14. 6. 2017

Fidget spinner – Pekelná hračka nebo peklo z hračky?

Vážení a milí, dovolím si jednu malou úvahu na téma zvláštní hračky nazývané FIDGET SPINNER. Mne osobně k této hračce přivedla její celosvětová reklama a rychlý úspěch. Ten boom je tak extrémní a natolik rozsáhlý, že je zkrátka podivný a podezřelý, a to i ve světě moderního marketingu a reklamy. Obzvláště, když vynálezkyně této hračky si ji vůbec nenechala patentovat a je pouze „velmi potěšena“ z úspěchu svého nápadu, který nyní může vyrábět, v podstatě kdo chce. Za fidget spinnerem tedy není ani nějaký nadnárodní monopolní výrobce, který by se postaral a staral o světově drtivou reklamní kampaň. Je to s ohledem na všechny okolnosti podezřele rychlý a obrovský komerční úspěch. I ten však někdy vzácně může nastat spontánní poptávkou. Vzpomeňme například naše „céčka“.
Když jsem se na fenomén propagace této hračky cíleně zaměřil, neunikly mi početné formy profesionální negativní a skryté reklamy. Tedy nikoliv náhodné redakční články, ale profesionální informační produkty pracující velmi dobře s technikami reklamního textu a jeho šíření a multiplikace. Říkám vám, je to zkrátka celé divné již pouze tímto omezeným a oborově specifickým úhlem pohledu. Ale asi bych to tak nechal a celou věc přešel, kdyby nedlouho poté nedotáhly mé děti domů první „vrtulku“ a neustále si s ní netočily mezi prsty.

V té době jsem ještě nevětřil žádnou lumpárnu. To se ale změnilo v okamžiku, kdy jsem si měl možnost fidget spinner sám na chvíli vyzkoušet a vnímat, co to vlastně dělá a jak to na mne působí. Nechci nikomu vnucovat svůj názor, ale měl jsem záhy pocit, že tohle opravdu není dobře a rozhodně to není dobré pro děti. Netušil jsem ale proč. Začal jsem se tedy rozhlížet na internetu po názorech jiných k fidget spinneru skeptických lidí, protože tenhle dojem určitě nemám sám na světě.
Na internetu se dnes objevuje ledacos. Lidé jsou již zvyklí rozlišovat primitivní bipolární optikou důvěryhodné (pravdu obsahující) informace a tzv. hoaxy (lživé informace, podvrhy). Realita je ale trošku jiná. Existuje mj. ještě třetí varianta typu informace. Je to varianta „podvržené pravdy“. Nevím, jak bych to odborněji nazval. Vtip spočívá v tom, že dezinformátor, který na tom, aby lidé znali a akceptovali informaci pravdivou, rozhodně nemá zájem, tuto pravdu sám šíří. Šíří ji ale s určitými vychytralými dodatky tak, aby dříve či později mohl sám poukázat na nepravdivost právě těchto dodatků a tím účinně zpochybnit obsah informace jako celek. Tím dosáhne u stádovité části veřejnosti (naprosté většiny) odmítnutí pravdy jim samotným veřejnosti už dříve předložené. Tak totiž funguje lidské vnímání věcí v souvislostech. Tato varianta má mnoho výhod. Důležitou z nich je mj. ta výhoda, že pokud je v určitém okamžiku šíření objektivní pravdy v rukou mocných dezinformátorů, nemůže se s tímtéž šířením téže pravdy již mezi lidmi prosadit, zaujmout a vybudovat si svou významnější pozici (jako konkurenční informátor veřejnosti) nikdo jiný. S týmiž informacemi to jde totiž opravdu dost těžko. Masové šíření pravdy odstraňuje „v pravdě stojící“ a pravdu šířící upřímnou a humánní konkurenci, kterou dezinformátor neovládá. A právě ony vychytralé dodatky poté zajišťují, že tuto pravdu bude možné kdykoliv vysoce účinně zdiskreditovat, jak to bude potřeba. Chce to jen trošku dobrého plánování, předvídavosti a včasných manévrů.  Nyní mne už možná napadá jak to vhodně nazvat: Je to“ zasyflená pravda“. A to, že zasyflené pravdy je dnes na internetu v některých tématech možná i mnohem více než ryzích hoaxů, to mi nepřijde až tolik nereálné.
Jak to souvisí s fidget spinnerem? Nu hledal jsem na internetu kritické články v podstatě s předpokladem, že pokud se jedná o pořádnou lumpárnu celosvětového účinku, najdu nejspíše zasyflenou pravdu. Tedy názory, že fidget spinner je rozhodně pro děti škodlivý, ale jejichž vysvětlení bude spíše nějak vychytrale „cinklé“. Touto optikou je dobré sledovat především odkazy, které se vám dohledají v Google prohlížeči mezi prvními. Prvním 20-30 odkazům, které dohledá Google, nevěřím po obsahové stránce nikdy a z principu.
A tak jsem zadal do vyhledávače na YouTube „fidget spinner danger“. Ihned mi vyjely desítky odkazů o nebezpečích této hračky. Úplně všechny odkazy však popisovaly nebezpečí, která jsem vůbec nehledal. Rizika, jako vdechnutí částí hračky, pořezání jazyka, vyražené zuby, výbuchy mikrovlnné trouby… Připomněl jsem si, jak je důležité ovládnout marketingovou komunikaci rizik a šířit rozsáhlou negativní reklamu zaměřenou vychytrale zcela jiným směrem, pokud chceme něco opravdu závažného o určité věci pokud možno skrýt očím široké veřejnosti. Mnohem hůře se poté skrývaná rizika dohledávají. Mnozí lidé je minou.
S jiným přístupem se mi už některé další kritické informace poté vynořily. To už byla rizika, která mne obecně (typově) více zajímala. Vůbec nejvíce se na internetu objevují články a videa o okultní symbolice této hračky, která se vztahuje jak na její vlastní zpracování, tak i na pozice rukou a prstů při jejím uchopení. Dětí hrající si s touto hračkou tak ve zkratce používají satanistickou symboliku a svým způsobem si na ni takto zvykají a jsou i tímto směrem „programovány“. Něco na tom možná může i být, ale přesto se mi na tom nepozdávalo. Nepřišlo mi to jako to správné a klíčové vysvětlení účinků této podivné hračky.
Shodou okolností mne v tomtéž čase přivedly jiné informace k článkům o tzv. „mudrách“. Jsou to staré poziční techniky prstů, které mají ovlivňovat energetické proudění v těle a mj. léčit či napomáhat rozvoji schopností a potenciálu člověka. Mnohem více o mudrách určitě vědí zkušení jogíni. Jedná se o propojování energetických okruhů lidského těla právě pomocí rozličných pozic prstů navzájem. A právě přitom jsem dostal podivnou myšlenku. Pokud je fidget spinner zdrojem jakékoliv energie, je velmi snadno možné a pravděpodobné, že právě tato energie bude moci vstoupit nebo jinak ovlivnit bioenergetiku celého organismu právě proto, že fidget spinner se drží prsty v pozicích uzavřených energetických okruhů – mudrách nebo pozicích klasickým mudrám podobných.
Na otázku, jakou energii by mohl fidget spinner „pumpovat“ nebo třeba „odsávat“ z organismů dětí, pokud si s ním nešťastně dlouho hrají, jsem se musel už zeptat někoho jiného. Odpověď, která se mi dostala, mne rozhodně neuklidnila. Energetickým problémem celé této hračky je údajně především kov. Případně možná i trojice či čtveřice kruhů z kovu (včetně centrálního ložiska), které ještě navíc rotují. Taková věc má rozhodně energetické působení, které je velmi negativní pro bioenergetiku lidského organismu. Dětem to údajně nejvíce (ale opravdu hodně) poškozuje energetiku srdeční čakry. – Tento závěr však nemohu nijak posoudit či potvrdit. Myslím si však, že účinek lze svým způsobem přesměrovat i na jiné energetické body organismu právě tím, mezi jakými prsty dítě hračku právě drží. V každém případě však toto působení asi nikdy nebude mít účinky jako maminčino pohlazení.
V této souvislosti mne poté napadlo zkusit použít stejnou „technologii“ k úplně opačnému účelu. Tedy vzít nějaký ten plastový fidget spinner, odstranit z něj všechny kovové kroužky a součásti a nahradit je něčím významně energeticky ušlechtilejším. Třeba nějakými kameny, jako je křišťál, apatit nebo třeba šungit. Zkrátka zkusit spinner upravit tak nějak, aby si s ním děti ve škole mohly hrát, necítily se v tomto smyslu diskriminované mezi ostatními dětmi (přeci jen je to dnes módní trend) a přitom nebyly ohroženy a poškozovány na své bioenergetice. Ale protože nejsem schopen nějak prověřit, jestli je to dobrý či špatný nápad a co by případně mohlo být jeho důsledkem v konkrétním případě, zvolil jsem metodu přímější a jednodušší. Přemluvil jsem své děti, aby hračku odložily a vůbec nepoužívaly. A když tak, aby ji třeba jen měla v tašce a případě „společenského tlaku“ ji vytáhly a ukázaly, že ji mají, a tak pořád „patří“ mezi ty ostatní, kteří se s radostí dětem vlastní možná sebelikvidují. 
Kdo ví, ten ať promluví…. 

HE

(©)2017 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

17 komentářů:

  1. Tady je odkaz na patent https://patents.google.com/patent/US5591062A/en?inventor=CATHERINE+HETTINGER (https://cs.wikipedia.org/wiki/Myasthenia_gravis) jen se to tenkrát neujalo.
    Jinak i já o tom přemýšlím. U nás doma to bylo o nějaký ten týden dříve díky kutilským videím. Já hlavně přemýšlím nad tímto: první byla spinner cube, pro různé ADHD, kterým to pomáhá se soustředit, protože si prostě potřebují stále něco žmoulat. Kostka se neujala tak, jako tento Fidget spinner. Teď s tím točej všichni. I ti, co žádný problém do té doby neměli a vydrželi mít nečinné ruce (třeba ve vlaku, MHD, při čtení, televizi...). Takže se spíše ptám, proč je potřeba učinit děti závislými. Závislost na ČINNOSTI vzniká rychleji a je silnější. Je to i levné, aby se to dostalo opravdu všem. Někteří už mají i pěknou sbírku.
    Doufám, že to přejde hodně rychle, stejně jako přešlo dříve spoustu podobných "bum," věcí.
    Taky mě teď napadá, pokud bude pravda to s tou energií, tak je to další cesta, jak zdiskreditovat ty přemýšlivé. Energie není vidět, nikdo se tím nezabývá, takže ty, kteří v to budou věřit, budou mít za blázny a budou je tak zesměšňovat. Však přeci chemtrails je taky kondenzační čára za letadlem.

    OdpovědětVymazat
  2. " Vtip spočívá v tom, že dezinformátor, který na tom, aby lidé znali a akceptovali informaci pravdivou, rozhodně nemá zájem, tuto pravdu sám šíří. Šíří ji ale s určitými vychytralými dodatky tak, aby dříve či později mohl sám poukázat na nepravdivost právě těchto dodatků a tím účinně zpochybnit obsah informace jako celek. Tím dosáhne u stádovité části veřejnosti (naprosté většiny) odmítnutí pravdy jim samotným veřejnosti už dříve předložené. Tak totiž funguje lidské vnímání věcí v souvislostech. Tato varianta má mnoho výhod. Důležitou z nich je mj. ta výhoda, že pokud je v určitém okamžiku šíření objektivní pravdy v rukou mocných dezinformátorů, nemůže se s tímtéž šířením téže pravdy již mezi lidmi prosadit, zaujmout a vybudovat si svou významnější pozici (jako konkurenční informátor veřejnosti) nikdo jiný. S týmiž informacemi to jde totiž opravdu dost těžko. Masové šíření pravdy odstraňuje „v pravdě stojící“ a pravdu šířící upřímnou a humánní konkurenci, kterou dezinformátor neovládá. A právě ony vychytralé dodatky poté zajišťují, že tuto pravdu bude možné kdykoliv vysoce účinně zdiskreditovat, jak to bude potřeba. Chce to jen trošku dobrého plánování, předvídavosti a včasných manévrů."
    Netuším, kdo tohle seskupení slov dal dohromady, ale fakt výborně napsaný. Sedí totiž na všechny ty veřejně prosazované, velmi dobře placené konspirátory a výdělečné weby nebo přeložené a šířené knihy o čemkoliv alternativním:-)

    Abych se přiznal, asi nejsem IN. Až tady jsem zjistil, že něco takového vůbec existuje....
    A pokud si potřebuji s něčím hrát v prstech, používám tohle https://youtu.be/J3m4_rZRmpo
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  3. někdy jsou zvířata možná chytřejší než my...

    Na rozdíl od dětí ale podle Grainsgerové orangutany hra příliš nezaujala. Párkrát věcičku roztočili, ale brzy je začala nudit. Nonja má navíc mnohem důležitější věcí na práci. Na internetu už se proslavila tím, že nakreslila 250 obrazů a vyfotila několik snímků za pomoci digitálního fotoaparátu.

    https://www.novinky.cz/koktejl/440816-bystry-orangutan-bravurne-ovlada-nejoblibenejsi-hracku-soucasnosti.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.loupak.fun/video/srandicky/28691-orangutan-sledujici-kouzlo

      Vymazat
  4. Energie vyprodukovaná činností spinneru zanechaná v prostoru,pohybující se ve výšce cca jednoho metru,má barvu dočerna promíchaná se šedou barvou,není to kladná energie,brní z toho ruce,mráz jezdí po zádech z toho,pokud člověk projde touto energii,pokud má člověk dostatečnou vytvořenou energetickou ochranu,zklouzne to po jeho auře ,jak po mýdlové bublině k nohám ,kde se to nabaluje na opotřebovanou energii,kterou člověk ztrácí při chůzi a vchuchvalcích se to pak promíchává po zemi,a je to rozráženo dalšími lidmi.Dále pokud je člověk oslaben,či nemocen,tato energie snadno proniká do těla člověka,ze středu těla postupuje nahoru a blokuje přístup energie k srdci a plícím.Proto se může jevit ,že s používáním jsou děti klidnější.Ale opak se jeví pravdou.Já bych viděl apatii jen.Dostat tělo do normálu,před zasažením,či před střetem s touto vyprodukovanou energii,se jeví zcela problematické zvlášť pro malé děti,zhoršené dýchání,tělo reaguje vyšší teplotou,plíce překrvené,léky trávicí cestou zpět vydávené.Tuto cestu může zvrátit magnetické lůžko s naprogramovatelnými pulsy.Na neurologii je to součást rehabilitace/bemmer/.
    Tato energie spinneru spůsobí dá se říct, i zkrat v nanitech,či nanočásticích v krvi,které jsou záměrně do naší krve dodávany záměrně a vytvoří blokádu přesně cílenou vibračně na jednotlivé orgány.Tolik co vidím. Vítězslav.K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vítěslave, nezkoušel jste (nebo nevyzkoušel byste) nahradit části nějakými energetickými kameny, jak píše autor? Jen pro zajímavost, nic důležitého....
      nenimito

      Vymazat
    2. Už od nepaměti byla lidská soustředěnost a koncentrace výsadou škol indických jogínů.O Tibetu ani nemluvě. Základem je klidné tělo a myšlenky. Různé sedy, či ležení byli pomůckou k dosažení absolútního slití koncentrace astrálního až vyššího vědomí. Ale touto hračičkou se dosahuje pravého opaku: nekoncentrace, soustavného hemžení tělem, končetinami, a - mysli! Kdysi bylo JOJO. Myslím si, že budou následovat i další energetické "rozbíječe". Pozor, nemýlit si to se sportem. Třeba nadházení lopty nohou celý den.

      Vymazat
  5. http://www.vylectese.cz/vystraha-odhodte-hracky-fidget-spinner-urady-varuji-ze-detem-mohou-vazne-ublizit/

    OdpovědětVymazat
  6. Celá tato hračka vznikla podle mého mimoděk. "vynálezkyně" se u někoho v dílně dostala k součástce z planetové převodovky a zjistila jak fascinující je si s ní točit v ruce :o) znám to točil jsem si sní někdy před deseti lety, ale nenapadlo mě to zalejt do silikonu... . kua moh jsem bejt prachatej. :o)
    https://youtu.be/H27GmTOfFvI?t=1m34s
    Něco jako relaxační fólie ze seriálu ČERVENÝ TRPASLÍK.
    Nezmar

    OdpovědětVymazat
  7. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/67/ab/4f/67ab4fd6c162b9d9910d0c1153b13186.jpg
    :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zajimavé, měl jsem to vruce před tydnem u sousedů,měli asi tři a tak pruběžně tomu neustale věnovali všichni tři pozornost. Vedro,napuštěnej bazen,koně za plotem, koťata- nic z teho je nezajimalo. Tak jsem si to vzal do ruky a parkrat roztočil. No cítil jsem to jako elektromagnetickou energii proudici mezi prsty, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornost. Až druhy den přišla navšteva a jejich syn to měl také-jiné,tak jsem se na to kouknul,roztočil... v te chvili mi přišla myšlenka/cítil jsem,jakoby to vyvolalo hypnotickej stav,takova paralýza mysli. A přesně to jsem vnímal u sousedových dětí- měli odvedenou pozornost od přirozeného prostředí- což dělaji i tablety.TV,telefony apd-takže další kapka do moře. Myslím že cíl je jasnej-odvezt pozornost od realneho dění a programovat(možna první)zavislost u dětí. Zajímava je i uvaha o Mudrách, jak to teče jsem pocítil,ale dusledek těžko říct,musel by to někdo testovat dýl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Papa Mahuta, myslím si to samé. A jak krásně to zamaskovali tím, že to má pomáhat těm, co se nemůžou soustředit, co jsou hyperaktivní...
      Hodně mi to připomnělo takové ty dětské tablety. To se taky prodává: "Maminky, kupte svému miminku tablet, bude se rozvíjet od prvního roku."

      Vymazat
  9. Já jsem se od spinneru vždycky držela dál, ani jsem nevěděla proč. Díky za postřehy, naše děti samozřejmě na tatínkovi také spinnery vyloudily. Já byla proti. Ale teď obě hračky nemilosrdně poletí do koše. Upřímně řečeno, naše děti, které vyrostly v přírodě si párktát zatočily a potom už je spinner vůbec nezajímal - naštěstí:-)))Ale pro jistotu je opravdu vyhodím a celou věc jim vysvětlím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše děti je mají. Ale i bez vysvětlování je používají tak, že se spíš o používání nedá ani mluvit. Naštěstí. Tak snad to tak zůstane. U mých dětí ale hrozí to, že zakázané ovoce nejvíce chutná. Proto to nechávám, jak je.

      Vymazat
  10. myslím, že vytvořit spinner bez kovu je velice náročné. Problémem je ložisko... aby spinner fungoval, musí být vyvážený a musí se točit přesně kolem osy... přesnost je zde tedy klíčová a těžko obrousit kámen s takovouto přesností(natož pak několik stejně velkých, dokonale kulatých kuliček...), plast není dost pevný na to aby fungoval spolehlivě... jediná možnost mě napadá za použití zirkon-keramiky, ale to je dost drahý materiál a zpracování je technologicky také docela náročné... To mi ale přijde zbytečné... Vyhodit nebo přetavit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně je zvláštní, kolik kravin (a to jsem se musela ovládnout, abych to napsala slušně) člověk vyrábí. Jednoúčelových a totálně nepotřebných kravin. Továrny jedou a skládky se zvětšují :-(

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů