18. 4. 2015

Můj názor na podstatu brethariánství

Udělám výjimku a pokusím se o maximálně krátký článek.
Člověk má stejné nebo alespoň skoro stejné tělo, co se orgánů týká, jako všichni savci. Ale i u dalších druhů zvířat lze obdobnou strukturu najít. U zvířat jsou téměř všechny vnitřní orgány přizpůsobeny k trávení a distribuci živin do každé buňky a k distribuci dalších látek včetně těch, které se na trávení a přenosu živin podílejí. A nejenom vnitřní orgány. Z toho vyvozuji, že i fyzické tělo člověka je od přírody konstruováno tak, aby si energii a potřebné látky získávalo z hmoty. Pokud by tomu tak nebylo, tělo by nemuselo mít hltan, žaludek, střeva, ledviny, játra, kupu dalších orgánů a dokonce ani srdce, protože prána je dle všeho čistá energie a jako taková není rozváděna u brethariánů do buněk krví, nýbrž si ji získává každá buňka dle svých potřeb sama přímo z prostoru.
Tomu, že lze žít o práně, věřím. Čemu však nevěřím, jsou tvrzení, že lidské tělo je původně konstruováno právě k žití z prány. Jeho celková stavba tomu prostě neodpovídá.

Takže přechod na brethariánskou (pránickou) stravu dle mého názoru není důkazem toho, že tělo je k tomu uzpůsobeno, nýbrž důkazem toho, že lidská mysl (neslyšel jsem o jediném případu vyživování se pránou u zvířat, i když mají velmi podobnou strukturu těla) je schopná ovládat hmotu, fyzikální, biologické a další zákonitosti. Podporou pro tento názor mi je to, že ve všech případech, které jsem zaznamenal, pránista vždy věděl, čím se jeho tělo živí. Vždy ještě před přechodem na tuto výživu takový člověk věděl, k čemu chce směřovat, čeho chce dosáhnout. Jeho mysl, kterou dokázal používat na vědomé úrovni, je tím, co dokázalo tělo přeprogramovat na té nejzákladnější úrovni. Není to dílem schopností těla, nýbrž mysli.
Naše těla, stejně jako těla všeho živého na Zemi, jsou důmyslně dokonalá právě v tom, jak dokáží přetvářet a využívat okolní hmotu coby zdroj živin a energie pro svůj život. Lidské tělo má však navíc nejmocnějšího spojence ve Vesmíru. Spojence, který není svojí podstatou odkázán na hmotu a prostor kolem. Spojence, který hmotu a prostor může doslova TVOŘIT a ovládat. Tím spojencem je naše VĚDOMÍ.

Lžíce tu není

(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

32 komentářů:

  1. Možná že podstata tohoto "jevu" je zde:
    http://objevto.blog.cz/1502/nas-svet-je-hologram-iluze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo ne podstata, ale vysvětlení.
      Každý člověk má v podstatě stejně stavěné a naprogramované tělo, přesto ale každý vypadáme jinak a taky fungujeme jinak.Někdo má hudební talent, někdo sportovní, no a někdo dokáže překročit ono původní naprogramování a třeba vidět nemocné orgány jiných lidí, nebo vědomě ovládat energie, které jiní lidé nevnímají, například onu pránu. Je tedy evidentní, že vzhled a stavba našeho těla nejsou vůbec směrodatné a hraniční, ale je to jen jakási základní "šablona", která se v průběhu našeho života mění a kterou si každý může doladit podle svého. Jde jen o to se to naučit.

      Vymazat
  2. WhitelikesnowandcoldlikeWinter18. dubna 2015 v 19:46

    Tak jest.
    Někdy i zvířata dokáží bez jídla býti několik let.....
    ( Nebudu zde rozebírati důvody ni mechanismy tohoto .....)
    Viděl bych to ve střídmosti - tělo si řekne samo ( netrpíme-li obžerstvím:-) - někdy jí člověk více,jindy méně,však energii můžeme čerpat v podstatě z čehokoliv jakkoliv; víme-li jak.....
    Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  3. WhitelikesnowandcoldlikeWinter18. dubna 2015 v 19:48

    Ještě drobnost k tomu kapčakódu - nejsem robot,ale robotník.
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Kapčakód" mám v editoru zakázán, nicméně jak to vypadá, tak to blogger nemá ouplně vychytané a kdo nemá účet na specifických serverech, tak se musí "legitimovat"

      Vymazat
  4. Keď že i z vlastných skúsenosti viem že o brethariánstve sa človek môže naozaj seriózne baviť len s brethariánom, (nemá k tomu svojím myslením pred sebou už žiadne "vykonštuovane" predsudky), v tejto veci z mojej strany "nedá sa svietiť". Hunter

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s úvahou. Fyzické tělo je fyzické proto, že je vystavěné z fyzických substancí - toto sestavování se u běžného člověka odehrává nevědomě. Nikdo nemůže vnímat, jaké trávicí a další podobné procesy v něm probíhají, to je běžnému vědomí skryté a je to tak z velmi dobrého důvodu. A také proto musíme jíst hmotnou stravu. Až fyzické tělo mít nebudeme, případně až budeme mít jemnější fyzické tělo bez minerálních substancí - a takové časy jistojistě přijdou - pak se také nebudeme muset vyživovat tak, jak se vyživujeme teď, ale nastoupí zase jiné, dokonalejší způsoby výživy... to už budeme schopni svá těla sestavovat vědomě. Prvním stupněm na této cestě je například očišťování vlasního dechu tak, aby byl člověk schopen oživovat svou krev sám, zevnitř - to je první stupínek na vyšší cestě (nepotřeba nebo extrémně malá potřeba vzduchu neboli vystoupení z mineráoního k rostlinnému bytí, jogíni toto už částečně zvládají, třeba takoví ti, co jsou schopni se nechat třeba na týden pohřbít a neublíží jim to) Breathariánství jistým způsobem předjímá budoucí vývoj a kdo jde podobnou cestou, žije tak, jak bude žít lidstvo teprve v daleké budoucnosti.
    Neboli - obojí výživa, jak fyzická, tak pránická, je naprosto přirozená, jedná se pouze o odlišné vývojové stupně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spajdy pre človeka tejto problematiky znalého (nie teoretika) je hneď zjavné že i v tejto veci vôbec nevieš o čom hovoríš, hlavne že hovoríš - naozaj už neprekvapuješ. Hunter

      Vymazat
    2. Huntere,
      dejte si studenou sprchu. Pomáhá to. Jak jsem měl možnost (moc dobře víte, o čem mluvím) zjistit, tak ani údajnému brethariánovi konzumace "čisté vesmírné energie" nepomůže v tom, aby nebyl v jednání s druhým člověkem sprostý, vulgární a nepřímo nevyhrožoval i fyzickou likvidací rodině, čili i malým dětem.
      To se raději budu do smrti cpát špekem, ale konat dle svého svědomí, vědomí a žebříčku morálních hodnot.

      Vymazat
    3. MychalB už zase, už zas máte tu nutkavú potrebu vydávať vaše ničím nepodložené domnienky k mojej osobe (údajne vyhrážky, vulgarizmy atď.) za fakty? V tom prípade naozaj nebude prekvapivým ak vám ten "špek" bude nadosmrti chutiť rovnako i naďalej. Hunter

      Vymazat
    4. Huntere, psal jsem studenou :-)

      Vymazat
    5. Huntere, Huntere, jediné, co lze v diskusích s vámi udělat, je soucitně se pousmát :-) A Michale, neuvažoval jsi o jeho zablokování? Konstruktivní a hodnotné příspěvky dle mého názoru vypadají jinak... nebo si tu chceš nechávat profesionální trolly? Vím, že to, co tu chceš nechávat, je plně ve Tvé režii, ale dle mého názoru tohle už začíná být moc.

      Vymazat
    6. Spajdy ty musíš byť naozaj (jak tu sám seba pasuješ) "veľmi veľký odborník" na karmu keď nemáš sebe menší problém rozdávať rozumy v oblasti (brethariánsto) v ktorej i ako teoretik dávaš jasne svetu na známosť že o neǰ z praxe absolútne nič nevieš. "Odborník" pochlap sa, čo myslíš kam si to tá tvoja karma "zaparkuje" pri tvojom navrhovaní banu k oponentovi bez predloženia akéhokoľvek relevantného argumentu k svojím tvrdeniam? MychalB studenú sprchu ja naozaj veľmi rád a takmer denne, hlavne po saune. Hunter

      Vymazat
    7. Spajdy,
      to, jakou úroveň mají komentáře v diskuzi, není vizitkou blogu ani vizitkou mojí, nýbrž a jen pouze vizitkou konkrétních diskutujících :-) To platí všeobecně, nikoli jen pro tento blog.
      Pevně věřím tomu, že čtenáři, budou-li mít tu potřebu, si o každém z diskutujících učiní svoje vlastní mínění.
      A v případě Tebou zmiňovaných trollů - jak lidem, kteří snad ještě nevědí, že trollíci existují a jak pracují, nejlépe ukázat, než praxí? Mazáním komentářů z povrchu zemského nezmizí. To se stane, až ztratí svojí "moc" :-)

      Znáš to staré japonské přísloví?
      Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na jeden den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu pro celý život.

      Vymazat
    8. M: Ok, dobrá, to beru, takový přístup má také něco do sebe. Je mi jasné, že komentáře ostatních nejsou Tvou vizitkou, nýbrž jejich.
      H: Proč tedy nepředložíš nějaké rozumné protiargumenty? Rozumnou kritiku svých tvrzení si rád přečtu a zamyslím se nad ní. Ale jak vidno, ty žádné argumenty nemáš... :-) Proto ten úsměv.

      Vymazat
    9. Spajdy s MychalomB sa niekedy dosť ťažko seriózne debatuje keď že evidentne má dosť veľký vnútorný problém zbaviť sa manierov "štbákou" ktorý rovnako ako on ak im dojdu argumenty a nepodarí sa im z dotyčného človeka spraviť "podrž tašku", začnú následne operovať s vykonštruovanou dehonestáciou oponenta. Hunter

      Vymazat
  6. Hunter, skoro ťa nepoznám. Štveš ma ale aj tak dosť.
    Ak chceš slová o karme zneužívať, aby si tu mohlo kaziť ovzdušie, tak to si radšej nechaj svoje bohumilé príspevky len pre seba.
    Tu mnoho dobrého neprinášajú, ver mi.

    Robo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Robo neverím. Hunter

      Vymazat
    2. Robo,
      jeho komentáře mohou přinést něco dobrého. Komu, to už záleží na každém zvlášť, viz moje odpověď Spajdymu :-)

      Vymazat
    3. No áno.. Trollov som si užil dosť na NWOO. Rozhodol som sa už pred časom, že si na nich nacvičím svoju trpezlivosť tým, že na nich prestanem reagovať..a vôbec...už tam (na nwoo) skoro neprispievam.. :-)
      Robo

      Vymazat
  7. Ještě si dovolím dodatek ke svému názoru týkající se tématu.
    Hodně často se skuteční brethariáni (ale i frutariáni a další), kteří poskytli nějaký rozhovor, napsali článek apod., zmiňují, že vše nebo alespoň to, co je vařené, je mrtvá hmota.
    Já jsem toho názoru, že nic takového, jako mrtvá hmota neexistuje. Podle mne není hmoty bez energie a bez informací, které energii v tuto hmotu transformují.
    Ale když si svoje Vědomí nastavíme tak, že dejme tomu vařený květák bude brát jako mrtvou hmotu, může se stát, že si z něho tělo tímto Vědomím obývané opravdu nic nevezme. Vlastně stále v duchu tzv. placebo a nocebo efektu.
    Stále a to zdůrazňuji neříkám, že to či ono je správné nebo nikoli. K tomu, co správné je, si má možnost přijít každý sám. Bude se to patrně případ od případu lišit. Takže už z tohoto důvodu vidím dohady a přesvědčování jako bezpředmětné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vařené a jinak upravené jídlo skutečně částečně umrtvená hmota je, ale to je pro tělo v základu dobře. Každé jídlo, které přijímáme, musíme naším trávením zcela umrtvit - vyhnat z něj rostlinnou, zvířecí či minerální přirozenost - a pak mu vtisknout přirozenost lidskou, aby mohlo být použito pro výstavbu našeho těla. Kdyby se to takhle nedělo, tak by člověk, který jí samé hovězí nebo celer, stal po čase sám býkem, krávou nebo celerem, ale jak vidno, tak se to neděje.

      Další věc je ta, že neumrtvené (raw) jídlo se náročněji tráví (protože není umrtvené vařením), což ale (možná pro někoho paradoxně) naše tělo a jeho jemnohmotné články posiluje, takže raw strava je opravdu prospěšná, jen by se to s ní ze začátku nemělo přehánět a jít na to postupně.

      Vymazat
    2. "Když si svoje vědomí nastavíme..."
      A tím se vlastně zlegalizovalo i ono brethariánství. Oni si svoje vědomí nastavili na využívání jiné energie.
      No a opravdu se nedá říct, že by nějaká hmota byla úplně mrtvá, ale v případě potravy jde o to co z té hmoty tělo dokáže využít a jak. Asi sotva půjde nastavit vědomí tak, abychom dokázali jíst a trávit PVC. Tedy logicky ne každá hmota je vhodná a dostatečná pro výživu našeho těla.
      A stejně tak tepelně upravené potraviny pravděpodobně pro dostatečnou výživu stačit nebudou, protože naše těla jsou stavěna na příjem a zpracovávání potravy tepelně neupravené.

      Vymazat
    3. Anonyme,
      toť otázka, co je logické. Logické je dle mne to, co konkrétní člověk se svou myslí za logické považuje. Zavádění "celoplošné logiky" je krokem zpět nebo alespoň stopkou pro efektivní vývoj člověka. Teleportace, levitace a další "chuťovky" ze schopností lidského Vědomí také nejsou pro valnou část populace dvakrát logické a přesto je lidé s patřičně rozšířeným Vědomím dokáží. Nebo je snad logické, že se člověk dokáže vznášet volně nad zemí? :-) Logika není nic jiného než druh víry v něco, takže vlastně náboženství. Není to tak dávno, co bylo považováno za logické, že těleso těžší vzduchu nemůže létat. :-)

      No a co se toho trávení tepelně zpracované či nezpracované potravy týká, z mého pohledu jste opomenul fascinující schopnosti všeho živého, člověka nevyjímaje, přizpůsobit se životním podmínkám. Hádejte, co se stane třeba krávě, která ze dne na den přejde ze sena na zelenou pastvu.
      Znám lidi, kterým se po požití velké části druhů syrové zeleniny budou kroutit nehty na nohách a nebo se dokonce po...... Stejně tak mi je jasné, že budou lidé, kteří se po...... po konzumaci téže zeleniny tepelně upravené. Budou-li ale na jiný druh potravy přecházet pozvolna, tělo se přizpůsobí.

      Obecně, když čtu nebo slyším, že něco je tak či onak a přesto nejede vlak (viz. třeba mnohé z komentářů zde), tak v tom osobně cítím zkostnatělé, nepřizpůsobivé myšlení. Pokud dokážu žít z prány, z nevařené kedlubny, rozvařeného masa nebo klidně i PVC, je to snad důkazem toho, že já jsem vzorem ideálního člověka, vzorem poplatným pro celou populaci? Podle mne nikoli. Člověk není produktem pásové výroby Henryho Forda. Co člověk to originál a to díky specifikům lidského Vědomí. Snaha srovnávání jednoho člověka s jinými, je podle mne projevem nabubřelého ega, které není pod kontrolou.
      Ale kdo ví, třeba si to celé jen idealizuji :-)

      Vymazat
    4. Michale, dle mého už ses v tomhle komentáři ubral do sféry zkostnatělého uvažování právě ty, co se týče těch úvah o logice. Ve skutečnosti je tomu tak, že logikou (potažmo rozumem) může dnešní člověk pochopit opravdu všechno - od levitace a teleportace, přes různé druhy a typy stravování až po karmu. Opravdu to jde. Logikou a rozumem jde pochopit naprosto všechno, dokonce i zákony Vesmíru a ještě komplexnější skutečnosti, jediné, co pro to každý člověk potřebuje, je dostatek informací, vůle k jejich získávání a nebýt líný tu logiku používat. Ano, všechno tohle jde procítit srdcem a citem, a také proniknout láskou - nemělo by se to ovšem vylučovat s používáním rozumného logického uvažování.

      Přístup typu "všechno může být tak i tak i tak a vlastně všelijak" je ovšem největší překážkou mnou zmiňovaného pochopení. Otevřená mysl je důležitá, ovšem jen do určité míry, pak už to je patologický stav, který má velká část dnešní esoterické scény - je to v podstatě něco jako přesvědčení, že pravda vlastně neexistuje, že pravd je milion. Tak tomu ovšem není, pravda je vždy jen jedna a zbytek jsou polopravdy nebo rovnou lži.

      Vymazat
    5. Je to tvůj názor a já ti ho vyvracet nebudu :-)
      Mohl bych z kapsy tahat jeden konkrétní příklad za druhým, kdy i rozumná logika se ukáže jako chybná, ale nemyslím si, že to má význam.
      Logika, aspoň tak jak jsem jí měl v předchozím komentáři na mysli, je z mého pohledu obecně snaha vytvořit si závěr (domněnku) na základě v tu chvíli člověku dostupných relevantních informací. Jelikož se nepočítám mezi ty, kteří jsou přesvědčeni, že mají všechny informace potřebné k vytváření neomylných logických závěrů, proto logiku beru jen jako pomocné (dočasné) řešení v krajních případech.
      Stále a to opět zdůrazňuji, píši o tom, jak věci a realita fungují u mě. Zásadně se snažím vyhýbat tvrzením, že někomu musí nebo naopak nemůže fungovat cokoli, co funguje nebo právě nefunguje mně. Ale nejsem neomylný, proto je možné, že se někdy nechtěně vyjádřím tak, že si to lze vyložit i jako proslov nějakého guru, za což se omlouvám.

      Vymazat
    6. Michal B: Myslím, že trochu nesprávně chápete význam slova logika. Logika je něco, co z něčeho vyplývá. Například pokud řekneme, že něco nelze jíst, pak logika říká, že ne každá hmota může sloužit jako potrava. Logika není neznalost, ani odlišnost, ani víra. Pokud někdo levituje, nebo žije z prány, může to jiným připadat neznámé, nepochopitelné, nebo klidně i nemožné, ale logika to není.
      A ano, co člověk, to originál, ale ani přizpůsobivost není neomezená. Kráva si snadno zvykne z trávy na seno a opačně, ale asi sotva si zvykne na párky s hořčicí a ovar. Tomu se skutečně nepřizpůsobí. Tím chci ukázat, že každý organismus je adaptovaný na určité podmínky v určitém omezeném rozpětí. A pro fungování organismu je obecně nutné se pohybovat právě v onom rozpětí. Takové PVC v tom rozpětí není, takže nemůže sloužit jako potrava a nevěřím, že půjde přeprogramovat vědomí tak, aby to šlo. Tak jako nepůjde přeprogramovat krávu na masožravce.
      Na světě je ale velice mnoho věcí, které neznáme a o kterých víme buď hodně málo, nebo vůbec nic. Třeba se pletu a třeba kromě vlastního vědomí je možné přeprogramovat úplně vše.

      Vymazat
    7. Anonyme,
      zkuste někdy všechno nebrat zcela doslovně, obzvláště v mém případě :-)
      Už v článku jsem zdůraznil, že patrně jen člověk má tu moc Vědomí ovlivňovat (nejenom) svoje tělo na "nelogických" úrovních a že tuto možnost asi nemají zvířata.
      Ta kráva byla jen příkladem ke schopnosti přizpůsobení se organismu životním podmínkám a s působením Vědomí to nemělo nic společného.
      A to PVC ve výčtu stravy bylo odlehčení vážného duchu diskuze :-)

      Nicméně obdobnou záležitost se lze dočíst například i v knihách Carlose Castanedy který o sobě tvrdí, že má své Vědomí natolik pod palcem, že i konzumace nejprudšího jedu jeho tělu neublíží. Netvrdím, že píše pravdivě ani že tak nepíše. To si rozhodněte sám :-)

      Vymazat
    8. Michale, to, že říkám, že tyto věci jdou pochopit logikou, není můj názor, ale ověřená skutečnost - jinak bych to neříkal :-) Logika se dá rozvíjet, posilovat a zlepšovat. Co pochopí jeden, nemusí pochopit druhý, protože nemá logické uvažování dostatečně vypěstované nebo nemá dostatek informací. To máš stejně jako s inteligencí, někdo má IQ 70, někdo 100 a jiný 120. Nebo jako se schopností hrát hokej, žonglovat nebo střílet z luku. Vše se dá vyvíjet a zlepšovat. Víra, že logika je na "nadpřirozeno" a podobné věci slabá, je silně omezující. To je jako kdyby žák základní školy tvrdil, že derivace a integrály nelze pochopit rozumem. ;-)

      Vymazat
  8. MichalB, Spajdy zostáva len konštatovať že tu v tejto veci (prána) obaja splietate jeden nezmysel za druhým. Prána je o transmutácii prvkov v každom živom organizme človeka z toho nevynímajúc, s rozkladom a následným skladaní nových chemických zlúčeninách z potravy včetne získavania energie z nej to nemá absolútne nič spoločné. Spajdy na margo k tvojmu mudrovaniu o varenej a surovej strave, vyskúšaj si oddelene zasadiť pár surových a pár uvarených hráškov. Verím tomu že tak zhruba po dvoch troch týždňoch pozorovania správania sa nie len tých hráškov ale aj života okolo nich spozoruješ to aj ty že ten rozdiel medzi nimi je naozaj evidentný. Mimochodom, všimol si si niekedy že ani tá "blbá" mucha si nesadne nieto ešte aby nakládla vajíčka svojho budúceho potomstva do akokoľvek tepelne upraveného mäsa? Všetko je to úplne ináč ako tvrdíš. Hunter

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náš pes, kočka, myši, kuna a věřím, že i další (u sousedů je to stejné), když by mohli, se tedy vařeným masem cpou se stejnou vervou jako s tím "živým" a nevypadají, že by je to trápilo. Zřejmě budou ještě blbější, než ty "blbé" mouchy od vás. Naše mouchy kladou vajíčka i do vařeného. Tedy aspoň to předpokládám, protože nevím jak jinak by se larvy, které z masa po pár dnech lezou, zhmotnily.
      Nesoulad mezi námi v tomto případě je v tom, že pod pojmem živá hmota si každý představujeme něco jiného. Když bych to bral jako vy, pak by jen bilióntina jedné bilióntiny promile (ve skutečnosti ještě mnohem méně) celého vesmíru byla mrtvá tupá hmota. No a to si zrovna já nemyslím.
      A nejlepší na tom je, že si mohu a ještě mám i tu drzost takhle veřejně, splétat jeden nesmysl za druhým a vy s tím nenaděláte nic. Maximálně vystupovat jako ostřílený pránista-veterán, který všechno zná, všechno ví a všude byl samozřejmě minimálně dvakrát a jak jinak všechny komentující často povýšeně zesměšňuje. Tedy oprava snaží se obrátit na správnou víru. Ale to je konec konců zase vaše svobodná možnost, kterou vám tu zatím, opakuji zatím umožňuji využívat. Ale to se může rychle změnit. Jsem přece, jak opakovaně zdůrazňujete, estébák, takže buňky na to mám.
      Kapišto?

      Vymazat
  9. Příbuzná umřela, když chtěla následovat jednoho im.....ího "odborníka" na breathariánství...Prý nebyla duševně nastavená a připravená...Šmejd jeden! Nevěřím! Jak je možné, že když nepřijímají hmotné jídlo, tak cena za "přednášku" je tak neskutečně drahá, vydávají drahé knížky, atd....proč nepomáhají lidem v chudých krajinách, kde jich tolik trpí hladem? Jak to, že ještě nepomáhají s odstraněním civilizačních nemocí (kdyby lidí nejedli, tak netrpí obezitou, cukrovkou...)? Divné, nebo...? Nevěřím a nebudu věřit!

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů