2. 1. 2018

Jak zmrazili Tartárii

O tom, proč tak podivně a beze stopy zmizela Tartárie, bylo napsáno mnohé. Na následujících řádcích nabízíme jednu z řady hypotéz, jejímž autorem je ruský badatel Oleg Progackij.




Obvykle je Ruské impérium teritoriálně chápáno jako ruský svět - v onom složitém, kulturním, historickém a politickém významu. Obejděme si však nyní hranice tohoto "ruského světa" nepolitizovaným pohledem, a to za pomoci geografické mapy světa s mořskými proudy.

Východní hranice
Od Anadyru a dolu podél Kamčatky protéká Kamčatský studený proud. Jižněji podle Kurilských ostrovů směřuje Kurilský studený proud, a aniž by se dotkl japonských ostrovů, otáčí se zpět. Zemi vycházejícího slunce už místo něj od západu omývá teplý proud Kuročio. Teplý proud omývá i východní pobřeží Japonska, tentokrát Cusimský, ale ani ten nedorazí až ke hranici Ruska a vrací se zpět. A tak Vladivostok se těší jen sousedství studeného proudu Primorského. Další teplý mořský proud v této oblasti – Aljašský – můžeme nalézt naproti Rusku, po druhé straně Beringova průlivu směrem dolů, ovšem podél pobřeží Aljašky. A tak nic teplého východní hranice Ruska nezahřívá.


Severozápad
Teplý životodárný Golfský proud ohřívající britské ostrovy a Evropu včetně Skandinávie nedorazí až do Murmansku, ale stáčí se do Barensova moře, kde se rozptýlí. Škoda, co?

NASA, visualizace mořských proudůvideo

Takže podél dlouhé mořské hranice ruského světa neprochází ani jeden teplý mořský proud! Díky Golfskému proudu je evropské pobřeží Severního moře zónou prosperity. Západoevropský ráj. Směrem na východ se však už klima stává chladnějším a na ruských hranicích je z tohoto proudu jen prázdný pojem z učebnice zeměpisu. 
Východní Evropa je od jižní oddělena Karpatami. Tento horský hřbet účinně brání středomořskému teplému proudění dostat se do ruského světa. A dále pak Kavkaz, Íránská vysočina a Himálaje jako monolitická stěna zastavují teplé vzdušné masy od Indického oceánu.
Jaké to má důsledky, poznáme, když si projdeme světová města na stejné zeměpisné šířce, dejme tomu kolem 50 stupňů, a zjistíme si zde průměrné teploty pro měsíc únor:
Vancouver + 7, Londýn + 7,6, Rotterdam + 5,9, Kolín nad Rýnem + 5,1, Berlín + 3,2, Varšava + 0,9, Brest – 0,2, Gomel – 2,5, Voroněž – 6,6, Orenburg – 10,5, Astana – 12,3, Chita – 15,5, Chabarovsk – 13,9, Južno-Sachalinsk – 7,1, Vladivostok – 5,6, Sapporo – 9,4 (Tokio je samozřejmě jižněji, ale bolestně významný je rozdíl s Vladivostokem, i když jsou jen pár set kilometrů od sebe), Soul + 3, Quebec – 8,1 (jediná oblast shodná s Ruskem), Boston + 0,3.
Tento trend tedy je jasný: teplé moře v zimě teplotu výrazně zvedá. Jenže právě zimní teploty jsou základním faktorem určujícím možnosti života. Divoké kmeny mohou přežít za podmínek celoročního růstu jedlých rostlin. Organizovaná společnost může přežít, pokud po celý rok rostou rostliny pro chov skotu. V Evropě tráva pro hospodářská zvířata roste po celý rok. I když padá sníh. Je tam totiž dostatečně teplo, protože teplé moře ohřeje vzduch. Ale v ruském světě ani v místech považovaných za obilnice (Ukrajina, dolní tok Volhy) téměř půl roku nic neroste. Zima – máťuška. Takové typicky severní země jako Norsko, Finsko nebo Kanada jsou uspořádány jiným způsobem; většina obyvatelstva tu žije a hospodářské činnosti provádí v jižní části, kde je klima stejné jako v ostatní Evropě, zatímco severní území jsou prakticky neobydlená.
Takže ve světě existuje jen jedna země, kde potrava pro lidi i zvířata roste jen část roku. Rusko. Jediným klimaticky příjemným místem v ruském světě je Krym. Pravda, tady je zas bohužel napjatá situace.

Země chladu
Otázka geoklimatické nejistoty Ruska není nová. Nadnesena byla už v 19. století. V roce 2003 vyšla na toto téma kniha Andreje Parševa „Proč Rusko není Amerika“ a velmi srozumitelně ji rozebírá Andrej Kupcov na YT.
Já bych ale tuto otázku postavil šířeji. Prakticky téměř celý ruský svět je v zóně, která není vhodná k životu civilizovaných lidí a společnosti. Když to tak vezmu kolem a kolem, tak vlastně to, že se tu nacházejí stovky milionů lidí, se mi jeví jako obrovská přírodní katastrofa a všichni by tedy měli být odsud urychleně evakuováni. Co na to Rada bezpečnosti OSN? 
Samotný fakt, že v rámci hranic Ruska však přesto existuje vysoce organizovaná civilizace, činí z jeho obyvatel hrdiny. V podstatě se tu nedá žít, a my přitom posíláme rakety do kosmu!

NASA Satellite Photo (černá a tmavě modrá
je východní pobřeží Severní Ameriky
Rusko bylo zmrazeno obrácením proudů, které jsou nyní rozkolísané a nestabilní. V současné době Golfský proud slábne kvůli ropě rozlité v Mexickém zálivu. Dá se předpokládat, že v západní Evropě se brzy zvedne panika. Na vlastní hrábě si stoupli. Nebo spíš šlápli na vlastní minu.
Proudy je totiž možné ovládat. Barbarsky, pomocí rozlití ropy nebo například podvodním jaderným výbuchem. Použitelnými pro to jsou "spouštěcí body" - místa jako začátek proudu, ostrá zatáčka, rozvětvení nebo srážka s jiným proudem. Když se teplý proud zastaví, jedna část světa, ta, kam se následně nedostane, se ochladí. A druhá část, odkud není teplo uvolňováno, se zase přehřívá. A to je přesně ona nerovnováha, kterou nyní pozorujeme: v Mexickém zálivu se z přílišného tepla množí nemoci. Tam se rodí Golfský proud a jeho úkolem je odnést přebytečné teplo na sever. (Ale jak toto odnášení přebytečného tepla vypadá dnes, ukazuje názorně snímek NASA.Průběh Golfského proudu původně pokračoval podél celého severního pobřeží Ruska až k Beringovu průlivu a měnil dnes opuštěnou arktickou pustinu na kvetoucí zemi. Kdysi dávno však byl uměle zastaven na úrovni Nové Země. (Mimochodem tam byl jaderný polygon. Náhoda, ale příznačná.)
Možná existovaly i další teplé proudy směřující na krajní sever a jih. Byly však prostě zničeny. Paleontologické vykopávky v celé Arktidě totiž jasně potvrzují přítomnost teplého podnebí až po subtropické. Vědci přirozeně tuto skutečnost umísťují hluboko do prehistorie planety. Jako obvykle. A s Antarktidou to je stejný příběh.
Po době postupného zamrznutí Tartárie byl načasován objev Ameriky. Byl posunut Golfský proud, změněny směry větrů. A tak byla vytvořena cesta pro parolodě: z Kanárských ostrovů do Ameriky díky pasátům a nazpět do Evropy Golfským proudem. To bylo 15. století, možná i dříve.
V 15. - 16. století pak Evropané začali zkoumat arktické pobřeží Eurasie - průzkum poraženého a zamrzajícího velikána. Zajímavá je historie mapování Nové Země. Potřebovali zjistit, zda je to ostrov nebo poloostrov. Kdekdo se snažil ji popsat, ale bez úspěchu. Umírali na kurděje, umrzali. Cizinci i Rusové. Až nakonec v roce 1760 prostě požádali místního Pomora (etnikum žijící při pobřeží Bílého moře). Savva Loškin prošel během dvou let celý východní břeh Nové Země a vytvořil jeho mapu. Sám! Přitom to pro něj nebyl žádný hrdinský čin. Pro Pomora běžná práce.
V roce 1775 skončila válka s Pugačovem. Rozpad zbytků zamrzlé Tartárie se blížil k závěru...
Na Zemi jsou dva póly chladu: Antarktida a Jakutsko. Jakutský Věrchojansk (město s nejvyššími ročními výkyvy teplot) se nachází na 67. rovnoběžce a to je teprve hranice arktického kruhu! Co je jim společné? Jsou to masivy pevniny, k nimž se nedostává vliv teplých mořských proudů. Antarktida byla zmrazena stejně jako Arktida a Tartárie. I odtud byly odkloněny teplé mořské proudy.
Maximální výkyvy teplot na planetě jsou: plus 57,8° v Líbyi, mínus 67,8° ve Věrchojansku a mínus 89,2° v Antarktidě. Teplotní gradient je nejvýše 147°. Oba extrémy (maximum i minimum) znemožňují život.

Slunce lokálně přehřívá části planety hlavně podél rovníku. Existují však přirozené způsoby, jak to napravit - systémy výměny tepla s polárními oblastmi pomocí výše zmíněného proudění vody a vzduchu.
Vodní systém výměny teploty je tedy mořský proud. Obecné schéma proudů je v současné době velmi rozporuplné. Na severní polokouli se teplé proudy nasměrované k pólu podivně trhají nebo tvoří drobné víry. Na jižní polokouli teplé proudy nasměrované k pólu se opírají do proudění chladných západních větrů a obepínají Antarktidu. A také nedosáhnou svého cíle.

Mexický záliv a Golfský proud - zdroj NASA
Vzdušný systém výměny teplot zajišťují větry, zde je všechno jasné: studený těžký vzduch z pólů se při zemi rozbíhá k rovníku a teplý lehký vzduch z rovníku stoupá a vrací se k pólu. Tepelná jímavost vody je však větší než vzduchu. Vodní systém výměny tepla je zase silnější, ale statičtější. A snáz říditelný. Proto se stal klimatickou zbraní.
Nicméně se vzdušnými proudy bylo rovněž pracováno. Atmosféra ztrácí svou přirozenou sílu. Na vině mohou být jaderné výbuchy v atmosféře. Jímavost tepla vzduchu klesla a efektivita výměny teplot se snížila. Naopak výraznější se stala role horských pásem brzdících proudy vzduchu. Kavkaz, Íránská vysočina a Himálaje vytvořily mohutnou stěnu tyčící se napříč proudům vzduchu.
V poslední době se však klima severního Ruska mění takřka před našima očima. Severská mořská cesta taje. Zimní teplota stoupá. Atmosférický tlak se zvyšuje. Duje neustálý severní vítr, legendární hyperborej. Ztracená rovnováha se obnovuje. Potůčky teplých proudů se probouzejí...

Když zkoumám všechny tyto otázky a porovnávám časy, země, technologie, narážím na pochopitelné rozpory a nesrovnalosti. Třeba na jaderné výbuchy v atmosféře Země v 15. století. Ale fakt, který všechny tyto nesrovnalosti vysvětluje, je prostý: nejsme v tomto světě sami. Ani v tomto vesmíru a ani v makrokosmu. S lidmi však probíhá interakce, o níž se nám nic neříká. Ne vždy užitečná. Stopy vnějších vysoce technologických intervencí jsou ale zřejmé. Zřejmá je i přerušovanost civilizačního procesu na planetě. Až do začištění.
Proč se kazí klima na celé planetě? Proč se tropy mění na rozpálenou pánev a póly v bílé ticho? To všechno se děje proto, aby lidé nežili, ale jen přežívali. Aby společnost byla v takových podmínkách, kdy se všeho nedostává – jídla, vody, tepla. Aby tu bylo dilema – buď ty, nebo já. Někdo z nás tu je totiž navíc. A tak lidská společnost zhrubla.
V tuto chvíli problém nedostatku zdrojů sice mnohde zmizel, ale zvířecí snaha urvat druhému kousek zbytku zůstala. Nikdo neumírá hladem nebo zimou, a tak se bojuje o prestiž, auta, velikosti bytu. Za rifle se prodává idea rovnosti a bratrství.
Ale nejdůležitější je následující: v tomto okamžiku absolutně všechno, co se zde děje, musí schválit lidé. Vesmírný Zákon svobodné vůle opravdu existuje. Pokud by tomu tak nebylo, proč by v tom nejtotalitnějším státě světa proběhlo referendum o rozpuštění SSSR? Poptali se národa a on odpověděl. Pokud by tomu tak nebylo, proč by tu byla celá ta liberálně demokratická klauniáda?
Smysl demokracie je jednoduchý. Člověku je dáno právo vybrat si něco ze seznamu jemu nepotřebných věcí. Například jsi pro gaye, nebo lesbičky? 
– Jsem pro správné chlapy.
– Ale taková volba v seznamu není. Vybírej z toho, co je.
Ne. Nevybírej! Nemusíš!

autor: Oleg Progackij
překlad: Vlabi

15 komentářů:

  1. Dobrý článek. Za zmínku také stojí vojenské ovládání počasí HARPem a očekávané opětně přepólování zemského magnetismu. To bude dosti zničující.
    Člověk jako vesmírný pokus se nepovedl. Nejsme tu za odměnu. škodíme si jako jednotlivci, jako stát, koalice, mafie. A ještě máme pokud možno obstát karmicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že "magnetismus" Země, je řízen podle "magnetismu" Slunka. A to je řízeno podle aktuálního umístění od středu galaxie.
      Jde ještě o to, jestli je sever-jih nebo jen plus-mínus:-)
      Nemyslím, že by se při pootočení Země vůči rotaci změnil její "magnetizmus", ten asi bude pořád stejný. Jen to Slunko bude vidět trochu jinde.
      Pro někoho asi bude zničující, pro někoho možná ne, záleží na osobnosti. Kdo má viset, ten se za odměnu neutopí.
      A moje mamka mi nikdy neřekla, že bych se nepoved, teda až na pár poznámek a dvojek z chování:-)
      nenimito

      Vymazat
  2. Prave naopak clovek (nesuhlasim, ze pokus) ako zamer sa podaril. Podaril do takej mieri, ze Sily tuziace ovladnut viditelne a neviditelne svety robia vsetko mozne aby clovek ostal na nizsich stupnoch svojho dusevneho, duchovneho a fyzickeho vyvoja. Aby nedosiahol svojho potencialu. Ano, cloveka je mozne zmanipulovat, koho vsak nie. V zaznamenanýchch starodavnych pribehoch, ktore dnes nazyvame legandami a bajami vidime, ze pokial sme v tomto svete dualit-hmotnom svete nikto nie je imunny voci pokleskom a chybam od ludi az po bohov. Ale je tu zaroven aj moznost rastu a realizacie k plnemu potencialu. Potencialu ktory mozeme tusit, ked vidime schopnosti "nadanych-genialnych ludi" a neuveritelne historicke artefakty od kamennych stavieb po technologie a znalosti prekonavajuc nasu dobu. Verim, ze tento potencial mame vsetci kazdy sice v inej miere a druhu ale v rozsahu dotykajuc sa hranic nasej fantazie.Preto je smutne vidiet, ze sa vela ludi vidi ako bezvyznamni tvorovia, pripadne sklamanie Stvoritela. Uz to, ze dnes vieme rozpoznat rozne psychologicke manipulativne techniky a vyvijat nove, zamerne falsovanie historie, zadrzovanie poznania a technologii. Mozeme si polozit otazku,ked vidime celu tu snahu a obrovsky rozsah cez cele dejiny ludstva, ze preco. Preco sa niekto tak snazi? Nepodporuje sa v spolocnosti dobro a kreativita v sulade s "prirodou" a prirodzenostou ale prave naopak primitivne tuzby a telesna uroven vedomia a technologie nicenia. Skodime si navzajom, ale nie je to prave preto, ze sme tak vedeny, vychovavany? Zamerne sa dnes to vidiet este viac ako kedysi - podporuje sa negativizmus,egoismus a relativizuju sa hodnoty. Ci myslite,ze clovek je vo svojej podstate skutocne zly? Ak ano, co je potom to "zlo" v cloveku co ho formuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Také zajímavá teorie katastrof, válek, posunu pólů, potop a "létajících měst":-)
    Je sice v ruštině, ale celkem dobře artikuluje....

    Три полюса. Два потопа. За последние 300 лет.
    https://www.youtube.com/watch?v=Fnh2LH9WfQ0&list=PL-1jMCh4toKCNE0NB-v46DgQ6QWRYOSdg
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  4. Při četbě moc zajímavého článku a hlavně při sledování animací se nemůžu ubránit pocitu, že se dívám na živou bytost. Často se to píše, ale tenhle "celoplanetární" pohled to vyloženě evokuje. Tak doufejme, že má dobrou imunitu. Sv

    OdpovědětVymazat
  5. To perfektne sedí s tým čo písal o Tartárii Marco Polo = severo-východ dnešného Ruska, ale slony, ľahký odev, letné stavby a pod..

    s0lar

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě mi tak napadlo, při koukání na to proudění - https://www.youtube.com/watch?v=Wxt7ziHh1-I&t=795
    Ono podle mne dříve to proudění probíhalo od severu k jihu a od jihu k severu, jak v Atlantiku, tak v Pacifiku, i v Indickém. Dnes probíhá na jižní polokouli proudění od západu k východu, tudíž je vše okolo rovníku více ohřáté a u pólů víc studené. Myslím, že k tomu mohlo dojít při těch výkyvech a následujích povodních tím, že se Pacifik přelil a protrhl "hráz" do Atlantiku mezi Antarktidou a Jižní Amerikou - https://mapy.cz/s/2iDtO
    A to samé se asi stalo i mezi Thajskem, Malajsií, Indonésií, Austrálií a Antartidou. I tady jsou vidět "naplaveniny" - Nový Zéland, Fidži, Šalamounovy ostrovy - https://mapy.cz/s/2iDw7
    Čímž došlo ke poměrně velmi velké změně proudění oceánů.
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska mně napadla tato teorie:

    Vypalování cihel a výroba dřevěného uhlí se začala masivně rozšiřovat cca od 12 století.

    Při masívní výrobě cihel a dřevěného uhlí bylo vyprodukováno určitě extrémní množství CO2 a to hlavně ve 13-18 století.

    Následně přišlo od 19 století tzv století páry kdy koncentrace vypouštěných zplodin ještě stouply.

    Stále můžeme na vlastní oči vidět začernalé budovy morové sloupy, kostely atd. které původně byly z bílého vápence. To zčernání je v důsledku 19 a začátku 20 století a splodin které v tu dobu byly ve vzduchu.


    Ve druhé polovině 20 století se začíná objevovat ekologie a množství CO2 se snižuje a na začátku 21 století se snižuje už extra rychle.

    Když si to srovnáme s historií na Sibiři tak by to i odpovídalo.

    Množství splodin CO2 v atmosféře je příčinou změny počasí v Rusku a když se ted snižuje tak se i Sibiř otepluje.

    Vzpomínám si na dokument o Velké čínské zdi kdy se vědci zamýšleli nad tím kolik pecí na tvorbu cihel muselo být podél té čínské zdi když se stavěla a jaké množství splodin to tvořilo a došli k tomu že tam muselo být hrozné životní prostředí a přes den ani nemohlo být plně viditelné slunce jenom z důvodu vypalování cihel pro Velkou čínskou zeď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě doplním nepůjde tolik o CO2 jako spíš o prachové částice nebo polétavý prach ve vzduchu... o těch se nyní snažím najít jaký mají vliv na počasí a zatím se dočítám že se vliv nezkoumá a koncentrace se sleduje jenom posledních 15 let

      Vymazat
    2. CO2 ako skleníkový plyn je nepodstatný v porovnaní napr. s metánom. CO2 ktoré dokázal vyprodukovať človek v 19. storočí je mizivé promile s tým čo vyprodukuje samotná príroda, nehovoriac ešte o množstve metánu uvoľneného v prírode. Dnešné pobláznenie verejnosti v súvislosti s CO2 ako príčinou globálneho otepľovania nie je nič iné len vytváranie byznys priestoru - zisky pre elity. Ak by im šlo o dobro ľudstva, tak budú riešiť trošku urgentnejšie veci, ako napr. jadrový odpad z prevádzky, havárií JE, či z jadrových testov. Nadmerné odlesňovanie, používanie pesticídov/herbicídov alebo vypúšťanie jedov z chemičiek či pri ťažbe surovín (napr. zlata). Prečo sa o tom nehovorí? Lebo to je tiež byznys priestor a prišli by o zisky.

      Mimochodom o tom Čínskom múre tu bol seriál, nájdite si ho, možno budete prekvapený :)..

      s0lar

      Vymazat
    3. Mno, a to při spalování či dýchání je za každou spotřebovanou molekulu O2 uvolněna jedna molekula CO2. I to dýchání bych podtrhl:-) Je nás na Zemi už skoro 7,5miliard? A všichni topí ohněm, a i když elektrikou, tak stejně většina elektriky je vyrobena ohněm....
      Nebo si můžeme sami začít "vyrábět" kyslík, třeba natronovým vápnem: 4KO2 + 4CO2 + 2H2O -> 4KHCO3 + 3O2
      Ale ono zase na druhou stranu, vyšší koncetrace CO2 se Slunkem zvětšuje množství rostlin a všeho zeleného.... tak vlastně nevim:-)
      Nedávno jsem někde četl, že nějaký expert běhal po republice a měřil koncentraci CO2 ve školních třídách během vyučování a dost se zhrozil, páč naměřil i přes 3000ppm, a to když v centrech měst vyleze koncentrace někam k 900ppm, tak zakazují otevírat okna. A pak že jim děti při vyučování usínaj, protože v noci nespěj:-)
      nenimito

      Vymazat
    4. Na druhou stranu, nebýt CO2, tak by zase nemohly vznikat takový úžasný videa:-)
      https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/ff.html
      nenimito

      Vymazat
  8. Drsne zimy hlavne polovici 16 storocia v Europe popisane v kronikach, su zachytene aj na obrazoch napr. Bruegel. V roku 1693 Francuzko zaziva jednu z najhorsich zim, zomiera niekolko milionov ludi, skoro 10%populacie. V tom case v Cine, provincia Tiang si, je zaznamenane v kronikach, ze prestavaju sa pestovat pomarance a teplomilne ovocie. Pisem to preto, ze v tom case prebiehala mala doba ladova. Ohladom ladovcov vo Svajciarsku vyskumom ladovcov behom poslednych 10 000 rokov bolo zistenych 12 cyklovmalych dob ladovych a nasledneho oteplenia. Napr. ladovec Bjornbren za poslednych 10 000 rokov vznikol 6x znovu. Odhaduje sa, ze okolo roku 1750 boli ladovce na Zemi rozsirene viac nez kedykolvek predtym od konca doby ladovej pred 12 000 rokmi. Napr. spominany ladovec Bjornbren bol okolo roku 1880 najdalej a bol dokonca 2x tak velky ako v predchadzajucich cykloch. Ladovce ustupuju od konca 18.storocia a zmensuju sa, tak ako niekolkorat predtym, nez znovu zacnu za nejaku dobu rast.
    Dolezite info k nepravdam globalneho oteplovania, CO2 a biznisu okolo toho, odporucam precitat knihy od: Bjorn Lomborg, Zchladte hlavy! Skepticky ekolog o globalnom oteplovani a knihu Skepticky ekolog Jaký je skutecny stav sveta?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z histórie zím v Európe (1500-2017) http://www.nun.sk/zima_historia.htm

      Vymazat
    2. Pěkný přehled.
      Tak pročítám a vzpomínám. Zejména na prudké ochlazení na Nový rok myslím 1979... a pak na kalamitu v šedesátých letech, kdy nám několikrát prodloužili uhelné prázdniny. To bylo radosti, když to hlasatelka v televizi oznámila.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů