2. 9. 2015

Ministerstvo obrany RF o klimatických zbraních


Vyrobit a používat klimatické zbraně v globálním měřítku zatím není možné - řekl to v pořadu "Generální štáb" na stanici RSN náčelník Hydrometeorologické služby Ozbrojených sil Ruska plukovník Vladimír Udriš.
"Světové zkušenosti ukazují, že ovlivňovat globální charakter počasí není možné, protože to vyžaduje příliš velké náklady na energii. V globálním měřítku to zatím není možné," - řekl představitel Hydrometeorologické služby MO RF.
Nicméně podle jeho slov lokální ovlivňování počasí je možné a aktivně se používá. Konkrétně jako součást ruských ozbrojených sil existují služby, které dokážou vyvolat třeba krupobití nebo laviny.


"Aktivně jsme tyto technologie použili při zajišťování bezpečnosti v době olympijských her v Soči, kde jsme například provedli laviny," - řekl plukovník.
Připomeňme, že hovory o tom, že Rusko aktivně používá klimatické zbraně, probíhají už dávno. Například když letos v únoru na severovýchodě USA došlo ke třem, v této oblasti nebývalým sněhovým bouřím a silným mrazům, CIA si pospíšila s podezřením, že na vině je Rusko, protože právě ono rozpoutalo nad Amerikou nepohodu tím, že použilo "tajnou klimatickou zbraň".
Jak však v rozhovoru dále zaznělo, je to
přitom právě CIA, kdo provádí výzkum a vývoj takových mechanizmů. Jaký objem peněz byl k dnešnímu dni na to použit, není známo, ale podle názoru ruských expertů je značný a je zachycen v uzavřených kapitolách rozpočtu pro CIA a Pentagon.
Kromě CIA se na projektu účastní také Národní akademie věd USA, Úřad oceánské a atmosferické administrace a NASA. Zejména zde mluvíme o omezování vstupu slunečního světla na Zemi pomocí rozstřikování speciálních částic do stratosféry, o upravování slunečního záření a o ovlivňování pohybu mraků.
Podle slov hlavního redaktora časopisu "Národní obrana" Igora Korotčenka by v případě úspěšného završení těchto výzkumných prací a vytvoření klimatické zbraně byla jejím hlavním úkolem "ekonomická destabilizace některých zemí" skrze vyvolávání buď obrovského sucha nebo monzunových dešťů a tornád. Takové katastrofy pak mohou být příčinou protivládních protestů, a dokonce i výměny režimů.
Je zde třeba připomenout, že rezoluce OSN z roku 1977 zakazuje jakékoli používání technologií k ovlivňování životního prostředí z nepřátelských úmyslů. Obdobná mezinárodní dohoda byla ratifikována Spojenými státy v roce 1978.

Záznam rozhovoru v programu "Generální štáb" ze dne 29. srpna 2015 (rusky):




http://politikus.ru/articles/57027-minoborony-rf-cozdanie-klimaticheskogo-oruzhiya-poka-nevozmozhno.html
překlad: Vlabi 

(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů