17. 11. 2015

Pravda o Tibetu (1)

Pro mnohé je Tibet "rájem s ušlechtilými mnichy", "světlým náboženstvím", "moudrými vládci" a "nekonečně pracovitými a loajálními lidmi". Ale...
Tibet. Západní propaganda lidem vtloukla do hlav podivné klišé o "okupaci Tibetu". Západ velmi snadno zapomněl, že téměř tisíc let do roku 1959 byl Tibet součástí Číny a jen po dobu několika desetiletí japonské okupace a občanské války byl mimo jurisdikci čínské vlády.
Stručně řečeno, ani v roce 1959 Čína zvláštní potřebu "okupace" neměla. Potřeba přišla až ve chvíli, kdy si USA uvědomily, že raketa středního doletu umístěná na vrcholku hory vysoké 4 - 5 tisíc metrů nad úrovní moře se mění na raketu doletu velmi dlouhého...
A tak jakmile došlo k tomuto objevu, vypuklo v Tibetu povstání proti centrální vládě. Jen tak mimochodem - jak může dojít ke vzpouře proti někomu, komu nejsi podřízen? Aby tě "okupovali"?
Nicméně k "okupaci" došlo. Otázky však zůstaly:
Proč vysokohorská země, v níž se obyvatel rovin zadýchá dokonce i bez fyzické námahy, nekladla odpor?
Proč země klášterů úporně nebojovala za každé údolí?
Proč se po věky stavěná mohutná opevnění téměř nebránila Lidové osvobozenecké armádě Číny, mírně řečeno, slabě vyzbrojené a velmi hladové?


Protože bránit teokratický režim neměl kdo. Třetinu obyvatel Tibetu v roce 1959 tvořili otroci, třetinu nevolníci. Přitom i otroci i nevolníci nebyli takoví "jen jako" - ale ti nejopravdovější z opravdových.
Otrok byl majetkem. Dobytkem. Otroka bylo možné a i nutné týrat, ponižovat, mořit hladem i mučením. Bylo povoleno ho zmrzačit - v Tibetu si lámové velmi oblíbili talismany z useknutých lidských paží, rukou i nohou. Nosili je na opasku. Někteří se ověšovali "člověčinou" i v několika vrstvách.
Nevolník se v právním postavení prakticky nelišil v ničem. Měl jednu povinnost - platit. Pokud nebylo čím, stal se otrokem. Dluhy nevolníka klášteru se indexovaly - někdy o 50 - 80 % ročně (naše banky hlasitě polykají sliny a olizují se) a přenášely se na děti, vnuky i pravnuky. Dluh na procentech se hradil "člověčinou" - členové rodiny se stávali klášterními otroky.
To nebyl středověk. To byla 50. léta 20. století.
Tibetští lámové byli teokratickými vládci horské země. V milionovém Tibetu bylo 200 tisíc mnichů. Ostatní byli otroci a nevolníci. Mniši mimochodem také nebyli nejvyšší kastou. Většina z nich neměla žádná práva a byli téměř na stejné pozici jako otroci.
Každý klášter měl svůj vojenský oddíl, jehož úkolem bylo udržovat pokoru poddaných na klášterní půdě. Jak si asi dovedete představit, z karatele bojovníka neuděláte, proto postavit se na odpor "okupaci" se taková armáda nemohla ani teoreticky.
A tady také leží skutečná odpověď - proč Tibeťané nebránili vlastní hrudí svou rodnou zem před krvavou okupací. Nebyla to jejich země. Byla to země lámů.
Nu a propaganda - ano, ta vytvořila z Šambaly rajský kout s ušlechtilými mnichy, moudrými vládci a nekonečně věrnými a tvrdě pracujícími lidmi. Které zotročili krvaví dobyvatelé. Nikdo se přece nezajímá, jako to bylo ve skutečnosti, když všechny znalosti už máme z filmů Jackie Chana a časopiseckých článků o "budhistovi" Stevenu Segalovi.
To je ten překrásný a záhadný Tibet...
Jak tak jednou přišla řeč na Tibet z doby vlády dalajlámy, kdosi se podivil vyprávění o tom, že ve 20. letech minulého století se snažili sehnat peníze na válečné hry se sousedy, a tak byla duchovním vládcem dalajlámou zavedena zvláštní daň - na uši. To znamená, že ten, kdo chtěl, aby uši zůstaly se svým majitelem, musel zaplatit daň, jinak mu je usekli. Tehdy se to ve mně vzbouřilo: "A tohle že je ten svobodný Tibet, který utlačují Číňané?"
Nu dobře, pojďme se tedy podívat na to, jakým byl Tibet do roku 1959, než "bajonety Lidové osvobozenecké armády Číny" zde jako v poslední zemi na světě zrušily otrokářství. Dalajláma žijící od té doby v exilu vám tyto fotografie nikdy neukáže. Prohlédněte si je sami:


Horní řada zleva doprava:
výrobky tibetských lámů z lebek popravených otroků - amulety z odřezaných rukou (byly nošeny na opasku) - otrok nesoucí na zádech jiného otroka, kterému odsekali nohy za neposlušnost vůči majiteli.
Spodní řada zleva doprava:
otrok a pes - jeden pelech pro oba - otrok v kládě - otrokyně s odseknutým chodidlem


Otrok, kterému majitel za provinění vypíchl oči - předměty na trestání otroků.


Bydlení otroků. V dálce je vidět bílý palácový komplex.


Otrok držící svou ruku, kterou mu majitel usekl.


Tak žili otroci - vlevo majetek, vpravo rodina.


Starý umírající otrok.


Otrokyně drží ruku muže, kterou mu usekli předtím, že byl zaživa pohřben.

(Vzpomeňte si na tyto fotografie, až se zase budou 10. března na českých veřejných budovách vyvěšovat tibetské vlajky. Ti, kdo tak činí, vyjadřují přání, aby se tyto pořádky vrátily... Uvědomují si to?)

http://zakonvremeni.ru/analytics/7-3-/24098-pravda-o-tibete.html
překlad: Vlabi


(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

21 komentářů:

  1. No jo,
    ale co s tímhle udělá Havlův a celého veškerenstva přítel? Čestný to člen mnoha slovutných universit a mírových spolků? Nebo on je opravdu jenom davaj-láma? Matěj

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím,
    taky jsem byl v pubertě poblázněn Tibetem, pak mi ale začalo vrtat hlavou, proč byl Hitler tak fascinován Tibetem.
    Další obrázek do mozaiky, díky.
    Nějak se mi to vidění světa obrací naruby...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamile,
      myslím, že Hitlerovi byl Tibet jako takový zcela volný. A to i systém, který v něm vládl. Hitlerovi šlo v Tibetu o něco zcela jiného a jakmile to tam našel a převezl domů, tak o Tibet ztratil zájem. Šlo mu o to samé, jako v mnoha dalších zemích, do kterých byla vyslána německá vojska.
      Konkrétnější představu můžete získat v jiném článku Vlabi tady:
      http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2014/05/sokaruv-dum-v-rostau.html

      Vymazat
    2. Asi jsem to špatně popsal, já měl na mysli magii, jejich tajné nauky.
      Info ohledně magie a new age zde: https://www.youtube.com/watch?v=5_LqqqzXOiM&list=PLV5T2-CbYOYKYqeuseulQYqovxoY-HOR7&index=9
      Ale je to pouze můj názor.

      Vymazat
  3. Tvl, silné kafe i pre mňa. BE
    Neviem či prejde koment, radšej sa nerozpisujem, minule mi naskočili akési obrázky, a pýtali sa čo vidím - sakra, čo je komu do toho či vidím horu, či ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by stálo za to nikoli zprávy bez rozmyslu přebírat, ale také se nad nimi zamyslet a především ověřovat ZDROJE. Srov.:
      ARD: портал деловой информации - Правда о Тибете, или – так вот ты какая, Шамбала (7.9.2015) http://asiarussia.ru/buddhism/9028/

      A také trochu podumat o důvěryhodnosti. Viz:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Xinhua_News_Agency

      Vymazat
    2. http://danielsolis.cz/kruta-pravda-o-svobodnem-tibetu-muceni-otroctvi-dolary-a-cia/

      Vymazat
  4. Tibet byl ve známé historii součástí Číny asi 200 let, zbytek ne. V letech 1959-1960 se o Tibet bojovalo, jen prostě ČLA má víc vojáků než Tibet obyvatel... Věřím tomu, že dnešní Tibeťané se mají líp než za časů feudalismu a nepřeju jim návrat před rok 1950 (což ani nehrozí), ale půlka toho textu jsou prostě nesmysly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas.

      Vymazat
    2. Takže keď si tak vehementne prehlásil polovicu textu za nezmysel, bolo by vhodné presne uviesť, čo je nezmysel, prečo je to nezmysel aj s dôkazmi. Inak je nezmyslom akurát tak tvoj príspevok. Tu máš link http://www.mongolove.cz/tibet/dejiny-tibetu, kde sú dejiny Tibetu popísané veľmi podrobne a z nich je vidno, že tá doba , keď bol Tibet centrálne riadený z Číny je oveľa dlhšia, ako 200 rokov.

      Vymazat
  5. Dobrý večer, no, tak, to vysvětluje další kousíček pravdy o Havlovi. . .vzpomínám si, jak ho Dalajláma před smrtí navštívil. Asi ho připravoval na cestu rovnou do pekel . . . iva

    OdpovědětVymazat
  6. Pre rovnováhu a pochopenia ze nijaká viera nie je cistá a úprimná, ale je to jeden zotrocujúci vrazebný systém a je to jedno ci sa to volá budhismus, krestansvo, islam alebo cokolvek iné. V Kanade je pri krestanských skolách pochovaných okolo 50 000 detí, zneuzitých, zotrocených, trápených!

    Joey Lavallee, age five, killed by torture from electric cattle prod shocks given by a priest at the portage la prairie catholic school, June 1966. Burial site unknown.



    Elaine Dick, age 6, kicked to death by a nun, St. Paul’s catholic day school, North Vancouver, spring 1966. Buried in Squamish cemetery under a false name.



    Margaret Sepass, age 9, flogged to death by a dorm supervisor, St. Michael’s Anglican Indian school, Albert Bay, December 1961. Burial site unknown.

    http://itccs.org/2015/12/21/some-of-the-disappeared-of-canada/

    OdpovědětVymazat
  7. Číně se nikdo do mučení a otroctví srát nebude ! https://www.google.cz/search?q=famine%20china&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_yNit0e3LAhXCZpoKHZEUA2gQ_AUIBygB&biw=1280&bih=909#tbm=isch&q=torture+china

    OdpovědětVymazat
  8. Mě na tom všem fascinuje, jak snadno se dá manipulovat s lidmi, a to nemusí jít o země tak vzdálené Mistrem manipulace a vměšování do vnitřních záležitostí států s celosvětovými následky je bezesporu a vytrvale USA. Škoda, že i tak malý stát jako je ten náš, tomu podléhá. Demokracie a etika morálky musí fungovat dohromady. Tam kde se deformuje morální kodex (začíná to u těch u moci a šíří se to jako nemoc do celé společnosti) se musí řešit přednostně náprava morálky, aby se z demokracie nestalo otroctví. To že pravda a láska zvítězí je hezké heslo, ale při konfrontaci s naší národní realitou si jeho obsah vykládá každý jinak a po svém. Obecně lze říci, že řešit cizí problémy můžu jen, když mám ty své pod kontrolou. Když budeme všichni víc přemýšlet a méně slepě věřit snad se nám to povede. Olga

    OdpovědětVymazat
  9. Těžko říct, jak je to doopravdy. Já jsem nikdy v Tibetu nebyl, veškeré informace mám zprostředkované, ostatně jako většina Čechů. Dalajlámu jsem v minulosti vnímal jako svatého muže a ztělesnění svobody a demokracie, ale teď už mám trochu jiný názor. V té souvislosti před pár dny vyšel na webu Českého rozhlasu článek se zvukovou nahrávkou rozhovoru, týkající se tohoto tématu. Myslím, že je to docela zajímavý pohled z jiné strany od člověka, který v Tibetu byl.

    http://www.rozhlas.cz/radiowave/hergot/_zprava/hergot-tibet-dalajlama-a-nase-zkreslene-predstavy--1666583

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roberte,
      děkuji za názor a odkaz.
      Mým prvním dojmem při čtení onoho článku bylo to, že byl na objednávku - jako pokus o zmírnění dopadu tohoto překladu článku od Vlabi, který byl hojně na internetu šířen a paralelně překládán z původního zdroje. I doba, kdy článek (na základě pořadu z rádia) by tomu odpovídal (aféra kolem ministra Hermana). Pozvaná budhistka o tom asi ani neměla ponětí, byla pouze vhodně vybrána na základě jejích dřívějších článků a rozhovorů.
      Z článku v podstatě vyznělo, že z těch pár fotografií, nelze nic usuzovat, protože šlo pravděpodobně o ojedinělé případy šlechty.
      Sekání rukou a zabíjení je asi vlastně v pořádku, když jde o ojedinělé případy. (nebylo řečeno jak ojedinělé byly).
      Celkově bylo v tichosti přejíto to, co by měl dalajláma zastupovat-představovat a co je skutečnost.

      Vymazat
    2. Ta paní, s kterou byl rozhovor v rozhlase, do Tibetu jezdí myslím od roku 1987. Umí perfektně tibetsky a poměry zná.
      Jiná věc je dalajláma. Sám oficiálně přiznal, že od CIA brali finanční podporu. Dá se to dohledat i na NETu. To by třeba tolik nevadilo, naletěl, domníval se, že jim jde o Tibet. Nešlo. A když došlo po čase k vylepšení vztahů, finanční podpora ze strany CIA ustala.
      Ale... část peněz šla na odboj a partyzánskou válku. A dalajláma o tom věděl. Takže jeho řeči mnicha hlásajícího po světě nenásilí apod. mohou být brány jako plky.

      Vymazat
  10. Dobře pomatenej článek na základě manipulované čínské propagandy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten, co se neumí podepsat:
      tak tomuhle říkám umlátit oponenta argumenty v osmi slovech ...

      Vymazat
    2. Nemusíš čítať článok, stačí, keď si trošku ponamáhaš mozog a posurfuješ, nájdeš viac zdrojov, z ktorých sa ti pretočia buľvy. Ale tebe možno ani nie, havlisti sú známi klapkami na očiach a vrelou láskou k ich predstave Tibetu.

      Vymazat
  11. Článek věrně přebírá čínské materiály - z toho hlediska je užitečný pro ty, co si Xinhua nemohou číst v originálu a zajímá je studovat rétoriku propagandy Komunistické strany Číny. Jinak je známkou buď diletantnství, nebo dobře placené spolupráce s ambasádou ČLR. Překvapí ovšem, jaká je úroveň českého čtenáře, že jsou skutečně lidé, kteří i dnes jsou schopni spolknout takové naivity, jako sérii fotografií zmrzačených lidí s popisky "otrok". (Ani se nezamyslí nad tím, proč by majitel usekával ruce svým otrokům - asi stejně logické, jako abyste propichovali pneumatiky vlastnímu automobilu, že :) Samozřejmě lékem na "bílé" představy naivních obdivovatelů mytického Tibetu nemusí být jen "černé" mystifikace o předokupačním Tibetu z dílny čínské koloniální propagandy, jak je máme prezentované zde, ale existují i kvalitní historické práce, které nic nelakují na růžovo, bílo ani černo alespoň pro ty, kdo mohou číst anglicky (Několik dílů moderní historie Tibetu od Melvyna Goldsteina - romantizující tibetofilové tuto práci moc neradi) Ti, kdo mohou číst pouze česky, mají alespoň k dispozici knihu tuto:
    P.French: Tibet, Tibet.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů