8. 10. 2016

Karlův Týn


V diskuzi u článku Přání Česku se rozjela drobná debata zabývající se krom jiného Karlem IV. K jeho osobě jsem se vyjádřil v náznacích již tam. Řekl jsem si však, že bych mohl pár myšlenkami zabrousit do tématu stavby, jež je s tímto panovníkem pevně spjata. A to hradem Karlovým Týnem, známějším jako Karlštejn.
Všeobecně se traduje, že stavba tohoto hradu začala roku 1348 a v jeho základní podobě, jak byla údajně pro Karla IV. koncipována, byla dokončena na tu dobu v celkem rekordním čase několika málo let. A tady bych s oficiálními daty skončil a začal s vlastními myšlenkovými pochody založenými na tom, co se mi o tomto tématu doneslo a to v různých podobách - psaných, mluvených, kreslených aj.

Co mě osobně na existenci Karlštejna zaráží? 
Jeden by řekl, že v době, kdy se do kronik a dalších písemností zapisovalo a zaznamenávalo ledacos od narození dvanáctého syna skláře Jakuba až po návštěvu vévody z Horní Dolní uskutečněné v pátek létapáně iksypsilon, tak vůbec první obrazový záznam hradu, který nechal postavit jeden z největších a nejúspěšnějších králů a císařů středověku, je až z roku 1720!!! Tedy několik století po postavení hradu, který měl pro panovníka zvláštní význam (možná i jiný, než jak nám historici a umělci namlouvají, což zmíním níže). My v 21. století bezpečně víme, jakou barvu má kdejaká neviditelná elementární částice či co je pod povrchem sluncí vzdálených tisíce světelných let, ale původní podoba hradu, kterou schválil (podle mne i navrhl nebo přinejmenším spolunavrhl) sám Karel IV., je naprosto neznámá. Nebo snad utajená?
Ono už samotné umístění stavby nebude jen tak. Stavět hrad v místě, kde ho lze snadno ostřelovat z blízkých kopců, vyšších než hrad samotný, je poněkud netypické. Husité, kteří se ho snažili o necelých sto let později dobýt, ho dokonce několikrát minuli, když ho hledali. Tak je těmi kopci ukrytý. Nešlo tu o žádnou obchodní tepnu a podle mne ani primárně o malebnou krajinu. Pokud bych měl hádat, a příčiny odhadnu níže, pak stavba nevznikla z důvodů obecně daných pro stavbu hradů a ani z důvodů energetických (z ezoterického, alchymistického a dalších alternativních hledisek), nýbrž jako ochrana něčeho, co se na onom místě, případně pod ním, nacházelo. A je jedno, zda to tam bylo dodáno těsně před započetím stavby nebo se to tam nacházelo již delší dobu.
Tuto hypotézu mi potvrzuje i fakt, že tento hrad, byť strategicky relativně nevýznamný, se snažili dobýt - prý kvůli pokladu, který zde snad ukryl sám Karel IV. - jak husité, tak Švédi. První odtáhli s nepořízenou roku 1422. Druzí o dvě století později sice hrad dobyli, ale plnému obsazení zabránilo diplomatické vyhlášení míru, a tak hlavní věž údajně nikdy nebyla nikým dobyta. Díky obléhání hradu Švédy však měl být onen bájný poklad z tajného místa na hradě vyzvednut a postupně útočníkům vyměněn za potraviny a další potřeby, jež obráncům během dlouhého obléhání došly. Tento poklad byl tedy téměř celý až na pár drobností z našeho státu odvezen. Ale...
Už v dobách před nám známým prvním zachovaným vyobrazením památky proběhly na hradě větší či menší rekonstrukce, ale později se s nimi doslova roztrhl pytel. Během těchto rekonstrukcí byl podle mne hrad téměř rozebrán a opět postaven v podobě, která však už neodpovídá té původní, již koncipoval sám Karel IV. A nejde jen o tvar či umístění budov. Mimochodem, kdo tuto památku navštívil, nemohl si nevšimnout doslova nelogického a místy nesmyslného napojování jednotlivých budov, takže například střílny míří do metr vzdálené jiné zdi, nebo míchání stylů, za což není stavba vedena ani v UNESCO, kam by jinak právem patřila. Podle mého názoru v původní, patrně silně goticky laděné podobě byly použity i materiály, které, řekněme z alchymického či ezoterického hlediska, měly stavbě či místu, na němž stojí, poskytnout specifické vlastnosti. Vezměte třeba takový jaspis. Ten má poskytovat ochranu. Myslím si, že stavba samotná, jež je místy tímto nerostem velmi bohatě zdobená (a původní "Karlova" jím byla doslova prošpikována), je navíc postavena na podloží, které jaspis obsahuje ve významném množství. Možná i právě proto nebyl hrad, potažmo to, co hlídá, nikdy dobyt. A možná taky ne. To nechám na vás.
Proč si to myslím? Protože ony četné rekonstrukce (rozebírání a přestavba celých budov) byly vedeny proto, že někdo věděl, nebo si alespoň myslel, že poklad odvezený Švédy byla jen Karlem IV. nastrčená návnada, ale ve skutečnosti není tím, proč byl Karlštejn postaven. Ten někdo se to snažil najít. Znamenalo by to, že hledaný poklad není zlato ani drahé kameny. A mám-li hádat, pak podle mne to nebylo dodnes objeveno. S tím je také spojena důkladná likvidace veškerých důkazů původní podoby Karlštejna. A nejenom to. Byly kompletně pozměněny i informace o tom, kdo (kým) Karel IV. ve skutečnosti byl. Nešlo totiž o žádného až fanatického pánbíčkáře jdoucího Vatikánu na ruku. Naopak. Co se svatého stolce týká, byl až - nebál bych se použít slovo - rebel.
Výzdoba Karlštejna, kterou tu dnes je možné vidět, nemá s původní výzdobou vůbec nic společného. Zdi, jimž se ve vzácných případech poštěstilo zůstat na svém místě až do dnešních dnů, mohou bedlivému pozorovateli nabídnout zcela jinou podívanou, než komické, promiňte mi ten výraz, zkoprnělé statické ksichty jakýchsi zombie. Tam, kde cenzura "restaurátorů" a historiků zaspala, lze ještě s troškou představivosti ve zbytcích zničené, pardón - opravené omítky zahlédnout obrysy velice živě ztvárněných uměleckých aktů. Ano čtete správně - aktů žen, za které by se ani Leonardo da Vinci nemusel stydět. A to prosím přímo v nejposvátnějších prostorách hradu (tedy jak jsou dnes prezentovány)!
Pokud to všechno shrnu, tak Karel IV. patrně věděl o něčem, co bylo možná i velmi dlouhou dobu ukryté na území Čech, co bylo třeba ochránit před zrakem nekompetentních lidí se zakrnělým smyslem pro zodpovědnost a uchovat to pro správný okamžik pomocí stavby k tomuto účelu přímo určené jak svou konstrukcí, tak použitými materiály - to vše podle tehdy přijímaných znalostí z oblastí alchymie a ezoteriky. O onom, nazvěme to tajemství, věděli však v průběhu následných století i další lidé a neváhali vynaložit obrovské množství prostředků a času, aby to našli. Zároveň tuto svoji aktivitu důsledně skrývali před celým světem jak ve své době, tak i pro následná pokolení.
Mně z toho vychází, že muselo jít o něco, co nemá hodnotu vyloženě finanční, ale jinou. Pokud se zajímáte o skrytou historii a nevyhýbáte se alternativním až konspiračně laděným informacím o vývoji lidských civilizací na této planetě, jistě jste narazili na něco, co si lze spojit s náplní této mé, řekněme, úvahy a zase vám třeba zapadne jeden další dílek skládačky do pomyslného celku, jenž prozatím svým obsahem u většiny hledajících přesahuje bujnou představivost spisovatelů sci-fi. Třeba - a teď se budu nacházet v samém středu konspiračních teorií - třeba tajemství ukryté na hradě Karlův Týn, o němž z jakéhokoli důvodu věděl český panovník přezdívaný i Otec Vlasti, tajemství, jež se mu podařilo uchránit před husity, Švédy, Habsburky a kdo ví kým dalším až do dnešních dnů, možná sehraje v budoucnosti českého národa významnou úlohu. Je jen mým zbožným přáním, aby k tomuto došlo již za mého života. 
No a pokud bych to nestihl, zkusil bych to v tom příštím :-)

(©)2016 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

25 komentářů:

  1. :shock::shock::shock::shock: V životě mě nenapadlo o Karlštejnu takto přemýšlet.
    Spadla mi čelist tak, že ani pořádně nevím, co k tomu říct.

    Každopádně strašně moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://cestyksobe.cz/ada-inneman-rytmus-vesmiru-cloveka/16065

      Vymazat
    2. Anonyme,
      díky za odkaz, v kterém je krom jiného probírán i Karel IV.
      Avšak hned první věc, která o něm byla řečena - že si on sám myslel, že je dalším vtělením samotného Krista, je a mám to tak říkajíc z první ruky, nesmysl. Co se Krista týče to bylo trochu jinak. Jen hodně okrajově - Karel IV. chtěl vhodně zvolenými sňatky dosáhnout toho, aby jeho potomstvo bylo v přímé ŽENSKÉ pokrevní Kristově linii.
      Byly tam řečeny i další nepravdy o Karlu IV, které, když by ono video osobně shlédl, tak by mu vyloudily na tváři nechápavý výraz. Pokud by tu část, kde se o něm zmiňují, vůbec dokoukal :-)

      Vymazat
    3. Také zaleží na tom, co je Kristova linie....
      Crioal iesu, Kreol iezu, Christo jesu, Xристы Pасы - ХР, křížení rasy(sviatych "bohů") nebo jen "prosté skřížení svatých národů" a jeho sviaté učení křestu(skřížení) "skryté" v symbolu XP?
      http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2015/12/hristov-monogram.jpg
      Jinak - skřížená pokrevní linie "příchozích" dvou ras, s tím související Uzavření Míru v hvězdném chrámu s Drakem(Hadem) svazkem dvou ras a narození "skříženého vykupitele" všeho lidstva na Zemi - Финиста - ясного сокола
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Egypt.Edfu.Temple.01.jpg
      A nebo taky Hóra:-)
      http://www.lawofattractiongps.com/wp-content/uploads/2010/12/isis-and-horus-3.jpg
      nenimito

      Vymazat
    4. Nenimito,
      co je nebo není Kristova linie osobně nevím a ani se v tom nechci rochnit. Není to můj šálek čaje :-)
      Každopádně Karel IV. coby mystik a okultista (krom dalšího) s přístupem k informacím, o kterým se nám dnes jenom zdá, to věděl moc dobře. Stejně tak dobře jako věděl, kvůli čemu to dělal. Věděl i o povaze původu a významu entity, kterou dnešní lidstvo za Krista označuje.

      Vymazat
    5. Pochopil jsem Michale, také se snažím KarlemVáclavem trochu prokousávat:-)
      Jen jsem chtěl trochu sjednotit účelně rozhozené pojmy, definice, synonyma a poukázat na původní vznik učení křestu - prvotního křesťanství, islámu i buddhismu ve stejném základu skřížení a pokrevní skutečné Královské(Karlovské) linie. Ačkoliv se nám všem ve Světě teď snaží vnutit - vylepšená o pojem náboženství, že jsou odjakživa odlišná a vždy proti sobě bojovala.
      nenimito

      Vymazat
    6. Nenimito,
      Karel ale nebyl pokrevní "královské" krve. Alespoň ne po ženské linii, po které se předává to, oč Karlovi šlo.

      Vymazat
    7. Ani po Přemyslovcích?
      Navíc... chápu, že se to u mužských moc "neprojevovalo", ale podle mne to ze své matky na dcery v rodu mohli předat. Stejně jako to předal Hór od Isis, Afrodity, Venuše, Tary na své dcery.... myslím, teoreticky. Možná moc přemýšlím, nic:-)
      nenimito

      Vymazat
  2. Moc Vás zdravím a děkuji za Vaše články.
    Při poměl mi tento článek rozhovor z p.Blochovou o Karlovi,kde též uvádí Karlštejn jako výjimečné místo. http://cestyksobe.cz/hana-blochova-karel-iv-vic-nez-jen-historicka-fakta-i/13117

    hezký večer Václav.

    OdpovědětVymazat
  3. Videa s pí Blochovou též sleduji jsou skvělá, až se divím, že je ještě nezačali "učenci" stahovat. Na Karlštejn jezdíme často, je to místo s velmi silnou pozitivní energií a proto si dovoluji soudit, že to co je tam skryto nepovolaným po celá staletí má obrovskou spirituální hodnotu, něco jako ochrana národa. Původní plány Karlštejna jsem bohužel nikdy neviděla, nicméně přejmenování Karlova Týna na poněmčelé "Karlštejn" mluví samo za sebe. Kromě toho i Ing.Blochová upozorňuje na to, že hrad jest postaven na pyramidálním poli, jasný tvar pyramidy má kopec s vinorady napravo od hradu, nejlépe je to vidět z mostu přes Berounku - to není kopec, to je co do tvaru pyramida. Údajně tam bylo těch pyramid 5 a hrad stojí na základně jedné z nich. Naše hlavní město je podle všeho sídlem světové kabaly, která tu není jen tak, něco hlídají, něco hledají. Hodně se čutalo i pod chrámem Santovíta známého jako chrám Sv. Víta. Anna

    OdpovědětVymazat
  4. Hodnotit konání Karla IV. z úhlu pohledu evropana žijícího v 21. století, byť třebas se snažícího nahlédnout pod neproniknutelnou pokličku dění, majícího dojem, že je k pravdě o krůček blíže, než většina populace, člověka, jež zodpovídá defacto jen sám za sebe, případně "jen" za své děti, je podle mne krátkozraké. I když přejdeme fakt, že dnes přijímaná historie je nesčetněkrát přepsaným prefabrikátem, je nutné si uvědomit, že on vládnul (což není to správné slovo) nejen "masám" národností nám blízkých, ale i dalším. On narozdíl od nás a dnešních mocipánů opravdu nesl odpovědnost za různorodá území o obrovském celku, kde obyvatelé byli různých náboženství (i když ne oficiálně), kde v různých částech řízeného území vládli různé společenské nálady, byly různé úrody i životní úroveň atd. atd. Udržet takový kolos ve funkčním chodu nutně muselo vyžadovat všelijaké ústupky, kompromisy i z dnešního pohledu možná nerozumná řešení, která měla v horizontu desítek či stovek let za následek to či ono. Pro mě osobně by to bylo jako hrát zároveň šachové partie s padesáti hráči, kdy každý má zcela jinou taktiku i odhodlání. A to jsou pro mě šachy šíleně složitou hrou. Platí ono známé - není člověka, jež zavděčí se všem.
    Koneckonců dnešní situace ve světě a "hra", jež probíhá, je velmi, velmi podobnou. Jen nejde o jedno území, ale o celou lidskou populaci. Tahy některých lídrů na pomyslné šachovnici světa se jeden den často zdají nelogické, zbytečné nebo naopak vítězné, přičemž jejich skutečný význam a dopad vypluje na povrch třebas až za několik měsíců. Ale to krapátek odbočuji.

    OdpovědětVymazat
  5. buď tam mal bordel - alebo niečo ako česká Sakkara

    OdpovědětVymazat
  6. :-)
    Často sedávám na kopci nad Karlštejnem a přemýslím nad tím "mystickým" a co tím vlastně chtěl kdo říci. Tedy pokud jedu na kole na chatu dál přes Bubovické vodopády, Sv.Ján a dál ke Křivoklátu, který je na tom v podstatě uplně stejně. Tohle místo s postavením hradu jako opevnění rozhodně nesouvisí.
    Ono takových míst na březích Mže(Berounky) je vícero. Začínají nad Chuchlí v místech soutoku s Vltavou kostelem Jana Nepomuckého, dále Závistí a Šancí, kde před pár lety "něco" objevili a byli ještě za totality nuceni zavést přes 5m hlíny, prý z důvodu rozkrádání hledačů pokladů. Naproti je to "mystická" Zbraslav s kostlem sv.Havla a výhlídkou Karlova Stánku, pod kterým kdysi tekla Mže a až po jedné povodni se "přesídlila" k Radotínu. Směrem proti proudu Kazín jeho hradiště Humensko, které dopadlo trochu podobně jako Závist.
    Nad Všenory je to kopec Kámen, i o něm existuje mnoho pověstí souvisejících hlavně s kočkami, průvodci podsvětním životem:-)
    Dále nad Řevnicemi je to Babka a hradiště Piščák, pak zmíněný Karlštejn a naproti Srbsku NPR Koda s jeskyněmi. Nad soutokem s Kačákem(Loděnicí) je to hradiště Kozel a okolí Sv.Jana pod Skalou. Naproti němu Tetín a opět kostel Jana Nepomuckého(neboli wucher JohanVonPomuk).
    Za Berounem Děd s Brdatkou, dále Krokovo opidum Stradonice. A pak okolí již zmiňovaného Křivoklátu.
    Všechna tato místa mají společného jmenovatele: zvláštní pocity v hrudi, výborné prameny živé vody a zájem Otce Vlasti.
    Je docela možné, že se snažil ona pro něj zvláštní místa "zamaskovat". Je poměrně zvláštní postavit "prvních svých" 5 kostelů v Praze do obrovského kříže i v návaznosti na Vyšehrad. Pro to "maskování" hraje i fakt, že včleňoval do staveb i ty původní "pohanské stavební" materiály - kameny, menhiry a sloupy(a nejen v ulici Na Slupi).
    Jde tedy jen o to, zda skutečně maskoval nebo schválně nahrazoval slovanská kultovní místa křesťanskými...

    nenimito

    P.S. byly by k dispozici ty kreslené podoby? k těm šachům by se hodily:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenimito,
      ty kresby mám vyfocené (a lze je najít i na netu, pokud víš, co hledáš) a chtěl jsem je do článku vlípnout. Ale pak jsem si řekl, zda bych nemohl případně zato, že díky tomu "restaurátoři" opraví svoje lajdáctví a tento důkaz, že ledasco bylo asi hodně jinak, by zmizel v propadlišti času. Však víš, jak to chodí. Postupně by z netu a literatury mizely staré fotografie oněch prostor a byly by nahrazovány novými s úžasnou prací restaurátorů. Za nějakou dobu by po tom neštěkl ani pes. Třeba to takto vydrží až do doby, kdy bude vůle a snaha obnovit tyto originální kresby, které opravdu ještě spatřilo oko Karla IV.
      Díky za pochopení.

      Vymazat
  7. mám energetickou skušenost s
    sv.Barborou - velice špatné,zlé maloměšťácké
    sv.Janem Nepomuckým - malý kostelík kousek od Barbory - velice silná energie
    u prahu před vstupem z vnitřního nádvoří,uvnitř absolutně čistá a vyvážená "energie" (víc nebudu psát,buďte otevření...)
    sv.Vítem - smutek i víra,energeticky "hlava na hlavě"
    T.M.

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě mi napadlo, tedy už dříve, ale jak jsem v tom poslední dobou žačal znovu štourat a hledat, tak mi připomenulo.... a je poněkud konspirační a přitažené za vlasy:-)
    Jelikož byl Jan Lucemburský o 4 roky mladší a tudíž se ženil ve 14ti letech, mohl by být otcem některých dětí Elišky Přemyslovny její nevlastní bratr Jan Volek? Který byl o 2 roky starší a spolu si velmi "rozuměli".
    Čili mohl být i otcem Václava (Karla IV.) Přemyslovec? I když "levoboček".

    I mezi antickými, egyptskými, sumerskými a všemožnými bohy bylo nástupnictví určováno nejstarším prvorozeným, ale pokud byl narozen muž ze spojení rodičů, kteří měli stejného otce(boha-šlechtice), i když jinou matku, automaticky se stal nejvyšším dědicem, ačkoliv byl třeba o mnoho mladší, než předchozí prvorozený.

    A pokud Přemyslovci pocházeli z šlechty knížat od Kyjeva, mohli být přímými potomky Dažboga - Apollona - Radegasta?

    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nenimito,
      ale fuj - podezřívat přemyslovskou princeznu vychovávanou v klášteře pod bdělým okem tety abatyše Kunhuty z incestu? :-) Navíc v roce, kdy se budoucí císař narodil, bylo Janu Lucemburskému už 20 let. Takže ho nepodceňuj.
      A pokud snad, pak... nešuškalo se spíš o Eliščině vztahu s Ješkem z Falkenštejna?

      Vymazat
    2. Kdysi se na incest nehrálo, to až když přišli na "krevní nemoce" a poruchy DNA.
      A u těch "božkých" s tím problémy neměli, naopak. To až když se více smíchali se stvořenými, tak s tím začali mít problémy.

      To s Ješkem bylo něco jako u iluzionistů, odvádění pozornosti lží:-)
      To se praktikuje i dnes, politika....

      nenimito

      Vymazat
  9. Pokud by to někoho zajímalo:
    moje osobní domněnka je ta, že důvod, proč byl Karlův Týn postaven, se blíží teoriím, v nichž figurují slova svatý grál a mimozemský artefakt. Sám si troufám tvrdit, že tato stavba ukrývá velmi, velmi staré tajemství a klíč k němu, tajemství starší než je existence současného typu člověka na této planetě. Tajemství, které tu zanechala tzv. rasa starověkým stavitelů (název není podstatný). Karel IV. o tomto tajemství věděl a snažil se ho nedotčené uchovat do doby, kdy bude lidstvo jak technologicky, tak duchovně natolik vyspělé, aby ho bylo schopné pochopit a smysluplně využít. Jeho doba to neumožňovala.
    Potajmu doufám, že taková doba se kvapem blíží, což jsem zmínil v článku o tzv. Odhalení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než mimozemský artefakt, víc bych předpokládala, že tam bude nějaký důkaz pravdy, je jedno, jestli o lidstvu, nebo dějinách..., ale něco, co je důležité, aby bylo skryté. Něco, co budeme moci odhalit až tehdy, až na to přijdem sami. Něco, jako důkaz a doklad toho, že jsme sami přišli na to pravé, správné.

      Taky bych se toho ráda dožila :-)

      Vymazat
    2. Alexandrie,
      já ale neříkal, že by mohlo jít o mimozemský artefakt, ale pouze to, že teorie, které ho zmiňují, "přihořívají" :-)

      Vymazat
    3. Však já to tak pochopila :-) a reagovala jsem právě na ty teorie :-)

      Vymazat
  10. Včerejší výlet - procházka v okolí Karlštejna jen povzbudila můj zájem o tuto lokalitu. Není nad to vidět na vlastní oči takové věci, které dříve člověk znal jen z fotek ze vzdálených míst.

    OdpovědětVymazat
  11. Karel mel z francouzské vetve spojeni s Kristem....muzsky princip. Anežska zase s Magdalenou...zensky princip....věže na Karlstejne Marz,Venuse...zase principy. Anezka zalozila rytirsky řád Křížovníku, Karel řad Zlate Spony...o kterem se moc nevi, ale po vsem utajovani ziskal nedavno novou regitraci. Jsme zemí zaslibenou....citim blizké promeny.....

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů