9. 2. 2018

Sundrunské kekury

(kekury jsou obrovské pilířovité skály vyskytující se obvykle v řadách)


V oblasti horního toku řeky Sundrun, na hřebenu Suor-Ujjata (69.2733, 148.5238), což v překladu z jakutského jazyka znamená "Hnízdo vran", je velmi zajímavá oblast. Na obrovské ploše se tu rozprostírá celé "město" kisiljachů. Jakutové tak nazývají skalní zbytky-ostance; doslova lze toto slovo přeložit jako "místo s lidmi" nebo také "kameny podobné člověku".

A skutečně jsou tyto skály, vysoké 10 až 20 metrů, velmi podobné zkamenělým postavám. Místní lidé tuto oblast sice nepokládají za posvátnou nebo za tabu, ale přesto ji nedoporučují navštívit. Říkají, že člověk, který zde pobude, onemocní... 
Já jsem tuto oblast viděl neplánovaně během leteckého průzkumu pohybů divokých sobů. A upřímně řečeno – zapůsobila na mě velmi silným dojmem... ne, ne byl jsem OHROMEN! Během 10 minut letu pod námi pochodovaly celé oddíly "kisiljachů", celé město. Za minutu An-3 uletí asi 3 km, takže to jde spočítat: na délku má toto "město" asi 25 – 30 km a podle mých odhadů šířka nemá méně než 5 - 6 kilometrů. Úchvatná podívaná! Kdo viděl Maň-pupu-ňor, nechť si jej představí ve stonásobku... 
Bohužel se sem dá dostat jen velice obtížně. Místo je v samém srdci kolymo-indigirského meziříčí. Hřeben Suor-Ujjata se nachází asi 100 km severozápadně od Andrjuškina (Nižněkolymský rajón), což je nejbližší obydlené místo. Cesty tu nevedou žádné a kisiljachy jsou vzhledem k terénu dostupné pouze na sněžných skútrech, a to jen v době, kdy jsou zdejší nespočetná jezera zamrzlá.
Je-li v Jakutsku nějaké záhadné, sakrální místo, svého druhu Šambala, pak je to právě zde. Ale je normální, že se jedná o takový jedinečný přírodní objekt, a téměř nic se o něm neví? Však se podívejte!
(Snímky byly pořízeny za letu skrze okno letadla, proto bohužel kvalita není taková, jak by si místo zasloužilo. Velmi se za to omlouvám.)


















Unikátní oblast, velkolepé dílo Přírody... Proč není v seznamu přírodního dědictví UNESCO?


autor: Alexandr Děrsu
překlad: Vlabi



4 komentáře:

  1. WhitelikesnowandcoldlikeWinter9. února 2018 v 16:19

    Tak to je vskutku nádherné i podivuhodné!
    Díky za vaše články!
    Opatrujte se!

    OdpovědětVymazat
  2. Točil sa tam Helboy Zlatá armáda ?

    OdpovědětVymazat
  3. Skoro jako zbytky křemíkových lesů.
    Margon

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů