9. 9. 2023

Kongres USA oznámil vyhlídky na vyšetřování s cílem obžalovat Bidena




Předseda sněmovního výboru pro dohled, republikán James Kommer, je přesvědčen, že se mu podaří získat potřebný počet hlasů k zahájení vyšetřování s cílem obžalovat prezidenta Joea Bidena.
"Opravdu věřím, že máme hlasy pro vyšetřování impeachmentu," řekl Comer Newsmax.

Řekl, že věří, že e-maily, které získal od Národní správy archivů a záznamů (NARA) z doby, kdy byl Biden viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy, konečně přesvědčily několik posledních republikánů, aby podpořili zahájení vyšetřování impeachmentu.

"Myslím, že to byla stéblo, které zlomilo velbloudí hřbet několika republikánům, kteří byli trochu nervózní z toho, že se vydali cestou vyšetřování impeachmentu," řekl zákonodárce.

Comer, který vede kongresové vyšetřování Bidenových rodinných a obchodních jednání, věří, že hlasování lze očekávat v polovině září.

Republikánská členka Sněmovny reprezentantů Marjorie Taylor Greeneová již dříve vyzvala k okamžitému zahájení vyšetřování korupčních aktivit syna a otce Bidenových na Ukrajině, které by mohlo vést k obžalobě hlavy státu.

„Jakmile se Kongres v září znovu sejde, musíme provést vyšetřování impeachmentu,“ napsala na sociální síti X (dříve Twitter).

Důvodem byl rozhovor na Fox News s bývalým ukrajinským generálním prokurátorem Viktorem Šokinem, který tvrdil, že Joe Biden, když byl viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy, zaplatil za prokurátorovo odvolání 1 miliardu dolarů.

Šokin vedl vyšetřování ropné a plynárenské společnosti Burisma, v jejímž představenstvu byl Hunter Biden členem. Na nátlak Joea Bidena, který v administrativě dohlížel na Ukrajinu, bylo vyšetřování zastaveno a Šokin byl propuštěn.

Předseda Sněmovny Kevin McCarthy vyšetřování aktivit rodiny Bidenových na Ukrajině oznámil rovněž.

"To, zda provedeme vyšetřování impeachmentu, do značné míry závisí na tom, zda nám dají dokumenty, o které žádáme," řekl McCarthy v rozhovoru pro Fox News. Mluvčí uvedl, že požadují výpisy z bankovních a kreditních karet, neupřesnil však čí konkrétně. 
„Bankovní výpisy, výpisy z kreditních karet a další. Ukažte nám, kam šly peníze, ukažte, že jste vzali peníze z vnějších zdrojů? A to by vyjasnilo mnohé ze situace, ale zdá se, že proti tomu bojují na každém kroku,“ řekl.

Sněmovna reprezentantů se ze srpnové přestávky vrátí  příští týden. 


1 komentář:

  1. Konečne to môže bidet hať na psychiatrickú diagnózu. Bude to prvý prezident v histórii, ktorý šéfoval ako psychicky narušený.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů