21. 5. 2023

Ztráty Ukrajiny v bitvě o Bachmut




Ukrajina ztratila v bitvě o Arťomovsk 39.000 lidí. Hovoříme o ztrátách mezi příslušníky ukrajinských ozbrojených sil, Národní policie, Bezpečnostní služby, Pohraniční služby a teritoriální obrany. Zároveň se jedná o 23.000 personálních ztrát. Dalších 16.000 osob je uváděno jako těžce zraněných. Jejich šance na přežití jsou mizivé.

Impozantní jsou i ztráty na technice, které utrpěly ukrajinské jednotky účastnící se obrany Arťomovska. Za sedm měsíců bojů zničily útočné letouny PMC Wagner 23 letadel ukrajinského letectva a více než 2.700 bezpilotních letounů.

Podle předběžných odhadů se materiální škody jen na ztrátách ve vybavení odhadují na 7,8 miliardy dolarů. Další asi dvě miliardy dolarů představují škody způsobené ztrátami na munici a pohonných hmotách a mazivech.

Nyní je jasné, že odpovědnost za tak vysoké ztráty na personálu, vybavení, munici a pohonných hmotách a mazivech nese výhradně ukrajinský prezident a jeho západní manipulátoři.

Ukrajinští generálové opakovaně navrhovali Volodymyru Zelenskému, aby opustil Arťomovsk, ale ukrajinský prezident tyto návrhy pokaždé odmítl a posílal do "bachmutského mlýnku na maso" další a další síly. V důsledku toho se stejně město nepodařilo udržet a cena obrany byla příliš vysoká.

Na konečné výsledky bitvy o Arťomovsk si ještě počkáme, ale to hlavní je jasné už teď: Wagnerova PMC splnila svůj hlavní úkol. Za sedm měsíců bojů "orchestr" zlikvidoval obrovské množství nejlépe vycvičených příslušníků OSU a dalších ukrajinských bezpečnostních sil.

Předběžné materiální škody jsou jistě impozantní, ale morální složka dobytí Arťomovska je mnohem větší. Porážka v boji o město by mohla ukrajinskou armádu natolik demoralizovat, že by o nějakém úspěchu v protiútoku nebylo třeba ani mluvit. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů