6. 6. 2014

Nachlazení

Dlouho se tu nemluvilo o zdraví, a tak nabízím úryvek z velmi zajímavé knížky Michaila Tombaka Vyléčit nevyléčitelné
(Biochemik  prof. Michail Tombak, PhDr. je význačný ruský expert na přírodní metody léčení a autor několika bestselerů o dlouhověkosti)

A o čem budeme mluvit? Tak třeba něco zásadního, co trápí každého z nás – například o nachlazení.



Vlabi





Po celá staletí se mnozí vědci snažili objevit a vyzkoumat neuchopitelného malého mikroba, který je příčinou obyčejného nachlazení. Ještě ve 40. letech to vědci vysvětlovali tím, že onen mikrob je prostě tak malý, že jej existující mikroskopy nevidí. Avšak ani bouřlivý vývoj techniky a vynález elektronového mikroskopu nikterak situaci nezměnil. Přiznejme, že s pomocí nejnovějšího optického zařízení se podařilo objevit přes sto různých mikroorganizmů, virů a bakterií, ale žádný z nich není příčinou nachlazení. 

Proč se nepodařilo odhalit mikroba, který nachlazení způsobuje?

Protože neexistuje. 

Každý z identifikovaných mikroorganizmů se živil hlenem, který organizmus produkuje při nachlazení. Přesněji řečeno, v těle se nachází hlen, který je výsledkem špatného stravování.

Na jaře a napodzim se organizmus začíná od přebytku tohoto hlenu čistit. Tehdy se objevují bakterie, které jej rozkládají, ničí a absorbují ho, pomáhají nám tak vyčistit organizmus. A co děláme my? Užíváme preparáty a zabíjíme tím bakterie, které nás mají chránit. A co dál? Mikroby jsme zabili, ale hlen zůstal. Po jisté době jsme proto zase nemocní, a když to není nachlazení, tak máme chřipku – respektive totéž, jenom se hlenem živí jiný druh mikroorganizmů v našem těle.

Tak to probíhá od jara do podzimu, každý rok nám teče z nosu, skřípe v kostech, neustálé epidemie. Objevuje se čím dál víc nových léků pro likvidaci mikroba, ale mikrob, i když je malý, není „hloupý“, také chce žít, a proto se snaží být vůči lékům odolný. Není třeba být prorokem, abychom předvídali výsledek toho boje – čím silnější a agresívnější budou léky, o to „horší“ a odolnější budou mikroorganizmy. Kdo tady trpí nejvíc – samozřejmě náš organizmus. Jelikož každé nevinné léky (pokud takové vůbec existují) totiž vyvolávají vedlejší účinky.
Co je to vlastně nachlazení? Je to pouze výsledek nahromaděného zbytečného odpadu v těle a nedostatek v jeho vylučování. Tlusté střevo shromažďuje celou tuto hnilobu. Právě odtud krev roznáší toxiny po celém těle a tvoří nezdravý hlen. Když je množství hlenu nebezpečné (toxické), organizmus se od něj snaží vysvobodit pomocí rýmy – což je ono nachlazení. Proces slučování se bakterií a virů s hlenem způsobuje zánět, jehož výsledkem je zvýšená teplota. 

Abychom vás definitivně přesvědčili, že jsou mnohé naše nemoci způsobeny nesprávným stravováním, měli byste se zamyslet nad všemi fakty. Důvěřujme zkušenostem dlouhověkých lidí, kteří žijí v dolině Hunza (severní Pákistán). Žije zde 32 000 obyvatel. Neznají nemoci a průměrná délka jejich života je 120 let! V čem tkví jejich tajemství?
Skotský lékař McCarrison, který prožil 14 let v bezprostřední blízkosti Hunzy, říká, že hlavním zdrojem dlouhověkosti tohoto národa je způsob stravování. Obyvatelé doliny Hunza jsou vegetariáni. Jejich jídelníček se většinou skládá ze syrového ovoce a zeleniny (v létě), klíčků obilí, sušených meruněk a ovčí brynzy (v zimě).
Sušení meruněk

Carrison, aby se definitivně přesvědčil o tom, že právě způsob stravování je tajemstvím dlouhověkosti obyvatel doliny Hunza, provedl po návratu do Anglie sérii experimentů na zvířatech. Jednu skupinu zvířat krmil typickou stravou londýnské rodiny (bílé pečivo, sledě, rafinovaný cukr, zavařená a vařená zelenina atd.). Ve skupině testovaných se na závěr experimentu začaly objevovat různé druhy lidských nemocí. Druhá skupina zvířat byla krmena podle způsobu stravování lidí z doliny Hunza. Během celého průběhu experimentu zůstala druhá skupina zdravá.


Hippokrates řekl: „Spousta nemocí přichází k člověku ústní dutinou.“ Tato geniální věta je stará víc než dva tisíce let a my tuto moudrost stále nevyužíváme. Často přemýšlím proč. Možná to Hippokratés řekl moc tiše nebo si to všichni nestačili poznamenat? Faktem je, že si z generace na generaci předáváme špatné návyky a současně s nimi i choroby, které nás trápí. Na omluvu říkáme, že žijeme v těžké době a drtí nás velká tíha civilizačního vývoje. Možná nás ale víc rmoutí kolosální masa našeho těla, lenost a absolutní pohrdání pravidly fyziologie, podle kterých náš organizmus funguje. Lidé se naučili obsluhovat počítač, řeší komplikované ekonomické problémy. Inženýr dokáže najít závadu v husté pavučině elektrického vedení, ale na jednoduchou otázku, kolikrát denně vylučuje moč a v jaké barvě, neumí odpovědět. 
Proto chci zdůraznit: jestli se nenaučíte pozorovat fungování svého organizmu, nikdy nebudete zdraví.

Dolina Hunza (To je nádhera, co?)


12 komentářů:

  1. Jídelníčkem se zabývám už vcelku dlouho, ale vždycky, když už si myslím, že jsem na to došel, se objeví protiargument, který mě zase pěkně posadí na židli k novému bádání. Jednomu sedí něco, jinému to samé škodí a obráceně.. nenalezl jsem žádný jídelníček, který by byl prospěšný většině, vždy jen menšině a ještě s určitými připomínkami a omezeními.
    Jedna věc je ale společná, věc vedoucí k zdravému tělu, jak duchovnímu, tak fyzickému. Vysoká energetika organizmu - celku. Potrava je zdroj energie, ale životní síla v ní není, ta se čerpá při změně vědomí, např. při hlubokém spánku, kdy dojde k úplnému uvolnění a rozproudění energetických kanálů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ámen! :-))))
      Nemám co bych měl proti.
      Jen bych doplnil, že vzhledem k existenci toho našeho zatracovaného Ega, které dominuje bdělému stavu, změnou vědomí bych spíše definoval změnu myšlení a uvažování. Když k něčemu dochází ve spánku (a věřím, že dochází), osobně bych to spíše nazval změnou nevědomí/podvědomí (byť mnozí ezoterici se domnívají, že naše Vědomí alias kreativní myšlení sídlící v pomyslné pravé mozkové hemisféře je narozdíl od našeho logického myšlení od narození kompletní a nelze ho tedy jakkoli "vylepšovat", s čímž osobně nesouhlasím)

      Celou tu šílenost a zmatky kolem stravy bych klidně shrnul do tvého komentáře spolu s poslední větou z článku.
      Jo a nezapomínat pokud možno na pití pouze kvalitní vody. U mě je pitný režim totiž to, co jsem radikálně před pár lety změnil a od té doby šla u mě imunita prudce nahoru.

      Vymazat
    2. Ještě bych dodal, že je třeba si uvědomit, že nejen to, čím se krmíme, ale i koho tím krmíme.
      Ono někdy stačí jíst potravu nebo pít vodu, kde je míň parazitů či toxinů a hned jde životní úroveň nahoru. Obecně, pokud bychom se zabývali jen a pouze fyzickým tělem, bude pro nás nejvýhodnější přijímat sterilní nasycené mastné kyseliny spolu s vitamíny a minerály. Toto je jelvel č. 1. Pak je level č. 2 a tím je duchovní stránka, neboli psychická / energetická / nefyzická. A o té nevíme skoro nic.

      Vymazat
    3. A jaká je ta kvalitní voda, Michale?
      Mirka

      Vymazat
    4. Mirko,
      rozhodně ne ta z regálů obchodů ani z vodovodního řádu :-)

      Vymazat
    5. a která teda ano?

      Vymazat
    6. Třeba ta vlastní z hluboké studny. Ale je mi jasné, že toto není řešení pro každého. Stojí zato popřemýšlet, zda nemám známého, co má známého, který takovou vodu má a vozit si jí od něj alespoň na pití.

      Vymazat
    7. Dokud jsem se nezmohla na vlastní studnu, zmapovala jsem si v širokém okolí všechny lesní studánky a z té, která prošla sítem, jsem si pak vozila vodu na pití.
      A když se to zároveň spojilo s procházkou lesem... :-))

      Vymazat
    8. Hm, docela bych to bral, kdyby tam nebyl uveden tenhle blaf :,,Žije zde 32 000 obyvatel. Neznají nemoci a průměrná délka jejich života je 120 let! V čem tkví jejich tajemství?" Pokud vím, tak:,, ve věku 117 let zemřela v sobotu v Itálii Emma Moranová, která byla nejstarším člověkem na světě. Podle italské tiskové agentury ANSA úmrtí potvrdila její rodina. Moranová se nejstarší osobou na světě s ověřeným datem narození stala v květnu 2016. V historické tabulce nejdéle žijících lidí světa je nyní se 117 lety a 137 dny na pátém místě. Tak kdo si vymýšlí ??? Margon.

      Vymazat
  2. Hmm, hrubé črevo, moje celkom lenivé, jem aj mäso, takže by som mala v zime, jari, sopliť, - a ja ništ.
    Alergia ? Haha, ak ste alergickí na čokoľvek vo svojej mysli, budete sa škrabať, kýchať, potečie z očí, nosu. Ja zas ništ.
    Odporúčam - zmierenie a viac, viac lásky, ´daleko viac :-)
    B

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle je pro mě novinka, a hodně užitečná :) díky!

    OdpovědětVymazat
  4. velmi pekne a poucne stranky, pekna praca :)

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů