3. 11. 2014

Zmatená žába

V poslední době jsem měl s několika lidmi debatu na totožné téma. Sami s tím začali a já je nesměroval k žádnému výsledku. Každý z těch lidí byl odlišný, jak svým vzděláním, tak životní filosofií. Oč šlo? O "úspěšnosti" předpovědí počasí.
Všichni došli k totožnému závěru - úspěšnost v předpovídání počasí za posledních cca 20 - 30 let klesla pod hranici, kterou normální člověk již nenazve pravděpodobnostní (ta v mých dětských létech byla tuším 70 %), nýbrž naopak za nepravděpodobnou. Čili - skutečné počasí je nakonec ve většině případů jiné, než jaké se předpovídalo! A to tu nemluvím o předpovědích na několik dnů či týdnů dopředu, nýbrž o hádáních (jak jinak to nazvat?) na několik desítek hodin!
A to vše za neuvěřitelné podpory techniky takového výpočetního výkonu, s jakým vědecké týmy simulují (ne vědci nesimulují :-) ) i takové děje, jako Velký Bum Prásk třesk (v originále Big bang) či cestovní plány elektronu kolem své mateřské mikroplanetky. Mají k tomu i pomoc ze světa pohádek - Aladinova džina. Disponují satelitními snímky, záznamy a zkušenostmi. A přesto úspěšnost předpovědí klesá a klesá. Tedy alespoň podle lidí, se kterými jsem o tom mluvil. A také podle výhledu z mého okna a podle reality, v které se pohybuji.
Ale abych jen jednostranně nekřivdil. V předpovědích se ztrácejí i lidé, kteří k tomu celý život používali zdravý selský rozum a zkušenosti nejen své, ale i svých předků. A aby toho nebylo málo, v předpovědích se čím dál častěji mýlí i Příroda sama! Jsou nenávratně pryč doby, kdy pohled na prádelní šňůru, množství rosy či směr, ze kterého je slyšet vlak, stačily k tomu, aby člověk věděl, alespoň jak bude ten či následující den. Dneska snad už i ta rosnička si raději dá dole pod žebříkem k snídani zmatenou mouchu a tiše zůstane sedět s nafouklým břichem v rohu láhve.

Jak je to možné? Logická odpověď je myslím jen jedna, kdežto její konkrétní vysvětlení již nechám na každém z vás. Do hry nutně musí zasahovat nějaký faktor, který tu dříve nebyl. Faktor, který je schopný minimálně lokálním způsobem měnit počasí - a to zásadním způsobem - během několika hodin.


A jak bude zítra?
Jasno až polojasno, místy oblačno nebo zataženo. Ojediněle přeháňky a bouřky. Teploty se budou pohybovat a vítr povane. V noci bude tma.



(©)2014 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

13 komentářů:

  1. Mierne out of, ale vždy sa smejem na p. Rosákovi, keď ešte hlásil počasí :
    "Severozápadní vítr se v prúběhu dne změní na severovýchodní a značne zešílí " - zesílením zešílel :-D, nielen vietor.
    B

    OdpovědětVymazat
  2. ...v noci bude tma....tak to jediné zatím stále platí...Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, už ani tma (v osídlených oblastech) není tak černá, jak bývala.

      Vymazat
  3. Jojo, tohle je už snad většině lidí jasný. Ono taky jak to maj předpovídat, když si dětičky nahoře furt hrajou s HAARPem a jemu podobnýma hejblátkama. Někdo by jim ty hračičky měl trochu zneschopnit :D

    Taky si toho všímám. Uvedu příklad ... koukal jsem na cibuli na našem políčku při sklizni. Podle počtu vrstev měla bejt zima jak na Antarktidě, a světe div se, ta zima byla jedna z nejmírnějších za poslední dobu, skoro žádnej sníh a ani mráz nic moc. A takovejch příkladů by se dalo najít ... Jako ... Podle mě se něco musí stát, příroda se nenechá takhle znásilňovat už moc dlouho.

    Ale jak to tak píšu, napadá mě jiná myšlenka - když se koukneš na to jaký počasí předpovídá příroda, a pak se koukneš na skutečný počasí, tak si můžeš dohromady spojit dvě věci:
    a) to, jaký počasí skutečně MĚLO BÝT bez lidskejch zásahů,
    b) to, jaký počasí vyhaarpovali a změnili oproti normálu.
    To celkem stojí za úvahu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tohle téma tu již úvaha je :-)
      http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2013/07/uvaha-pocasi.html

      Vymazat
  4. Přidám pozorování zahradníka:
    Po dvou až třech dnech po dešti je hlína nejen proschlá, jak tomu bývávalo dříve, ale ztvrdlá na kámen. Vrtí nad tím hlavou i staří zemědělci - bušíce při pletí ze všech sil motyčkou do zkamenělých záhonů.
    A přitom je ve vzduchu skoro permanentní mlžný opar... :-((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, když se k půdě nechováme tak, jak bychom měli ... tak to časem dá najevo. Příroda je neuvěřitelně inteligentní a nic nedělá proto, aby nám přitížila. Že v ní něco začne být špatně - jako třeba ta půda - je výsledkem toho, jak se k ní chováme. Taková naše "karma" ... abychom se poučili. Opravdu hodně doufám, že se nedožiju toho, že už tu ani nepůjde nic vypěstovat ...

      Vymazat
    2. I permakulturisti se potykaji se stejnymi problemy, neni to jen spatnou technologii obdelavani pudy ve stylu devastace, kdy treba urodne prerie USA ztratily behem neceleho stoleti intenzivniho zemedelstvi nekolik metru pudy/humusu.
      Umi odparit vlahu ze zeme, umi udelat z jasneho dne sedobily hnus, lokalni privalove deste, sucha a k tomu simra nanose vsudypritomny nanohlinik :)) V tom se moc nedari rostlinam prosperovat ani v "dobre" pude.
      Pro me je nepochopitelne, ze si to nechame libit. Nezbyva nez pockat, az se to projevi tak dramaticky, ze to zaregistruje i ta "nekonspiracni" vetsina ... a zbude dost casu na reakci.
      Na druhou stranu jsme si tenhle zivot v kontextu se soucasnou situaci zvolili sami, tak je treba si jej uzit :)
      mjmr

      Vymazat
    3. Až si toho všimne i nekonspirační většina, tak dle mého střízlivého odhadu pochcípeme jak krysy, a to hodně velkou rychlostí. :D

      Mně taky udivuje, že si to necháme líbit ... ale musíš brát v potaz, co všechno se dělá pro to, aby nám mozek nefungoval tak, jak má. Sice se všude nadává na ovečky a zmanipulované blbce, ale oni za to v hodně případech prostě nemůžou ... narodili se v tom a nikdy nepoznali nic jiného, tak jak jim má dojít, že je něco špatně, když mainstreamové matrixové zpravodajství je utvrzuje v tom, že je všecko v oukeji a zničí tím každou pochybnost správným směrem?
      Vem si třeba jen průběh a kombinovaný efekt následujících inhibitorů zdravého vývoje: křest-očkování-škola-televize/mobil/počítač-městský život-jedy ve stravě-jedy ve vzduchu-farmakodrogy-otročení v práci-atd. ... To se nutně musí projevit.

      Vymazat
    4. Anonyme, Spííídy,
      takže - co KONKRÉTNĚ proti tomu uděláme? Máte nějaký návrh?

      Vymazat
    5. Z nejvyššího pohledu - chce to spolupůsobit a konat v souladu s energiema, který nás teď doslova zaplavujou a který předznamenávaj konec civilizace. Pokud to zvládnem, bude tu krásně, pokud ne, téměř nikdo nepřežije (a bude tu krásně za mnohem delší dobu).

      Z lidskýho pohledu - snažit se postupně, po krůčcích odpojovat od systému, být co nejvíc celoročně soběstačný, podporovat lidi, co jdou touhle cestou. Nepodporovat systém tak moc, jak to jen jde.

      Já osobně začínám s jistým projektem, o kterém dám lidem, smýšlejícím podobně jako Ty, vědět, co nejdřív to bude možné.

      Vymazat
    6. Proti konkrétním akcím se dají dělat konkrétní protiakce, ale vždycky to záleží na množství zapojených lidí a vlastním řešením je jít vlastním příkladem, zvyšovat toto množství lidí nenásilnou formou, odkrýváním skutečné skutečnosti, kterou mají tzv. "konspirátoři" za skutečnou :) Moc totiž nevěřím ve skokové změny v myšlení a nevím, kde je umístěn vypínač matrixu ....
      Co může udělat jednotlivec pro ostatní? Být zdravý a šťastný za všech okolností, to je nakažlivé pro okolí a může způsobit i řetězovou reakci :) Úplně jednoduché, ale v praxi dost těžké ...
      mjmr

      Vymazat
    7. ... a ještě dodatek, i kdyby se Matrix podařilo vypnout okamžitě a celosvětově, značná část lidí by chtěla zpět, protože v matrixu umí žít a nevěděli by, co se SVOBODOU.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů