10. 6. 2015

V Rusku začíná výroba "jaderných" baterií


RIA Novosti oznámily, že vědci z Tomské polytechnické univerzity (TPU) vyvinuli technologii výroby palivového článku pro první ruské jaderné zdroje napájení. Jejich počáteční experimentální sérii plánují na rok 2016. Sériová výroba v plném rozsahu bude realizována v Báňsko-chemickém kombinátu státní korporace Rosatom.
Společný projekt kombinátu a Sibiřské letecko-kosmické univerzity akademika M. F. Rešetněva na výrobu elektrických baterií využívajících energii "měkkého" beta-rozpadu radioizotopu niklu-63 se stal jedním z vítězů konkurzu Ministerstva pro vědu a vzdělávání Ruské federace.
Vedoucí katedry technické fyziky TPU Igor Šamanin řekl, že za pomoci výzkumného jaderného reaktoru budou tomští vědci vyrábět z izotopu niklu-63 čistý beta-zářič. Jeho energie záření je nepatrná s relativně dlouhým poločasem rozpadu. Takzvanou jadernou baterii je možné vyrobit na jeho základě. Tento zdroj napájení je schopen sloužit 50 let.
Realizace společného projektu umožní vytvořit nové pokolení autonomní radioelektroniky a medicínské techniky. Podle vyjádření Igora Šamanina je potřeba spolehlivých baterií s extrémně dlouhou životností obrovská. Jaderné baterie mohou být například použity pro kardiostimulátory. Ale samozřejmě i v mnoha a mnoha dalších oblastech.

zdroj:
http://www.pravda.ru/news/science/09-06-2015/1262770-tpu-0/


(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

15 komentářů:

  1. Dobrá věc jedna baterie má 0,8 V a 100nanoAmpér. Postavit z toho elektromobil 30kW - tedy při 1500V 20A.
    Bude potřeba 1875 ks do série a necelých 200 mld paralelně. Tedy pakatel 375 mld kusů baterek. Při ceně 4000 USD to bude 1500 biliónů USD - a to je ta špatná zpráva tolik USD v České národní bance není a nebude. Baterie jsou od 2012 k dispozici v USA.
    Vladimír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vladimíre,
      roubenku budete taky stavět z párátek nebo mrakodrap ze šamotek? :-)
      Nějak jste (nebo možná já) nepochopil smysl v takové baterii.
      (vsadím boty na to, že Rusové budou s cenou někde ouplně jinde a parametry ruské verze baterie jsem nehledal, ale pochybuji, že zůstanou u émerické přes šest let staré technologie)
      Ale celkem souhlasím, že je tu možnost, že v ČNB za nějakou dobu žádné dolary nebudou :-)

      Vymazat
  2. Super, vážně skvělé. Volná energie stále nic... ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle sice není volná energie, ale skvělý to i tak je. Pop

      Vymazat
    2. Jsem blb,
      kterej nedočetl Tvůj text. Promiň Spajdy. Pop

      Vymazat
    3. Ide to furt rýchlejšie...tak koncom roka už niečo..? :-)
      Robo

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    5. Matěji, upřímně - ano, je to krok vpřed, o tom žádná. Jasně, že ty baterky budou mnohem lepší než klasický, který vydržej pár hodin. Jenže si nemyslím, že radioaktivitu má lidstvo úplně zvládnutou a mohlo by se to docela dobře zvrhnout, však známe dnešní lidstvo, že.
      A taky, tyhle drobný krůčky, který se aoko tváří jako vývoj vpřed, jsou ve skutečnosti zadržováním a zpomalováním skutečného vývoje, který by měl probíhat. Proto se mi to nezdá.

      Vymazat
    6. Spajdy,
      ty si myslíš, že ti konstruktéři, kteří makají na takovýchto věcech, jsou ti samí lidé, kteří "zadržují a zpomalují skutečný vývoj"? Že na tom mají osobní zájem? Mají snad raději sedět doma se založenýma rukama a čekat až ten skutečný vývoj půjde normálně? Osobně raději toho vrabce v hrsti.
      A co se té radioaktivity týče - radioaktivní je svým způsobem každá hmota. I v našich tělech se také každou vteřinu přeměňují prvky na jiné za uvolňování energie, což je vlastně také "jaderná reakce" :-)

      Vymazat
    7. Řekl jsem snad někde, že sami konstruktéři mají zájem na zpomalování vývoje? Přečti si to ještě jednou a pořádně. A přirozená radioaktivita je trochu něco jiného, než když si s ní hraje člověk. Budeš vysvětlovat lidem žijícím u radioaktivních úložišť, která se pomalu rozpadají, že radioaktivita je vlastně v pohodě, když je i normálně v přírodě? To snad ne. Sedíš si na vedení.

      Vymazat
    8. Spajdy,
      tady jsi v obci, tak uber plyn a dodržuj rychlost, ať taky nepřijdeš o řidičák

      Vymazat
  3. no,já pořád věřím,že na území RF se myslí - a to je podstatné - k věci a ne ke kšeftu.přesně princip dané baterie - vydržet,žádné 24 měsíců maximum a do koše - vesmírného kontejnteru,nebo indické skládky,ale zároveň domyšleno po všech stránkách - prostě skutečná,vědecká,řídící,společenská zodpovědnost,která nevoní druhé straně,po ideologické stránce to raději nebudu rozebírat :)
    na kardiostimulátor se netěším,na baterku - davaj :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ku tej radiácií. Žiarič je izotop Ni-63 (čistý Beta-žiarič) po spotrebovaní sa Ni-63 mení na stabilný izotop Cu-63. Žiarenie beta je celkom ľahko možné odtieniť 1mm kovu alebo 1m vzduchu. Prenikavosť Beta-žarenia do organizmu je niekoľko mm až cm. Pred Radiáciou (hlavne-gama)je zdravé mať rešpekt. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.hybrid.cz/jaderne-diamantove-baterie-mohou-vyrabet-elektrinu-pres-5000-let

    Přeji všem pohodu, klid i veselo do dalšího Nového roku Odhalení vědomí i technologií....

    nenimito

    .... a těm vyjímečným bojovníkům s větrnými mlýny přeji šťastná setkání s těmi, kterým se snažili ze všech sil pomoci, ale přesto to nevyšlo....
    http://www.nwoo.org/2014/09/18/doktorka-liza-jen-v-donecke-oblasti-bylo-poskozeno-nebo-zniceno-32-zdravotnickych-zarizeni/

    OdpovědětVymazat
  6. A co baterie v kombinaci lithium-síra...
    https://www.vutbr.cz/vut/f19528/d171430
    nenimito

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů