19. 3. 2016

UBUNTU (operační systém)

Umím si představit, v co se případná diskuze pod tímto článkem může zvrhnout, nicméně dle svých zkušeností si myslím, že stojí zato, se o tomto operačním systému zmínit. Předem upozorňuji, že nejsem žádný "ajťák" ani neoplývám nadprůměrnými znalostmi tohoto tématu se týkajících a vše napsané bude míněno pouze jako osobní postřehy a poznatky.
Za posledních několik měsíců jsem rozhořčeným známým a příbuzným přeinstaloval jejich stávající operační systém od Microsoftu. Především šlo o systémy Windows 7. Jelikož i u nás doma došlo na počítačích s tímto systémem k podivuhodným událostem a chování,  udělal jsem před dvěma roky krok do neznáma a přesedlal na Linux. Záměrně vynechávám slovo "konkurenční". Proč ne konkurenční? K tomu se dostanu. Doslova a do písmene jsme postupně přestávali být majiteli vlastních počítačů, až jsme se stali jejich věčně nasupenými uživateli. Je potřeba rozlišit rozdíl ve významu pojmů majitel a uživatel. (Po)užívat mohu například dálnici nebo půjčenou loďku, ale jejich majitelem nejsem a nemám možnost rozhodovat o jejich barvě a jiných vlastnostech. Majitelem jsem třeba v případě sklenice, která stojí právě teď přede mnou na stole. Na rozdíl od té loďky či dálnice ji mohu klidně beztrestně přemístit, protože jsem si ji prostě koupil (nebo vyrobil). Mohu ji přemístit kdykoli a ḱamkoli. U oněch podivně se chovajících počítačů, a to i v případě, že jsem si je koupil, jsem postupem času přestával rozhodovat, co a kdy na nich budu dělat. A to i v případě, že nebyly infikovány virem (čerstvě po reinstalaci a neměly přístup k síti - což se některým programům obzvláště nelíbilo). Nechci rozebírat dál tento nešvar, důvodů mohlo být vícero a já si o tom myslím svoje.
Nicméně se takto začaly postupně chovat i počítače u známých a příbuzných, kterým docházela trpělivost nejen čekat, až "pán" dovolí, aby byl vypnut, či aby se už konečně přestalo "motat kolečko", ale i trpělivost donekonečna platit za prodloužení čím dál dražších a častějších licencí tohohle či tamtoho. Když jsem nabídl, že jim nainstaluji zcela jiný operační systém, málem se jim podlamovala kolena při představě, že budou od nuly platit balík peněz za další software, obzvlášť když ten jejich stávající stál skoro majlant a že se kvůli tomu snad budou muset učit svahilsky :-)
Když jsem opáčil, že vše je zadarmo a ještě k tomu legálně, ťukali si na hlavu (jako já před dvěma roky). Opravdu i v dnešní době! A proto jsem se taky dokopal sepsat těchto pár řádků, byť by se zdálo, že objevuji Ameriku, je dost lidí (doba si je tak vychovává), kteří si neumí představit, že by někdo něco dělal zadarmo a ještě k tomu na použitelné úrovni. Veškerý software, který je distribuován v tomto systému (přímo vývojáři) je k dispozici s otevřeným kódem. Čili každý má možnost si ověřit, co že to používá. Nikde žádná kvanta šifer a maskovacích dýmovnic, jako je tomu u Microsoftu a jemu podobných, kteří vám bez poplatku neodhalí ani dnešní datum. Zkuste například do Google napsat "microsoft" a překvapivě na vás vyjede jako první odkaz toto:"Microsoft - kupte si Office, Windows a další".
Skoro jako sci-fi román je pak samotná licence Ubuntu (posměváčci nazývají Bubuntu). Kdo má zájem, může si přečíst ZDE. Celá politika je založená na SPOLUPRÁCI a veřejném sdílení, nikoli na KONKURENCI!!! Přesně jako je tomu v přírodě, která není založena na právu silnějšího a konkurenceschopnějšího, jak je nám vtloukáno do hlavy, nýbrž na mezidruhové spolupráci.
Proto, pokud už máte dost nikdy nekončících plateb za licence či snad obav, že budete popraveni za načerno stažený a nainstalovaný sebemenší software, máte chuť a odvahu zkoušet nové věci a hlavně - chcete být opět majiteli svých počítačů, které když se rozhodnete vypnout, nemusíte čekat hodinu i více, než vám to milostivě dovolí, a máte odvahu už jen z principu ukázat Microsoftu "kalouskovu jedničku", pak popřemýšlejte, zda nezkusit právě toto.
Statistiky návštěvnosti blogu mi ukazují, tedy za předpokladu, že sem chodí běžní čtenáři, jaká je procentuální skladba operačních systémů. Je celkem "zajímavé", že více než tři čtvrtiny lidí dobrovolně vynakládá nemalé částky na to, aby se nechali plíživě stále více a více omezovat a troufnu si konspirátorsky tvrdit i šmírovat. I když důkazů je dost na to, že Windows 10 je zatím nejpropracovanější verzí z řady Windows, která sbírá a vy(zne)užívá informace o uživatelích. Pouhá 2 % návštěvníků využívají Linux, který dává bezplatně plná práva k užívání, modulování i prodávání svých aplikací naprosto každému. Proč jen 2 %? Podle mne právě proto, že toto v době, kdy se dá vše "vygůglit" pohybem jediného prstu dříve, než řekneš krl, málokdo ví. Proto jsem se rozhodl takto na to upozornit.
V rámci objektivity bych měl zmínit, že Ubuntu (Linux) má svá výrazná specifika, své výhody i svá omezení dané propastnou rozdílností od systémů Windows a aplikací pro něj vyvíjených. Nicméně na drtivou většinu domácích uživatelů žádná větší úskalí nečekají. Tedy pokud jsou ochotni odhodit železnou košili a nebojí se svobodně rozhodovat.

PS: Asi nebude náhodou, že v zemích jako Švýcarsko a Rusko se na úřadech zakazuje používání Windows 10, "protože nový operační systém by mohl toto PC proměnit na špionážní a odposlouchávací stanici. V ruském parlamentu se otevřeně hovoří o špionáži"


(©)2016 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

55 komentářů:

  1. Trochu sa okolo systémov (hlavne ux-ových) motám už roky - život však občas donúti a tak vďaka ľudom "co umí" je svet trošku menej nepríjemný - vhodné na prezretie: http://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows-10-udelat-desktopovy-system
    Ten záver článku - kľud - chyby sú poväčšine medzi klávesnicou a stoličkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odkaz.
      Osobně ale už z principu něco, o čem se veřejně ví, že sbírá o lidech veškerá data (včetně hesel - scan klávesnice, takže šifrování je k ničemu) nepoužiju, i když by to šlo možná (byť bez záruky) "ošéfovat".
      Jde stále o to samé - nastolení pokud možno totální kontroly. A nezačalo to u elektroniky a ani to u ní nekončí:
      Zdravotnictví - poskytování "péče a léků" (samozřejmě, že za naše prachy) k tomu, aby si pak lidé museli kupovat další, dražší.
      Školství - poskytování vzdělání (za prachy - z daní), které lidi zbavuje těch nejzákladnějších svobod a vlastností (kreativita, nezaujaté uvažování,...).
      Zemědělství - přes samaritány typu Monsanto apod. opět za těžké prachy poskytovat jedy (dnes již prokázáno) a zparchantělá osiva, která již v téže generaci nejsou schopná reprodukce.
      Průmysl - uměle za neuvěřitelné prachy držet lidstvo závislé na ropě díky technologiím pracujícím na principu spalování hmoty (již několik století) v době, kdy za deset let technologie postoupí o více, než za celá staletí - není to na palici?
      Politika - (nadstavba všeho předchozího) - za těžké prachy bezúspěšně eliminovat hrozby, které jsou pro tento účel vytvářeny (od finančních "krizí" až po terorismus).

      Proč vše dělat jednoduše a efektivně, když to jde složitě, učinit lidi na čemkoli falešně závislými, bezbrannými a hlavně za prachy :-)


      George Orwell by se dnes musel se svým románem 1984 cítit jako naivní děcko. Tam se kontrola vynucovala vesměs násilně hrubou silou. My to děláme dobrovolně a ještě chodíme do práce, která nás povětšinou nebaví, abychom si(jim) na to vydělávali....

      Vymazat
    2. Chlape ty musíš byť iný zúfalec keď za všetkým navôkol vydíš len ako ti všetci chcú ublížiť ako ťa všade len okrádajú, otravujú ti tvoje jedlo atď. Michale chyba nie je v systéme ten je v poriadu lebo ten vždy robil robí a bude robiť len to čo má, chyba je v tebe. Ty rozhoduješ o tom ako budeš žiť, s kým budež žiť, s čím budeš žiť i prečo tak budeš žiť. Prestaň byť jedným z tých sráčov čo sa večne na niečo & niekoho vyhovárá alebo sťažuje a začni už konečne naozaj žiť svoj vlastný život nie život niekoho koho si si sám vo svojej hlave vymyslel, niekoho vyrtuálného - "neovčana". K Linuxu, už nejakých pekných pár desiatok rokov používam Linux no nie preto že by som bol priposratý z toho že ma niekto špehuje anebo nebodaj kontroluje čo píšem, kam pýšem, prečo to píšem, ako to pýšem atď. ale preto že mám za to že stroje (v tomto prípade PC) majú slúžiť mne a nie ja im. Život ma naučil že mozné je to len vtedy keď ten stroj a jeho možnosti dokonale spoznám a na to mi v tomto konkretnom prípade (PC) žiadny z Windowsov stačíť nebude, to je možné len s Linuxom. V ňom (keď sa vyznaš) sa môžeš a to doslova hrať s každým bitom, v ňom môžeš rozhodovať o tom kam ho pošleš, kedy ho pošleš, za akých podmienok ho pošleš & nepošleš atď. Len tak medzi nami, vo svete sa už neaký čas rozbieha system technologii napojených permanentne na sieť domácím PC počínaje cez televízor, pračku, ladničku, alarm, auto atď. posledným vypínačom v dome končiac. A svetu div sa, takmer všetky tieto inteligentné škatulky bežia na Linuxe. Vieš si ty vôbec predstaviť to more možností s touto technologiou pre človeka ktorý je v Linuxe a jeho programovaní naozaj doma? Len preboha nezačni zase konšpirovať o neakéj kontrole, tie inteligentné stroje su tu od toho aby slúžili tebe... . Hunter

      Vymazat
    3. Když jsem jako malý kluk kdysi dávno četl knihu o Donu Quijotovi, tak jsem přemýšlel, proč někdo vůbec vytvořil takového zoufalce, a jak je vůbec možné, že se z takového sráče mohl stát virtuální hrdina tehdejší i pozdější Evropy.
      Vyrůstal jsem s podobnými názory, jako máš ty, Lovče. Viděl jsem věci jinak než ostatní, dokázal vidět dál než ostatní. Díky tomu jsem byl i asi odsouzen na "okraj" a mohl se spolehnout jen sám na sebe. Občas k tomu přispěli i dospělí svými hodnoceními typu - ty pamatený debile. Pravda, když si někdo v 8mi letech postaví z rozebraných, nefunkčních elektonik z popelnic vlastní rádio, resp. tranzistorák, v 10ti si fungl nové autíčko na dálkové ovládání přestaví na vysílačku a v 15ti rozebere celé ATARI a předělá, protože běhá moc pomalu, tak asi nebude normální. Některé děti z takových supr hodnocení mají mindráky až do důchodu, některé to naopak vnitřně posílí, ale bohužel uzavře do sebe s vytvořením vlastního Světa s nezájmem o ostatní. Přesně jak píšeš, SÁM si rozhoduješ ako, s čím, s kým i prečo, protože - co ti je do "nějakých" ovčanů s názory o pomatených debilech a skvěle fungujícím systému.
      Ale k čemu ti je tvůj vlastní Svět, ve kterém jsi určitě Supermanem?
      Až si odpovíš, tak pak pochopíš, proč Don Quijite byl obdivován a uznáván.
      Pokud víš, jak se dá ovládat poslední vypínač v domě přes linux, myslím, že pár lidí by to tu určitě zajímalo.

      Ten článek je o tom, aby se lidé nebáli být svobodní, protože svoboda nese i ODPOVĚDNOST za rozhodnutí, kterou lidé nechtějí a často se jí bojí, proto klikají na "I Agree". A stejné je to i ve Světě. Je pohodlnější zvolit někoho nebo něco, co to "udělá" za mne, protože pak za to nemám odpovědnost a nemusím nadávat sobě a můžu v hospodě u piva nadávat jiným, ale pak nemám ani svobodu.

      nenimito

      Vymazat
    4. Nenimito nepoteším ťa, Don Quijito mi nič nehovorí takže v tejto veci z mojej strany "nedá sa svietiť". K Linuxu, Linux je o slobode a to jak o slobode ducha tak i o slobode tela a i o slobode stroja samotného... . Hunter

      Vymazat
    5. To je škoda, ta kniha má hluboké myšlenky:-)
      Vniklo z ní rčení: "Boj s větrnými mlýny"
      https://sk.wikipedia.org/wiki/D%C3%B4myseln%C3%BD_rytier_Don_Quijote_de_la_Mancha

      Linux je nejenom o svobodě, i když v něm o ni jde především. Linux "vznikl" z Unixu, jako uživatelsky přívětivá grafická nadstavba. Uni X je ve významu Sjednocení křižovatek nebo spojů - jako brána ke sjednocení a spolupráci IP protokolů.
      A UbunTu se dá přeložit jako NevázanostVaše.
      Čili by se i dalo vysvětlit jako: sjednocení a spolupráce vaší nezávaznosti a svobody? teoreticky:-)
      A myslím, že o tom jsou i tyto stránky....

      nenimito

      Vymazat
    6. Všetko o tej knihe je to pekné i krásne a dokonca sa to i dobre "očúvá" no má to z môjho pohľadu jeden pre mňa dosť podstatná háčik a tým je že môj život ma naučil myslenie ako také považovať za chorobu. Priznávam, skrzevato si toho Quijota jak píšeš plného hlbokých myšlienok s veľmi veľkou pravdepodobnostou odpustím. Ale ináč ďakujem. K Linuxu, keď som s ním ja začínal, grafické prostredia neboli v tom čase jeho súčasťou a ani internet nebola vôbec bežná vec za čo s odstupom času ďakujem keďže vďaka tomu som bol doslova donútený pracovať s ním len v terminály... . Hunter

      Vymazat
    7. Abych napsal pravdu, celkem jsem přemýšlel, jakými argumenty bych ti měl vyvrátit, že myšlení je choroba. Jakože myšlení nás odlišuje od zbytku fauny a flory, že třeba ve filmech jako Číslo 5 žije nebo Já Robot se tím odlišují "výjimeční", až mi na tom posledním došlo, že máš vlastně pravdu - myšlení je virus. Ale kdo a proč by vytvářel neustálé zaplavení viry proti rozumu?
      Myslím, že myšlenky jsou viry, které vytváří duchovní srdce člověka (neplést s fyzickým) a brání se tím proti systémově a civilizačně naprogramovanému rozumu. Je to boj duchovního těla proti fyzickému, které je naprogramováváno rodiči, školou, státem, televizí, atd. Bohužel nejvíce tímto bojem trpí duše. Naši vědátoři to pojmenovali Schizofrenie – duševní nemoc, jen nechápou, že vzniká neustálým bojem myšlenek - virů proti naprogramovanému rozumu.
      Čili každý, kdo naučí spolupracovat fyzický rozum s duchovním srdcem vyléčí svou duši :-)
      Teoreticky...

      nenimito

      http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2013/08/co-vi-sedmilete-dite-co-nam-unika.html

      Vymazat
    8. Nenimito,
      "...myšlení nás odlišuje od zbytku fauny..." - zde musím kategoricky nesouhlasit. Netroufám si hodnotit, zda všechna zvířata/živočichové myslí nebo kteří ještě ano a kteří už ne (v závislosti na dosaženém stupni vývoje), ale jedno mi nikdo nevymluví - že například pes, kůň, kráva, delfín (snad všichni vyšší savci) myslí/přemýšlí.
      Myslím si, že s tímto úzce souhlasí Teslův referenční generátor (kvůli problému s tzv. časovými a prostorovými zámky, na něž upozorňoval před průšvihem ve "Filadelfském experimentu" a díky čemuž byl z projektu vyhozen), který porovnával tzv. Zero Time bytostí (záměrně nepíšu lidí).

      Stejně tak se neztotožňuji s tím, že by myšlení bylo virus. Podle mne je schopnost myslet přítomna v závislosti na tom, kam(do jaké dimenze - do jaké své části) je zaměřeno vědomí nás coby multidimenzionální bytosti. Je to hodně zjednodušeně a nepřesně řečeno, ale nechci se rozepisovat - bylo by to na knížku :-)

      Vymazat
    9. Čekal jsem něco takového Michale:-) Podobnosti a pojmy......
      To, o čem já píšu jsou myšlenky "mimo realitu", třeba jako: jedu z práce domu a přeMýšlím, co si dám k večeři, místo abych se soustředil na řízení, a pak se kouknul do lednice, co mi tam přichystala paní a vyčistil jí. Nevím, jestli nad "co si dám k večeři" umí rozvířit myšlenky kůň nebo pes, když s tebou beží odpoledne po louce. Myslíš, že třeba pes si čichne k misce, odfrkne si, nechá to být a běží se podívat k sousedům, jestli nemají něco lepšího, co odpovídá jeho odpoledním představám na louce o večeři? :-)
      To o čem ty píšeš je právě ta i uvědomělá spolupráce rozumu a srdce - vědomí. Neřeším, co budu mít k večeři, stejně kousnu do toho, co tam bude. Myslím...

      nenimito

      Vymazat
    10. Rozumím.
      Stejně pod oním "virem" osobně vidím svobodnou volbu. A svobodná volba je, opět podle mne, stimulátorem (katalyzátorem) duchovního vývoje. Právě ono dumání nad tím, co budu mít k večeři, je schopnost představivosti. A tady už to možná začíná "smrdět" tím, čím se možná lišíme od "fauny a flóry"
      Schopnost představivosti úzce souvisí s efektivním procesem učení.
      Nepřemýšlet, vrazit hřebík do el. zásuvky a jen přijmout ono TADY a TEĎ (děj se vůle boží) - kam by nás to dovedlo?
      Z mého pohledu by tu byla neuvěřitelná nuda, když bychom nevyužívali možnost se rozhodnout, zda nepřemýšlet a úžívat si okamžiku a nebo přemýšlet klidně nad tím, "co si dát k večeři". Vzniká tu díky tomu nekonečné množství variant více či méně pravděpodobných budoucích "teď a tady" na základě naší vůle/přání a nikoli tak nějak samovolného odvíjení se událostí.
      Neříkám, že nechávat vše plynout je špatná volba, ale to, že je to dost možná jeden z mnoha nástrojů nám poskytnutý. Proč se uchýlit k používání jen jednoho?
      Asi taky nějak cítíš, že se to celé točí kolem intuice vs logiky. Na první pohled to vypadá, že jde o preferování první či druhé možnosti. Nikoli, snažím se poukázat na to, zda není lepší používat vyváženě oboje, když už nám to bylo naděleno.
      Ale to už na první pohled odbočujeme od tématu článku. (ale jen na první pohled) :-)

      Vymazat
    11. jjj: Ví - neví, řeší - neřeší:-)

      nenimito

      Vymazat
    12. Ještě něco k podobnostem....
      intuice vs logika = duchovní srdce vs fyzický rozum

      nenimito

      Vymazat
    13. Neviem ako vy chlapci ale ja mám zato že zmyslom života je splinúť s ním, s prírodou, s človekom atď. čo v preklade znamené bez výhrad spolupracovať. Tiež mám zato že myslenie je záležitostou ega a jeho prirodzenéj potreby "vyčnievania z davu" čo v preklade znamená súťažiť. Jak je známe akékolvek súťaženie je defacto vždy o konkurovaní si - nespolupráci. Stačí si porovnať kvalitu bytia medzi tými čo majú prirodzenú potrebu "splívať" a tými čo majú potrebu "vyčnievať z davu". Bez akýchkolvek špekulácii u ktoréhokolvek živého druhu & spoločenstva v prírode človeka z toho nevynímajúc je z toho hneď zrejmé jak zhubnou chorobou je myslenie. Cit je to čo nás posúva dopredu, nie myslenie. K Linuxi, z vlastných skúsenosti viem že keď sa problém v ňom riešil s rozumom (myslením) ku konečnému riešeniu k spokojnosti to trválo zvedša pár týždňov na rozdiel od riešenia toho samého problému s citom. Rozum (myslenie) na rozdiel od citu si vždy nechává "zadné vrátka" a to je i v neživóm Linuxe "chorý stav"... . Hunter

      Vymazat
    14. A abych byl přesnější....

      logika x intuice x psychika
      FYZICKÝ rozum x DUCHOVNÍ srdce x DUŠEVNÍ zdraví
      - vyvážená trojjedinečnost
      - triglav - triskel - трискель - три с кель ?

      Že by k tomu mohlo pomoci i UnbunTu:-)

      nenimito

      Vymazat
    15. Paradoxom je že ani jedno z tých troch tebou vymenovaných nemá nič spoločneho s myslením. Náhody neexistujú... . Hunter

      Vymazat
    16. Na tím, abych to udržel v rovnováze, když něco z toho začne převyšovat nebo se posouvat dál nebo výš, bych asi měl přemýšlet.
      Pro udržení rovnováhy?

      nenimito

      Vymazat
    17. Nepríde ti to divné že okrem mysliaceho človeka v prírode na vôkol nemá nikto z živých potrebu dávať niečo do rovnováhy, že tam tieto veci fungujú uplne prirodzene bez akéhokolvek rozmýšlania & špekulovania okolo toho... ? Hunter

      Vymazat
    18. Přijde, ale stejně tak mi přijde divné, že mne od mala někdo neustále "poučuje", že musím vstávat do školy, kde mne nutí trávit roky v zastaralém vzdělávacím systému, studovat předměty, které nikdy nebudu potřebovat a připravovat mne Svět, který už dávno neexistuje. A po rozumové maturitě to není o moc lepší....
      Pak mi buhužel tyhle viry tuhle rovnováhu rozhodí, resp. asi se jí snaží nějak srovnat.

      nenimito

      Vymazat
    19. Tak tak, len školam vďačíme za to že človek v nich vzdelávaný má neodolatelné nutkanie namiesto celkom prirodzeného precítenia problému tak ako to funguje všade v prírode potrebu sa nad ním zamýšľať... . Hunter

      Vymazat
  2. I Windows 10 jde nastavit tak, aby neodesílal žádné, případně jen ty informace, které chci. Chce se jen trochu více problematice věnovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Nazdar aj ja uz asi 2 roky pouzivam Linux Mint . Spokojnost je u mna 100% Mne Windows zacal liezt na nervy neustale nejaky problem bol a este aj sledovanie aj ked u mna nemaju co sledovat .Linux mint bola alternativa a ostal som pri nom .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neexistuje žádný správný způsob, jak cokoliv dělat.
      Neexistuje nic, čeho bychom se měli bát.
      „Strach zaklepal na dveře. Láska otevřela a za dveřmi nikdo nestál."
      Strach je virus mysli, který tvrdí, že máte buď úspěch, nebo neúspěch.
      Dokážeme-li najít svůj vlastní způsob, jak zůstat ve svém prostoru lásky, ve svém srdci, pak strach nepřichází v úvahu.
      Potom můžeme dělat vše podle sebe, protože neexistují žádná absolutní univerzální pravidla.
      Naprosto vše, co hledáme i co prožíváme, se děje uvnitř nás.
      Chceme-li cokoli změnit, je třeba zaměřit se dovnitř, nikoli ven.
      Je na nás, zdali vyléčíme to, co se nám nelíbí a co prožíváme: terorismus, politiku i hospodářství své země...
      Lze říci, že tyto věci ve skutečnosti neexistují a jsou to pouze naše vlastní projekce.
      Chceme¬li zlepšit svůj život, musíme jej nejdříve vyléčit.
      Přijímáme absolutní zodpovědnost za vše, co se v našem životě objevilo.
      Jinými slovy, vně neexistuje.
      Máme hlavu zahlcenou programy, které se neustále přehrávají jako gramofonová deska.
      Negativní myšlenky a programy se samy nikam neztratí, nevydají se na dovolenou ani neodejdou do důchodu, dokud se s nimi sami nepřestaneme ztotožňovat...
      Náš svět je uspořádaný tak, že v něm desktrukční procesy velmi často probíhají samy o sobě bez zásahu ze strany člověk, ale tvůrčí procesy vyžadují určité úsilí - tedy tvořit, ale nelpět na tom.
      Údálosti samy o sobě nemají význam, ale to, jaký smysl mají tyto události právě pro nás, pro naše vědomí.
      Proto věřte a naslouchejte především sobě, protože různí lidé vnímají význam téže události subjektivně.
      Pokud se člověk zaměří pouze na materiální události a fakta,
      nemůže se ve světě vyznat.
      Pokud danou situaci hodnotí bez ohledu na to, jaký má pro něho význam, neustále chybuje.
      Jednejme tedy spontánně, intuitivně a zaměřujme se na pravý smysl věcí, pravý smysl života, mějme neustále štěstí "začátečníka" ...
      teprve tehdy přestaneme vytvářet Systém a začneme žít život.
      Sestavil J.K.

      Vymazat
    2. Taky mám Linux Mint a jsem spokojen, rok co jsem opustil win 8.1. Proč má o mě někdo sbírat data a vnucovat mi neustále aktualizaci na win 10 i když ji nechci. Pěkný článek - já jsem majitel, ne uživatel.

      Vymazat
  4. Súhlas s článkom. Na Linuxe fungujem už dlhšie, bolo to Ubuntu, verzia 6, predtým som ešte skúšal Suse, Mandrivu. Potom S. Hoferek nejaký čas riešil port Ubuntu na Greenie Linux, tak som mal to, lebo bolo slušne preložené do SK - tento projekt akosi zanikol. Teraz dlhodobo spokojnosť s Mint, na USB prenosný Slax a na vytestovanie komponentov a zálohovanie (dosť často preinštalovávam počítače) používam Knoppix.
    Aj vďaka Linuxu som objavil tieto stránky - riešil som kedysi autodiagnostiku VAGcom (http://myslenkyocemkoli.blogspot.sk/p/blog-page_24.html).
    Dnes je Linux pre bežného užívateľa - klikača jednoducho použitelný, netreba za nič zbytočne platiť a bežné programy sú voľne dostupné.
    (b)F.(u) :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám dotaz, možná sem úplně nepatří, spíš do nějakého Ubuntu fóra, tak kdyžtak Michale klidně smaž:-)
    Mám vytvořenou flashku s instalací Ubuntu14.04, ta flashka je "naladěná" pro UEFI Bios s malou partition pro EFI boot. Na jednom novějším Aceru s UEFI Biosem co tu mám, normalně přes EFI boot naběhne do LiveCD úplně bez problému a doma mi to taky funguje bez problémů na 13" Timelinu. Ale známý mi dnes ráno donesl Asus TA100, je 10" tablet s klávesnicí a s win8. A na tom to prostě ne a ne a ne.... a ne. Vždy jen problikne jakožeby měl z USB, ale hned začne najíždět wokna. Když odentruju bootování v Biosu z USB:HDD, tak se jakoby snaži, ale hned se vratí zpět do Biosu.
    Nemáte někdo zkušenosti s těmahle mrňavejma dotykovejma nesmyslama? Nechtěj něco spešl?

    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenimito,
      jak jsem psal - nejsem ajťák, takže nebudu mluvit odborně. Měl jsem podobný problém na ntb Acer Aspire 7745G s od prodejce nainstalovanými W7. (o politice Aceru by se dal taky napsat článek - grrrrrr:-( )
      Nešlo mi nabootovat nic s Linuxem. Nakonec jsem někde v Biosu našel nastavení, kde se něco u grafické karty (nebo něco s grafikou) muselo cosi přenastavit. Defaultně byl bios nastaven na Windows. Pak už to normálně nabootovalo cokoli.

      Vymazat
    2. jjj, u Aceru byva volba prepinani UEFI s Windows bootloader/Legacy BIOS nebo neco takovyho. Tady nic takovyho neni. Ale i na tom Aceru v modu UEFI to mi z te flashky nabootuje pres EFI boot - to jsou takovy novy vymozenosti s novejma BIOSama:-(
      V tom biosu Asus T100 se toho moc nastavit neda. Jede tvrde na UEFI Bios s EFI partiton na flashce, resp. momentalne zrovna nejede....
      Ale diky:-)

      nenimito

      Vymazat
    3. Já ty placatý srágořiny nemusím, nejmenší kompjůtr mám takové staré piáno :-), ale napadlo mě, zda se v tom nedá odpojit disk a zkusit nabootovat bez něj.
      Teď jsem na netu ještě někde našel, že u TA100 je potřeba v Biosu zakázat secureboot (někdo takhle nabootoval livecd s Ubuntu 14.04, takže to nějak musí jít).

      Jo a ještě jsem míval stejné problémy, pokud flashka byla vysmahnuta v některých widlovských aplikacích. Nikdy nebyl problém, pokud byl použit unetbootin (ale je fakt, že jsem ho zkoušel jen přímo linuxácký). To samé obráceně - Windows mi nebootoval, pokud jsem bootovací usb disk vytvořil v linux aplikacích.

      Vymazat
    4. Tak jsem vcera vecer jeste po projizdeni netu narazil na LiveCD upraveny pro tuhle mrnavou nesmyslnost. https://drive.google.com/folderview?id=0B4s5KNXf2Z36WFdWSVVUR1pUREE&usp=sharing&tid=0B9C1WK1FQhjfM1cyOFdsNTdDajg a vytvoril USBdisk pomoci Rufusu - on si sam, kvuli vytvoreni MBR s EFI, stahuje jeste nejake soubory z netu.
      Je tam pak v USB navic v /boot/efi jeste soubor bootia32.efi, se kterym to najede, samozrejme s vypnutym secureboot:-) A jsou tam asi nejake ovl navic na HW.
      Ale pri instalaci, jakekoliv i anglicke, vse "naladi" i s rozdelenim "disku", a pak mi to na konci vyplivne poruchu instalace grubu. On je tam totiz jak "HDD" priletovana 32GB eMMC pamet a v linuxu se hlasi jako SD karta. Takze pres sobotu budu laborovat v prikazovem radku, abych naladil grub a EFI a eMMC card. Uz jsem dlouho nemusel nic takoveho v linuxu delat.... ale zase to narozdil od woken jde, teda doufam, ze pujde.
      Jinak musim rici, ze na to, jak je to "mrnavy" a i bez ventilatoru, tak s temi 4jadry 2MB cache a 2GB RAM to beha velmi svizne i z najeteho LiveCD na 24" monitoru pres miniHDMI a USB klav a mys. Uvidime, jestli se povede rozbehnout z "HDD" bez nainstalovanyho EFI pro wokna, ktery jsem samozrejme smazal a smazal si i vytvorenou recovery flash pro wokna:-)
      Osobne mi to jako pulkilovej "notas s klav" s nabijeckou pro telefon do batohu na cesty nepripada uplne hrozny, zvlast, kdyz to jde pripojit na monitor, USB3 HUB a fungovat jako "stolni masina". Jen tam nejak nefunguje multitouch na displeji, funguje jen jako jednotlacitkova mys, takze scroll a zoom jako treba na androidu nebezi, musi se prstem hybat s "posuvniky".
      Ale to je zatim jen prvni pohled.....

      nenimito

      Vymazat
    5. Vďaka za info. Ja som sa pokúšal rozchodiť linux na Lenovo Miix2. Je tam 64-bit procak, ale 32-bit UEFI, navyše zamknutý, takže smola. Inak niečo o UEFI aj tu: http://www.linux-mint-czech.cz/?s=uefi
      (b)F.(u)

      Vymazat
    6. jjj, to ma v podstate skoro stejnej HW, vc. eMMC "HDD", mozna i stejnej UEFI Bios:-)
      A asi i to, proc tam jsou 32bit woknovy systemy, i kdyz ten proc umi 64bit...
      Diky za odkaz, zkusim se tim nejak prokousat o vikendu, jestli tam neni neco o tom grub na eMMC.

      nenimito

      Vymazat
    7. Je na zamyšlenou, co vede výrobce HW k tomu, aby si běžný smrtelník neusmyslel na jejich železe instalovat něco, co nebylo zplozeno v mrkwosoftu a tudíž z toho nebudou mít užitek. Když bych byl paranoik, musel bych si myslet, že jde o pletichy, které nezačínají u peněz a ani jimi nekončí.
      Naštěstí to ale určitě všechno dělají pro naše blaho. Aspoň v reklamách to vyznívá, jako že jsou samaritáni :-)

      Vymazat
    8. Hmmm, a ty jsi tu "nadaval" na Acer. Ten ve tvem pripade mel to prepinani UEFI/Legacy Bios. Bez toho by jsi mel mozna vetsi problem s instalaci Ubuntu:-)

      nenimito

      Vymazat
    9. Tak pokud by někoho ještě zajímalo, povedlo se mi nakonec zprovoznit onen 10" Asus T100TA. Sice trochu jinak, než jsem původně chtěl na Ubuntu 64bit.
      Při hledání, jak nacpat 32bit grub do 64bit Ubuntu - návod jsem nakonec našel - jsem narazil ještě na atypickou instalačku Ubuntu 15.10, ale 32bit i s EFI podporou (a skoro všemi ovladači - WiFi, 3D vga intel a jiné pro HW tohoto miniNB), což standartně ve vydáních 32bit(i386) ISO není, podpora EFI je jen pro 64bit vydaní Ubuntu.
      Takže instalace proběhla naprosto regulérně a vše běhá pod 32bit, což u 2GB RAM je asi jedno. Jen nejde zpět povolit Secure Boot v UEFI(Bios).
      Funkčnost a nefunkčnost dotykového displeje je dána typem aplikace, takže třeba ve Firefoxu neběží, ale v SW Iron, což je ořezaná verze Chrome od guglu bez guglu, běhá scrollování a pohyby zpět a dopředu bez problému. Stejně jako třeba v programu Stellarium, u kterého umím po večerech vydržet i několik hodin:-)
      Jo, známému jsem nabídl, jestli ten Asus nechce vyměnit za 10" tablet od Samsungu, jelikož se mi to docela zalíbilo, hlavně možnost normálního psaní na klávesnici s možností asi 11h výdrže na baterky. A asi si vezme Samsunga:-)

      nenimito

      http://www.jfwhome.com/2016/01/04/latest-steps-to-install-ubuntu-on-the-asus-t100ta/
      https://drive.google.com/uc?id=0B4s5KNXf2Z36djk2OGdHZDlkQkE&export=download

      Vymazat
  6. Jsem rada, ze mam manzela, ktery mel pred 12 lety odvahu porozumet a nainstalovat Linux. Od te doby ho bez problemu a viru pouzivame na trech pocitacich, windows nechceme ani omylem. Tesi me, ze se informace o Linuxu pomalu, ale jiste rozsiruji. Zdravi BP.

    OdpovědětVymazat
  7. Ak nepomôže vypnutie "secure boot" v nastaveniach widlowsu, tak si s linuxom na uefi na tabletoch s w8-10 neškrtnete :-(
    (b)F.(u)

    OdpovědětVymazat
  8. Microsoft Windows jsme opustili před více než 10 lety. Tahák na bankovky byl nedůstojný. Ubuntu byl první pokus. Pak open suse, Mint je také velmi dobrý. Ale okna Gnome jsou moc náročný na železo. A od roku 2006 jsme spokojeni s debianem. A okna - Xfce. Na středověkých strojích běží naprosto normálně. V komunitě je hodně přátel. A tro(t)lů je potřeba si nevšímat. Jarda B.

    OdpovědětVymazat
  9. Ďakujem, dobre som si počítal a pookrial na duši.Odborne tomu nerozumiem, no pred rokmi som zrušil telku kvôli reklamám a ovplyvňovaniu názoru, teraz už mám problém s tým istým i na počítači. Mám na starom pentiume XP, na notebooku W7 a na laptope W10. No 95% používam XP. Na linux som si nejak netrúfal, ale debata ma navnadila.
    K úvahe rozumu a duše asi tolko. Do 56 rokov som sa akosi riadil hlavne rozumom, konzumom a raciom. Stačilo jedno znamienko,pozitívne, dve operácie,dve polročné chemoterapie a 25 ožiarov. Ďakujem rakovinke, teda svojmu telu, že ma upozornilo na to že život je o inom.Mal som šťastie, stihol som vychovať deti v totalite, mám sedem vnúčat a nemám strach už ani zo smrti. Viac uvažujem srdcom, a ked niečo urobím, tak tak aby som nemal potom výčitku svedomia, aby ma niečo nemrzelo,niekedy sa to však nepodarí,no i to je poučením. Radosť človeku na duši urobí to, ked niekomu pomôže a niečo daruje alebo dá. ostatné je obchod.Ak mudrujem sorry, je to len môj názor. Dakujem Michalovi B, i ostatným, mám syna i vnuka Michala M. Roman z Ľubietovej

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romane,
      naopak - já děkuji Vám za velmi otevřený a upřímný komentář. Moc mě potěšil.
      K tomu linuxu - není čeho se obávat. Lze si ho beztrestně vyzkoušet aniž by byl nutný jakýkoli zásah do stávajícího operačního systému. Prostě si zdarma stáhnete iso soubor s požadovanou verzí linuxu, obraz zapíšete vhodným programem na instalační médium (CD, DVD, flash disk, externí disk), povolíte v biosu bootování z daného umístění (tady může být problém nastíněný v diskuzi, ale určitě bychom ho tu společně vyřešili) a nechat systém načíst do operační paměti. Pak ho můžete testovat - ovšem nebude v češtině a půjde o základní věci. Pokud bude vše fungovat (připojení k síti, uspávání, grafika, zvuk apod.), zcela jistě po případné instalaci bude počítač okamžitě schopný provozu bez nutnosti cokoli doinstalovávat.
      Po vyjmutí live-verze linuxu a restartu počítače vše naběhne tak, jak to bylo předtím.
      Ale více informací se dozvíte na webech s českou komunitou daného systému (Ubuntu, Mint apod.)
      Tady máte kdyžta adresu na stáhnutí iso souborů k Ubuntu: http://www.ubuntu.cz/stahnout
      a tady k Mintu:
      http://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/
      Na obou adresách jsou návody na instalaci, fóra a články, kde se dozvíte více.

      PS: Když by se v životě vše zdařilo hned napoprvé a podle očekávání, byla by to nuda :-)

      Vymazat
    2. Distro KNOPPIX-live sa dá už pri štarte po zadaní príkazu na zmenu jazyka rozhrania spustiť v slovenčine - pred spustením treba vyvolať nápovedu. Programy budú v angl., ale menu v SK - pre začiatok pomôže, viem podľa seba. Knoppix má asi najlepšie prepracované rozpoznávanie hardware-u, takže pokiaľ sa podarí nabootovať (ak to UEFI/bios dovolí), malo by všetko fungovať.
      Netreba sa toho báť, reset to istí :-), najlepšie sa človek učí na vlastných chybách, ako to nakoniec Roman tak krásne napísal. Držím palce, všetko dobré a všetkým veselú Veľkú noc :-).
      F. alias (b)F.(u).

      Vymazat
    3. Zkusol jsem ten Knoppix. Ponejprv jsem byl nadšený. Ale pak jsem nacházel jeden problém za druhým. Nevím, zda nejde o problém celkový nebo jen poslední verze. Čeština sice jde, ale česká klávesnice nikoli. Při nastavení na keyboard-cs naskočí vesele ruská s azbukou. Při pokusu nastavit českou jsem zjistil, že je potřeba nainstalovat balíček. Při pokusu nainstalovat balíček jsem zjistil, že je třeba přidat patřičný zdroj do repozitáře, což zase s azbukou do terminálu není ideální :-)
      Takže na odzkoušení pro začátečníka krajně nevhodné. Ale jinak dost našlápnutá varianta :-)

      Vymazat
    4. Michale keď sa raz začneš riadiť viac srdcom ako rozumom, je naozaj velmi pravdepodobné že potom pred osieraním niečoho čomu nerozumieš (v tomto prípade KNOPIX ktorý je mimochodom robení práve pre začíníkov s linuxom) dáš celkom prirodzene pred mudrovsním prednosť k priznaniu si že to nevieš. Riešenie toho problému je velmi jednoduché - nahoď si terminál napíš doň "setxkbmap cz" (bez uvodzoviek) odentruj a máš tam v tomto prípade českú klávesmnicu. Ak to "cz" nahradíš npr "sk" budeš ju mať slovenskú, ak to nahradiš "de" budeš ju mať nemeckú atď. atď. bez akéhokolvek vymýšlania nezmyslov alebo špekulácii okolo toho... . Hunter

      Vymazat
  10. UF - najviac apparently zaujímajú ľudí počítače = 40 príspevkov.
    BE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se BED, že to tak na první pohled vypadá, bude asi má chyba.
      Jednak mne na začátku "něco" zaujalo a jednak jsem aktuálně řešil atyp, promiň....

      nenimito

      Vymazat
    2. Rieši sa tu, ako obmedziť špehovanie, tak nechápem... Ak si prajete iné reakcie, dajte to v závere článku do pozornosti, alebo ešte lepšie - vyčlente si okruh svojich vyvolených a ostatným zakážte príspevky.

      Vymazat
  11. A proč ne, Bed?
    Já kdybych chápal o čem tady ti lidé mluví, tak bych taky rád ochranil svoje počítadlo od šmírování, reklam a všeho toho připitomělýho balastu, kterej na mne hned od spuštění té vymoženosti drze útočí. Takže č. 42 s přáním krásných svátků Tobě, Bed i všem ostatním na blogu.
    A seru na toho přiblblýho robota, kterej mne na blog nechce pustit. Jestli to šmejde uděláš ještě jednou, tak vlastně co, Matěji? Nic, že? Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji
      Robot je v nastavení vypnutý, ale přesto ho to vyžaduje. Na serveru mají nějakýho zlomyslnýho šotka. Každopádně pokud bys psal pod nickem, nikoli jako anonym, tak to potvrzení chtít nebude.

      Vymazat
  12. Cmuk everyone - "Jáchyme - hoď ho do stroje.." alebo do šrotu. BE
    Prajem peknú JAR u compjútru :-D

    OdpovědětVymazat
  13. píšEš mICHALE , žE PODPíSAť SA JE PROJEV úCTY, TAMTEN HORE SA NEPODPíSAL, čASTO SA TO TU ZJAVUJE, TAKžE SEM VLASTNE PúšťAš NEUCTIVýCH ľUDí. nAčO ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty si jako kdo? Anonymní správce tohoto blogu, o kterém nevím nebo snad dokonce zástupce ředitele planety?

      Vymazat
  14. Linux, i konkrétně Ubuntu, je fajn, ale obecně mi přišel velmi trefný jeden citát, který říkal: ,,Linux je zadarmo pouze pokud tvůj čas nemá žádnou hodnotu." :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno, u mrkvosoftu je zase ten hodnotny cas potreba k prokousani se "Smlouvou" a "Prohlasenim", i jejich zmenami.
      Schvalne, kolik casu Vam to zabere, vc. vsech odkazu, tak aby jste to pochopili:-)
      https://www.microsoft.com/cs-cz/servicesagreement/faq.aspx

      nenimito

      Vymazat
    2. A taky se nějak zapomíná na čas strávený v rachotě, potřebný k tomu, aby se na ten legální OS od MS vydělalo (čas, kdy mašina nepustí svého majitele ke slovu kvůli aktualizacím apod. ani nepočítám). Koukal jsem a cena W10 Home se pohybuje kolem 2700,-. Běžný smrtelník pro tuto částku musí makat kolik? Tři - čtyři pracovní dny?
      Instalace linuxu plus případné ovladače, které nejsou v jádře (mě se toto ještě nestalo) mi zabere 15-20 minut. Ladění vizuální podoby (není nutné) tak 5-10 minut. Mezitím se stáhnou a nainstalují aktualizace - pokud o ně stojím :-)
      Tím ovšem neříkám, že linux je nějaký všelék. Každý nechť používá, co mu vyhovuje, že? Jen jsem chtěl přispět do mlýna svými osobními zkušenostmi pro lepší informovanost :-)

      Vymazat
    3. ,,Linux je zadarmo pouze pokud tvůj čas nemá žádnou hodnotu." A to od kedy má čas nejakú hodnotu? S časom je to presne tak ako to povedal Werich - "Čas neexistuje, čas si vymyslí ludia aby vedeli od kedy do kedy a co za to". Faktom zostává že i oficiálná veda je na jeho strane - http://procproto.cz/objevy-2/cas-neexistuje-vymysleli-jsme-si-ho-tvrdi-fyzikove/ ...Hunter

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů