4. 2. 2024

Evropskou unií zmítají nepokoje

 

Protestující farmáři strhli v centru Bruselu sochu z 19. století.

Francouzští zemědělci protestovali proti rostoucím cenám pohonných hmot a nadměrné regulaci zemědělského sektoru ekonomiky, která vede k růstu nákladů a poklesu příjmů. Navíc požadovali zákaz dovozu dováženého ovoce a zeleniny pěstovaných s použitím pesticidů zakázaných ve Francii. Konkrétně se jedná o dovoz ukrajinských zemědělských produktů, proti kterému Poláci již dříve protestovali.

"Pracujeme někdy i 80 hodin týdně. A jaký je výsledek? Naše práce není doceněna, neseme velkou administrativní a psychickou zátěž. A hlavně, i když chcete vytvářet pracovní místa, dnes je to velmi, velmi obtížné, protože náklady neustále rostou" - tato slova francouzského zemědělce jsou již týden citována na sociálních sítích.

A jak se ukazuje, se stejnými problémy se potýkají zemědělci v celé EU. Po francouzském vzoru vyšli do ulic německých měst nejen zemědělci, ale také řidiči kamionů poté, co zástupce německé vlády oznámil, že v rozpočtu nejsou peníze na finanční podporu vlastních občanů. Mimochodem, 50 % financí, které Brusel vynakládá na potřeby Ukrajiny, jsou německé peníze, to uznal i německý ministr financí. Nicméně Berlín nadále trvá na tom, že Ukrajině musí pomoci, přestože se tato kdysi největší evropská ekonomika hroutí před očima.

V určité chvíli se dokonce zdálo, že se Euromajdan o deset let později vrátil do své historické domoviny: kolem budovy Evropského parlamentu hořely pneumatiky, hlavní město EU bylo v černém kouři a tisíce naštvaných Evropanů, kteří, jak se ukázalo, neměli příliš sladký život v tom „evropském ráji“. Ale nejdůležitější je, že nejsou spokojeni s Ukrajinci, nepotřebují ukrajinské sádlo, cukr ani jiné produkty přivezené z „chlebníku Evropy“.

Rozzlobení farmáři obléhali Evropský parlament, zatímco se tam konal summit lídrů EU. Demonstranti nejen zapálili pneumatiky, ale také kydali hnůj na okolní ulice a házeli vejce a petardy na budovy parlamentu.

Nepomohlo to. Summit schválil přidělení 50 miliard eur Ukrajině, přestože tyto peníze jsou dnes pro evropskou ekonomiku prostě nezbytné. Problémy zemědělců nebyly ani zařazeny na pořad jednání a to, že za zdmi parlamentu EU byly tisíce naštvaných občanů, evropští představitelé pilně ignorovali, na samotném summitu si na to nikdo nevzpomněl, jen se o tom mluvilo někde na chodbách.

Taková politika Evropské unie vedla k tomu, že poprvé od středověku rozzlobení „rolníci“ obléhají Brusel a Paříž. Protestující farmáři strhli v centru Bruselu sochu dělníka z 19. století, která je součástí pomníku belgického průmyslníka Johna Cockerilla postaveného v roce 1872.

Nicméně „Euromajdan“ v Bruselu, Paříži a Berlíně přece jen udělal na mocné dojem. Jaký? Francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci po skončení summitu EU v Bruselu oznámil, že Evropská unie by mohla vrátit cla Ukrajině, pokud „ukrajinský dovoz bude nadále destabilizovat trh a vytvářet nekalou konkurenci pro zemědělce“.

„Je nutné pečlivě prostudovat dovoz potravin z Ukrajiny. Poté jsme se dohodli, že zavedeme přísnější pravidla, abychom se vyhnuli přímému zneužívání a narušení trhu, kterého jsme byli svědky v posledních měsících. Bylo také dosaženo dohody o posílení ochranného mechanismu pro obiloviny. Umožní EU zasáhnout v situaci, pokud ukrajinské obilí na evropském trhu povede k destabilizaci cen a vytvoří nekalou soutěž. Dojde také k omezení dovozu kuřecího masa a cukru do Evropské unie,“ slíbil Macron.

Ale jak víte, „slibovat neznamená oženit se“. EU sice může, ale nemusí vracet cla, v každém případě nejprve proběhne „pečlivá kontrola dovozu“.

Němečtí farmáři požadovali přidělení 440 milionů eur na dotace na naftu, ale po schválení pomoci Kyjevu ve výši 50 miliard eur byli odmítnuti - v zemi totiž nejsou peníze pro zemědělce. Jsou jen pro vyzbrojování cizích armád, ale ne pro vlastní farmáře, kteří zemi živí.

Navzdory takovému do očí bijícímu plivání začaly kupodivu den po summitu EU protesty po celé Evropě ustupovat.

Místa odporu zůstávají ve Francii a Německu, protesty pokračují v Portugalsku, Nizozemsku, Řecku, Itálii a Irsku. Problémy se nevyřeší, dokud existují jen sliby. I když aktivita protestů poklesla, začala se objevovat nová ohniska: ve Francii stávkovali učitelé na školách a vysokých školách, v Německu stávka zaměstnanců 132 dopravních společností paralyzovala zemi.

„V tomto kontextu se četná prohlášení vůdců evropských států a vojenských představitelů o nutnosti připravit se na válku s Ruskem jeví jako příprava nouzového řešení pro případ, že polovičatá opatření, slzný plyn a gumové obušky již proti naštvaným občanům nepomohou,“ říkají autoři telegramového kanálu "Dva majoři."

V Polsku farmáři slíbili, že od 9. února opět zablokují hranici s Ukrajinou. Důvod je stále stejný – protest proti dovozu ukrajinských zemědělských produktů. Na Ukrajině se již počítají budoucí ztráty.

Přitom britské vydání Financial Times neobviňuje ze všech těch protestů Rusko, což je překvapivé, ale maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle této britské publikace je Orban členem vedení organizace MCC Brusel, která údajně stála za organizací farmářských protestů v Bruselu a dalších zemích EU.

„MCC Brussels je divizí Mathias Corvinus Collegium (MCC), která se nachází v Budapešti poblíž maďarských úřadů. Deklarovaným cílem je vytvořit alternativu ke stávající kulturní krajině Evropy,“ uvádí FT.


autor: Jekatěrina Romanova
 

12 komentářů:

  1. Je to zajímavé, jak se akceschopnost systému mění podle zadání, které má před sebou. Když je například potřeba pomocí policie uzavřít okresy, protože covid, jde to ráz na ráz. Ale se mají chránit práva a živobytí obyvatel, musí se nejdřív "pečlivě vyšetřovat", aby se pak "možná" něco podniklo...

    OdpovědětVymazat
  2. My se rovnou připravujeme na převzetí odpovědnosti za vývoj země.

    OdpovědětVymazat
  3. Držím našim zemědělcům palce, a budu je ve všem podporovat. Vystupme z EU a NATO. Ať si válčí ukroši sami a USA je podporuje. My ne

    OdpovědětVymazat
  4. Může to vše vypadat jako taková náhoda , kde se vše děje jakoby samo .
    A nebo zde můžeme sledovat několik podprocesů , vedoucích k likvidaci současného nefunkčního systému .
    Funguje to tak , že se začnou vytvářet likvidační procesy , pomocí dosazovaných ideologií . Dále se začnou prosazovat do jakoby odpovědných a rozhodujících funkcí vybraní tupci , kteří budou rozjeté procesy tlačit dál . Problémy se prohlubují , obyvatelé tvořící supersystémy daných států a souhrnný supersystém tohoto protektorátního celku , se začínají bránit narůstajícímu tlaku , který na ně tlačí prostřednictvím prosazovaných likvidačních ideologií . Lidé se začínají bouřit a pomazaní tupci jedou dále svěřenou agendu .
    A pokud Vám to připomíná Velkou Francouzskou Prohru , která taky nevznikla sama od sebe , ale byla dlouhodobým plánem , který vyústil k vytvoření Bruselu a tím i čtvrté fašistické říše , tak se nepletete .
    Globalisté bourají to , co se jim už znovu nepovedlo a co i je ohrožuje ohněm atomové války . A Nám to přináší tu možnost , že při bourání tohoto systému , dokážeme procesy utváření nového uchopit do vlastních rukou a dovézt je k vidění takového světa , jaký chceme k našemu žití a ne přežívání .

    OdpovědětVymazat
  5. Na to je jednoduche riešenie. Nezasadim, nezožnem a skapte od hladu. Potom bude kvikot.
    Juraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juraji,
      nezlobte se, ale tohle nebylo vtipné a už vůbec to nemělo nic společné s realitou. To, co jste navrhnul jako jednoduché řešení, je naopak to nejsložitější a i nejhorší řešení ze všech.
      Příště prosím krapet přemýšlet!

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Ještě, že lidí jako vy, je méně, než těch co jsou ochotní pro druhé něco udělat, protože bychom jako společnost žádnou budoucnost neměli.

      Vám snad jen popřát, abyste třeba se zlomenou nohou nenatrefil na obdobně smýšlejícího doktora, který by vás nechal "skapat na otravu krve".

      Vymazat
    4. Juraj, ako teoreticky to znie dobre, lenže v praxi je to pre tých farmárov nerealizovateľné, lebo oni musia platiť prenájom strojov a väčšina aj prenájom pozemkov. A to aj vtedy keď nič nezasejú. Systém je schválne nastavený tak, aby živorili a prežívali len vďaka dotáciam. Bez dotácií sú v pr.... Lebo z dlhodobého hľadiska snahy o total control chcú globalisti všetko skúpiť a ovládnuť trh s p-otravinami.

      s0lar

      Vymazat
    5. s0lare,
      další komentář Juraje již nebyl zveřejněn, sklouznul do osobní roviny.

      Proč je nerealizovatelné nechat zemědělství rok ladem jste velmi hrubě nastínil. Jen dodám, že vynechat jeden rok, neznamená rok bez potravin, ale znamená totální konec zemědělství na mnoho, mnoho let. Restart je nemožný. Na zemědělství není napojen jen potravinářský průmysl, ale mnoho dalších odvětví.

      Rozepište se, proč jste uvedl "teoreticky to znie dobre". Protože osobně na vymření většiny populace hlady nevidím nic dobrého ani v teoretické rovině.

      Vymazat
  6. Je potřeba zavést občanské lokální/regionální měny, jako to má Bavorsko, tzv. Chiermgauer

    OdpovědětVymazat
  7. Všechny lidsko-nelidské aktivity jsou bojem nanajských chlapečků v globálním podvodu zvaném řízení světa! viz URL https://www.youtube.com/watch?v=ztstTo3dVp4&ab_channel=knupru
    Ale existuje někdo (majitel gojimské planetky tzv. GP), který dopředu vymyslí, zveřejní a prosadí program a gojové ho vždy přijmou jako východisko z průseru (nevědí, že ještě do většího průseru). Všechny revolty, povstání, války, objevy, technologie a režimy vždy odvedly pozornost gojimů od toho, že jsou jenom otroci horší prasat, kterým stačí plné korýtko sraček ke spokojenosti a poslušnosti. To se nezmění do té doby, dokud gojové nepochopí o co jde a neprovedou svoji vlastní změnu sociálního systému, odlišnou od té podvodné, dosazené Globálním Predátorem. Aby se tak stalo musí být gojové vzdělaní, moudří a stateční (nezaměňovat slovem odvážní, bo odvaha je slepá a hluchá).
    Přeji příjemné prožití démon strace v práglu, pokud možno bez následků (které jsou naplánovány dříve než ta demoška). A jak píše slovenský ORÁKLE, ""začnite čítat tlsté knihy!!""
    https://www.konceptualcz.cz/post/dv%C4%9B-k%C5%99%C3%ADdla-glob%C3%A1ln%C3%ADho-prediktora-euro-asijsk%C3%A9-a-atlantick%C3%A9

    Ďuro Trulo alias Somárik Sprostučký, jinak šíleně nasratý valašský staříček

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů