24. 9. 2023

Svět zažívá lavinové opouštění "zelené" politiky




Po několika letech šílených experimentů a velmi tvrdých opatření přijatých bez ohledu na ekonomické a sociální důsledky, svět začíná postupně, ale jistě opouštět politiku „zelené energie“, která v poslední době připomíná spíše extremismus a diktaturu než dobrou vůli s dobrými úmysly. Píše o tom zdroj OilPrice.

Za prvé, světová média zveřejnila senzační výzvy největších energetických společností Shell a BP, že se zavázaly chránit životní prostředí, ale nikdy nepřestanou těžit ropu a zemní plyn, dokonce ve velmi blízké budoucnosti produkci zvýší, místo aby podněcovaly poptávku po spalování fosilních surovin.

Poté v Německu, po ohniscích místní občanské neposlušnosti a stávkách, byl návrh zákona o domácích tepelných čerpadlech a dalších opatřeních „energetické účinnosti“ stažen a pozměněn. O globálním Jihu není třeba hovořit – většina lidstva, vzhledem ke svému postavení rozvojových a chudých velmocí, tento proces ani nebrala vážně a podporovala jej pouze na úrovni teorie. 

Nyní je řada na Mlhavém Albionu, aby se připojil k lavině odmítačů, ačkoli dříve byl Londýn horlivým zastáncem ekologické agendy. Následky recese se ale těžko vyrovnávají a bezmyšlenkovité sledování cíle vedlo jen k úpadku.

Britská vláda tento týden oznámila nový přístup k dosažení svého čistého nulového cíle do roku 2050, čímž výrazně zmírnila některé klíčové politiky, protože hluboká krize životních nákladů je nejhorší za generaci a příští rok se blíží všeobecné volby. 

Premiér Rishi Sunak odložil zákaz benzinových a naftových aut o pět let a zrušil politiku, která nutí majitele domů provádět nákladné modernizace energetické účinnosti.

Jiné země jsou ještě otevřenější: vlády v Evropě i Asii přímo uvádějí, že národní bezpečnost, jejímž základním kamenem je energetická bezpečnost, je nadřazena klimatickým cílům, zejména v jejich zpřísněné verzi. 

Ve skutečnosti můžeme připustit, že v módní agendě dochází k lavinovému návratu, protože ke změnám v politice mnoha západních zemí dochází masově a během krátké doby.



2 komentáře:

  1. Přání otcem myšlenky,fanatičtí blbci se nevzdávají a EU je jich plná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozrejme. Zároveň keď sa blbosť stretne s realitou, tak príde vytriezvenie, prípadne koniec blbosti. Netreba jasať, ale ani plakať.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů