20. 1. 2015

MON 810 - GMO kukuřice v ČR

Jedna soukromá záležitost mě dokopala si zjistit, jak je to u nás s GMO kukuřicí (bt kukuřice).

U nás byla a je povolena jediná odrůda, a to MON-810 (MON - patrně jako Monsanto?). První výsev geneticky upravené kukuřice u nás proběhl v roce 2005 s nevelkým zájmem. V roce 2007 však ČR obsadila "skvělou" 17. příčku na světě a v EU nás předběhlo jen Španělsko a Francie. Ale už o rok později byla ČR ostudným nositelem titulu evropský rekordman v pěstování GMO kukuřice! Tímto svinstvem, pardón zázrakem, bylo oseto 8.380 ha celkem 171 zemědělskými subjekty. Pak ale přišel velký zlom a rok od roku popularita MON-810 začala prudce klesat, takže v roce 2014 to už bylo jen 1.754 ha, které oselo pouhých 18 posledních vytrvalců.




I když tato plodina byla téměř výhradně použita jako krmivo pro dobytek a zbytek spolykaly bioplynky, nemohu sám sebe přesvědčit, že negativní vliv GMO plodin na člověka, který byl už mnohokrát dokázán, avšak veřejnými médii přecházen bez povšimnutí, je zažehnán. Vím totiž, že mléko vyprodukované dojnicemi krmenými bt-kukuřicí, je smícháváno už v cisternách převážejících tuto bílou komoditu do zpracovatelských závodů (záměrně jsem nepoužil slovo mlékáren) s ostatním mlékem. Tudíž se tu nabízí otázka, zda potraviny vyrobené z mléka a hovězího masa, které jsou sice vedeny jako bez přísad původem z GMO produktů, opravdu bez negativního vlivu GMO plodin na lidský organismus jsou.

 
Základní složkou mléka je voda a ta má všelijaké vlastnosti. Jednou z nich je schopnost nést informace (viz homeopatika). A tak tu visí otázka, zda informace z GMO nejsou přítomny ve valné většině našich potravin i přes klesající zájem zemědělců MON-810 pěstovat. Věrohodnou odpověď bohužel nenalezneme v žádné vědecké studii, protože oficiální věda (až na světlé, vesměs ruské a japonské výjimky) stále ještě schopnost vody uchovávat a reprodukovat informace zatvrzele odmítá. Nezbývá tedy nic jiného, než v regálech supérmegáhypérmárketů používat intuici. 
A nebo zvolit cestu, po níž jsme se doma vydali i my. Už nekupujeme mléko ani žádné hotové mléčné výrobky, ale místo toho si jezdíme pro mléko k ověřenému chovateli a kuchyň jsme předělali na domácí mlékárnu. Pomalu začínáme zásobovat i své známé a příbuzné domácími jogurty, tvarohem, sýry všeho druhu, termixem, pribiňákem, ovocnými jogurtovými pitíčky a co já vím čím ještě. Takto víme, co v nich je - jen mléko, patřičné kultury, domácí ovoce, případně koření, bylinky a především dobrý pocit, s kterým to manželka vyrábí. GMO vliv v tom snad ještě není a díky klesajícímu zájmu zemědělců o pěstování tohoto "zázraku" ani nebude.

i sýr může vypadat "k sežrání"

made in doma
(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

19 komentářů:

  1. Dalším průserem je bělení mouky, které se taktéž neuvádí a je velmi nebezpečné, především kvůli tomu, že bílá mouka se používá v řadě potravin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tímhle jsem se ještě nezabýval, ale jen naprudko zjištěné informace - k bělení mouky se používá benzoylperoxid. A co se o tomto rošťákovi píše?
      Že je "silně hořlavý, výbušný a jedovatý. Může působit jako karcinogen a mutagen, je proto potřeba s ním zacházet opatrně."
      A to prosím píší otevřeně na "wikině". Tož bílou mouku teda nebrat :-)

      Vymazat
    2. Michale,
      jsi připraven se vzdát ranní tatranky, nadýchaných knedlíků s jahodama či křehkého koláče k odpolední kávě? Ani ten chléb "made in doma" nebude z celozrnné mouky to, na co sis zvykl. A to nemluvím o tom, že celozrnnou mouku nekoupíš na každém rohu, ani o její ceně, která je minimálně čtyřnásobná oproti té, kterou ti navíc a nezištně vymílají. :-)

      Vymazat
    3. Vlabi,
      tak do extrémů chodit rozhodně nehodlám, to bych brzy pošel hlady a na mentální opruzeniny :-)
      Každopádně jsem si zrovna před chvílí uložil recept na domácí obzvláště vypečené rohlíčky, tak uvidíme :-)
      Ceny u jídla neřeším. Vyvažuju to tím, že oblečení, boty a další si skoro nekupuju a donáším je po příbuzných, nekouřím, alkohol nesnáším. Kupujeme to, co v regálech při uchopení "neštípe" do ruky. Zdaleka ne vždy platí, že čím dražší, tím lepší :-)

      Vymazat
    4. Tak jsem na internetu hledal a hledal a hledal a na co jsem přišel? Že každý třetí recept na pečivo uvádí potřebu používat nebělenou mouku. Což tomu bych rozuměl. Co mi hlava nebere je ale to, že i když jsem použil asi osm různých vyhledávačů, nenašel jsem žádné konkrétní zboží, které by bylo prodáváno jako nebělená mouka. Prostě tento pojem vyhledávače (ty, které jsem použil) zboží neznají. Zvláštní, že?
      Nicméně jsem našel zmínku o jednom mlýnu, kde údajně vyrábějí výhradně nebělenou mouku. Ve specifikacích jednotlivých výrobků jsem to ale nenašel. Nicméně na druhou stranu ani zmínku o bělení.
      Jedná se o:

      Mlýny J. Voženílek, spol. s r.o.
      Průmyslová 107
      503 02 Předměřice nad Labem

      Sortiment je možné prolustrovat zde: http://www.mlynyvozenilek.cz/sortiment/psenicne-mouky/balena

      Pokud někdo víte, který prodejní řetězec nabízí běžný druh obilné mouky (pšeničná, žitná), která neprošla procesem bělení, klidně sem dejte echo.

      Stejně jako jemně mletou sůl bez fluoridu a jódu. To je taky trošku oříšek.

      Vymazat
    5. Tak jsem namátkou zkusim místní mlýn...
      Otázkou zůstává, co ty mouky, které jsou dovezeny z pochybných zdrojů a jsou prodávány pod cenou jako třeba "Tesco Value, vyrobeno v EU a mimo EU" .. čili původ neznámý...

      "Dobrý den,
      Dle komoditní vyhlášky č. 333/1997 Sb. je jasně dané, že mouky nesmějí být chemicky běleny.
      Tuto vyhlášku dodržujeme.

      Navíc mě ani nenapadá důvod, proč bychom měli mouku bělit. Ve mlýně nakupujeme pouze kvalitní obilí od prověřených tuzemských dodavatelů.


      S pozdravem a přáním příjemného dne

      Ing. Kateřina Svobodová
      manažerka jakosti
      Firma:
      Naděžda Feithová
      ALFA mlýn a balírna Pouzdřany
      691 26 Pouzdřany 238
      Česká republika"

      Vymazat
    6. Petře díky!
      Jak jednoduché, milý Watsone. Napsat jim, mě nenapadlo :-)
      Takže tady máte další mlýn sítě Penam, který zásobuje moukou velké řetězce (oslovil jsem i další mlýny, pak dodám vyjádření):

      Dobrý den,

      Mouky značky Penam ani mouky dodávané v privátních obalech prodejních řetězců nejsou nijak chemicky běleny ani upravovány. Rozdílná barva mezi hladkou světlou moukou a hladkou chlebovou moukou je dána rozdílným stupněm vymletí ve mlýně.

      S pozdravem

      Miroslav Beránek

      SPECIALISTA MLÝNSKÉ DIVIZE
      PENAM, a.s., Cejl 504/38, 602 00 Brno - Zábrdovice

      Tel.: +420 545 518 721 I Mobile: +420 724 662 857
      Email: BeranekM@penam.cz I Web: www.penam.cz

      Vymazat
    7. Takže abych téma bělení mouky u nás uzavřel, vložím sem odpověď z místního mlýnu:

      "Dobrý den,
      naše mouka dodávaná do obchodních řetězců není bělena či jinak chemicky upravena nebo obohacena.
      Bělení mouky je u nás dobrých 70 let zakázáno. Co je nám známo, bělení mouky je prováděno v Americe (metody jsou různé chlórem, ozonizací aj.)

      Přeji pěkný den a jsem s pozdravem
      Ing. Alena Strašilová
      Mlýn Havlíčkův Brod spol. s r.o.
      Na Valech 137
      580 40 Havlíčkův Brod

      Vymazat
  2. rur HOj, pěkný článek zde malé doplnění:
    http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-bio-rozsireni-pestovani-gmo-by-zvysilo-cenu-biopotravin

    http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clenske-zeme-eu-budou-mit-moznost-zakazat-na-svem-uzemi-gmo

    OdpovědětVymazat
  3. Sakra, tak cesta od GMO kukuřice k mléčným výrobkům mě fakt nenapadla :-( Jak říkáš, chce to prostě samovýrobu nebo aspoň podporu malých poctivých výrobců... protože mléčných výrobků se vzdávat nehodlám. A je tu jistá šance, že GMO postupně z planety vymizí úplně - už jsou tu první vlaštovky - některé státy mají GMO zakázané úplně a nedávno Čína odmítla od Monsanta obrovskou zásilku téhle s*ačky. Taky doufám, že půda na Ukrajině nepřipadne Monsantu, to by byl průšvih.

    P.S. Vaše "made in doma" výrobky vypadají skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo,
      domácích výrobců začíná přibývat. Bohužel díky nastavení myšlení průměrného českého konzumenta, který v první řadě řeší cenu, zatím ještě nedokáží efektivně prorazit na trh.
      Na druhou stranu znám několik takových výrobců, kteří i přesto nestíhají vyrábět pro své okolí a rozšiřují výrobu.
      I moje manželka by ráda vyráběla ve větším množství a oficiálně, jenže podmínky pro schválení provozovny a pro výrobu v domácích podmínkách jsou bez nemalých financí nemyslitelné. Někdo to řeší tak, že své výrobky prodává nikoli jako potraviny, nýbrž jako krmivo pro zvířata. Ale úplně dokonalé řešení to pochopitelně není.

      Já taky ujíždím na mléčných výrobcích. Vlastně tvoří cca 80% mého celkového příjmu potravy :-) O článcích a odborných studiích pomlouvající mléko (a další druhy potravy)si myslím své, ale to jsem tady na blogu zmínil v článku "Jím, jíš, jí, jíme, jíte, jedí" :-)
      Řídnutí kostí se nekoná, alergie neznám, imunita výborná.

      Malým výrobcům, kterým jde především o čistotu potravin (myšleno bez umělých sladidel, náhražek, konzervantů, barviv a dalších sraček), držím palce!!!

      Vymazat
    2. Já třeba doma vařil pivo, jenže pak vždycky došli kamarádi a všechno mě vychlastali a na mě toho moc nezůstalo. Kamarádi si ho od té doby musí kupovat v obchodě :D...
      Abych mohl vařit ve vělším, a prodat to i mimo rodinu .. tj. nad 200 litrů na rok, tak bych musel splnit tolik věcí a tolik investic, že se mě to prostě ani náhodou nevyplatí.

      Vymazat
    3. Taky jsem kdysi o vaření piva uvažoval. Ale pak jsem si začal vařit čaj a najednou bylo po "kamarádech" :-)

      Vymazat
  4. GMO je svinstvo, které se může lidstvu vymknout z ruky. Je zvláštní, že při jistých pokusech se zvířata ani nedotkla GMO (p)Otravy. Problém mají i včely atd. Zákaz dovozu GM Otravin platí i v Rusku, vydupalo si jej i Maďarsko, česká připosranost se zatím drží u zdi, ale lidi už jim to nechtějí žrát, tak se plochy snižují. Jednou jsem do toho jako novinář rýpnul a hned jsem měl telefonické výhrůžky a málem žalobu na krku, vydavatel pak z toho nějak vybruslil, myslím omluvou, jak jinak.. Ano, podporuji domácí pěstování, české farmáře, ale občas si zaskočím na nákup i do Rakous, maj to tam v jiný kvalitě a ještě levnější :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jinde zkoušeli GMO pěstovat,ale lidé došli a vše zapálili,no--a bylo po pěstování,lidé se o to sami
    postarali.Mám dojem že to bylo i v RAKOUSKU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osetá pole nechal vypálit v Maďarsku Orbán. Dost si to tím u Západu zavařil :-)

      Vymazat
    2. Ze zpráv evropské komise z 6.11.2013:
      "Osm členských států (Bulharsko, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko a Řecko) přijalo ochranná opatření a zakázalo pěstování geneticky modifikované kukuřice MON 810 na svém území. Zakázána byla také ve Francii, a to až do srpna 2013, kdy zákaz zrušila francouzská Státní rada. Lucembursko, Maďarsko, Rakousko a Řecko informovaly Komisi také o zákazu pěstování brambor „Amflora“. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (úřad „EFSA“) prohlásil, že žádné z ochranných opatření, která mu byla předložena, není vědecky podložené."

      Dále jsem dohledal ze zpráv (a to je podle mne průšvih):
      "14.leden 2015 - 20:02
      Evropský parlament bohužel schválil chybný text, který neumožní členským státům právně čistě, tedy bez obav z následných soudních sporů, zakázat (pozn. tzv. opt-out) pěstování GMO, a to navzdory silnému odporu veřejnosti k pěstování geneticky modifikovaných plodin, sdělila rozhořčeně europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM)...
      ...Ve schváleném textu není dokonce zakomponována ani odpovědnost společností za zamoření farem, kde se GMO nepěstují. Znepokojivé pak především zůstává nebezpečí, které by pro pěstování GMO v Evropské unii hrozilo v rámci dohody o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP)."

      Vymazat
    3. Tak to je fakt dóóst blbé.
      Teď by to chtělo zkontrolovat, kteří europoslanci hlasovali pro a kdo byl proti a následně to mít na paměti při příštích volbách, až nám budou všechny strany bez rozdíli slibovat modré z nebe.

      Vymazat
    4. Z českých volilo PRO:
      za ANO:
      Telička
      Ježek
      Charanzová
      Dlabajová

      za TOP 09 a STAN:
      Niedermayer
      Polčák
      Štětina

      za ČSSD:
      Keller
      Sehnalová
      Poc
      Poche

      za KDU-ČSL:
      Svoboda
      Šojdrová
      Zdechovský





      Proti byli
      za KSČM:
      Konečná
      Maštálka

      za ODS:
      Tošenovský

      za Strana svobodných občanů:
      Mach



      Zdrželi se:
      Zahradil (ODS)

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů