16. 4. 2018

Proč umírají ruští ufologové?

Ve věku 52 let vloni zemřel známý badatel v oblasti anomálních jevů Vadim Černobrov a redakce "Komsomolské pravdy" pátrala, proč mnozí ruští ufologové umírají v době plných životních sil.


Tam, po neznámých cestách...
Černobrov byl po právu nazýván hlavním ufologem země. Pojem "ufologie" vznikl ze zkratky "UFO" (Unidentified Flying Object - neidentifikované létající objekty). Jako alternativní vědní obor se objevil v pozdních 40. letech minulého století, kdy se na Západě začalo mluvit o létajících talířích a mimozemšťanech. V SSSR byl průkopníkem ufologie spisovatel sci-fi Alexander Kazancev, který propagoval verzi o tom, že známý tunguzský případ byl havárií kosmické lodi cizinců z vesmíru.

Zdá se, že neexistuje snad žádné tajemné místo v Rusku, které by Černobrov nenavštívil s některou ze svých expedicí hledajících stopy mimozemšťanů anebo třeba sněžného muže... Mnoho výprav směřoval i do zahraničí (viz. spisy „KP“ - Mezinárodního vědecko-výzkumného občanského sdružení Kosmopoisk). O svých úlovcích ochotně vyprávěl i v televizi. Napsal dvě desítky knih a mnoho článků o tématu neznáma. Mimochodem jeho první článek se objevil před 22 lety právě v Komsomolské pravdě - o tajemných kruzích na ruském pšeničném poli. "Tehdy o britských kruzích v obilí už všichni věděli, ale že se objevují i v Rusku, nikdo netušil," vzpomínal Černobrodov. - "Až teprve Komsomolská pravda o tom publikovala můj článek. Převzal ho téměř všechen tisk, a to nejen domácí. Byl to úspěch!"
Černobrodova nedávná smrt je zahalena tajemstvím. Vadimovi bylo necelých 52 let. Proč tento urostlý cestovatel s charakteristickým vousem, plný energie a nápadů, zemřel tak brzo?


„18. května odešel pozoruhodný výzkumník a spisovatel Vadim Černobrov,“ tehdy napsal na Facebooku jeho kolega Nikolaj Subbotin, ředitel Ruské ufologické výzkumné stanice (RUFORS) prezident Asociace „Protohistorie“, autor dokumentární filmů o tajemných místech naší planety Země pro kanál REN TV. - "A opět přišel onen podivný pocit, který jako první doprovázel záhadnou smrt Jurije Smirnova, ufologa z Jaroslavli. Zabýval se tématem implantátů a ve svém archivu uchovával několik takových velmi vzácných artefaktů. Potom odešli Světlana Žarnikova a Andrej Skljarov... Jako by neznámý, nemilosrdný sniper vysílal přesné střely do řad vůdčích osobností našeho oboru..."
Skutečně! Tito lidé, které uvádí Subbotin, byli čelnými představiteli ruské ufologie, ale také alternativní historie.



Vadim Černobrov se ochotně s novináři dělil o své úžasné nálezy (foto RIA Novosti)



Rozhovor s přítelem Černobrova Nikolajem Subbotinem

Nikolaj Subbotin
- Který tajemný sniper „střílí“ naše přední ufology? Patří k pozemským speciálním službám nebo k těm mimozemským?

- Odmítám teorii pozemského spiknutí. Žádní vrazi z tajné světové vlády, zpravodajských služeb USA ani Ruska nepodezírám. Smirnov, Žarnikova, Skljarov a Černobrov se svým výzkumům věnovali desítky let. Kdyby skutečně vadili určitým mocným lidem nebo Systému, byli by už dávno zlikvidováni.

- Zbývají tedy mimozemšťané!

- Existuje zajímavá teorie, kterou sdílí řada výzkumníků. Samotný Vesmír - Univerzum, Bůh, Vyšší síly - každý to nazývá po svém – tak chrání lidstvo. Aby nedošlo k pochopení některých věcí dříve, než je může "strávit". Nemůžeš dát opici granát! Mohla sama sebe zabít. A stejně je to s lidstvem.

- Znamená to, že tito ufologové se dobrali Pravdy, kterou by však nerozumní pozemšťané ještě neměli znát? Proto je Nejvyšší rozum „začistil“?

- Opakuji, že je to jen taková teorie. Možná, že příliš brzy objevili univerzální vesmírné zákony bytí.

- Ale nemůže to být, Nikolaji, daleko jednodušší? Píšeš o záhadné smrti Smirnova, který se zabýval tajemstvím implantátů a měl jejich sbírku. Tyhle mimozemské věcičky klidně mohly ufologa zabít. Záření, bakterie… A vlastně, co to ty implantáty jsou? Nejsou to ty umělé zuby, co na ně jsou teď všude reklamy?

- Jako implantáty Smirnov nazýval miniaturní snímače, které se mu podařilo vyjmout zpod kůže lidí tvrdících, že byli uneseni UFO. Jurij se domníval, že s jejich pomocí mimozemšťané provádějí nějakou kontrolu. Tehdy v 90. letech to vypadalo jako fantastika. Ale nyní se tyto technologie už staly běžnými. Čipy.
S Jurijem jsem se stýkal dlouho. Psali jsme si, vyměňovali materiály. On mi posílal videokazety se svými výzkumy a snímky. O samotných implantátech však hovořil jen neochotně. Někdy se mi až zdálo, že se bojí toto téma zveřejnit. Z vyprávění jeho blízkých přátel vím, že implantáty spolu s ještě dalšími artefakty zmizely ze Smirnovova bytu ihned po jeho smrti. Zmizela i kolekce meteoritů, která byla podle některých názorů velmi cenná.
Tehdy možná dvaapadesátiletého ufologa zabili obyčejní zločinci. Žarnikovou můžeme případně ze seznamu záhadných obětí vyloučit z důvodu věku, ve věku 69 let je mnoho nemocných a umírá. Ale Skljarovův příběh je opravdu mystický. Byl jsem ohromen jeho knihami, filmy o starověkých civilizacích, snažil jsem se s Andrejem Jurijevičem udělat rozhovor o tajemství egyptských pyramid. Ale nestihl jsem to... Jak uvedla jeho vdova: "Smrt nebyla neočekávaná. Problémy se objevily dříve. Vždy(!) po každé expedici v domě "jen tak bez příčiny" odcházela elektronika! Zvykli jsme si na to a začali dělat ode všeho záložní kopie. Vzpomínali jsme na Strugatské a smáli se tomu. Ale před rokem ho na expedici v Turecku postihla mrtvice. Tehdy se mu podařilo sebrat všechny síly a úplně se zotavil. V květnu ho však sklátil infarkt po nehodě v Arménii, v níž bylo zraněno několik lidí, včetně syna. I to ještě přežil.“ V září však přišel druhý infarkt. Tentokrát fatální. Bylo mu 55 let. 
Předčasná smrt Černobrova také nebyla náhlá. Teprve nyní se ukázalo, že už osm let skrýval onemocnění krve.
Skutečně, Skljarov se neustále vystavoval nebezpečí. Vydával se do míst, která mohla způsobovat problémy jeho zdraví, nebo ho přímo ohrozit na životě. S Černobrovem to bylo stejné. Vážně onemocněl, ale přesto svou nemoc skrýval a pokračoval v pátráních.
Připomínám, že přesně měsíc před Černobrovem, 8. dubna 2017, zemřel i kosmonaut Georgij Grečko (údajně na srdeční nedostatečnost). Je možné, že příčina byla stejná, protože se zúčastňovali stejných expedicí.

- Skutečně byl dvojnásobný Hrdina Sovětského svazu a doktor fyzikálních a matematických věd Georgij Grečko ufologem?

- Byl to nejaktivnější vesmírný průzkumník Ruska. O mnohém hovoří název jeho knihy: "Kosmonaut č. 34. Od loučí po mimozemšťany". Už v roce 1960 se Grečko zúčastnil expedice Sergeje Pavloviče Koroljova po stopách údajné exploze cizího kosmického plavidla na Podkamenné Tunguzce. Tehdy byla tato verze tunguzského meteoritu populární. Pak se tento vědec dostal do oddělení kosmonautů. S Kosmopoiskem spolupracoval více než 20 let. Černobrova nazýval svým přítelem navzdory velkému věkovému rozdílu. V roce 2006 společně s Vadimem organizoval expedici na nalezení "Mojsejevovy jeskyně" a "bílého diskovitého objektu" na Sinaji v Egyptě. V roce 2010 studovali Časovňu - jednu z nejsilnějších anomálních zón v Moskvské oblasti, kde zdá se přistávají UFO. To byl poslední Grečkův výjezd do terénu, i když až do posledních dnů se živě zajímal o hledání zástupců mimozemských civilizací. Dne 4. dubna byla Grečkovým ufologickým pátráním věnována studie v Orelu. Čtyři dny před jeho smrtí...

- Zdá se, že zdraví Grečka i Černobrova bylo postiženo v době jejich hledání UFO v Časovně anebo na Sinajské poušti. Což následně způsobilo jejich smrt…

- Toto je však pouze předpoklad založený na řadě shodujících se skutečností. Koneckonců, nikdo z lékařského hlediska vážně nepřezkoumává, jakému nebezpečí se vystavují samotní ufologové v takzvaných anomálních zónách. Dalším problémem je nedostatek profesionálních přístrojů, které mohou varovat před negativními účinky. Je třeba chápat, že řada výzkumných pracovníků v naší zemi organizuje většinu expedic na vlastní náklady, a to bez zajištění drahým vybavením.

Časovňa v Pavlovo-Posadském rajonu Podmoskevska je lidmi pokládána za prokleté místo 
(foto: places.moscow)

- Kaple v Pavlovo-Posadském rajónu v Podmoskoví je už dlouho považována za místo smrtící, prokleté, začarované. Vy, ufologové, taková místa nazýváte anomálními nebo geopatogenními zónami. Když jsem viděl v televizi Černobrovovy dokumenty z takových "zón", první myšlenka, která mě napadla, bylo, jak to, že se nebojí vylézt do příbytku temných sil?

- Temné síly s tím nemají nic společného. V takových expedicích se vždycky vyskytuje rizikový faktor, že se dostanete do anomální zóny: záření, těžké kovy, pravěké bakterie ukryté v jeskyních...
V roce 2008 se do podobné situace dostala naše expedice RUFORS na poloostrově Kola. Když jsme zkoumali doly v Apatity, vstoupili jsme do oblasti radioaktivního záření. Po dva roky měl můj přítel velmi vážné zdravotní problémy.

- Ty konkrétně ses hodně zabýval známou anomální zónou Molebka v Permském kraji...

- I já jsem svou podstatou experimentátor. Alespoň prozatím, všeho do času (povzdech). V Molebce je spousta zajímavých anomálií. Přirozených i těch spojených s nepochopitelnými faktory, které zatím nemohu vysvětlit. Možná to skutečně způsobují UFO. Starousedlíci tu vyprávějí o "světelných kruzích".

- Nějaké čáry?

- Čarodějky, elfové, víly - těm lidé přičítají všelijaké ty kruhy - kruhy hub, častěji jedovatých. Takový přírodní jev skutečně existuje. Světelné kruhy jsou čistě pozemní geoanomálie, popsané vědou, a jsou poměrně vzácné. Vypadají jako mírná záře v soumraku ve tvaru kruhů o průměru několika metrů. Předpokládá se, že tímto způsobem se akumuluje statická elektřina ve vrstvě podloží. V jedné z expedic do Molebky jsem se s takovým "kruhem" setkal. Zajímalo mě, co se stane, když do něj vstoupím. Vešel jsem do samého středu a dostal silný elektrický úder. Dva roky jsem pak měl problémy s nohama. Takzvaná "nemoc kontaktéra".

- Co je to za nemoc?

Svého času známý ufolog Emil Bačurin vytvořil speciální klasifikaci, která popisuje mnoho negativních aspektů, jež se mohou objevit u badatele v anomálních a geopatogenních zónách a také při blízkém kontaktu s UFO. V podstatě se jednalo o první domácí instrukce týkající se ufologické bezpečnosti. Já jsem si to ověřil sám na sobě, a teď vím, že do takového kruhu se vstupovat nesmí.

- Nedaleko Molebky, na Uralu, je tajemný průsmyk Ďatlova, jehož záhadu se Komsomolská pravda snažila vyřešit. Ten je také považován za smrtící místo.

- Existuje mnoho legend a pozorování neobvyklých objektů spojených s tímto průsmykem. Ale myslím, že není vhodné tuto zónu označit jako smrtící místo. Zajímavější objekt se totiž nachází nedaleko Ďatlovova průsmyku – je to hora Čistop. Na jejím vrcholu byl v 80. letech vojenský radar (radiolokační stanice). Tam se vyskytlo mnohem víc "nepochopitelností." Sámové neustále hlásili zvýšenou elektromagnetickou aktivitu, která často spálila citlivá zařízení, opakovaně byly pozorovány i zářící koule a podivná světla. Dokonce i Mansové, původní obyvatelé těchto míst, varovali, že Čistop, stejně jako oblast Ďatlovova průsmyku, je posvátným a zakázaným místem. Podle jejich legend pod horou Čistop ve starých úkrytech dosud spí obři.

- Vaši kolegové hledači pokladů, kteří se také rádi potulují po "smrtících místech", mají takový zvyk: dříve než zvednete ze země nalezenou minci nebo jiné poklady, musíte je pokřižovat a přečíst modlitbu, aby bylo odstraněno prokletí předchozích majitelů. Mají ufologové podobné ochranné obřady? Například překřižovat onen světelný kruh, aby vaše nohy nebyly poškozeny…

- Upřímně nevím, jak funguje metoda překřižování staré mince, kterou používají hledači pokladů. To myslím patří do oblasti fetišismu. My spoléháme spíše na vědu a přístroje. Pokud vidíte, že elektromagnetické, gravitační nebo radioaktivní pozadí je zvýšené, měli byste vzít rozum do hrsti a zvážit, zda tam skutečně musíte jít. Jiná věc je, že ne vždy se chráníme. Protože jsme příliš pohlceni bádáním. Ale nejčastějším problémem je člověk, který neumí situaci správně odhadnout. A pak vznikají řeči, že Ďatlovův průsmyk je smrtícím místem nebo že na Molebce lidi unášejí mimozemšťané. Nebo že je ozařují škodlivými paprsky...

- Znamená to tedy, že Vadima Černobrova zabilo riskování? Byl ozářen v anomální zóně, nějaké té Časovně, a způsobil si leukemii?

- Vadimův případ nelze nazvat podceněným rizikem. V jeho případě se jedná o kategorii lidí, kteří se obětovali na oltář vědy beze zbytku. I když tato věda je jen alternativní, dosud nebyla uznána za oficiální. Ale to bude napraveno a je jedno, jestli to bude za desítky nebo stovky let. Ufologie je směr, který může přinést geniální objevy. A tím se Vadim zabýval. Vždy se ubíral vpřed, bez ohledu na své zdraví. Dokonce ani blízcí přátelé vždy nepochopili, jakému nebezpečí sám sebe vystavoval, když zkoumal například radioaktivní Vitimský bolid nebo fragmenty UFO v Sinajské poušti.
Čornobrov ve velmi mnohých probudil nadšení. Nevím, kdo by ho nyní mohl nahradit.

------------

Oběti tajemného snipera - z dokumentů KP (Kosmopoisk)
Vadim Černobrov. V postsovětském Rusku nejznámější ufolog a výzkumník anomálních jevů. Kandidát technických vědy, inženýr-konstruktér aero-kosmických aparátů. Už v roce 1980 jako student Moskevského leteckého institutu vytvořil skupinu pro studium anomálních jevů. Ta postupně přerostla ve Všeruské vědecko-výzkumné společenské sdružení Kosmopoisk, s odděleními ve mnoha oblastech Ruské federace. Organizoval expedice do oblastí údajného pádu tunguzského meteoritu a vitimského bolidu, Molebské anomální zóny, hledal Noemovu archu na hoře Ararat, sněžné lidi v Gornoj Šorii, draka v tverském jezeru Brosno, létající talíře v Rusku i v zahraničí, studoval kyštymského mimozemšťana Alešeňku, tajemné kruhy v polích a mnohé, mnohé další. V roce 1999 se podílel na expedici Komsomolské pravdy na tajemném jezeře Labynkyr v Jakutsku, v jehož vodách podle legend žije obluda typu Loch Ness zvaná „Labynkyrský ďábel“. Prováděl také experimenty se strojem času. Zemřel v 51 letech.

Ufolog Jurij Smirnov pokračoval ve studiu anomálních jevů, jejichž původ nedokázala vysvětlit akademická věda, například poltergeist. Jeho středisko v Jaroslavle už na počátku 80. let shromáždilo asi 3 tisíce pozorování UFO od očitých svědků a kontaktérů s mimozemskými civilizacemi. V roce 1986 mu KGB tyto dokumenty zkonfiskovala. Smirnov se obrátil k Gorbačovovi. Dokumenty byly vráceny a středisko bylo oficiálně zaregistrováno. Jak se říká, všechno zlé k něčemu dobré.
Říká se, že v roce 2000 mu jedna extrasenzorička předpověděla, že zemře za 6 let. A stalo se...
Sousedé tehdy zavolali policii, protože viděli pootevřené dveře do Smirnovova bytu, což se dříve nikdy nestalo. Policisté tam nalezli jeho mrtvolu. Smirnovovi bylo 52 let.

Světlana Žarnikova byla kandidátkou historických věd, etnografem, aktivním členem Ruské geografické společnosti. Dokázala, že prarodina Arijů (Indoevropanů) byla na ruském severu. Oficiální věda tuto verzi však stále odmítá. Jeden z rozhovorů, který s ní byl natočen, má příznačný název: "Je příliš pozdě mě zabít!".
V roce 2015 odešla na onen svět.

Andrej Skljarov - absolvent legendárního „Fyztechu“ (Fakulta aerofyziky a kosmických výzkumů). Pracoval v kosmickém průmyslu. Aktivní propagátor verze o paleokontaktu - interakci starověkých pozemských civilizací s cizinci z vesmíru. Stopy starověké vysoce rozvinuté civilizace hledal v Egyptě, Mexiku, Peru, Turecku, Etiopii, na Velikonočním ostrově a dalších místech planety. Napsal dvě desítky knih, natáčel dokumentární filmy, vytvořil "Laboratoř alternativní historie".
Zemřel v roce 2016 ve věku 55 let!


poznámka překl.: v seznamu jsou uvedeni jen výzkumníci ze sdružení Kosmopoisk. Některé další s podobnými osudem bychom však našli i mezi badateli po Hyperborei (např. Valerij Ďomin)


autor: Jevgenij Černych
zdroj: https://www.kp.ru/daily/26684.7/3707180/   
překlad: Vlabi



1 komentář:

  1. Hypotéza - lebo behajú po miestach, ktoré sú stále zamorené radiáciou po bombardovaní Tartárie, ktorých je v Rusku mnoho. Môže to byť radiácia na vlnových dĺžkach, ktoré bežné dozimetre nezachytia (bežne "nevidia" nad energie 10 MeV). Alebo miestach kde sa dejú veci, ktoré našu vedu ešte ani vo sne nenapadli. Je zároveň možné, že takéto miesta priťahujú aj zvedavosť mimozemských cestovateľov, ktorí samozrejme vedia čo robia a vedia ako sa pred týmito efektami chrániť, ale skrz svoju prítomnosť priťahujú aj práve týchto ufoológov, ktorí sa v honbe za "ufónmi" vyskytnú v miestach, ktoré mierne povedané nie sú ľudskému zdraviu prospešné..

    s0lar

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů