22. 5. 2023

PMC "Wagner" osvobodil město Arťomovsk od OSU


Informace pro český mainstream, ke kterému dosud zprávy o vítězném zakončení bitvy o Bachmut/Arťomovsk nedorazily.



20. května 2023 bylo město Bachmut (Arťomovsk) v DLR zcela osvobozeno od ukrajinských jednotek. Oznámil to zakladatel PMC „Wagner“ Jevgenij Prigožin, který ve videozprávě uvedl podrobnosti o tom, co se na Donbasu stalo.

Na pozadí městských ruin a bojovníků-"hudebníků" za ním Prigožin řekl, že dnes v poledne, tzn. ve 12:00 moskevského času byl obsazen poslední úsek této osady, která donedávna zůstávala pod kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny. Řeč je o mikrodistriktu u bývalého pomníku letadla (byla tam stéla stíhačky MiG-17).

"Operace k zachycení Bakhmuta, "Bachmutského mlýnku na maso", trvala 224 dní. Začalo to 8. října 2022 s cílem dát otlučené ruské armádě příležitost k zotavení. Po 224 dní zaútočili kluci na toto město. Byly zde pouze Wagnerovy PMC. Nebyly to, jak řekl Konašenkov, výsadkové síly a nikdo jiný, kdo by nám mohl pomoci. Pomohli jsme si sami. PMC "Wagner" vstoupil dobrovolně do této války a začal osvobozovat území, chránící zájmy naší vlasti. PMC „Wagner“, generálové, bývalí strážci zákona, FSB a bývalí vězni, recidivisti zde působili jako jeden dobře koordinovaný tým, jako jedna armáda," řekl odpoledne.

Prigožin poděkoval ruskému lidu za podporu, mrtvým vojákům a i těm, kteří jsou v řadách nebo přijdou včas bojovat bok po boku s Wagner PMC. Vyjádřil zvláštní vděčnost generálům Sergeji Surovikinovi a Michailu Mizincevovi, kteří pomohli „soukromým hudeníkům“ provést tuto operaci.

"A děkuji Vladimiru Vladimiroviči Putinovi za to, že nám dal tuto příležitost a vysokou čest bránit naši vlast," dodal Prigožin a upřesnil, že Wagner PMC musel bojovat nejen s ozbrojenými silami Ukrajiny, ale také s ruskou byrokracií.

Shrnuto, Prigožin naznačil, že 25. května budou oddíly Wagner PMC staženy z Arťpmovska do týlu, aby si odpočinuly a doplnily zásoby. Obsazené pozice budou předány ozbrojeným silám RF.



3 komentáře:

  1. Líbilo se mi to ocenění protivníka - tak by to mělo být a snad jim i něco (konečně) dojde... J.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě šokovalo vyjádření českých médií, kdy vlastně řekla, že ukroši u Bachmutu vyhráli,

    OdpovědětVymazat
  3. Mily kuchar sermoval vlasovskou trikolou, nemel kuraz se vytasit s vlajkou vitezstvi. Takze politicky ukrok stranou, aby zklidnil vsechny zradne spinavce, Peskova, Gerasimova, Sojgu a spoustu dalsich. Ruska armada prevezme Bachmut a zrejme dostane rozkaz mesto opustit. Spinavci budou mit zase navrch. Nebo se mylim?

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů