22. 2. 2024

Vidíte tank? Nikde nic! Co se stalo s americkými tanky Abrams na Ukrajině?



Senzační přiznání učinil generální inspektor amerického ministerstva obrany Robert Storch: „Pentagon předem nepřipravil plán dlouhodobé údržby amerických zbraní, které byly odeslány na Ukrajinu... Mimo jiné mluvíme o podpoře tanků M1 Abrams.“

V podstatě jde o veřejné přiznání vysoce postaveného úředníka, že Pentagon se svými tanky pro Ukrajinu velmi minul cíl. Nějak to není americké. Proč se najednou generální inspektor tak otevřel? 
 
Tady je, jak se říká, zakopaný pes. Začněme tím, že Spojené státy v předvečer ukrajinské „protiofenzívy 2023“ slíbily Kyjevu 31 tanků M1 Abrams. A po čase Biden připustil, že „všechny stroje jsou již na svém místě“. Ale z nějakého důvodu se ukázalo, že jsou to nejspíš duchové. Všichni o těchto tancích mluvili, ale nikdo je neviděl. Přinejmenším v první linii. A to měli ruští vojáci a protitankoví důstojníci oči na šťopkách a na vytouženou kořist čekali. Měli na tom nejen čistě odborný, ale i materiální zájem: za vyřazeného německého leoparda platilo velení 1 milion rublů, za M1 Abrams slíbilo dokonce miliony dva! Velitelé se proto na „žhavé setkání“ s nezvanými hosty řádně připravili - do zemljanek vyvěsili plakáty s vyznačením nejslabších míst amerického bojového vozidla.
 
Na bojišti se ale nikdy neobjevilo.

Zajatí ukrajinští vojáci prozradili, že velení ukrajinských ozbrojených sil drží americká vozidla hluboko v týlu z několika důvodů: jednak se bojí, že je Rusové spálí a podkopou tak image „nejlepšího tanku na světě“. Dalším důvodem je, že američtí instruktoři byli krajně nespokojeni s výcvikem ukrajinských posádek, a proto s nasazením otáleli. 
 
Ale to není všechno. Mnoho M1 Abrams, které se sotva pohybovaly po týlovém cvičišti, se porouchalo. Nebyly však žádné náhradní díly. Zdůvodnění této situace? „Pentagon předem nepřipravil plán dlouhodobé údržby amerických zbraní.“ Upřímně - to je jen nějaký ten dětský nebo dokonce pokrytecký argument! Ve skutečnost Spojené státy tentokrát neposlaly prapor abramsů na Ukrajinu na výstavu, ale do bitvy. A v bitvě se vozidla občas porouchají, jsou vyřazena a vyžadují opravy. Podle všech amerických exportních zákonů jsou pro každý stroj převezený do zahraničí vyžadovány náhradní díly. Generální inspektor byl tedy neupřímný. Nebo dokonce lhal. Protože televizní kanál CBS s odvoláním na zdroje z Pentagonu uvedl následující: „Tanky byly skutečně dodány se sadou munice, opravnou sadou a dokonce se zásobou paliva, které je pro ně vhodné. A bylo vycvičeno asi 200 ukrajinských vojáků, kteří jsou schopni tyto tanky ovládat.“

Podle Storchovy logiky se spíše ukazuje, že tanky byly připraveny na „krátkodobou“ údržbu. Možná k rychlému vítězství? V naději, že se Rusové, až uvidí abramse, rozutečou na všechny strany?

Ale ani to není všechno. Kromě chybějících náhradních dílů se ukázalo, že chybí i palivo – speciální letecký benzín. Na vině tentokrát byli ruští piloti a obsluhy raketometů, kteří se „snažili ze všech sil“ a několik nádrží s palivem preventivně zničili. A hned tu byl nedostatek! Utrpěly mimochodem nejen cisterny s leteckým benzinem, ale i samotné tanky, které byly původně poslány na Ukrajinu v kolonách z území Polska. Mnoho tanků se ale cestou zastavilo a zaseklo, takže bylo rozhodnuto je táhnout na traktorech. Při prvním zásahu ruskými raketami se pak čtyři abramy proměnily v hromadu hořícího železa. Došlo to tak daleko, že půl tuctu strojů v této situaci bylo nařízeno odvézt zpět do Polska k opravě.

Jaký je tedy konečný výsledek? Kam zmizela americká superzbraň? Na popud kyjevských bloggerů se proto začala šířit fáma, že se nějaké M1 Abrams údajně objevily na linii bojového kontaktu ve směru Kupjansk. Prý byly spatřeny „někde na okraji lesa“ a dokonce byla publikována rozmazaná fotka abramů. Naši specialisté si ji prohlédli a rozesmáli se - photoshop!

Nyní se podívejte do kalendáře. Zvláštní fakt: americké tanky Abrams, které Spojené státy dodaly Ukrajině nejpozději v září loňského roku, ve skutečnosti nebyly nikdy vyslány do bitvy. V žádném ze směrů zatím nebyly identifikovány. Stále častěji se objevují spekulace, že jim Washington prostě zakázal „vystrkovat nos“ na bitevním poli ze strachu, aby neztratily pověst „nejlepších tanků na světě“. Stejnou neporazitelnost tvrdil i Berlín o svých leopardech. Ale ukázalo se, že i německé kočky v doněckých stepích velmi dobře hoří. Mimochodem, byla přijata neoficiální zpráva, že jeden z leopardů byl zajat našimi bojovníky neporušený.

No a jak to dopadlo s americkými tanky?

Z 31 strojů lze 7 považovat za ztracené. Dalších 13 se porouchalo při výcviku ukrajinských osádek na týlovém cvičišti u Nikolajeva. A když jich tak zbývá sotva půl tuctu, bylo by legrační, kdyby se plazily do první linie.

Ale je tu ještě jedna, velmi zajímavá nuance: podle publikace Ukraina.ru americký ministr obrany Lloyd Austin během své návštěvy Kyjeva 20. listopadu loňského roku diskutoval o otázce tanků s prezidentem Zelenským. Šéf Pentagonu navrhl, aby Ukrajina Spojeným státům 7 tanků Abrams
vrátila a na oplátku Washington jim dodá 28 tanků Leopard-2 (Spojené státy je chtějí koupit ve třetích zemích). Je možné, že ty v Polsku jsou také „z druhé ruky“.

Zatím není jasné, zda s tím Zelenskij souhlasil, ale faktem zůstává, že všichni nadále o abramech
mluví, ale v bitvě je ještě nikdo neviděl.

A tady z Kyjeva zaznívá další zdůvodnění – prý těžké abramy uvíznou až po uši v bahně, takže musíme počkat, až zem po jarním tání vyschne. Podle jistého ruského důstojníka nám však nezáleží na tom, kdy „Američany“ zasáhneme – protože to uděláme za každého počasí a v kteroukoli roční dobu.


autor: Viktor Baraněc
zdroj


5 komentářů:

  1. To mi připomíná situaci, když 1938 Třetí říše provedla obsazení Rakouska. Z německých tanků vyslaných na Vídeň prý dojela sotva třetina. Zbytek se porouchal cestou. A to zábor Rakouska proběhl bez odporu.

    OdpovědětVymazat
  2. To bylo na ČT a jinde pořád řečí: "Kyjev dostane neporazitelné Wunderwaffe, které zvrátí průběh války v neprospěch okupanta. Dodáme je na východní frontu áááááá JE TO PRYČ!"
    ZS

    OdpovědětVymazat
  3. No to stejné bylo i za Bolševika,když vyjely tanky na cvičení Doupov či Libavá,tak to stejné v bleděmodré barvě,a ,aby Abramsy projížděly ,jako defilé kolem tribuny na Rudém náměstí,tak to nehrozí. Možná jen jako šrot na valníku.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že jsem o tom psal před rokem:-)
    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/02/koluje-po-internetu.html?showComment=1675415814787#c405518215191761551
    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/02/koluje-po-internetu.html?showComment=1675675851207#c2200750443341186693
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  5. Alespon Ukrajina ziska hromady zeleza do zberu.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů