8. 4. 2020

Můžeme přežít bez internetu?

Myslíte, že jsme stále titíž lidé, kteří se toulali po Zemi po tisíce let, anebo jsme se stali novou společností - ONLINE společností? Skoro jako v kultovním filmu The Matrix. 
Já sice nepochybuji, že jsme na internetu velmi závislí, ale že by až tak moc? Ale přiznejme si to: ten hrozný virus nás přinutil sedět doma, nechodit ven a mnohým i nechodit do práce. Zkusme si tedy zanalyzovat, jak by se náš život změnil a jak je vůbec na Jeho Veličenstvu Internetu závislý.

Co se stane s lidmi, když internet zmizí?


Sedím doma už 24 dní. Ven chodím jen na 5 minut vyvenčit psa a hned se vracím domů. Tak žije celá země, v níž nyní jsem (Španělsko). A kupodivu se mi zdá, že lidé nepociťují diskomfort, spíše naopak - naše společnost si oblíbila být online. Lidé mohou na volání či SMS odpovídat nebo neodpovídat, odložit rozhodnutí o jakémkoli problému na později a jen předstírat, že tam právě teď nejsou, nebo že jsou zaneprázdněni (už 2 dny jsem neodpověděl jednomu člověku na Telegramu, protože nechci). Na rozdíl od offline života to není "zaškrtnuto". Co jen teď dělá váš přítel, čím je zaujat? Spí, nebo prostě váš hovor ignoruje?

Co mě však opravdu děsí, jsou možné problémy, pokud by došlo k přerušení nebo vypnutí internetu. Jen si představte, že jsme na sto procent závislí na té podivné věci, která byla vynalezena před 40 lety. Nemohli bychom si objednat nebo koupit jídlo, zavolat přátelům nebo poslat e-mail, poslouchat hudbu, sledovat film,... 
Co budeme dělat?!!
Jak budeme komunikovat, když sedíme doma v karanténě? 
Moderní domy již nejsou vybaveny pevnými linkami, na tyto technologie se rychle zapomíná. Už téměř nikde nejsou. A mobily - to je komunikace v podstatě stejná jako internet, pokud bychom tedy nezacházeli do technických podrobností
A když půjdeme ještě hlouběji? Na planetě je nyní mnoho pustých měst. Lidé sedí doma, sledují filmy a poslouchají hudbu. Po internetu. (Sakra, už doma nemáme ani CD disky, ani magnetofonové pásky).
Vypnutí internetu by nás však neohrozilo jen problémy s hudbou a videem. Policie, hasiči, elektrárny, a dokonce i armáda jsou na Jeho Veličenstvu Internet závislí. A co lékaři, kteří na internetu hledají údaje o lécích a léčebných metodách? Ne proto, že jsou špatnými lékaři, ale prostě existuje těch informací už tolik, že si to člověk nemůže pamatovat.

Nebude-li žádné spojení - nebudete mít příležitost vědět, kde a co se právě děje, a začne chaos. Dříve tu vždycky běžel nějaký kluk s novinami a křičel: „xxx akcií kleslo, nové vydání, nové vydání!“, Ale vy nemůžeme opustit dům a jít si ty noviny koupit (přesněji, můžete odejít, jen ty noviny nikdo netiskne). Existuje tu sice možnost volat si z balkonu na balkon, samozřejmě, ale přenosová kvalita takových informací je velmi nízká. A pokud potřebujete zavolat lékaře? Nebo mámě, která je v jiné zemi? A bude vůbec ještě mezinárodní spojení bez internetu existovat? Telefonní budky, odkud bylo možné volat i do jiných zemí - budou bez něj fungovat?

Bez komunikace ve městech může nastat skutečný chaos

Už nyní v Evropě i ve světě rychlost internetu neutáhne všechny, kdo sedí doma, Netflix a Youtube na žádost úřadů snížily kvalitu toku videa na 720p. Zvažte, jak důležitý je soudruh Internet, pokud úřady žádají soukromé společnosti, které nám zprostředkovávají videa a televizní seriály, aby snížily kvalitu přenosových dat kvůli internetu! Kvůli podpoře života obyvatel země. Jaké je to idiotské (promiňte) spojení, pokud náš život závisí na Netflixu a YouTube!
A mají pravdu: ráno vstávám a první věcí, kterou dělám, je čtení mých Telegramů, pak je čas na e-maily a čtení zpráv na internetu. K snídani si pouštím hudbu přes internetový Home Pod. Celý den chatuji nebo volám přátelům a přes internet pomocí zvuku nebo videa také z domu pracuji. Moje dítě studuje online a online hraje hry. Manželka hledá na internetu recepty na jídlo, slevy v obchodech, nakupuje potraviny a domácí potřeby. Večer sledujeme film z internetu, a přes internet si dokonce objednávám i krmení pro psa. Není toho tedy na internetu příliš mnoho? No... je fakt, že nás pomalu už ani na záchod nenechá jít. 
Mimochodem, začal jsem doma cvičit podle lekcí, které jsem si stáhl z internetu.
A také se učím cizí jazyk. Hádejte kde? 
Dokonce převádíme přes internet i peníze. Bankomaty jsou přece také připojeny k internetu...

Nevím, co nabídnout a co dělat v naší situaci, ale obvykle závislost na jediném subjektu končí velmi špatně. Chápou to světoví politici? A co obyčejní lidé?
Prostě nyní je čas přiznat si, že se musíme za internet a jeho práci modlit. Pokud bychom se totiž zítra probudili a internet nebyl, jaký by pak byl svět? 
Myslím, že i koronavirová pandemie by vedle toho vypadala jako prkotina...

autor: Michajl Koroljov
zdroj: https://hi-news.ru/internet/smozhem-li-my-vyzhit-bez-interneta.html
překlad: Vlabi


12 komentářů:

  1. nechapu toho člověka, jaka zavislost, ja si narozdil od nej stahoval z youtube navody/pracovni postupy/recenze na ruzne veci, např. jak si postavit male CNC, jakou svarecku si koupit atd. Doprojektoval stodolu a nakreslil plany pro stavebni urad atd.
    Takto jsem jel i predtim, jenom co by mi trvalo 1/2 roku, mam ted za mesic...

    Ze on predtim i ted se stal zavyslim je otazka na nej, proc je takovej mimon, a nedelat, ze vsichni jsou jako on, ale ze on a lidi jako on selhava v zivote...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonyme (nebylo by od věci se nějak podepsat),
      máš naprostou pravdu v tom, že šikovný člověk z internetu dokáže získat fůru užitečných věcí, ale autor nastoluje situaci, že pracovní postupy, recenze, návody ani nic jiného by stáhnout nebylo odkud. Ani tu svářečku by sis nekoupil, protože e-shopy by nefungovaly a zrovna tak dopravní služby. A stavební úřad bez sítě? :-))))

      Vymazat
    2. Samozřejmě že by obchody fungovali, jen by se telefonní číslo hledalo v tištěném telefonním seznamu, recenze v tištěné podobě (Udělej si sám, VTM...) a auta snad ještě firmám fungují. Jen by byl svět (zase) pomalejší a klidnější.

      Vymazat
  2. Osobně si myslím, že zabývat se otázkami "co by bylo, kdyby" je nekonstruktivní. Když už, tak se ptát "co dělat, aby...".
    Ale k věci. Přemýšlet, jak bychom fungovali, když by přestal chodit internet, je pro mě obdobné, jako přemýšlet, jak zase obdělávat zahnutým klackem půdu, když bychom najednou třeba neuměli získávat železo. Středověk už byl. Když by spadl internet, tak ho možná ne dnes, možná ne za týden, ale za dva týdny nebo měsíc nebo za půl roku "nahodíme" zpět. S obtížemi, různými ztrátami a újmy, civilizačními, politickými a dalšími změnami (k dobru i ke zlu), ale nahodíme. A pojede se směle dál, podél řeky, podél skal.
    Jiná věc by byla ztráta internetu, protože do Země řachne velký meteorit nebo dostaneme přímý zásah z nějaké supernovy či jiná celoplanetární chuťovka. Ale v takovém případě by nás ztráta internetu zajímala jen okamžik, pokud vůbec. Pak by se (znovu?) "nahrála nová hra" a vidělo by se, jak se vývojem popasují noví hráči :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Něco málo o komunikaci§
    Lidé si osedlali telegraf, telefon, internet, skype a další technické platformy komunikace. Krachne li internet pak budou muset používat komunikace o jeden či dva levely (řády) nižší, ale zvyknou si. A pokud ne tak ať zemřou. Příkladem nezvyku na nové komunikační technologie je starý socialistický vtip:

    Na Polaně (velký kopec, plný ovcí a medvědů) komunikuje bača se sousedem na druhém kopci. Héééj bača zomreel Brežněěěv!! A kde pááásol???
    Přeji dobrou a nerušenou komunikaci, kterou nesleduje strýček SAM!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strýčkovi už neříkají SAM, ale Stratcom.
      "Podle Jourové by se také měla posílit jednotka pro strategickou komunikaci Stratcom, která má problematiku fake news na starost. „Tito lidé nasávají dezinformace a přináší z několika zdrojů ověřené informace a sdělují, jak se tomu opravdu ve skutečnosti má.“ ..."
      https://euractiv.cz/section/vnitro-a-spravedlnost/news/evropska-komise-broji-proti-fake-news-kodex-je-zatim-v-pripravne-fazi/
      Někdo tomu říká zdroje ověřených informací někdo propaganda, prostě dobře placení trolové, co si naivně myslí, že konají správně dobro ze svého namyšleného postu internetového boha:-)

      Člověk šikovný používá internet šikovně. Hloupý ho používá hloupě...
      Souhlasím, co píše Michal. Ono by to prostě nějak dopadlo.
      Pamatuji ještě BBSky před internetem. A ty účty za telefon, kvůli připojenému modemu:-)
      nenimito

      Vymazat
    2. No, ja si pamätám, keď ešte žiadne PC, modemy a pod. neboli a Atari prišiel až vtedy, keď som bola už dospelá. Boli pevné linky a telefónne búdky a nežilo sa nám zle. Keby k niečomu došlo /napr. taký EMP/, tak to posledné, čo by všetkým chýbalo, by boli zabité hodiny s NB či smartfónom. Mne by to rozhodne nechýbalo, viem, že sa dá žiť aj bez, a aj tak by sme mali iné starosti, ktoré by nám vyplnili čas. Napr.ako prežiť, keď tak "múdro" máme všetko riadené PC, všetko on-line a ľudia čím ďalej tým viac sú hlúpi a neschopní si poradiť so životom.

      Vymazat
    3. Ešte jedna poznámka: autor to zrejme myslel ironicky, ale ja sa za internet modliť nemienim. Myslím si, že ľudstvo by potrebovalo ako soľ taký to kopanec, skôr, ako sa z nás stanú tupé, nemysliace, neschopné a len klikajúce kopy sadla v kreslách.:)

      Vymazat
  4. Osobně internet a vůbec technologický pokrok beru kladně a zavrhovat ho je ono vylévání vaničky i s dítětem. Jsem rád za navigaci, za možnost online nakoupit, za možnost se spojit s kýmkoli, kdekoli na světě. Za možnost si rychle zjistit, čím nejlépe ošetřit dřevo atd.
    Z mého pohledu ustrnout na jakémkoli stupni vývoje (technologickém i duchovním) se dříve či později rovná konci civilizace. Platí, že co se nevyvíjí, to zanikne.
    Ale!
    Platí tu (u duchovna i materiálna) stejně ono známé přísloví o ohni, který je dobrým sluhou, ale špatným pánem.
    Navíc pevně doufám a věřím, že autor článku paušalizuje, protože znám až příliš dost lidí, kteří by uměli zatnout zuby, vyhrnout rukávy a udělat, co se dá narozdíl od toho, aby se doma psychicky sesypali u nefunkčního mobilu, přeřezali si lžící žíly a čekali až přijde konec :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Michale, musím říct, že mě Tvůj pokrokový komentář velmi potěšil. Málokdy jsem obsahu zde věřil, ale tomuto konkrétnímu věřím.

    Podepsán Smradupán.

    OdpovědětVymazat
  6. Je jasné, že internet je prostě realita. Nejsem vůbec proti pokroku, ale vadí mi někdy u některých "pokrokových vynálezů" ty doprovodné symptomy.
    U internetu a mobilu (především u textových zpráv) je na nových dorůstajících generacích poměrně dobře vidět, že se zkracuje doba, po kterou jsou schopni udržet pozornost, texty článků na webech, aby měly i přes případnou užitečnost a nutnost podávané informace, jsou potřeba krátké, protože - opět pozornost - čtenář prostě buď řadu informací pak přeskočí nebo článek nedočte. To samé v diskusích, kde je bez výhrad ve výhodě kratší text. Je prý zaznamenáno, že se zmenšuje množství informace, kterou je schopen si v průměru člověk najednou v podobných situacích zapamatovat, protože vše je na internetu. Ale to není pravda, tam je jen a pouze to, co tam někdo vloží a poté to nesmaže. Smažte všechno o autech a nebude tam prostě o nich nic. Je toho na internetu hodně, ale povětšinou ... ani se mi to nechce pojmenovat, ten "šum". Internet, aby uživatel získal nějaké konkrétní a správné informace, je poměrně náročný na hledání a tím prověřování toho, co jsem nalezl, proto zabírá mnoho času. Ten se musí zase někde "odebrat". Navíc velmi často si musíte dát pozor na kvalitu informace a věrohodnost údajů. Pokud chcete něco použít správně, tak to vždy stojí čas.
    Podle mne je internet dobrý sluha, ale velice převelice až neobvykle zlý pán. Protože bývá zákeřnější než obvyklé zdroje informací. U novin v tištěné podobě zhruba víte, co můžete očekávat a jakým směrem se redakce "řítí" a jestli jsou jejich informace důvěryhodné a pro vás potřebné. "Klasické" knihy nutí autory přece jen k nějaké "sebekázni" a případně odborná kniha špatně podaných či nepravdivých informací má mnohem menší šanci se prosadit. Stačí si připomenout Wikipedii (a i podobné projekty), která má chválihodný cíl, ale je přece dobře známo, že dost informací (hlavně z historie, ale narazil jsem i na "odborná" zabloudění) je "zpracováno" jednostranně a někdy mi to připadá, jako když : "Já mám pravdu a ty se svejma kecama jdi ... někam!" Tím se samozřejmě silně ničí její důvěryhodnost.
    Internet však také proplétá současný svět stále více pomocí aplikací, které vám zapnou topení, lednička vám připomene, co máte koupit atd. To je to, co mi na něm vadí. Stát se tak závislými se podobá závislosti na drogách. Taky se toho nemůžete zbavit.
    Já osobně si myslím, že by svět bez internetu fungoval prostě jako před jeho objevem, teda pokud by nenastala nějaká událost, která by změnila prostě všechno. Pak je jasné, co by se stalo.
    Pokud by teda krachnul internet, pak "internetově rozvinuté" země se mohou stát nejspíše zeměmi barbarů. Jak pak bude všechno fungovat, když nezadáte kód na otevření něčeho, spuštění něčeho, uskutečnění něčeho ... a všechno by na to bylo zapojeno?

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů