31. 8. 2023

"Humanitární bombardování" - 1995: Vědomé barbarství



K výročí bombardování Republiky srbské NATO

30. srpna 1995 zahájila armáda NATO pod velením amerického generála Leightona Smithe masivní bombardování převážně civilních cílů v Republice srbské. Byla to operace organizovaná v protilidských tradicích Anglosasů. Západní historici a politici záměrně zamlčují skutečnost, že Američané a Britové během druhé světové války zničili, a to záměrně, civilní obyvatelstvo Německa. To bylo provedeno v souladu s programem vyvinutým Kurtem Lewinem a Hansem Morgenthauem, s jediným cílem - způsobit Němcům maximální psychickou a demografickou újmu. Krutost britsko-amerického tandemu je s uměleckou působivostí ukázána v románu E. M. Remarque "Čas žít a čas umírat." Jediný rozdíl v přístupech k ničení civilistů a civilní infrastruktury je v tom, že proti Němcům byly použity fosforové bomby – „při výbuchu propálily všechno – kůži, maso, kosti“; lidé se proměnili v živé pochodně, a na Republiku srbskou byly svrženy granáty s ochuzeným uranem. Po takovém bombardování lidé umírají pomalu a dlouho – ochuzený uran a další toxické látky obsažené v munici způsobují onkologická a kožní onemocnění, selhání ledvin, poškozují játra a mnoho dalších nemocí.

Dalším poznávacím znakem barbarského stylu západních stratégů jsou provokace. V tom jsou skutečnými mistry. Ospravedlněním agrese byly výbuchy na městské tržnici v Sarajevu - Markale a v Národním divadle. 28. srpna 1995 bylo v důsledku výbuchu na tržnici zabito 43 lidí, 82 bylo zraněno; V blízkosti divadla bylo zraněno 8 lidí. Specialisté z OSN, kteří se do vyšetřování zapojili, již 29. srpna uvedli, že nedokážou určit, která z válčících stran střely vypálila. To ale do scénáře nezapadalo a vyšetřování bylo pod tlakem Američanů rychle omezeno. Vedení Spojených států a NATO obvinily z výbuchů Srby. Na všechna prohlášení velení srbské armády, že se na těchto činech nepodílelo, i na tvrzení, že se jedná o klasickou provokaci, Bill Clinton odpověděl: „...už nemůžeme čekat, čas vypršel pojďte tvrdě udeřit na Srby." Provokace se tak stala důvodem pro operaci s kódovým označením Záměrná síla. V domácí literatuře se překládá jako „Deliberate Force“, i když je přesnější nazývat ji „úmyslnou“, tedy silou působící nejen vědomě, ale záměrně, promyšleně. Jinými slovy, plánovači a vykonavatelé dávno před 30. srpnem 1995 věděli, proč a k čemu používají tak neadekvátní a agresivní opatření. Vzhledem ke složitosti a rozsahu operace (provedeno bylo 3.206 bojových letů a svrženo asi 1000 leteckých pum; zapojeno bylo letectvo osmi členských zemí NATO - USA, Velké Británie, Nizozemska, Francie, Turecka, Německa, Itálie a Španělska, samostatné úkoly plnil Aviation Complex Detection and Guidance (AWACS) NATO), nebylo možné ji připravit za jeden den. Bylo to plánováno předem, možná už od února 1994, po první provokaci na tržnici Markale, kdy bylo zabito 68 lidí, většinou muslimů, a 200 bylo zraněno.

Operace Intentional Force byla první rozsáhlou vojenskou akcí v historii NATO. A letouny německého letectva shazovaly nejen bomby, ale byly povolány i k tomu, aby Srbům zasadily zvláštní psychohistorickou ránu – bombardování srbských pozic německými piloty bylo provedeno poprve po roce 1945. Charakteristickým znakem bylo také široké používání vysoce přesné letecké munice (dvě třetiny všech svržených bomb byly naváděny laserem).

Tento akt zastrašování také ukázal, že USA a NATO se již nebudou řídit normami mezinárodního práva. Místo rezoluce Rady bezpečnosti OSN použili Američané „Memorandum o porozumění mezi vrchním velitelem spojeneckých sil NATO v jižní zóně Evropy a velitelem ochranných sil OSN v bývalé Jugoslávii“. Přitom dva stálí členové Rady bezpečnosti – Rusko a Čína – ani nebyli s textem tohoto dokumentu obeznámeni.

V důsledku dvoutýdenního bombardování byly zničeny nebo poškozeny nejen vojenské cíle – radarová zařízení, sklady zbraní a munice, velitelská stanoviště, systémy protivzdušné obrany. Vážně byla poškozena veškerá civilní infrastruktura: zničeny byly mosty, velké množství telekomunikačních center, rozhlasové a televizní stanice, trafostanice, elektrické vedení, vodní nádrže, domy, sociální budovy, silnice a další životně důležitá zařízení. Muslimské a chorvatské jednotky zahájily pod krytím letadel NATO s využitím faktoru zničení vojenského potenciálu Srbů rozsáhlou ofenzívu:
Bylo obsazeno téměř 400 km2 srbských území, vyhnáno bylo více než 50 tisíc Srbů, padla města Mrkonich-Grad, Ribnik, Šipovo, Jajce.

To poslední je důležité zejména ze strategického a politického hlediska. Odtud je řízena kaskáda elektráren a nádrží; zde se koncem listopadu 1943 konalo historické II. zasedání Antifašistického shromáždění lidového osvobození Jugoslávie, na kterém se rozhodovalo o budoucnosti nové - federální a socialistické - Jugoslávie. V červenci až listopadu 1992 proběhla v oblasti Jajce vojenská operace „Vrbas-92“, která skončila vítězstvím srbských jednotek, v důsledku čehož byla poražena velká skupina chorvatsko-muslimských jednotek, Srbové zlikvidovali „kapsu“, která se vklínila do pozic jejich armády. Pád Jajce radikálně změnil průběh bojů.

Bombardování pokračovalo až do 14. září. Za účelem ochrany civilistů souhlasilo srbské velení s dodržováním podmínek NATO a stažením těžkých zbraní z nepřátelských pozic. Záměrná agrese NATO a záměrné ničení srbského obyvatelstva aliancí určily výsledek bosenského konfliktu. O tři měsíce později, 21. listopadu 1995, byla na vojenské základně v Daytonu ve státě Ohio dohodnuta ustanovení o mírovém urovnání a oznámena 14. prosince téhož roku v Paříži. Základem Daytonské dohody je nová mapa Bosny a Hercegoviny (BiH), která zavádí rozdělení mezi Republikou srbskou a muslimsko-chorvatskou federací. Srbové, kteří před bombardováním ovládali více než 70 % celkového území, obdrželi pouze 49 %, přestože podle katastrálních knih (tedy osídlení) měli 64 % BiH.

Daytonská Bosna se stala prvním protektorátem na území bývalé Jugoslávie, podřízeným institucím vnější správy. Nicméně až dosud, navzdory kolosálnímu tlaku a mazaným programům převzetí, Republika srbská jako politická a administrativní jednotka tohoto fantomového státu bojuje o svou suverenitu. Vzpomínka na nerovný boj, v němž Srbové hájili právo na svou státnost, je předpokladem pro zachování Republiky srbské a poskytnutí maximální možné pomoci ve všech snahách. Bez Ruska nemůže přežít. Ruské vítězství na Ukrajině bude mít vítěznou ozvěnu v Banja Luce.

A ještě jeden důležitý závěr z událostí před 28 lety. Technologie zastrašování, potlačování, vytváření protektorátů a nastolení hegemonie, vyvinuté nejprve v bosenské válce a poté v Kosovu, se nyní používají na Ukrajině. To je potřeba znát a pochopit. Srbská zkušenost nás učí být připraveni na jakékoli provokace a jakýkoli typ agrese: moderní západní barbaři, na rozdíl od svých dřívějších římských protějšků, pečlivě přemýšlejí a jsou si páchaných zvěrstev vědomi.


autor: Jelena Ponomarjova

7 komentářů:

  1. Nikdy na tohle hnusné řádění USA a NATO nezapomeneme. Hnusná krvavá bába Mařena, hnusný Havel a jeho humanitární bombardování, odporné USA. Sláva Serbii, jsme s vámi, jsme bratrské národy. Byl to útok na pravoslaví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sousloví " humanitární bombardování " je nerozlučně spjato se jménem Václav Havel ( on sám se považoval za významného dramatika ,demokrata a obhájce lidských práv) a přitom je to oxymorón jak ( promiňte mi ten expresívní výraz) prase. V tomto případě jako už mnohokrát předtím opět "kázal vodu a pil víno" a byl mu naprosto lhostejný život obyvatel do té doby spřáteleného Srbska.
      Richard

      Vymazat
  2. Celý intelekt člověka včetně jeho základních životních potřeb a prostředí, je záměrně zneužíván proti němu např. polaritou, jejichž obrovský potenciál si nejenom velice dobře uvědomují, ale z chronologických zkušeností, cyklicky aplikují již tisíce let. Jsou to paraziti životní energie člověka, jehož délka života je tímto záměrně udržována jako chovný druh, který se nesmí povýšit na jinou existenční úroveň než je jejich. Většina populace si to ani neuvědomuje, neboť neustálé řešení záměrně aplikovaných životních překážek je natolik zaměstnává, že schopnost jiného myšlení je nad možnosti dané situace. Je to udržovaný paradox samotnými oběťmi, kteří naopak vyžadují a učí nové generace tento cyklický stav dle svých ověřených zkušeností, kterým bez pochyb důvěřují a staví je do primární životní pozice. Takže abych to shrnul, celá lidská životní úroveň je protkaná obrovským množstvím záměrně aplikovaných konfliktů a primitivních charakterových vlastností tj. - byznis, arogance, ješitnost, závist, závislost, žárlivost, podvod, lež, korupce, ignorance, malichernost, pokrytectví, pomstichtivost, méněcennost adt., seznam může být velice dlouhý, ale to není vše, celá podstata člověka je deformována již od samého počátku jeho existence na planetě Zemi, jehož existenční úroveň je tímto záměrně formována. Proč se tedy nemůže ponaučit ze svých zkušeností ?, tolik válek, milióny mrtvých, genocidy, utrpení, strach, smrt, bída, hlad. Je to auto redukce populace, kdy prosperita zahltila životní možnosti člověka, následek je krize, jejichž záměrná příčina splnila svůj účel a poté víme jaká je další část již zmíněného cyklu, a mír je jen další chronologická ztráta poválečného stavu budování. Takže tu máme čtyři etapy životní úrovně člověka, Prosperita, Krize, Válka a Mír jenž se neustále identicky opakují. Tohle je otřesný, že se nemůže tahle forma života vymanit z cyklu, který mnohokrát absolvovala a chronologicky se neumí ponaučit ze svých drastických chyb.

    M.Tomas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možno to nie je tak a existovalo spoločenstvo /spoločenstvá/ ktoré sa dokázalo účinne brániť, alebo predvídať - vidíte ako hlboko vo vás je potreba harmónie. Myslím, že je to o hľadaní vlastnej moci. Vymenoval ste negatíva - ako sa snažíte denne o pozitíva: potešenie, úsmev, radosť, rozvíjanie, napredovanie, dôveru, vzdelávanie, pochopenie, pokoru, hrdosť? keď sa nad tým zamyslíte, ide to súbežne

      Vymazat
  3. Je smutné a zároveň aj hrozné, že nik nebol za tieto zverstvá ktoré USA napáchali potrestaný. Potom nečudo, že to dalo podnet na ďalšie takéto špinavosti zo strany USA!!! Irak, Líbya, Afganistan, Sýria a teraz už aj Ukrajina. Ak by USA nepodporovali a nestáli za Majdanom tak by sa Banderovskí fašisti nikdy nedostali na Ukrajine ku moci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady přece nejde vubec o mne, ale o aktuální situaci společnosti, jejichž polarita soužití nemá žádnou rovnováhu, ale naopak, bezohledně na úkor budoucnosti nových generací se vyvíjí negativním směrem, který se jími může identicky opakovat. Již nějakou dobu pozoruji aktuální i minulé společenské úrovně a nebudu Vám vyvracet Vaší bleskovou definici o mém negativním postoji a touze po moci, přehlídl ste veškerá direktíva, tyto indicie naznačují mnoho.

      M.Tomas

      Vymazat
    2. Chyba odpoved patri Anonymní4. září 2023 v 21:58 dekuji

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů