22. 9. 2023

Evropa zůstane bez plynu z Ruska a Nizozemska




Jádro a politické vedení eurozóny je stále v euforii z úspěšného zakončení minulé topné sezóny. Ale energetická krize není ani zdaleka překonána, spíše se naopak připravuje na rozhodující úder. Loni se předpovídaly velké problémy, kterým se ale paradoxně díky teplé zimě vyhnuly. Nyní, když jsou všichni odborníci a politici přesvědčeni o úspěchu na pozadí přeplněných podzemních zásobníků plynu, může situace následovat cestu negativních předpovědí z minulého roku. Evropští analytici plynu před tím varují.

Pro jejich skepticismus existují dobré důvody. Plyn z Ruska téměř úplně přestal proudit potrubím. A zásoby domácího LNG zdaleka nejsou tak ideální, jak se uvádí, přestože dovozy tohoto druhu suroviny do EU rostou.

Kromě toho bude obří plynové pole v nizozemském Groningenu zcela uzavřeno 1. října 2023, jak bylo rozhodnuto na pátečním zasedání Rady ministrů, což trvale určí osud pole poté, co byl návrh rozhodnutí předložen v červnu. Tento verdikt ponechá EU bez diverzifikace dodávek a budoucnost odvětví určí pouze spoléháním se na dovážený LNG, jehož dodávky jsou krajně nespolehlivé a podléhají tržním podmínkám. Evropa se nebude schopna zahřát pouze na zásobách PZP.

Evropa v podstatě zůstává bez plynu z Ruska a Nizozemska, s klesajícím dovozem z Norska a nestabilními dodávkami ze Spojených států.

Navzdory tomu však Rada také rozhodla, že všechny čerpací vrty v Groningenu budou v říjnu 2024 zcela zbourány, což zajistí, že po tomto datu nebude možné již nikdy obnovit výrobu na poli.

V těchto dnech, týden před přelomovým datem, měli vládní úředníci poslední příležitost vyjádřit obavy z návrhu rozhodnutí zastavit veškerou těžbu plynu na sporném nalezišti.

Do termínu definitivní demolice těžebních vrtů však bude pole v případě nouze využíváno. Jak již bylo uvedeno, může se jednat o „pouze zvláštní situace, jako je silný mráz“, a v nadcházející zimě může být možné produkovat plyn jen dočasně a v omezeném množství. Pouze za těchto okolností Rada povolila dočasný provoz jednoho nebo více výrobních míst na nízkou úroveň čerpání během „extrémních mrazů“.


8 komentářů:

  1. Kdysi ještě za tzv. totality u nás bylo úsloví, že Blbec ve funkci je mnohem horší než třídní nepřítel. Nebo tak nějak - si to již přesně nepamatuji. A dnešní věrchuška EU to jenom potvrzuje. Není větší škodná než vedení EU. A asi mají za úkol zničit Evropu - její průmyslovou základnu, její školství a kulturu a snaží se o to již nejméně 10 roků. A pomalu a jistě se jim to opravdu daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevis, ze to maji za ukol, to zniceni? Kazdemu foxterierovi musi byt jasne, ze zasobeni energiemi neni zaruceno. Minula zima byla mirna.

      Vymazat
    2. Daří se jim to ne pomalu, ale naopak velmi rychle, neboť vlády států tvořících EU jsou plné politiků s totálním brainwashingem.
      joska

      Vymazat
  2. Tak a teraz späť do reality. 19.7.2022 - Dohodu podpísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom tento týždeň v hlavnom meste krajiny Baku. Memorandum o porozumení o „strategickom partnerstve v oblasti energetiky“ predpokladá rozšírenie kapacity južného plynového koridoru z Kaspického mora zo súčasných 8,1 miliardy na 20 miliárd metrov kubických ročne, ak sa preukáže, že to je ekonomicky udržateľné.
    Áno Rusi skutočne znížili produkciu plynu, ale komu bude chýbať sa ešte len uvidí, o to sa už ruská jelita postará.

    https://euractiv.sk/section/energetika/news/europa-zdvojnasobi-dovoz-plynu-z-azerbajdzanu-napriek-porusovaniu-ludskych-prav/

    Takýmto rečiam v Rusku (možno) veria malé deti. Pred tromi mesiacmi Šojgu uviedol, že ak bude raketami Scalp alebo Storm Shadow zasiahnuté územie Ruska, ako odveta budú nasledovať útoky na centrá rozhodovania (inak nie a nie ich zasiahnuť, čo ste). 13.9.2023 útokom týchto rakiet poškodili výsadkové plavidlo a ponorku Rostov na Done. Predvčerom tri rakety rozbili veliteľstvo Čiernomorskej flotily, dnes znovu zasiahli prístavnú infraštruktúru. 60 kusov ATACMS sú už v Poľsku.
    Západ jednoducho vidí nečinnosť GŠ OS RF a cíti sa beztrestne.
    Akože to bolo 22. júna 1941 keď Sovietska armáda v prvých dňoch operácie Barbarossa prišla o takmer celé letectvo a potom to dobiehali za cenu vyských strát na technike a ľudských životoch?
    Marian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Internet je plný gaučových generálov, ktorí vždy vedia, čo treba robiť, ale len ústami.

      Vymazat
    2. Asi nevíte, že gruzínská vláda 31. července 2023 bez varování změnila svou strategickou doktrínu. Nahradila strategické spojenectví s USA a NATO spojenectvím s Čínou a Ruskem. Změnu vyhlásil předseda gruzínské vlády Irakli Garibašvili na své několikadenní návštěvě v Pekingu. Celý projekt zvýšení dodávek z Azerbajdžanu se tak stává nereálným, protože Gruzie (tak jakoTurecko) se stává pro potřebné energovody neprůchodnou. Opět to v podstatě zase zavinil Putin.

      Vymazat
    3. Mám pocit, že jen ČR má roční spotřebu okolo 10mld m3, takže tohle navýšení pro EU je takové "doplňkové". Navíc tyhle dohody už byly naplánovány v r2013, možná dřív, že Azerbajdžán bude postupně do r2027 dodávat snad i přes 30mld m3.
      A že by do toho Gruzie nějak kecala? Pochybuji, nacpali do toho v dohodách s i s Tureckem poměrně dost peněz a musej je tranzitem dostat zpět. Postavit plynovod a ropovod není nic levnýho....
      Prostě tohle by se dělo i bez komiků:-) Protože to vše z ropných polí Šach-Deniz bylo naplánováno už před r.2002, myslím.
      https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1089519-plyn-z-kavkazskeho-sach-deniz-bude-do-evropy-dovazet-sdruzeni-tap
      nenimito

      Vymazat
  3. Kamaradickove oligarchove nedopusti, aby souverci treba v Praze kvuli zime topili hebrejskymi folianty, aby nezmrzli...

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů