21. 5. 2018

Putin odtajňuje "zvláštní" archivy

Ruský prezident na setkání s vedoucím Federální archivární agentury Andrejem Artizovem sdělil, že se rozhodl s okamžitou platností odtajnit mnoho archivních dokumentů. Artizov uvedl, že archivní fond Ruska uchovává 500 000 000 případů.
„Nikdy v posledních desetiletích nebyla organizovaná práce na odtajnění provedena tak, jak je tomu nyní," přiznal.
„Asi 14 000 případů z federálního archivu. A každý případ - to jsou stovky stránek, které musí odborníci zkontrolovat a zařadit - odtajňují postupně a organizovaně. To je také přesně to, co mohu říci, že děláme.“ - řekl Artizov.

Dále Putin informoval o podřízení Rosarchivu přímo prezidentovi, což bylo podle Interfaxu provedeno kvůli skutečnosti, že některé materiály oddělení "představují zvláštní hodnotu a mají celosvětovou důležitost".
Důležitým bodem je skutečnost, že ihned budou k dispozici již odtajněné archivní dokumenty na oficiálních stránkách Rosarchivu, k čemuž byla vytvořena speciální databáze.
„Hovoří se podle mých informací ze správy archivu o období od roku 1930 do roku 1989. Jsou tam případy, s dovolením, udavačů – stejně jako nevinně pronásledovaných s velmi zajímavými jmény. Budou tam údaje o kosmickém a vojenské vývoji, které je už možné zveřejnit. Krom toho budou odtajněny informace o průběhu bojů, rozkazech získaných rozvědkou během Druhé světové války, jakož i o mezinárodní vztazích během Studené války,“ řekl zdroj blízký Rosarchivu.
„Některé dokumenty veřejnost překvapí. Ale my potřebujeme znát svou vlastní historii bez ohledu na to, jaká byla," dodal.

Připomeňme, že již dříve bylo odtajněno 1 400 unikátních rozhodnutí Stalina, nařízení Stavky, frontové rozkazy, operativní mapy, usnesení a fotografií z té doby, které byly až do nedávné doby uloženy v archivu pod označením „přísně tajné“.
Také byly se jmény i fakty publikovány materiály ukazující, že němečtí okupanti široce používali  nacionalisty k organizování na okupovaných oblastech Ukrajiny takzvaného „nového řádu“.


zdroj: https://www.kramola.info/vesti/novosti/putin-rassekrechivaet-osobye-arhivy
překlad: Vlabi


7 komentářů:

  1. Znovu doplníme informace o II.světové válce a znovu můžeme přepsat učebnice. Bohužel, zajímat to bude jen skalní odborníky, učitelé na školách budou dále učit podle politických příruček. A v televizi znovu uslyšíme o "našich Sudetech" ( - hitlerovský název pro Němci ukradené pohraničí bez konkretního vymezení ) nebo srazu "sudetoněmeckých krajanů". Naši "ztracení" kamarádi - Genossen se připravují na návrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. " Putin informoval o podřízení Rosarchivu přímo prezidentovi" tato stať říká, že bude použito "síta" dle určitých hodnot /subjektivních/ kolektivu prezidenta, či mluvčího prezidenta
      nejlepší by bylo využít schopnosti programu napočítači, je neůplatný a tím pravdivější, na opravu obsahu učebnic je to málo

      Jana

      Vymazat
    2. Jano,
      pokud občané RF dali svému prezidentovi ve volbách tak obrovskou důvěru, znamená to, že jeho "subjektivním" rozhodnutím po 18 letech jeho působení v čele státu plně věří.
      A za druhé: jak by počítač dokázal posoudit, které informace jsou v určitém období vhodné ke zveřejnění, a které by v nevhodný okamžik mohly způsobit třeba i ozbrojený konflikt?

      Vymazat
    3. logika neúplatného počítače:
      Tráva je zelená
      Žába je zelená
      Výsledek: tráva je žába

      :-)

      Vymazat
    4. To není logika počítače ale pitomého nebo podplaceného programátora. :-)

      Vymazat
    5. Jano, to je zvláštní, že na přepsání učebnic je to málo. Ono se totiž už dávno učebnice přepisují. Myslím, že odkaz na dané video, byl přímo na těchto stránkách. Možná se pletu. Jen by mě zajímalo, co se našlo tak průkazného, že se učebnice přepisují. Bez pozornosti veřejnosti. A cpe se to našim dětem do hlav.
      Vědělas' o tom?
      Video, ve kterém na to jedna paní poukázala, bohužel nemůžu najít. Konkrétně mluvila o "Dějepis 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia" nakladatelství Fraus. Krásná to učebnice. Mmch. my jsme nikdo, a Slované nás jen ovlivnili. O Slovanech se dočteš na jedné straně učebnice, o mluslimech na čtyřech. Je tam toho samozřejmě víc.

      A jak je to jinde ve světě? Stejně.
      https://www.youtube.com/watch?v=8BVhUNijhko

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů