14. 10. 2021

Koluje na síti, že...

Ve stínu voleb proběhla některými medii stručná informace, že chráněnec předsedy ODS Petra Fialy, starosta Řeporyjí Pavel Novotný byl prvoinstančním soudem odsouzen na půl roku do vězení s podmínkou na dva roky.

Soud s Novotným se uskutečnil v září roku 2021. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný dostal trest za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta.

Ve zdůvodnění rozsudku soudkyně uvedla: „Z dosud neurčeného místa prostřednictvím elektronických prostředků opakovaně nepřímo působil na poškozeného tím, že zveřejňoval informace o jeho soukromém životě a sdílel jeho fotografie, které poškozeného zobrazovaly na různých místech, které doplňoval posměšnými komentáři“. Takového jednání se měl dopouštět minimálně od září 2017 do listopadu 2020. Novotný navíc na svých sociálních účtech zveřejňoval své výpovědi na Policii ČR, kde říkal, že chce, aby Vít zemřel.

Policie obvinila starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného z výtržnictví a podněcování k trestnému činu také vůči někdejšímu policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Nazval jej „kolaborantským koštětem“ a vlastizrádci by podle Pavla Novotného měli viset! Starosta to zveřejnil na Twitteru. Případ řešil odbor extremismu a terorismu pražské Policie.

Někdejší policejní prezident Stanislav Novotný totiž kritizoval svého jmenovce v prosinci 2020 ve vysílání ruské státní televize Rossija 1. Ruská televize starostu pražské městské části Řeporyje oslovila kvůli jeho záměru vybudovat v Řeporyjích pomník "Vlasovcům". Stanislav Novotný, který policii šéfoval od května 1993 do října 1994, měl jako komentátor této udáosti z Česka vysvětlit, kdo regionální politik je a jakou mají jeho slova ve společnosti váhu.

Od září 2019 byl Pavel Novotný stíhán také za přečin podněcování k vraždě! Na internetu v květnu 2019 opakovaně kritizoval cestu poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na Ukrajinu, kde se komunistický politik zúčastnil oslav tzv. „samozvané Doněcké lidové republiky“. Novotný napsal, že by si přál, aby Ondráček visel!

Soud prý zvažoval i jiné druhy trestu, ale protože byly obžalovanému již předtím ukládány jak peněžité tresty, tak tresty obecně prospěšných prací, které na něj neměly žádný výchovný efekt, přistoupil soud k tvrdšímu trestu,“ zdůvodnila rozsudek soudkyně Humeni s tím, že soud má zájem na tom, aby obžalovaný do budoucna zvážil svou rétoriku a vystupoval jiným způsobem. I tak je však prý trest nižší než spodní hranice při podobných činech, která činí dva roky.

Obžalovaný má údajně v rejstříku trestu pět záznamů, poslední dva má z roku 2021. Jeho jednání je dle soudu natolik společensky škodlivé, že v daném případě nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu než Trestního zákoníku,“ upřesnila soudkyně s tím, že ukládala trest úhrnný podle nejpřísněji postižitelného jednání.

Pavel Novotný se na místě proti rozsudku odvolal. Vítův advokát odvolání zvažuje, protože se domnívá, že trest pro Pavla Novotného je nízký.

V případě, že tento rozsudek nabude pravomoci, bude mít starosta Řeporyjí Pavel Novotný i ODS velký problém. Trestní zákoník totiž říká, že „odsouzení nemohou ve výkonu trestu zakládat politické strany nebo politická hnutí, vykonávat právo sdružovat se v nich a nemohou vykonávat volené a jiné veřejné funkce“! Z toho důvodu by tak Novotný nemohl v případě pravomocného trestu nadále působit v politice, potažmo ve státní správě či samosprávě.

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný je chráněncem předsedy ODS Fialy. Fiala jej šel osobně podpořit na radnici, když tam Novotný organizoval "manévry" a když tam budoval pomník Vlasovcům.

A tak uvidíme, jak rozhodne odvolací soud na dalším jednání. U veřejnosti už směrem k Pavlu Novotnému rozsudek padl! A nepomůže mu ani šéf ODS Fiala svojí osobní podporou!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů