23. 8. 2013

Petr Hynek - Peníze jsou přežitek z doby mamonu

Článek, jaký jsem už chtěl napsat dávno. Petr ho však, jako ostatně vždy, vystřihnul opravdu bravurně. Díky.
MichalB



Píše se rok 2030.
„Krásný den, vy máte ale úžasnou svěží zeleninu. A to nádherné ovoce...“
„Však ochutnejte a vezměte si kolik potřebujete. Já si zas u vás nechám ušít kalhoty, až budu potřebovat.“
„Samozřejmě. Včera byla u nás sousedka pro sukni a donesla čerstvá domácí vajíčka. Prý jich má přebytek, kdybyste potřebovala...“
„Děkuji, ráda se stavím s manželem, až opraví našim sousedům střechu. Víte, oni jsou moc hodní a vždycky naše děti nechají svézt na koni a ještě nám přivezou koňský hnůj na zahradu, odkud je tahle krásná zelenina...“

Tak takhle by to nějak mohlo vypadat v budoucnu. Není to neobvyklý model, lidé směňovali zboží už dávno v minulosti. A bylo by to fajn, kdyby si každý bral jen tolik, kolik potřebuje, nemyslíte? Peníze lidi rozdělují, vyvolávají nenávist i války. Samozřejmě je možné užívat peněz i rozumně a dopřát si za ně odpovídající standard. Ale ono by to šlo i bez nich, věřím tomu.

Víte, ono to bez peněz jde i dnes, ale tak trochu jinak. Většina peněz, které světem kolují, je totiž pouze a jen v elektronické podobě, v podobě binárního kódu v počítači, jako stav na účtu v elektronickém bankovnictví. Ale běda, kdyby tento systém zkolaboval a lidé by chtěli „své peníze zpět“. Ono by to dost dobře nešlo – z prostého důvodu – banky peníze fakticky nemají. Ano, něco málo, říká se, že asi 2 procenta deklarovaného objemu financí.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že když jsem si chtěl včera vybrat z jedné nejmenované banky své peníze ve výši asi jednoho průměrného platu, bankovní úřednice odvětila, že dnes ani zítra TOLIK mít nebudou, ať zkusím koncem týdne. Ještě mne poslala na jinou pobočku ve městě. Tam zrovna přede mnou přepočítávali drobné mince, ano – dokonce ručně – že jsem si připadal jak na tržišti. A že takový „vysoký výběr“ musím nahlásit předem!

A nebyla to má první zkušenost s výběrem peněz v bance... Hlavně, že mi až pětkrát denně různí bankovní manažeři i operátoři a obchodní řetězce nabízejí kreditní i debetní karty. Víte co? Já ty vaše debilní karty nechci!
Chci žít ve společnosti, kde neokrádá jeden druhého a bankéři a politici pak všechny, chci lepší svět, založený na poctivosti, moudrosti, radosti a lásce. Pojďme na tom pracovat společně, aby to nebylo až v tom roce 2030, ale opravdu co nejdříve ;-)  

9 komentářů:

  1. Hezkýýý Petře, ted odešli naši kamarádi, bavili jsme se u kafe na toto téma:)přesně, peníze už nejsou, je to podvod, nesmysl, manipulace, prostě všechno v jednom:) je to až k smíchu. . . bylo by fajn, začít energií, protože to je něco, co nás zotročuje nejvíc. Ted mi muž říkal, že od r. 2014 se má platit dan i z těch drobných panelů na rodinných domcích. To je fajn, bylo by dobrý, kdyby tu dan nastavili opravdu vysokou:) ČÍM HŮŘ, TÍM LÍP, MYSLÍM, ŽE BY SE URYCHLIL VÝVOJ VPŘED. . . IVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi daněmi za panely i u ostrovních systémů mám jedno ryze české slovíčko, které ve slovníku nenajdeš (a taky velice neduchovní): NAS..T!!!

      PS: Když si to zařvu z prndlá hrndlá, tak se mi vždy pěkně uleví. :-)

      Vymazat
    2. Takýto sa mi páčiš MichaleB - :-DDD

      B

      Vymazat
  2. Dík Michale, žes to sdílíš i tady. (vážně jsem mu za to nezaplatil ani korunu :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No počkat,počkat!!! A odkud se jako vzalo těch pět českejch na účtu? Jó táák! Ono je to tajný kvůli berňáku. V tom případě veřejně potvrzuji (mám ale zkřížené palce za zády), že mi od Petra nic nepřislo :-)

      Vymazat
    2. Pssst.... ;-) Vole :-)

      Vymazat
    3. Neboj, jako vždycky - zatloukat, zatloukat a zatloukat.

      Vymazat
    4. Pri podnikaní sa čoto nedá úplne po pravde :-D
      Jeden skúsenejší mi hovoril :
      "Priestupky robím skoro furt, trestné činy nikdy"
      Nojo, ale keď som prijala pred rokmi záväzok hovoriť Pravdu, Pravdu, a nič len PRAVDU !
      To sa mám z tohto sveta odsťahovať ?
      B

      Vymazat
    5. Bed:
      spáchat trestný čin zdaleka vždy nemusí být totožné jako spáchat trestný čin. Co je trestné a co nikoliv určují mocipáni a dnes dříve než kdy jindy jsou zákony sešívány účelové a nikoliv na základě etiky/morálky. Nechci to více rozpitvávat, lepší je si přečíst článek od Miroslava Zelenky:
      http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2013/08/miroslav-zelenka-soucasna-situace-z.html

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů