20. 9. 2023

Ruské vzdušné síly dostaly další modernizovaný dálkový radarový průzkumný a naváděcí letoun A-50U




United Aircraft Corporation a holding Ruselecttronics modernizovaly letoun A-50U AWACS. Nyní aktualizované vybavení komplexu dokáže detekovat nové typy letadel a také sledovat mnohem větší počet vzdušných cílů a namířit na ně stíhačky. Komplex již byl předán armádě. Informovala o tom tisková služba Rostecu.

V rámci probíhajících prací bylo údajně na letoun instalováno nové vybavení s mnohem vyšším výkonem a rychlostí, nové LCD monitory a vylepšené pracovní plochy pro taktickou posádku. Samotné letadlo dostalo nový letový a navigační systém. Využití nových technologií umožnilo snížit hmotnost letadla a výrazně prodloužit čas strávený ve vzduchu. V loňském roce bylo oznámeno, že letoun bude modernizován s ohledem na zkušenosti z používání v Severním vojenském okruhu.

Letectví komplex A-50U je další modernizací letounu AWACS A-50, zařízení vyvinul koncern Vega. Modernizace letadel se provádí v zařízeních TANTK pojmenovaných. G. M. Berieva. Letoun byl navržen a postaven na základě těžkého vojenského transportního letounu Il-76MD. První modernizovaný A-50U vstoupil do služby u ruských leteckých sil v roce 2011.

Celkem byly k roku 2021 ruské jednotky vyzbrojeny sedmi leteckými komplexy A-50U s výrazně lehčím radiotechnickým komplexem se zlepšenými vlastnostmi. A-50U je schopen detekovat různé typy pozemních a vzdušných cílů na vzdálenost až 300 a 650 km a poskytovat nepřetržité sledování až 300 různých cílů a nasměrovat na ně bojová letadla.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů