4. 2. 2017

Podoba čakry

Dnes sem fouknu informaci, kterou mám od člověka, díky němuž je tu na blogu už několik článků. Od člověka, v kterého mám 100% důvěru. Člověka, který krom jiného přímo vidí čakry. Já se o meditace a energetický systém člověka nikdy hlouběji nezajímal. Prostě to nebyl šálek mého čaje. Až do teď. Z jistých příčin jsem byl donucen zapracovat na konkrétní své čakře. A protože jsem o nich věděl jen minimum, nahonem jsem něco pohledal na internetu. Jako ideální možnost pro sebe jsem zvolil techniku vizualizace. A tady to začalo skřípat. Z načtených informací jsem se domníval, že čakra má mimo jiné fungovat a vypadat jako - nazvěme to ventilátor přijímající a dále posílající energii. Dále jsem se z různých zdrojů dozvěděl, že u muže se točí na jednu stranu, u ženy na druhou. Když už jsem si ji tedy měl vizualizovat, narazil jsem na problém: nedočetl jsem se totiž (možná je to druhým lidem jasné), jak je ten "ventilátor" natočen, abych si ho jako mohl vizualizovat správně. Je jeho osa souběžná s osou těla? Nebo je na tuto osu kolmá ve směru předo-zadním nebo naopak kolmá ve směru ze strany na stranu? Prostě mi to nějak zadrhávalo a já se v tu chvíli musel spokojit s vizualizací očisty čakry.
Naštěstí mi to celé osvětlil onen člověk a ukázal mi to na obrázcích a mně to celé okamžitě docvaklo. Nevylučuji, že jen objevuji Ameriku, za což se případně omlouvám.
Ano, čakra je vířící-proudící energie ve specifické dráze. Ale! Čakra je, laicky řečeno, prostorový objekt, a proto představovat si ho jako spirálu či "větrák" je chybou nutně vedoucí k chaosu, který jsem měl v těch směrech otáčení a ose, v níž by k tomu mělo docházet. Je to velmi jednoduché a zřejmě není rozdíl ve směrech otáčení u muže a ženy. K tomuto omylu se dojde právě v případech, kdy je čakra vnímána a i kreslena jako dvourozměrný objekt. 
ilustrační obrázek
Čakra je torus - co se "víření" energie týče. Ovšem její celková podoba se u čaker liší. Klasický tvar torusu by měla mít 1. čakra. Další jsou svým tvarem již složitější, avšak princip je zachován.
A proč je taková široká škála v zobrazení čakry v knihách a článcích na internetu? Protože záleží na tom, v jaké části řez daný člověk, který znázornění prováděl, viděl či vnímal. Když torus "rozříznete", v různých vrstvách a osách je pak možné vidět různé obrazce od květu lotosu až po nekonečné variace barevného fraktálu, což je dáno jednotlivými částmi proudící energie. Bohužel nemám žádný vhodný obrázek, z kterého by to bylo možné jasně pochopit, ale věřím, že s trochou vizuální fantazie to dokáže skoro každý.
Ty různé směry (levotočivý vs. pravotočivý) vznikají, když pozorovatel vnímá čakru v řezu a ještě k tomu třeba neúplném. Například jen jednu půlku. Pak vidí vír točící se jedním či druhým směrem. Ale nevidí už, že je ještě jeden totožný vír jen k tomu zrcadlově otočený. Torus 1. čakry v řezu (řez souběžný s osou torusu) uprostřed totiž vypadá jako osmička. Jako třírozměrný objekt, ale bude mít vždy stejný směr toku energie. Negativní energie (negativní nikoli jako špatná) proudící odspodu nahoru bude do čakry vcházet vnitřkem a dolů vnějškem. Energie pozitivní proudící odshora dolů vstupuje do čakry z vrchu vnitřkem a nahoru vnějškem. Oboje pak ještě krouží - víří kolem osy.
Jakmile jsem si toto uvědomil, vizualizace již byla hračkou. Doslova. Šlo to samo od sebe a fyzický výsledek se dostavil doslova do pár desítek vteřin, v což jsem ani ve snu nedoufal. A to opakovaně.
Proto pokud naznáte, že by na mém názoru mohlo něco být, a praktikujete vizualizační cvičení při práci s čakrami, zkuste si tok energie v nich představovat jako torus.


(©)2017 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

8 komentářů:

  1. Michale, děkuji, je to velmi zajímavé. Přiznávám, neuměla jsem si to nikdy představit.
    Mmch. s čakrama jsem nikdy nezačala. "Západní" nauka (převzata z té východní) jich má 7, staroslovienská 9.
    Čemu věřím je, že se musí začínat postupně od spodní čakry. Má to logiku. Bohužel jsem už četla i to, že někdo začíná odshora. A dotyčná dokonce psala, že je to jedno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alexandrie,
      já to mám od člověka, který nic o tomhle nečetl a ani se o to donedávna moc nezajímal. Pak najednou začal vidět proudící energie a jejich ohniska. Tak začal něco málo číst, aby věděl, oč se jedná. Ale rozhodně nedělá nic podle knížek, vše jsou osobní zkušenosti nezatížené naukami a vírami. A to je přesně to, čeho si vážím nejvíce a díky čemuž mu věřím.
      On začíná od spodní a směřuje nahoru po směru toku energií.

      Vymazat
    2. Co jsem slyšel od lidí, "kteří vědí" tak určitě začínat odspodu. Ale... velké varování. Při cvičení s čakrami a různými dráhami by měl současně člověk provádět další cvičení bdělosti apod., aby si uvědomil, když se "něco objeví". Začínáme totiž (pokud stále pracujeme se systémem očišťování se, uzdravování, "uvedení do normálu"apod.) uvolňovat dráhy energií a začneme se očišťovat a vyplavujeme ze sebe "všechno špatné" co jsme si kdy nashromáždili. Takže se někdy nestačíme divit, jak začneme reagovat, co se "začne dít" v životě apod. Tahle cvičení by měl člověk provádět pod vedením někoho zkušeného, kdo pozná co se vše děje a cvičení usměrňuje. --- Je to něco jako když se čistí studánka, hrábnete na dno a první efekt je, že se objeví usazeniny a voda se zakalí... :-)
      Toto vše samozřejmě zřejmě platí, pokud jdete cestou "očišťování, tzv.práce na zmenšení ega apod."
      Jsou i cesty jednodušší, přímé.
      ---
      Ještě zajímavost: také se říká, že jedna z úrovní výkladu slov Jana Křtitele (převzatých od Izaiáše) "Urovnejte cestu Páně" se vztahuje k provádění duchovních cvičení a pročišťování energetických drah, právě aby mohla energie proudit nahoru a mohlo nastat očekávané...

      Vymazat
  2. Michale, jsme podle mne opět u "Teslovi" cívky, jen záleží na měřítku:-)
    https://www.youtube.com/watch?v=M7UBb1rkHIk&t=207
    v řezu podobné
    https://www.youtube.com/watch?v=M7UBb1rkHIk&t=257
    Prostorově vystihuje přibližně Tvůj obrázek, jen si myslím, že tam chybí ještě "harmonické"...
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  3. Ak by mal niekto záujem, tu sa dajú stiahnuť vedené meditácie na čakry. http://www.miroslav-zelenka.cz/cz/hlavni-stranka/ke-stazeni-meditace
    IvH

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popř. i něco jednoduššího pro začínající, jak vlastně na to....
      https://youtu.be/Jah6eYQQ7nw
      nenimito

      Vymazat
  4. Ten kto si pozrie nasledujúci film http://youtu.be/M7UBb1rkHIk

    pochopí ze vyssie uvedený ilustracný obrázok cakier sa zhoduje s tým ako fungujú energie a tvorenie.
    V obrázku vidím Zdroj, vidím tam silociary ktoré vysielajú energiu nositela a tvoria mu realitu, vidím tam energetické prepojenie ktoré prúdi hore a dole. Áno zhoduje sa to s realitou.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Michal,
    zaujimave citanie. Opis dava zmysel. Ja sice energiu cakier nevidim, ale mala som jednu skusenost, pri ktorej som videla korunnu cakru (stalo sa to, ked mi boli precistene cakry). Bola nadherna, vyzerala ako plamen sviecky zasadeny priamo na vrchole hlavy. I ked osoba hlavou hybala i ten "plamen" sa hybal presne tak, ako keby ste hybali zazatou svieckou. Uzasne divadlo. Zial do hodiny tato schopnost sa u mna stratila.
    Sandra

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů