25. 4. 2018

Co se stalo před třinácti tisíci lety?

Ti, kdo se zabývají alternativní historií, se shodují na tom, že ke konečnému zániku posledních zbytků Atlantidy došlo před zhruba 13 000 lety. O tom, o jaký druh katastrofy se jednalo, existuje několik teorií, ale společné mají jedno: její důsledky na celá tisíciletí ovlivnily klima i reliéf planety a dějiny Země se tak vydaly jiným směrem. Přesto lidstvo přežilo.
Důkazy o této obrovské globální katastrofě nyní oficiálně přinesli američtí vědci.

foto: NGCHunter2 / Flickr

Jak informuje článek publikovaný v časopise The Journal of Geology, vědci z Chicagské univerzity nalezli důkazy, že před asi třinácti tisíci lety na Zemi dopadla kometa s průměrem větším jak 100 kilometrů. Kosmické tělo se rozpadlo na úlomky, které bombardovaly Severní i Jižní Ameriku, západ Evropy a Asii. To způsobilo impaktní zimu, masívní vymírání pleistocénní megafauny a rozsáhlé lesní požáry. 

V článku se uvádí, že stopy katastrofy byly zjištěny při analýze ledových vzorků extrahovaných z ledovců Grónska. Ve vrstvě ledu, který vznikl v pozdním dryasu (závěrečné fázi posledního zalednění) bylo kromě jiného detekováno abnormální množství platiny, což znamená, že tento prvek byl vržen do zemské atmosféry v důsledku katastrofické události. Současně byla ve vzorcích zjištěna zvýšená koncentrace soli a prachu, což hovoří o velmi silných větrech v důsledku globálních změn klimatu.

Ve vrstvách ledu byly také objeveny důkazy o obrovských lesních požárech, k nimž v té době na nezměrných územích došlo. Bylo zjištěno zvýšení obsahu produktů spalování biomasy - amoniaku, oxidy dusíku a octany. Rozlohu oblastí, kde byla veškerá vegetace požáry zničena, vědci odhadují na 10 milionů čtverečních kilometrů (9 procent celkové biomasy Země). Spálena byla většina borových lesů, na jejichž místě pak rostly topoly.

zdroj: https://lenta.ru/news/2018/02/02/comet/
překlad: Vlabi


15 komentářů:

  1. Zdravím Vlabi, díky za krátký článek. Párkrát jsem četl z různých zdrojů teorii o tom, že si Atlaňtané "hráli" s čím neměli a způsobili tu celoplanetární katastrofu sami. Ale chápu "vědce", kteří mají k dispozici jen omezené způsoby katastrof: za a) supervulkány, za b) asteroidy. Že to mohlo být úplně jinak je ani nenapadne :) Dle mého názoru (načtených materiálů) se Alaňtané dostali za hranici Božího dopuštění a způsobili reset celé lidské civilizace na Zemi (kolikátý už?). Věřím, že nynější lidstvo ten další reset nedovolí, i když k němu, respektive k jeho příčině máme celkem nakročeno. Já jsem v tomhle ohledu optimista :) Ať se daří.
    Člověk

    OdpovědětVymazat
  2. Omluva za ty Altaňtany :) Nějak mi nejdou přes klávesnici ;) Člověk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To podstatné v článku není, jak ke katastrofě došlo, ale že k ní došlo. Dosud to bylo jen tvrzení konspirátorů, ale nyní to posvětila i oficiální věda.
      Copak bude na řadě dál?

      Vymazat
    2. Ale vždyť tam píšou, jak k ní došlo - že nalezli důkazy o dopadu komety.
      Jiná otázka je, zda je to pravda.

      Vymazat
  3. https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/695703
    A jsme opět u GREENlandu:-) Proč asi se jmenuje ZELENÝ? Asi proto, že je na něm tisíce a tisíce a tisíce let led.... co asi určuje "stáří" ledu? Vrstva? Kvalita? Tlak? Za jak dlouho po takovéhlenějakékolikáté kakastrofě může napadnout km sněholedu? Za 10 tisíc let, za 10 let, za rok nebo za měsíc?
    A opačně, za jak dlouho může roztát? Za tísíc let? za sto let? Za 10 let?
    A když roztaje, za jak dlouho asi zase může napadnout? Fakt tisíce a tisíce let?
    http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2007120015
    http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2009110003
    http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2007100016
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě jedna "zvláštnost" serveru lenta.ru. Vlastní ho oligarcha(na západě finančník) Alexander Leonidovich Mamut. Spadá pod rambler.ru, který před 10lety chtěl častečně koupit strýček gůgl, ale dohoda byla zablokována Federální antimonopolní službou.
    http://www.checkdirector.co.uk/director/alexander-mamut/
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  5. Byť se to nezdá, je todle hodně zásadní článek. Jak už bylo řečeno, doteďka se o katastrofě před 13000 lety mluvilo jen mezi konspirátorama. Byť bylo k dispozici celkem dost faktů o tom že se "něco" stalo, oficiální věda o tom mlčela. Zhruba před rokem jsem se brutálně zhádal s jednim geologem-historikem, kterej si dost zakládal na svým akademickým vzdělání a naprosto odmítal jakoukoli zmínku o datu 13000 let naspátek ve spojitosti s katastrofou... :-)
    Čert ví, jakej důvod maji provázkáři, když tudle kauzu začínaj votvírat...
    Jakmile budu mít trochu víc času, sepíšu konečně článek o naší cestě na Kolu, která s událostma před 13000 lety trochu souvisí...
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvályhodné rozhodnutí! Právě jsem tě chtěla o něco takového požádat. :-)

      Vymazat
    2. Ani Čert to neví, a pokud něco takového souvisí s Kolou, tak to určitě nebude tisíce a tisíce a tisíce let ledu:-) Natož 13...
      nenimito

      Vymazat
  6. Nenimito, jestli dobře chápu tvou narážku, zastáváš nejspíš názor, že historie se odehrála výrazně dřív než předpokládá nejen oficiální "věda". Bavím se teď s jednim rusem, kterej si to myslí taky (zničení Vottovaary řadí do období max. před 300 lety do období i zde na blogu propíraný záplavobahnopotopy). Já nicméně týdle teorii nevěřím a sem přesvěčenej o tom, že naopak je historie daleko starší než připouští gdokoliv... :-)
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domnívám se, že některé události jsou"mladšího data", než se nám tvrdí - starověk, středověk... Ale některé nálezy vypadají, že budou ze starší doby, než si myslíme. Bez ohledu na problémy s určováním stáří a změny odhadů na stáří různých změn na Zemi.

      Vymazat
  7. Moje ségra si dala tu práci, že prohledala všechny možný matriky, zemský knihy, církevní záznamy a já nevim co ještě proto aby se dopídila k našemu rodokmenu. Nejdál se dostala do roku 1610, od tohoto roku máme 100% zdokumentovaný všechny předky. Tadle doba by dle teorie záplavobahenípotopy měla bejt co do datování už zkreslená, předpotopní (předkatastrofická). Přesto se v dobovejch dokumentech žádný zmínky o katastrofě (aspoň na našem území) nenacházej. Je nepravděpodobný, že by se 1) všechny ségrou prostudovaný dokumenty následně sfalšovaly (to by byla na tu dobu nepřectavitelná práce) 2) že by se taková katastrofa do těch dokumentů nedostala. Pakliže teda nějaká katastrofa na přelomu 17.-19. století proběhla, neměla globální (celoevropskej) charakter. Osobně se klonim k tomu, že katastrofa proběhla na území dnešního Ruska a to chirurgicky (byly zničený města Tartárie). To mělo v Evropě za následek akorát "jadernou zimu".
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představitelná práce je pouze omezena fantazií, nikoliv časem nebo katolíky:-)
      Třeba tady:
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Zemské_desky#Zničení_zemských_desk
      Kdy asi proběhla v Čechách první "barevná revoluce" habsburků:
      https://gloria.tv/album/RqutaV7YbWtD6k9yAc2yvFvQN/record/4Lw1TsWM6ivg6Ye2TAzDue6yP
      Navíc těch katastrof bylo určitě povícero, a ano asi neměly celosvětový dopad. Myslím, že ty dopady byly ohraničovány uměleckými slohy. A podle mne zničení Koly patří někam mezi hisTorický románskobyzanský sloh a gotiku, čili hisToricky asi konec 12.stol. U nás jsem někde v té době našel sněhové nadílky i 3-5 m, někam před nástup Johanna von Bohmen a následný vrchol gotiky s VáclavemKárlem. Pak přišly "barevní" husité a všechno zlikvidovali a připravili nástup katolíků, zřejmě taky po nějaké katastrofě ke konci 14.století nebo na přelomu. Můj osobní odhad katastrov je tak každých 200-250 let. Někde je zničující, někde jen trochu víc fouká a prší, někde se jen blýská v písku a někde následkem toho ožijí sopky nebo stratovulkány:-)
      http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2015/07/kdy-nastal-posledni-den-pompeji-1.html
      Jako velké šachy, jen nemají 8x8 políček, ale 40tis. kilometrů křížem krážem https://youtu.be/Oj-JfD5xXIs
      O chirurzích pochybuji zase já, anebožeby opět všudypřítomné a vševysvětlující mimozemské UFO? :-) Nebožeby pozemské?
      nenimito

      Vymazat
  8. Nenimito, nechci se přít, nicméně jak sem už psal, ségra 400 let naspátek nedohledala nic co by se podobalo katastrofě a vše v existujících dokumentech, který si každej může dohledat a ověřit sám. Tebou zmiňovaný zničení zemskejch desek je staršího data, tudíž případná katastrofa ve středověku proběhnout mohla. Nicméně soudě podle kontinuálnosti vývoje vod násilný křesťanizace slovanů v 8.-11. století by katastrofy na území Evropy celkem postrádaly valnýho smyslu. Vše běželo jak na drátkách (vlastně správně řečeno na provázcích...) a nebylo důvodu k ničení nastavenýho trendu. Samozřejmě jiná situace pravděpodobně byla na území Tartárie a tam jistě k zásahům došlo. Chirurgama sem vůbec neměl na mysli nějaký UFO. Měl sem na mysli provázkáře. Prostě ty jimž slovanská populace leží v žalutku posledních 13000 let :-)
    Ruiny na Kolským poloostrově podle stádia rozkladu bych zařadil rozhodně dál než 800 let. Sou v horším stavu než ruiny zmiňovaný tu v seriálu o divnejch místech. Respektive pakliže u těch "našich" ruin mnozí můžou pochybovat o jejich umělým původu, u kolskejch by s jistotou řekli, že to ruiny nejsou... Tzn. podle mě sou starší. Naproti tomu třeba Vottovaara zase vypadá mladšejc, řekněme podobně jako ty naše.
    Nicméně jistej si sem pouze v jedný věci - že všechno je jinak (než nám vrchnost praví)... :-)
    Chorche

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty zemské desky souvisí s příkladem zničení a "obnovení" dějiných a hisTorických dat, kde to přímo mlátí do očí. Ne vždy je to tak okaté, často se jim to povedlo velmi dobře "obnovit" a "přeložit".
      Evropští SLOVAné byly vždy křesťané, jen ne vždy byli katolíky a uctívali nějakého ukřižovaného JoUDEho z Nazaretu, to přitáhli až Habsburkové a jejich příbuzenstvo.
      Katastrofa vzdálená 3tis. km asi nebude v našich záznamech. Jen to, že pršelo bahno nebo napadlo o 2-3m víc sněhu.
      Ruiny na Kole jsou v horším stavu díky tamnímu počasí. U nás je to vše pod listím a jehličím.
      A ano, důvod, proč je pravda mnohem podivuhodnější než fantazie je, že pravda nemusí dávat smysl:-)
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů