19. 2. 2024

"Lidé odešli do Evropy a zemi nechali Američanům" - Jak Majdan za 10 let zabil Ukrajinu


Politolog Iščenko: Více než polovina ukrajinské zemědělské půdy připadla USA
 
Před 10 lety, ve dnech 18. - 22. února, došlo v Kyjevě ke státnímu převratu.
Foto: GLOBAL LOOK PRESS

Před 10 lety, 18. - 22. února, se v Kyjevě rozpoutal Majdan - střelba do demonstrantů a policistů. A pak přišel státní převrat. Lidé na Majdanu požadovali svobodu, očištění od korupce a vstup do Evropské unie. A čeho se jim dostalo?

KP.RU shrnuje výsledky majdanského desetiletí s Rostislavem Iščenkem, jedním z nejznámějších ukrajinských politologů současnosti.

Přečtěte si také rozhovor s bývalým ukrajinským premiérem Mykolou Azarovem a vzpomínky zvláštního zpravodaje Komsomolky Dmitrije Stěšina, který se celou zimu 2013 - 2014 hřál u kyjevských ohňů.

-------

- Jak vypadá ukrajinský zahraniční dluh?

- V roce 2013, před Majdanem, to bylo 73 miliard dolarů, v roce 2023 - 140 miliard. To je 85 % HDP země. Kyjev se ho však nechystá splácet. Je zvyklý takhle žít. Všichni to vědí.

- Vzrostl dluh kvůli konfliktu s Ruskem?

- Ne, Ukrajina si půjčovala hodně i předtím. Kdyby Kyjev dostal po roce 2014 tolik peněz, kolik dostal po únoru 2022, měl by desetkrát větší dluh.


Foto: GLOBAL LOOK PRESS

- Jak je to s ukrajinským vývozem? Klesl?

- Dvakrát! Ale propad exportu a destrukce ukrajinské ekonomiky začaly dávno před SVO. Protože ukrajinské úřady si daly za úkol přeorientovat se z ruského trhu na Evropskou unii.
 
Podařilo se jim to?

- Ne. Zato vývoz lidí z Ukrajiny se zvýšil desetinásobně. Většina lékařů odešla do východní Evropy a mnoho řidičů a stavebních dělníků odešlo do Ruska. Zbytek byl odveden do armády. V Oděse už za volanty městské hromadné dopravy usedají ženy, včetně starších.

Foto: GLOBAL LOOK PRESS


- Čí jsou nyní slavné ukrajinské černozemě?

- V roce 2020 Ukrajina povolila prodej zemědělské půdy. A k dnešnímu dni skoupili agrární giganti ze Spojených států více než polovinu veškeré ukrajinské půdy. Už dávno se jim do rukou dostaly i ukrajinské černozemě. S jejich nákupem však nespěchali.

- Jak je to možné?

- Pronajímali si ji za drobné. A vyždímali z ní maximální zisk. Pro Kyjev to bylo výhodné. Za prvé, Američané dávali úplatky. A za druhé, bez nich by nikdo nepustil ukrajinské zemědělské produkty na západní trhy.


- Co se děje s ukrajinskou energetikou?

- Ukrajinské tepelné elektrárny přešly z plynu na uhlí, kterého je po ztrátě Donbasu nedostatek. Jaderné elektrárny jsou na pokraji svých sil. Ukrajina již v roce 2014 uměle prodloužila jejich provozní dobu. A posledních 10 let Kyjev, neochotný spolupracovat s Rosatomem, jednoduše dobrovolně rozhodl o prodloužení životnosti reaktorů na papíře. A to bez řádné údržby. Proto je většina reaktorů v ukrajinských jaderných elektrárnách v nebezpečném stavu.

- Ukrajinské letecké motory se prodávaly do celého světa. Jak to vypadá dnes?

- Letecký průmysl fungoval až do roku 2015, kdy byly zrušeny poslední kontrakty s Ruskem na letecké motory. Něco jiného se dodávalo na základě smluv do Afriky, kde létaly sovětské vrtulníky.

- A teď?

- Většina těchto vrtulníků odešla bojovat na Ukrajinu. Zaměstnance v továrnách ještě najdete, ale po motorech není poptávka. Rusko přešlo na vlastní motory. A země třetího světa se snaží nakupovat výrobky od dodavatelů, kteří to všechno budou schopni servisovat nejen zítra, ale i za 10 let. A kdo zaručí, že Ukrajina bude za rok existovat?


- Udělala Ukrajina za 10 let pokrok alespoň v něčem?

- Pokud věříme ukrajinským médiím - v řemeslné výrobě dronů. Uvádějí údaje o výrobě 1 milionu bezpilotních letounů ročně. Rusko je nevyrábí ve stodolách - a proto taková čísla nemá. Nemá je ani Turecko, Írán, které tento průmysl rozvíjejí již dlouho. Nikdo se k takovému číslu neodhodlal, dokonce ani Čína. Ale těžko říct - je to ukrajinská montáž, nebo zástěrka pro dodávky UAV z Turecka, Izraele, Británie? Většinou se tyto bezpilotní letouny stejně posílají na frontu.

- Ale mohou se Ukrajinci pochlubit alespoň něčím?

- Pochlubit se mohou, ale ukázat ne. Jo, myslím, že se chystali dokonce i na Mars. Ale Němci říkají, že jejich strašný sen je, že po skončení konfliktu na Ukrajině k nim odtamtud přijde dalších 10 milionů lidí. Ještě nikdy se nikomu nepodařilo tak rychle zničit stát s tak silným potenciálem.

Bylo - je. Foto: Dmitrij POLUCHIN

JEN FAKTA

- Ukrajina má oficiálně 8,1 tisíce lidí ve vězení za proruské názory.

- Ukrajinské televizní kanály zrušily zpravodajství - všechny jsou povinny vysílat jediný "zpravodajský maraton" s povolenými reportážemi.

- Na Ukrajině byly pod záminkou válečného stavu zrušeny volby, ačkoli oficiálně nebyla vyhlášena válka.

- Se souhlasem úřadů jsou zabírány kostely kanonické Ukrajinské pravoslavné církve, UPC, a kněží jsou pronásledováni. Kyjevsko-pečerská lavra jim byla odebrána. To vše kvůli podezření z duchovních vazeb na ruskou pravoslavnou církev.

- Na Ukrajině byly zakázány ruské školy a mluvit rusky v obchodě, taxíku nebo jiné instituci se trestá pokutou.

- Ukrajina je dnes oficiálně nejchudší zemí Evropy.
 

autor: Igor Jemeljanov

5 komentářů:

  1. Obyčejným Ukrajincům držím palce, aby brzy dostali příležitost postavit svoji zemi opět na nohy a aby se provždy zbavili banderovského moru.

    OdpovědětVymazat
  2. tii uz tuu zem dokopy nedaju,, dlh 85% hdp?, nikdy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi takto bezejmenný:
      "Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, má vždy důvod"

      Příště laskavě rozveďte své domněnky. Ideálně i včetně toho, proč jste vůbec takový komentář napsal.

      PS: Ukrajina je stále nadále součástí Ruské Federace. Nevidím nejmenší důvod, proč, až bude provedena (a ona provedena bude) její kompletní denacifikace, by měla být UA na obnovu sama?

      Vymazat
  3. Ďalšia vec, napr. tie nákupy černozemí amíkmi sú bezpredmetné. Ak kupuješ od zlodeja, nakoniec to bude tvoj problém a tvoja strata. Takže kupovať čokoľvek od pučovskej vlády sú vyhodené peniaze...

    OdpovědětVymazat
  4. Navíc podle "dezinformací" už Rusové osvobozená území obnovují a ůdajně (údajně proto, že mainstreamové zprávy mlčí, protože kdyby to tak nebylo, pravděpodobně by se škodolibě ozvala) se jim to víc než dobře a rychle daří.

    Takže ta území jsou plynule opět civilizována a vrací se k normálu.
    A když se přes stále ještě probíhající válku do toho dali, naznačuje: neobávají se, že riskují "osud" plynovodu, zničeného dřív, než mohl poslat do Evropy jediný kubík plynu.
    Albi

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů