10. 2. 2024

Rozhovor ruského prezidenta otevřel lidem na Západě oči

Jak Putinův rozhovor s Carlsonem ovlivní americké volby a proč se ho v USA snažili umlčet. Putinův rozhovor sledovala nejméně osmina lidstva 


Hovoří: Vjačeslav Nikonov, první místopředseda výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti, prezident nadace Ruský svět, vnuk Stalinova narkoma Vjačeslava Molotova, s politickým pozorovatelem KP.RU Alexandrem Gamovem.


150 milionů zhlédnutí - rekord

...- Vjačeslave Alexejeviči, dobrý den. Tady je rozhlasová stanice "Komsomolskaja pravda". Omlouvám se, že vás obtěžuji v den volna.

- Dobrý den, Alexandře.

- Moc vám předem děkuji za odpovědi. První otázka: je to senzace, nebo ne? Dnes ráno se objevila zpráva, že rozhovor Vladimira Putina s Tuckerem Carlsonem na sociální síti X byl zhlédnut více než 150 milionkrát. A to jen na této sociální síti.

- Jsem si jistý, že jde skutečně o rekordní číslo, a to jak pro sociální síť X, tak pro globální informační prostor obecně. Abych byl upřímný, nepamatuji si na žádný rozhovor, který by vzbudil takový zájem. Je zřejmé, že byl sledován nejen na anglicky mluvící síti, ale také na čínské síti, a to ve všech jazycích, které se používají, tedy ve většině světa. Takže ano, myslím, že Putinův rozhovor viděla nejméně osmina lidstva.

- Páni, to je hodně, ano, pokud je to osmina lidstva! Kolik je to milionů, miliard?

To je miliarda.

- Řekněte mi, jestli už - tento rozhovor - prorazil informační blokádu, pokud nějaká byla, nebo jestli ji prorazí?

- No, otázka zní, co je to informační blokáda. Drtivá většina lidí na planetě se o politiku vůbec nezajímá, nezajímá je. Ale co se týče zemí, které jsou vůči nám nepřátelské, tam blokáda existuje, je tvrdá a bude pokračovat. Ale jak vidíme, v zásadě byla dost děravá.

- Ano, proč?

- Protože existují způsoby, jak dostat zprávy z Ruska tak či onak, existují různé obchvaty. Jiná věc však je, že lidé tyto obchvaty nehledají. Tady si myslím, že ano, velké množství lidí se seznámilo s Putinovým rozhovorem. Říci, že blokáda byla prolomena - ne, to samozřejmě ne. Ale opakuji, že to, že se s naší pozicí seznámilo více lidí, je pravda. Někteří s Putinovou pozicí nebudou souhlasit, pro některé to bude kognitivní disonance. To znamená, že prostě nerezonuje s jejich mentální ekonomií, která vychází z toho, že Rusko je "věčný nepřítel, věčný zdroj zla". A tato představa existuje už celá staletí a myslím, že je v zásadě nemožné ji na Západě vymýtit.

Existuje však velké množství lidí, kteří jsou ochotni tento argument přijmout. Zvláště když argumentaci "zabalil" do svých otázek Tucker Carlson, který má své publikum, jež je poměrně početné. V USA bych řekl, že je to drtivá většina například republikánských voličů, pro které to přinejmenším nebude odmítnutí od prahu. Stejně jako drtivá většina voličů demokratů, kteří ovšem neuslyší nic z toho, co řekl Putin. A bude reagovat stejně jako třeba Boris Johnson, který řekl, že to všechno jsou "lži a propaganda".

Ano, domnívám se, že toto (zveřejnění Putinova rozhovoru - A.G.) je poměrně významná událost ve světové informační politice. Určitě to byl přinejmenším světový rozhovor roku. No, a Putin je přinejmenším světovým zpravodajem, alespoň v těchto dnech.

- Otázka pro vás jako člověka, který už řadu let moderuje Velkou hru na Prvním kanálu. Z televizního hlediska - jak to všechno hodnotíte? Určitě jste viděl obrázek, jak to bylo všechno připraveno. Byl to Kreml, jeden z reprezentativních prostorů. No, a vůbec, jak se choval televizní moderátor? A jak se choval tazatel? Pamatujeme si rozhovory, kdy novináři mají našlápnuto, neposlouchají našeho prezidenta, dělají si svoje a tak dále. A tady doslova od prvních vteřin vzal otěže do svých rukou Putin. Je to tak?

- Tucker je samozřejmě skvělý profesionál, umí dělat rozhovory. Ale Putin byl pro něj velmi obtížným respondentem. Protože se nedržel linie, kterou mu Tucker navrhl, ale okamžitě tak trochu porušil logiku rozhovoru, kterou jistě měl Carlson na mysli. To znamená, že měl zjevně v úmyslu položit celou řadu ostrých otázek, a to poměrně zdvořilým způsobem, jak je formuloval. Nebyl hulvátský, rozhodně ne jako mnozí američtí moderátoři, kteří dělali rozhovor s Putinem v předchozích letech, před speciální vojenskou operací. Ale Putin se okamžitě chopil iniciativy a v podstatě od začátku určoval agendu, což se Tuckerovi asi zpočátku moc nelíbilo. Několikrát se pokusil Putina přerušit svými otázkami, ale absolutně se mu to nepodařilo.

To znamená, že hlavní slovo zde měl dotazovaný, ruský prezident, nikoli Tucker Carlson. Ten si ovšem počínal profesionálně, což je zajímavé. A důležitý je i výsledek. To znamená, že dosáhl toho, co chtěl, rekordní sledovanosti, a Tucker Carlson je teď... Pokud je Putin hlavním tazatelem, pak Tucker Carlson je hlavním tazatelem, a to v globálním měřítku.

- A možná i celé galaxie.

Z Washingtonu přišel rozkaz: umlčte rozhovor!

- Vjačeslave Alexejeviči, já nevím a jsou to jen moje postřehy... V předvečer rozhovoru vládla hysterie. A Hillary Clintonová vystoupila a řekla, že... No, řekla různé urážky, nebudu je opakovat, ale také začala lhát: jako že v Rusku se Carlsonovi všichni vysmívají, smějí se mu, dělají si z něj legraci... Proč byla před rozhovorem taková hysterie, dokonce na nejvyšší úrovni, a pak nastal útlum? To to tráví, nebo je takový postoj, nebo je to konkurence mezi médii, že jim závidí? Čím si vysvětlit tu dosavadní pauzu?

- No, západní informační pole, to je teď naprosto vyrovnané, to jedná podle pokynů, které přicházejí ze Spojených států amerických. Proto tam ta reakce - předtím - byla jedna. Bylo to podle jedné metodiky, a ta metodika byla zdiskreditovat Putina a Tuckera Carlsona, snížit zájem o ten rozhovor, snažit se na Carlsona všemožně tlačit. Po této metodice přišla další - mlčet. A skutečně se začalo mlčet. Tím spíše, že samotný rozhovor nelze nijak přerušit.

Dobře, dobře, Hillary Clintonová a další politici mohou mluvit na CNN, na MSNBC, na ABC a tak dále. Ale každá z těchto televizních společností má večerní, prime time "sledovanost" CNN má někde 560 tisíc, MSNBC někde 1 milion 800 tisíc a tak dále. Takže žádná americká televizní stanice nemá večerní sledovanost vyšší než 2 miliony. A Tucker Carlson, jak vidíme, už má přes 150 milionů, myslím, že brzy to bude 200 jen na síti X. Pro Bidenovu administrativu je nastolení otázky vyjednávání nyní tváří v tvář volební kampani sebevražedné. Je tedy informačně nemožné ji přebít. V tomto případě - mlčení.

Totéž, řekněme, Google, tam teď, když jsou žádosti o tento rozhovor, dávají nějaké malé kousky, útržky. Ale dostat se k celému rozhovoru přes Google je nemožné. Takže samozřejmě existuje informační blokáda, pokud jde o samotný rozhovor.

- Lidé už začínají říkat, že Carlson je nejen novinář, ale také politik, který hraje na určitém poli. Jak to ovlivní světovou politiku - Putinovo působení v Carlsonově filmu?

- Myslím, že to bude mít pozitivní dopad na světovou politiku. Sdělili jsme svůj program, své obavy. Putin byl podle mého názoru docela uvolněný, nebyl absolutně agresivní vůči Západu. Přitom náš prezident připomněl všechny jejich hříchy, které se nedají popřít. Ale oni to samozřejmě budou také popírat. Boris Johnson říká, že všechno o něm bylo vylhané. V tomto případě? Pak lhal Arahámí. Protože Putin dal odkazy na zdroje.

Naše pozice, ta je teď naprosto transparentní, jasná, zcela pevná. Putin jasně ukázal, že nebudou žádné naděje na strategickou porážku Ruska, jak o tom sní (to znamená, že naděje Západu nebudou oprávněné. - A. G.), že to dotáhneme do konce. Zároveň jsme ale naprosto připraveni hovořit o tom, jak se nyní mohou dostat ze situace, do které se sami dostali, a čekat na strategickou porážku Ruska. To už je jejich problém. To znamená, že oni sami musí najít důstojné východisko z této politické slepé uličky, v níž se ocitli.

Podle mého názoru však Západ zatím nemá náladu vést jakákoli seriózní jednání. A to především proto, že pro vládnoucí demokratickou stranu ve Spojených státech a Bidenovu administrativu je takové vyjádření k otázce v kontextu volební kampaně sebevražedné. Pokud nyní přiznají svou porážku, musí automaticky přiznat i porážku v prezidentských volbách. Proto si myslím, že to neudělají.

- No a ovlivní tento rozhovor vůbec americké volby?

- Pokud ano, tak podle mého názoru ve prospěch republikánů. Vladimir Putin se o Trumpovi vyjádřil elegantně, je to v podstatě člověk, se kterým se dá jednat. Nečekaně se postavil na obranu George Bushe ml. Ten byl také, připomínám, republikánským prezidentem. A Putin přitom vyjmenoval poměrně dost hříchů americké administrativy, které sahají až do doby Obamy a viceprezidenta Joea Bidena. To znamená, že zazněla kritika Bidena, ačkoli Obamovo jméno nebylo zmíněno a Biden - jako viceprezident - také ne.

- Impromptus samozřejmě vždy vypadá mnohem lépe a je mnohem lépe vnímán než naopak. A to samozřejmě nyní velmi dobře funguje - na rozdíl od západních politiků, kteří podle mého názoru vůbec neodtrhnou oči od svých papírů nebo monitorů.

- Proč mnozí Rusové zůstali vzhůru jako na Silvestra a čekali na tento rozhovor nebo alespoň jeho útržky? Vždyť v zásadě to všechno (alespoň většina z nás) víme. Jaké je pro to vysvětlení?

- Zaprvé to byl jen projev zájmu o skutečně důležitou událost nejen ve světě žurnalistiky, informací, ale i ve světě politiky. A pak - uvědomili jsme si, že by to bylo dobré. Tento rozhovor se zapíše do historie.


zdroj

4 komentáře:

  1. Moc zajímavý rozhovor. Díky adminovi/adminům ze jeho uveřejnění a navíc tak rychlé. Dokud máme v paměti Putinova slova.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  2. Ani deset takovych rozhovoru nemohou otevrit oci debilum na zapade. A kdyz, budou bezradni co delat. Vetsina lidi na zapade nema zadnou konceptualni gramotnost.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten rozhovor s Putinem je zcela určitě zlomový/přelomový. Spousta lidí na Západě dostala ucelené informace a můžou konečně pochopit, jak se věci mají. A letos se prý bude hodně věcí lámat - rozhovor s Putinem k tomu nepochybně přispěl.

    OdpovědětVymazat
  4. Pečlivě jsem poslouchal rozhovor a dal jsem si tu práci ,abych si ověřil většinu faktů ,ať již historických tak současných a mohu říci ,že Putin hovořil pravdu a jeho hodnocení současné i minulé situace je pravdivé.Dává nám tu možnost zapřemýšlet nad tím ,kdo vlastně je náš nepřítel.Doporučil bych rozhovor hlavně mladé generaci,nemusí s tím souhlasit ,ale jde o to ,aby se zamysleli.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů