20. 5. 2015

Kdo nám chce zatnout TTIPec? 1

Práva a zdraví 820 milionů lidí v ohrožení? 

Když jsem se nedávno zkusmo zeptala svého známého, co si myslí o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), zatvářil se jako desetileté dítě, po němž chci objasnění teorie relativity. Ve svém „průzkumu“ jsem pokračovala. Víceméně se stejným výsledkem. To mě tehdy utvrdilo v domněnce, že měsíce projednávaný TTIP je pro většinu lidí velká neznámá. Mluvíme přitom o dohodě, která by v případě podepsání přinesla zásadní změny do našeho života. Příčinou toho, že o ní občané téměř nic neví, není jejich nezájem o politiku. I kdyby totiž chtěli něco konkrétního o smlouvě vědět, případně dokonce „drze“ znát průběh jednání mezi evropskými i americkými vyjednávači, nemají moc šancí.
Na západ od našich hranic to naštěstí vypadá jinak. V polovině letošního ledna berlínskými ulicemi pochodovalo proti podepsání TTIP 50 tisíc lidí. V kolika českých denících se o tomto protestu objevilo alespoň pár řádek? Já vím jen o jednom. To, že do konce minulého roku se pod petici proti dohodě, organizovanou 320 občanskými iniciativami v celé EU, podepsal už milion Evropanů, to také většině českých médií za zmínku nestojí.
I když je pravdou, že informace od Evropské komise spíše unikají, než zaznívají na tiskových konferencích, novináři by se měli ptát. Z dosud nejasných informací vyplývá, že smlouva může mít na svědomí ztrátu statisíců pracovních míst, ohrožení našeho zdraví potravinami z USA, které nejsou pod tak přísnými kontrolami jako ty produkované v Evropě, ale také hrozí omezením některých občanských práv.


Právě proto to vře i mezi mnohými europoslanci. Ač jsou na první pohled „u zdroje“, také jim se dostávají jen kusé informace. O to více se některé kluby, například GUE/NGL (Evropská sjednocená levice – Severská zelená levice) snaží otevřít veřejnou diskusi. Právě zmíněná frakce například uspořádala konferenci na téma TTIP na konci roku, připravuje i další podobné aktivity. Existuje také snaha o propojení národních zákonodárců, aby lidé v každé zemi věděli, co jim případně hrozí. 


Informace o smlouvě spíše jen unikají 
V Evropském parlamentu poslední dobou proběhlo několik debat a odborných konferencí na toto téma. Byly si však až příliš podobné a často vlastně o ničem. O čem také, když Evropská komise nezveřejňuje informace z vyjednávání. Jen občas zástupce Komise řekne několik čísel, která dohodu velebí, další řečník (nejčastěji člen akademické obce) je zpochybní a třetí řečník mluví o tom, kterak je nutné, aby západní země ovládly globalizovaný trh a bránily se tak náporu Číny, Indie a jiných vycházejících ekonomických hvězd.
 

Doslova za zády veřejnosti vzniká historická dohoda, která může pohřbít tu lepší stránku Evropy. Ta má ve srovnání s ostatním světem vyšší sociální citlivost. TTIP však může v důsledku snížit těžce prosazovaná sociální práva tím, že se přijmou standardy pracovních podmínek běžné v USA.
Současná Evropa je také třeba ohleduplnější ke zdraví svých občanů. Svými přísnějšími normami a kontrolami, či třeba zákazem pěstovat geneticky modifikované potraviny, které mohou způsobit rakovinu. USA tak ohleduplné nejsou. A to zřejmě chce smlouva změnit. V tom špatném smyslu slova. 


TTIP může být krokem zpět
Netopím se v iluzích, když mluvím o současné Evropě. Ona sama změnu potřebuje. Zásadní a k lepšímu. TTIP je ale podle všeho krokem zpátky.
Příklady toho, o co nás smlouva může připravit, se zabývají autoři následující série článků. Zásadních témat se v ní jen dotýkáme. Chceme především otevřít diskusi a položit otázky, které už dávno měly být automaticky zodpovězeny. To by však na složkách vyjednávačů o „partnerství“, které má ovlivnit životy zhruba 820 milionů lidí v EU a USA, nesměla být pomyslná přelepka Top Secret. Strhněme ji.

Ing. Kateřina Konečná
poslankyně Evropského parlamentu (KSČM) ve frakci GUE/NGL

- pokračování -

(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

1 komentář:

  1. O tom, že nás je už milión, mi prišiel mail už hádam před pol rokom. Podpísať petíciu však nestačí..
    Robo.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů