6. 11. 2015

Kapitoly z učebnice pro čtenáře aktualne.cz


To jsem si zase početla.
Zpráva na první pohled vypadá docela dobře. Výjimečně v ní nejsou hrubky, věty mají podměty i přísudky, a jelikož se tu nevyskytují dvojmístné či ještě složitější číselné údaje, a ani nedejbože přepočty měn či fyzikální veličiny, nehrozí, že mi při četbě zaskočí čerstvě upečený štrůdl.
Ba co dím, jsou tu i odkazy na zdroje (!!!) a téměř se tu nevyskytují výrazy jako "prý", "údajně", "nejmenovaný zdroj uvedl", "s největší pravděpodobností", "svědkové uvádějí",... bla bla bla.
Takže - co že nám to tu píšou?


Ruská letadla při dnešních náletech nedaleko syrské metropole Damašku zničila základnu radikální organizace Islámský stát (IS). S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentura Reuters. Kdo u syrsko-irácké hranice ze vzduchu útočil, zatím ale není jasné. Náletu v okolí města Bukamal ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur padlo podle syrské organizace na ochranu lidských práv (SOHR) za oběť nejméně 19 civilistů a několik radikálů z IS. Mezi mrtvými jsou údajně ženy i děti. Vysoký počet civilních obětí je podle SOHR způsobený tím, že radikálové se ve městě zdržují v okolí tržiště.

Tečka a nějaký hodně rozbombardovaný obrázek.
První dvě věty... no... ale dobrý. Islámský stát je sice podle mého názoru na "radikální organizaci" trochu moc radikální, u nás se takovým říká teroristi nebo zkrátka hrdlořezové, ale na druhou stranu - Damašek je opravdu syrskou metropolí, takže začátek je na český mainstream ještě v nadprůměru.
Druhá věta už ale může vzbudit trošku pochybností: pročpak autor nakupuje zprávu u agentury Reuters, která ji jen zprostředkovává od ruského ministerstva obrany, a nejde jako správný lovec informací přímo ke zdroji? 

Aha, neumí rusky. Takže je fakt asi rozumnější, když mu to v Reuters "přeloží". Jedná se přece o aktualne.cz
A teď to přijde. Třetí věta mě totiž totálně zmátla: jaká syrsko-irácká hranice? Město Bukamal je na druhém konci země, nějakých tisíc kilometrů od Damašku! Jakou to tedy má s ruským útokem u syrské metropole spojitost? 

Aha, ŽÁDNOU! Jsme přeci na aktualne.cz.
A že není jasné, kdo tam útočil? To přece víme i my v zapadlé vísce s padesáti popisnými čísly, že ve východní polovině Sýrie Rusové ještě "nepracují". Možná by bylo lepší se neptat Reuters, ale zavolat k nám do krámu. Ženský by to panu novináři při vážení brambor vysvětlily.
Takže když si celou zprávu přečtu ještě jednou a pak pro jistotu znova, zjišťuju, že milý autor, skromně ukrytý pod nickem "ČTK", byl patrně v časové tísni, a tak vzal jedním vrzem dvě naprosto spolu nesouvisející informace a slepil je do jediné zprávy. Taková malá žurnalistická racionalizace.
Ale nemyslete si, "pan" novinář nás o denní dávku Orwella ošidit
nechtěl, a tak svému dílku dal alespoň hodně velký a hodně tučný titulek:

Ruská letadla zničila základnu Islámského státu u Damašku, při úderu zahynulo 19 civilistů

A o ten tady vlastně šlo. Jsme přece na aktualne.cz.

© Vlabi


(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

8 komentářů:

  1. jak to všechno stíháte? :)u mne aktuálně.cz letělo z nabídky jako první,britské listy po nich,poslední dny zápasím s panem Benjaminem Fulfordem,to je taky dobrá motanice rozporu mezi motivací,cestou a výsledkem :)
    Vždy si u informačních zdrojů,stejně jako jednotlivých osob z netu vzpomenu na Termix,pravda - tato celkem dobrůtka není sice nová úžasná koncepce ani informační zdroj,po počátku "výroby" dostal ocenění výrobek roku a opravdu byl výborný, po "revoluci" hrůza v plastu,poté když odbyt klesl k nule se trochu zlepšili - výrobci...
    myslím,že je to dobrý příklad problému anonymity od informačních zdrojů,přes obchod a výrobu
    až po hrůzu zvanou neziskovky.
    ode mne nic chytrého ani podstatného,tak alespoň díky za Vaši práci a nasazení.

    OdpovědětVymazat
  2. Cituji: "Výjimečně v ní nejsou hrubky, věty mají podměty i přísudky, a jelikož se tu nevyskytují dvojmístné či ještě složitější číselné údaje, a ani nedejbože přepočty měn či fyzikální veličiny, nehrozí, že mi při četbě zaskočí čerstvě upečený štrůdl."
    Mluvíte mi z duše. Kéž by tento názor měla i druhá polovina Vašeho blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonyme,
    Písnul bych soukromě, ale nemám na Vás kontakt.
    Byl bych moc rád, kdybyste to nevzal jízlivě či ironicky, ale moc rád bych Vám jakkoli pomohl, byť by to bylo třebas jen pouhým vyslechnutím. Někdy Vám někdo (kromě druhé půlky našeho blogu) ukřivdil nebo stále něčím zvedá hladinu adrenalinu? Budete-li mít chuť, napište mi do mailu - cokoli. Nebo klidně formou dalšího podobného komentáře.

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, Vlabi ak som to správne pobral máš evidentne problém s prezentáciou podstaty slova na aktuálne.cz (osobne ten link moc nemusím). Budiš, no paradoxom je že ten nezmysel (dosť naivná manipulácia postavená na ľudskej hlúposti) na tomto linku - http://www.czechfreepress.cz/cfp-doporucuje/sokujici-prohlaseni-zdravotni-sestry-z-ghany-ebola-neni-skutecna.html ktorý sem na tento blog "niekto" zavesil ťa nejak moc netrápi. Jak je všeobecne známe, naivite sa medze nekladú... . Pepo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Huntere,
      co Tě vede k tomu, aby jsi se pokoušel v druhých záměrně vyvolávat nepříjemné emoce? Dělá to Tobě někdo jiný? Pokud ano, je nás tu několik, co by nabídli pomocnou ruku. Stačí jen napsat na mail, abychom to tu veřejně nerozpatlávali. Více hlav, více nápadů, jak z toho ven a jak ukončit působení zákona padajícího hovna. Jsem přesvědčen, že by to byla škola pro všechny zúčastněné.
      Přeji Ti dostatek odvahy.

      Vymazat
    2. MichalB o čom splietaš, o akých emociach? Stačí vychádzať len z holých faktov z toho článku zaveseného i na tomto tvojom blogu zo stránky http://www.czechfreepress.cz/cfp-doporucuje/sokujici-prohlaseni-zdravotni-sestry-z-ghany-ebola-neni-skutecna.html a každému súdnemu je zjavne že ten kto ho písal v oblasti ktorej sa to týka on sám nikdy nebol a takmer celú tu nezmyselnú konšpiráciu s ebolou si "vycucal z prstu". Tu máš môj email - pepo@yahoo.com a ver mi že sa na teba nebudem vôbec hnevať keď mi tam budeš písať čokoľvek čo chceš a koľko chceš. Okrem iného, som o tom naozaj presvedčený že ani môjmu spamovemu filtru ktorý tam mám nainštalovaný to po jeho novom nastavení tiež vadiť nebude. Pepo

      Vymazat
    3. Pepo (jmenuješ-li se tak),
      jsem rád, že tu jsi i za to, co a jak tu činíš. Vlastně tě mám rád. Ne jak by to pojali tzv. ezoteričtí sluníčkáři ani ne tak, jako svojí rodinu či přátele, ale jako někoho, kdo mi pomáhá se posouvat kupředu.
      Podobné komentáře jako takové již vnímám jinak než dříve. Slova ani obsah vět není podstatný, vlastně o ně vůbec nejde. Diskuze s někým jako jsi Ty, je o něčem, co povrchní výměnu názorů hluboce přesahuje. Že jde o jakousi breberu v krvi v tramtárii nebo o to, co tu na blogu já nebo Vlabi píšeme? Kdepak, to jsou jen nástroje - zprostředkovatelé. Nebo ještě lépe - školní pomůcky.

      Jen jsem se pokusil nabídnout ruku k našemu společnému rychlejšímu "vyladění", abychom se poté mohli vrhnout na další osobní výzvy, kterých je jistě bezpočet. A pokouším se o to opět.

      Vymazat
    4. MichalB asi ťa moc nepoteším. Faktom je že môj súčasný život je o jednoduchosti a zjednoduchovaní čo je defacto opakom toho o čo ty na tomto tvojom blogu snažíš. Žialbohu vo všeobecnosti v ponímani slova v jeho podstate v tejto veci z mojej strany "nedá sa svietiť". Pepo

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů