1. 9. 2023

Rusko-Afrika: Wagner, Mozart, Beethoven...



Možné omezení struktur Wagnerovy skupiny v Sahelu bude mít za následek oslabení ruských pozic v Africe. Smrt vůdců Wagner PMC Jevgenije Prigožina a Dmitrije Utkina vyvolala na mezinárodní scéně i v médiích mnoho spekulací o osudu zahraničních struktur této společnosti, která sehrála významnou roli na africkém kontinentu, stejně jako v Sýrii. Odhady činnosti této PMC jsou doprovázeny tak či onak oprávněnými předpoklady, že bude muset omezit své zahraniční aktivity.

Jak známo, Wagner zahájil svou činnost během syrské občanské války v roce 2013 a dosáhl značných úspěchů v boji proti islámským teroristům. Od té doby se oblast její činnosti začala rozšiřovat a do roku 2023 její struktury fungovaly kromě Sýrie a Ukrajiny také ve Středoafrické republice, Libyi, Súdánu, Mali a také v Guineji, Guineji-Bissau, Madagaskaru, Zimbabwe a Angole. Navzdory tomu, že „Wagner“ je ozbrojená struktura, základní princip její činnosti zní jako „armáda k řešení problémů bez použití síly“. Věnuje se především vojenskému výcviku místních sil, tělesné ochraně vedoucích osobností a ochraně energetických zařízení. Výměnou za tyto služby dostávají Wagnerovy dceřiné společnosti určitá privilegia a licence k využívání nerostných surovin a přírodních zdrojů, jakož i k dodávkám zbraní, technologií a vojenských služeb do těchto zemí. V Africe, kam Wagner vstoupil v roce 2018, jsou PMC nejznámější svými aktivitami ve Středoafrické republice (CAR). Ruští žoldáci, kterých je ve Středoafrické republice asi 2000, cvičí armádu a zajišťují bezpečnost prezidenta Faustina-Archange Touadérého. Předpokládá se, že Wagner také zajišťuje bezpečnost zlatých a diamantových dolů v zemi.

V Libyi působí 2000 bojovníků Wagner na letecké základně al-Jufra v centrální části země a také na letecké základně al-Kardabiya v Sirtě a v přístavu. Dne 23. října 2020 podepsaly strany libyjského konfliktu v Ženevě pod záštitou OSN dohodu, v níž se dohodly na stažení ze země cizích sil do 3 měsíců, zejména pak žoldáků Wagnera. Je však třeba poznamenat, že ilegální ozbrojené skupiny z východu Libye, loajální generálovi ve výslužbě Khalifu Haftarovi, dosud žoldáky ze Sirty a Al-Jufra nestáhly. Podle nepotvrzených zpráv Wagner svými schopnostmi v obchodních a vládních kruzích v Libyi připravoval půdu pro vytvoření námořní základny a dvou leteckých základen pro ruskou armádu.

V roce 2017 zahájil Wagner své aktivity v Súdánu v oblasti průzkumu zlata pod rouškou Meroe Gold a M Invest. Wagner je známý i tím, že působí v mnoha súdánských městech, od Port Sudan po Chartúm a Dárfúr. Spojené státy obviňují tuto PMC z toho, že zařídila dodávky zbraní a přepravu personálu přes letiště a hranice ze Súdánu do střední Afriky. To by mohl být jeden z důvodů, proč Spojené státy  15. července 2020 zařadily M. Invest na sankční seznam.

V Mosambiku se Wagner ukázal v roce 2019 v boji proti Ansar al-Sunnah, odnoži teroristické organizace DEASH, která organizovala útoky na provincii Cabo Delgado, kde se nacházejí bohatá naleziště zemního plynu a cenných nerostů.

Po vojenském převratu v Nigeru v červenci 2023 nové úřady doufaly, že zapojí Wagnera do posílení svých pozic. Reakcí na hrozbu vojenské intervence byla některá omezující opatření a zákaz vycházení. A co je nejdůležitější, prozatímní vláda Nigeru požadovala, aby Francie do 30 dnů stáhla ze země 1,5 tisíce francouzských vojáků, čímž vypověděla dohody s Paříží. Ještě dříve Niger oznámil zastavení dodávek uranu do Francie, což je vážným problémem pro Paříž i Brusel. Niger poskytoval 35 až 40 % uranu potřebného pro francouzský jaderný průmysl. Dodává se prostřednictvím francouzské společnosti Areva působící v této africké zemi. Francie částečně prodává objem elektřiny přijaté v jaderných elektrárnách svým sousedům, především Německu. Pokles objemu dodávek elektřiny v nadcházejícím období podzim-zima výrazně ovlivní situaci v této zemi. Události v Nigeru navíc vážně ovlivní i schopnost Bruselu uvalit nové sankce proti Moskvě.

Není těžké si představit, že bývalí páni západní Afriky budou chtít v Nigeru „obnovit ústavní pořádek a svrhnout rebely“, jako se jim to v nedávné minulosti podařilo v jiných zemích. Profrancouzské hospodářské společenství západní Afriky (ECOWAS) již vypracovalo plán vojenské intervence v Nigeru s cílem „obnovit ústavní pořádek“ a vrátit moc prezidentu Mohamedu Bazumovi. Je pravda, že Burkina Faso a Mali sousedící s Nigerem, které nemilosrdnou „demokratizaci ve francouzském stylu“ zažily, se postavily proti tomuto plánu, uznaly vojenskou intervenci v Nigeru jako vyhlášení války a zahájily příslušné přípravy.

6. srpna se „Národní rada pro obranu vlasti“ obrátila s žádostí o pomoc na PMC „Wagner“, protože „se blíží termín možného vojenského zásahu ze strany západoafrického regionálního bloku“.

Přínosy činnosti PMC "Wagner" pro mezinárodní pozice Ruské federace jsou zřejmé. Například pomoc přechodnému vojenskému režimu v Nigeru nejen pomáhá národně osvobozeneckému hnutí kontinentu, ale také vytváří lepší podmínky pro obchodování s ruským uranem na mezinárodním trhu.

Kromě toho by práce PMC v další africké zemi – Súdánu – také pomohla zlepšit vojensko-strategické pozice Ruska na černém kontinentu. Jak lze předpokládat, Súdán bude hrát důležitou roli v nové africké strategii Ruské federace. Zvláštní pozornost lze věnovat plánům na umístění základny ruského námořnictva na pobřeží Rudého moře. Jednání o vytvoření takového objektu mezi zástupci obou zemí, která začala v roce 2017, však dosud nebyla s praktickým výsledkem ukončena. Na základě dohody uzavřené v roce 2020 dostalo Rusko povolení postavit námořní základnu ve městě Port Sudan. V květnu 2023 však súdánský velvyslanec v Moskvě prohlásil, že „data budou posunuta kvůli skutečnosti, že politické urovnání v Súdánu musí být obnoveno, aby byl dokončen demokratický proces přechodu moci“. Zároveň je známo, že Burhanská administrativa ztratila kontrolu nad povstaleckými oblastmi a Síly rychlé reakce sídlící v Dárfúru zaútočily na hlavní město Chartúm. Wagner podporuje velitele sil rychlé reakce Hamdana Dagala, který se snaží vyvíjet neustálý tlak na vládu v Chartúmu. Navzdory složitosti situace v Súdánu zůstává Wagner PMC v této zemi vlivným hráčem.

Obecně lze říci, že podle expertů bude možné omezení struktur PMC Wagner v oblasti Sahelu znamenat oslabení ruských pozic v Africe, o což se rozvíjí nové kolo mezinárodního boje.

autor: Dmitrij Sedov

3 komentáře:

  1. Jen málo lidí je schopno uvažovat samostatně a skládat si mozaiku z ověřených faktů. Ještě méně lidí přesně zná všechy skutečnosti. Jak může Dmitrij Sedov z pohřbu, předchozícho oficiálního prohlášení a ze seznamu pasažérů učinit nepochybný závěr, že Jevgenij je mrtev po havárii letadla, v němž údajně cestoval? Vždyť nechat se napsat na seznam pasažérů a neletět nebo nechat letět jiného je základní výbava všech kvalitních rozvědčíků, kam Jevgenij patří. Prací kontrarozvědky je nejen odhalovat cizí a hlavně nepřátelské agenty, ale současně vytvářet zdání něčeho, co nepřátele udržuje v obavách nebo je naopak ukolébává, aby přestali být ostražití. Právě špičkoví rozvědčíci pak na čas zmizí ze scény, aby se pak úpanické hrůze nepřátel objevili tam, kte je to nejvíce třeba. RF byla západem a jeho loutkami obviňována, ža tají smrt generálů. Ukázalo se, že ta generálská úmrtí byla vesměs zbožným přáním těch, kteří si jejich smrt přáli. A pak, významné osoby mají své dvojníky. Přemýšlejme!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvojnásob podezřelé je, že v jednom letadle byli oba šéfové a mimo 3 členů posádky pravděpodobně dalších 5 důležitých osob.
      A co to druhé letadlo s velmi podezřelým chováním? To v průběhu. necelých dnů už nikdo nikde nezmiňuje.
      Albi

      Vymazat
  2. O tom , že prigožin i utkin a ďaľší sú živí a naďalej pôsobia síce už nie v rusku ale v afrike, písalo viacero expertov zaoberajúcich sa politikou, voj.situáciou na ukrajine a situáciou v rusku. Aj mne sa to príliš nezdá ked to bolo dané ako hotová vec behom pár hodín identifikácia a pohreb do 3 dní a hlavne na mieste kde prigožin ani neplánoval mať posledné miesto odpočinku....zo zdrojov na webe , fotiek hrobu , je jasné že ide o ďaľšiu ruskú "maskirovku", ďaľší putinov multidimenzionálny ťah, ktorý spolu s prigožinovým pochodom spravodlivosti odhalil veľa podpindosníkov v armáde hlavne putinovi a verím že na všetkých skôr neskôr dôjde (Gerasimov,Šojgu a ďaľší). Pár detailov , prečo si myslím a súhlasím s expertami ( napr.JUDr.Kamenský a dokonca aj BBC.)že prigožin je živý a teší sa dobrému zdraviu...
    1: z Moskvy vyleteli skoro súčasne jeden po druhom 2 prigožinove lietadla Legacy 600 a 650, to druhé v momente pádu prvého sa otočilo späť do Moskvy, pristálo a onedlho odletelo do Baku a odtial cez Sýriu,Egypt, Lýbiu do Mali a neskôr do SAR. (V SAR má Wagner najmodernejšiu kliniku plastickej chirurgie...)
    2. Prigožin chcel mať posledné miesto odpočinku na svojom wagnerovskom cintoríne
    3.Po oznámení jeho smrti, jeho rodina bola na dovolenke v Indii, ktorú neprerušila ale dokončila a potom sa vrátila do ruska
    4.Na prigožinovom pohrebe bola aj manželka jeho najznámejšieho dvojníka Lonida Krasavina , Irina..novinári tvrdia že bola veľmi rozrušená (ako býva manželka pochovaného)
    5. Fotka Prigožina na hrobe je vo svetlom ráme a chýba čierna páska ktorá sa dáva zomrelemu na podobizeň (odkaz pre tých čo chcú vedieť že žije ??)
    6.Ešte k hrobu: na to všetko že prigožin bol miliardár, má veľmi jednoduchý hrob s drevenným krížom a maličkou cedulkou s menom..?????
    7.Na sieťach ide prigožinovo video z afriky ktoré je z dátumu 23.8. , kde hovorí o atentáte na neho ale uisťuje že je živý a zdravý - o pár hodín liedalo s "ním" na palube spadne ?!
    8.Delegácia gen.plk.Yunusom-Bek Yevkurovom (námestník min.obrany) navšívil Sýriu,Egypt,Lýbiu, Mali všade tam kde sú wagnerovci a snaží sa vlády presvedčiť aby vyhnali wagnerovcov ... pamätáme aj rozhovor s nim a prigožinom v Rostove n.D kedy gerasimov pred prigožinom ušiel - ukázal sa aký je hrdina !!! Takže je možný aj boj vo vnútri GŠ a Wagnerovcami o biznis.....mimoch.na ktorý poukazoval samotný prigožin
    9.Nikomu nevnucujem svoj názor ktorý som zložil z verejne dostupných materálov na soc.sieťach a v duchu verím že žije....

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů