár let přestěhovalo do evropské části Ruska? A nemyslím, že by to tam byl nějaký problém.
      Problém náboženství jsou dobře placení extrémisti, co vtloukají mladé generaci nebo těm jednodušším do hlav válčení a lži.
      nenimito

      Vymazat
    5. Nenimito, to je pravda. Ale konkrétně to Rusko - tam si oni nedovolí si moc vyskakovat, Rusko se totiž nebojí si s nimi zjednat pořádek.

      Vymazat
  9. Alexandrie nám tady postnula snímky San Francisca, jehel a dalších hnusných věcí. Netvrdím, že tam nejsou. Ale v Rusku je to 3x horší. V USA s hodně fetuje koks, PCP, relativně čistej herák a tak. V Rusku? Desomorfin (krokodil), co rozežírá lidem maso: https://video.vice.com/cs/video/siberia-krokodil-tears-vice-news-specials/5761c286695121fc2bd5580c Proč? Protože na kvalitní fet lidi nemaj v Rusku peníze. Tak padej do Ruska Alexandrie, užij si to tam. Doufám, že si ten desomorfin dáš, když máš tak ráda ruské produkty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dr. Hovodo,
      tento komentář už sklouzává do osobní roviny. Příště budu nekompromisně mazat! Komukoli!

      Vymazat
    2. Omlouvám se Michale, nechal jsem se unést.

      Vymazat
    3. Dochtore, přestáváš se kontrolovat. Nejdřív tu vytýkáš tykání a pak tu předvádíš takovéto výpady :-D
      Ohledně drog si obě země nemaj co vyčítat - zaokrouhleně: USA asi 300mil. obyvatel a 20mil. závislých, Rusko asi asi 150mil. obyvatel a 10mil. závislých.

      Vymazat
    4. Alexandrie, naprosto souhlasím s těmi čísly. Jen ta kvalita toho, co lidi fetujou v Rusku je hold někde jinde. Bohužel směrem dolů. Ukazuje to, dle mého názoru, jak moc bídné to v Rusku pro některé lidi je. Narozdíl od USA. Osobně nechci žít ani v Rusku, ani v USA. Mám rád naši malou Českou zemi a Evropu. Chci, aby Evropa zůstala Evropou, aby EU byla silná. Ale to Rusko nechce. A tak se čím dál více setkáváme s nádhernými spekulacemi, kdy se na malou pravdu nabalí několik velkých, ale nenápadných lží. Slabší jedinci to hold sežerou i s navijákem. V tomto Rusko je o krok napřed. Inu když to nejde zbraněmi, ekonomicky, tak aspoň psychologicky.

      Vymazat
    5. Víš Doktore, ono je to trochu opačně. To, že "to Rusko nechce" je jen mediální bublina médií, co patří těm "významným" emerickým rodinám. Ono to není jen o Rusku, ale i o celé EU. Americká ekonomika se snaží bojkotovat i dovoz do usa z celé eu, nejen Ruska (a v podstatě z celého světa). Chce ekonomický rozklad celé eu, nejen Ruska, aby měla trh pro dolary. Úplně stejně jako v poválečných letech, na kterých velmi zbohatla a tím i diktovala všem státům, kde se přehnala fronta a tuny emerických bomb.
      Taky proto Trump vyhlásil nedávno poměrně vysoké clo na dovoz z EU. Proto EU nařídili(pardon, nalobbovali-česky podplatili) embargo na dovoz a vývoz ruského zboží.
      Ruská ekonomika se bez EU trhu, hlavně Německého a Francouzského, neobejde. Také proto jsou poslední dobou Vladimirovou snahou nejvíce rozhovory s představiteli Německa i Francie.
      To ti emerický průmyslníci v čele se svými německými, anglickými, francouzkými a i českými médii, co vlastní, se snaží Evropu rozdělit a rozpoutat válku, ať už ekonomickou nebo i klasickou. Bohužel emerická vláda s tím moc nenadělá, i když o tom ví, většina je placená, teda lobbovaná těmi "významnými".
      Ono by to chtělo občas zkouknout ta média, co nepatří ani jedné straně:-)
      Úplně stejné je to i s Čínou, Indonésií a Indií. Jen tam mají trochu jinou mentalitu, takže se nenechají moc zalobbovat... narozdíl od eu politiků.
      Je to stejné, proč ti naši zalobbovaní holanskými bankami hází vajcata po Zemanovi. On se totiž snaží odříznout tu dolarovou ekonomickou politiku s Amsterodamem a otevřít hedvábnou stezku do Číny. Protože je logičtější dopravovat to samé zboží rovnou na východ vlakem, než loděmi ze Šanghaje do Amsterodamu, a pak s daní z přidané hodnoty holanských bank, co patří stejným "významným" rodinám, dovážet kamióny do Čech.
      nenimito

      Vymazat
    6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    7. Příspěvek Dr. Hovoda obsahoval urážku hlavy státu, proto byl smazán.

      Vymazat
  10. Tak schválně, kolikrát to budeš mazat: Zeman je senilní ješita, po kterém je třeba házet vejce. Netřeba kampaně průmyslníků. Smaž to kolikrát chceš. Postnu to sem znova a znova a znova. Klidně z 200 různých IP adres a jmen. :-) Krásný důkaz, Ruské principy si strč do zádele. Tady jsme v ČR, hlavu státu můžeme urážet. Klidně do Putinovy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omyl, tohle mazat nebudu. :-)))

      Vymazat
    2. Děkuji! Jenom doplním, že nejprve jsem to napsal slušněji i s argumentací pro další čtenáře. Rád bych ještě doplnil, že fyzický útok na hlavu státu není správné řešení a nenabádám další čtenáře, aby tak činili. Mě jde jen o to upozornit, jak se ten alkoholik na hradě chová a fakticky diskutovat.

      Vymazat
    3. Načo sa s Hovadom vôbec bavíte, veď je to jednoznačný provokatér, to už vidno podľa mena.

      s0lar

      Vymazat
    4. To upozorňování velmi pilně stíhají naše presstitutky v lobbovaných médiích:-)
      Nechci se nijak zastávat našeho nejvyššího sociálního politika s žalostnými pravomocemi pro filmovou hvězdu. Ale na druhou stranu být na jeho místě, koukat z okna na lány žlutejch polí, a při pohledu do sálu plnejch zženštějlejch vyšampónovanejch politiků v růžových košilkách s nagelovanými fousky nebo nablejskanou bleskovkou, co se mezi sebou dohadují jak báby na trhu, bych byl taky věčně pod parou. A každýho přechytralýho intelektuála, co se neumí ani doma s paní dohodnout na domácím rozpočtu, bych taky poslal do p....., na tři doby.
      Myslím, že všichni ti upozorňovatelé mají šanci to změnit na jinou mediální hvězdu. Nebo kandidovat a zkusit si jaké to je, mít vůli a chuť něco změnit a přitom mít pravomoc tak akorát svolávat presstituky a být skandální mediální hvězdou...
      nenimito

      Vymazat
    5. Oni se se mnou baví soláre proto, že sděluju fakta, většinou. Ale jo, provokovat mě baví. Především tam, kde je třeba narovnat vnímání reality. Nicméně, neděláš náhodou v jedné Bratislavské advokátce koncipienta?

      Jako jo, presstitutky, to je zas jiná debata. Sám je nemám moc v lásce. Většinou, ne, že by chtěli lhát, ale nejsou schopni si pořádně ověřit fakta a zájmy lidí, kteří jim informace sdělují. Kolikrát to musí zastavit šéfredaktor a ne vše může chytit... Vlastní zkušenost...

      Vymazat
    6. Doktore, to není kvůli faktům, ale taky mi bylo 25 a myslel jsem si, že jsem nejchytřejší na světě. Jen já už v té době velmi dobře věděl, že sametová až tak sametová nebyla.
      Zatím jen kopíruješ něčí cestu a tvrdě i zbytečně vysekáváš jen to, co už někdo vysekal i vyšlapal.
      nenimito

      Vymazat
  11. Úmyslom (a pracovnou náplňou) týchto platených provokatérov je znepríjemniť ľudom navštevovanie alternatívnych webov, kde by sa dozvedeli systému nepohodlné informácie. A systém potrebuje ovce (ako on), nie samostatne rozmýšľajúcich jedincov, pretože ak by každý začal používať mozog, systém by skolaboval a ani Hovado by nemal už kto platiť.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že z koncipientské praxe (pokud seš to fakt ty) by jsi mohl vědět, že osočit někoho bez důkazů je velmi sprosté. Pokud někdo sděluje ověřená fakta, nejde o žádnou ovci systému. :-) Naopak tyto alternativní weby přitahují jedince, kteří jsou duševně slabší a jsou ochotni věřit lecčemu. I proto je fajn mít v diskusi protinázor, protože pak se přeci člověk může objektivně rozhodnout a ne když vidí jen jednu stranu mince, ještě silně ovlivněnou Ruským medvědem.

      Vymazat
  12. https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2015/04/mame-moc-urazit-druheho-cloveka.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je dost zásadní rozdíl v urážce člověka a urážce představitele státu, což ostatně zohledňují i právní řády většiny civilizovaných zemí. U nás zásadní krok k barbarizaci národa v podobě zrušení paragrafu o "hanobení představitele státu" učinil - kdo jiný - Václav Havel. Pokud si dáme práci o tom důkladněji popřemýšlet, možná zjistíme, jak daleký a nebezpečný dosah celá věc má a že na tento nápad Havel asi nepřišel sám.
      Návrh na znovuzavedení tohoto paragrafu do našeho právního řádu leží v Parlamentu už několik let. Při současném rozložení sil však bez šance k serioznímu projednání.

      Vymazat
    2. Vlabi,
      asi jsem to měl trošku rozepsat. Mea maxima culpa! Odkaz na můj dřívější článek se vůbec netýkal pana prezidenta a té špíny (která je dle mne pouze vyčtená ze štvavých článků na internetu), co tu o něm nejenom "doktor" píše. Týkalo se to diskutujících a tak nějak jsem doufal, že přesně ti, kterých by se to mohlo týkat (ono nejde jen o urážku, ale o reakce na podněty celkově), si ten odkaz třeba přečtou.
      To, co jsi uvedla, osobně beru nikoli jako něco, co by mělo být podloženo nějakým paragrafem, ale jako něco obecně daného nejenom morálními hodnotami jedinců a tím i celé společnosti. Bohužel, jak vidno, morální hodnoty společnosti pohřbívají písky času :-(

      Vymazat
    3. Souhlasím Vlabi, že by to asi mělo být nějak řešeno, ale.... bohužel je tu ta civilizovanost
      Nějak nevím, kdo a jak by v trestním právu bez prokázání újmy rozlišoval mezi kritikou a urážkou. Myslím, že pro tenhle TRESTNÍ zákon by musel někdo jasně definovat, co je ještě kritika a co urážka nebo hanobení. Čímž by zase automaticky nahrál všem "demokratickým kritikům".
      Ve všech, jak píšeš civilizovaných, zemích existuje občanské právo o hanobení a urážce, která způsobí újmu, a následném odškodném. Navíc mám pocit, že to, o čem píšeš, jsou spíše přežitky monarchií za urážky královských rodů?
      Nevím, proč by si měl někdo jít automaticky na rok sednout do chládku za "ustřelené slovo" na hlavu státu. On ten zákon by mohl být taky dost často používán k vydírání někým, kdo slyšel někoho, komu to někde ustřelilo, teoreticky. Zvláštních lidí i z totalitních dob je mezi námi dost:-)
      Nemyslím si, že by měl být kdokoliv chráněn zákonem s TRESTNÍ odpovědností v chládku na rok se záznamem v trestním rejstříku jen proto, že dostane vynadáno. Civilizovanost by z principu neměla zakazovat něco psát a říkat pod trestem v chládku se záznamy v trestním rejstříku. S peněžitým trestem bez záznamu by se asi teoreticky dalo souhlasit, ale pořád je to o tom vymezení hranic kritiky:-) A navíc pak i o těch bohatších, kterým by to bylo v podstatě jedno.
      Spíš je to o tom, co už jednou napsal Michal. A stejně tak je to o tom, jak je kdo vychovaný. Tím, že se někdo chová podobně nebo stejně jako ten uražený, co podle toho někoho uráží někoho dalšího, vypovídá celkem jasně....
      nenimito

      Vymazat
    4. Kam jsme se to až dostali od Apolla, ale takové debaty mám rád. Vykrystalizují ty nejlepší myšlenky a asi i nejtřaskavější myšlenky.

      Nemohu souhlasit, že zrušení paragrafu o hanobení hlavy státu je barbarizace společnosti. Tady souhlasím s Michalem, že toto má být o morálce a vůli jednotlivých občanů - a v demokratické zemi právě tohle nemůže být vynucováno zákonem. Barbarské je právě takové zákony mít a stíhat někoho, kdo řekne že Zeman je ***** (doplňte libovolný vulgární výraz, stejně je všichni známe a naše hlava státu nám v nich jde příkladem).

      Ještě poznamenám, že si pamatuji, jak Vlabi zmínila, že je striktně apolitická. Tak už nám svítá. Ano ve sněmovně je návrh, od poslanců KSČM... Každý něčemu fandíme, já ale tyhle věci říkám na rovinu.

      O žádném z prezidentů ČR jsem nikdy neřekl nic takového. Bohužel až Miloš Zeman mě přesvědčil, že je třeba silných slov.

      BTW fakt si myslíte, že tady diskutuju, protože mě platí západní média nebo někdo mocný? Ani omylem, jen píšu své názory a informace, které jsem získal na základě mnohaletého zkoumání. To víte, mám dovolenou, tak vyplňuji (marním tu) čas. :-)

      Vymazat
  13. Doporučuji film Kozoroh 1

    OdpovědětVymazat
  14. Kdo by věřil chorobě, že bude na měsíci? Vše bylo vynalezeno a dříve se ze strarodávných spisů hovoří o cestování časem skrze mysl. Ale vše bylo pro drancování vesmíru odnato a zakázáno vlivem vesmírných zákonů které nikdo nemůže překročit. Primitivní metodou hmotných prvků a připoutanost na své tělo, smysly a falešné ego nikomu nedovolí se ze země vzdálit na 50 tisíc km. Dnes můžou velice těžkopádně a pomalu ničit planetu z vesmíru a psychopostupy sebe a ostatní. Dále se píše, že za 200 tisíc let vše zanikne. K čemu je obnovit lety tam kam nikdo nesmí a přivézt šutr z pouště, nebo nabádat, k tomu aby si hloupí koupili vstupenku na imaginární raketu která je nedostupná času země. Tohle snění je v kvalitě nevědomosti.

    OdpovědětVymazat
  15. Poměrně dost se zajímám o kosmonautiku a kámoš mi poslal link sem. No ale po pravdě, takovou sbírku slátanin a lží jsem už dlouho nečetl....
    Jinak fotky stop lidí na Měsíci už si mohou zájemci dneska prohlídnout, chichichi...
    A že ruský kosmický program v současnosti schází na úbytě je (bohužel) realita. Přál bych jim aby bylo líp.
    JiB

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů