25. 8. 2013

Je duchovní snažit se být duchovní?

Aby někdo neměl pocit, že se řídím známým, nicméně obyčejně pravdivým pořekadlem "Podle sebe, soudím tebe", tak toto zamyšlení bude jen a pouze o mé maličkosti.
Několik let jsem se snažil potlačovat některé svoje, dnes myslím že typické části povahy s tím, že podle mé vlastní představy sebe samotného jako duchovnějšího člověka bych je mít neměl. Potlačování se postupem času lepšilo a lepšilo a já byl čím dál spokojenější sám se sebou. Ale až poslední dobou jsem si začal uvědomovat, jak mnoho energie a času mě stálo toto nikoliv ovládání, nýbrž přetváření sebe sama. A nyní, když z jistých současných důvodů jsem neměl dost chuti se věnovat pokračování v sebepřetváření, zjišťuji, že jsem se ve skutečnosti nikterak nezměnil. Stačí tak málo - nevěnovat někdy i denně několikahodinovou pozornost na to, co bych měl nebo neměl, a vše je tam, kde původně. 
Proto jsem se nad tím zamyslel a došel k prozatímnímu, nikoliv však definitivnímu názoru, že snaha být a chovat se jako duchovní člověk (alespoň dle mých představ o duchovním člověku) není to, čemu bych se měl věnovat a v co vědomě usilovat.
Nejlépe nějaký konkrétní příklad, aby vůbec bylo patrno, co jsem těmi krkolomnými souvětími myslel. Kdykoliv jsem například došel do nějaké situace, kde bych se ve své původní přirozenosti zachoval dle ezoterického kodexu neduchovně (diplomaticky řečeno), nastoupilo moje vědomí a v rámci možností a pokroku ve výuce jsem danou situací prošel dle předem v hlavě promyšlených představ. Pozorovatel by mi tedy možná mohl říci "Ano, situaci (zkoušku) jsi zvládl výborně". 
Jenže moje rozpolcená osobnost dosti často poté začala obvyklou hádku, kdy jedna část si zanotovala védické Óm, byla spokojena a zastávala názor, že to bylo jakžtakž duchovně zvládnuto a stálo to za to, kdežto druhá velice tvrdě namítala, že to byla čirá vypočítavost. Že jsem se tak choval jen proto, abych byl duchovní, převibroval o velkou tercii výš a tím se zase o kousek přiblížil k nějaké odměně. Zkrátka jsem se chtěl polarizovat k té kladné, ezoterik by řekl světlé, polovině lidstva, a tím si zajistil něco jako náklonnost Univerza a příjemnější život v podobě třeba jasnozřivosti.
Třetí část mé osobnosti, dosti možná ta souhrnná, alespoň já ji tak chápu, si to všechno vyžrala. Byla nakonec zmatená, protože upřímně řečeno, jsem nebyl schopný sám sobě na 100 % říci, zda jsem to myslel upřímně (v souladu se Svědomím), či z vypočítavosti (v souladu s Vědomím).
Tudíž když jsem to probíral ze všech stran, zjistil jsem, nebo alespoň si to dnes myslím, že snaha být duchovní nemá s duchovností vůbec nic společného. Opravdu duchovní člověk může být jen ten, který o tom, co my tady duchovním a duchovností nazýváme, vůbec nemá ani ponětí a myslí a koná jen z čisté své přirozenosti a v souladu se svým Vědomím a Svědomím, které by měly být v konkrétních situacích zajedno a nehádali se jako mé dvě děti, které z nich má větší modřinu, chlívek v pokoji nebo tvrdší rohlík.

Proto od dnešního dne budu zase tím občas zmetkem, občas svatouškem, občas hrubiánem, občas lidumilem a občas i nenávistným Michalem, jakým jsem byl do chvíle, než jsem se o duchovno začal vědomě zajímat a uměle ohýbat svou povahu, a budu sledovat synchronicity kolem sebe (což je pro mě jednoduchý ukazatel správného směru), zda jich bude ubývat či naopak, a podle toho se zkusím zařídit.
Jan Werich:
Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.


Aktualizováno:
Dnes jsem se opět setkal s člověkem, díky kterému tu již vzniklo několik článků a pokec s ním mi zase o kousek otevřel oči a čirou "náhodou" to k tomuto článku pasuje jak prdítko na hrnec.
Nebudu tu rozepisovat detajly, ale jasně jsem pochopil, co pro mě samotného (nemusí platit pro všechny) se schovává v pojmu duchovní člověk v té nejryzejší podobě.
Je to opravdu jednoduché. Duchovní znamená být svůj, být sám sebou.
Duchovním se nestanete díky stravě, kdy se omezíte tím či oním směrem. Ani tím, že denně budete navštěvovat přírodu lidskou nohou netknutou. Vyhýbání se tzv. zábavě materiálně založené společnosti vám taky volňáska TAM před nohy nepoloží. Nezajistí vám to meditace, koncentrace, relaxace ani speciální hudba, tóny ani zvuky. Ani bylinné zábaly či přírodní extrakty z Himalájí. Duchovní nebudete díky modlitbám a vzhlížení ke komukoliv a čemukoliv, ani k Univerzu ne (Ono jistě ví, jak to myslím).
Duchovním (a už docela nerad používám toto označení) je ten, kdo se neomezuje žádnými hranicemi, které ti, jež se duchovními považují, z mnoha důvodů vztyčují jako záruku jistého převibrování kamsi do neznáma.
Nějakými jsme se narodili a má to svůj důvod. Ono před celým světem zůstat sám sebou je těžší, než jít s davem mířícím do páté a vyšší dimenze. Když bychom měli být v 5D nesedíte zrovna teď u PC a nečtete tyhle moje patlaniny.

Takže jsem si opět po dlouhé době na plný kule pustil můj v mládí oblíbený (neduchovní) Heavy metal až okna řinčela, na bezpečném úseku silnice, kde jsem nikoho ani sebe neohrozil, jsem přidupnul pedál plynu auta pevně k podlaze a říznul si pár zatáček a projel pár zákazů. Uzené koleno jsem řádně zalil pivem. Nahlas si i sprostě zanadávám na všechno, co mi vadí. Zkrátka jsem k životu probudil rebela, který je od mala mojí nedělitelnou součástí a poslední dobu jsem ho záměrně nepouštěl ke slovu. A víte co? Je mi skvěle!!! Ať se to někomu zamlouvá nebo ne, konečně jsem to zase já.
Děkuji Vám H.!



(©)2014 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

39 komentářů:

  1. No, Michale?!?
    Pro mně to je Tvůj nejlepší článek. Ta věta, že člověk může bejt opravdu duchovním pouze když to neví, netuší, nekomentuje, atd., má obrovskej smysl.
    Přirozenost = Duchovnost a je to rovněž zdánlivě paradoxní projev obou elementů, když duch dovede tělo k přirozenosti. Dokonce to lze otočit a Niels Bohr přesně tomuhle říkal hluboká pravda. Pak slova jako ezoterika, náboženskost a je jich moc ... ztratěj svůj beztak mlhavej a zmatenej význam. A kdo by měl zájem o tomhle číst celý, navíc děsně zábavný knihy, tak je opět paradoxně-neparadoxně psal jezuitskej potentát a kardinál Anthony de Mello. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věděl, že se to zrovna tobě bude líbit :-)
      Ne vážně, mám dojem, že stejně jako v čistě teoretické situaci, když bys mohl vidět do budoucnosti a do detajlu zjistit, jaké následky budou mít tvoje konkrétní rozhodnutí ještě než se ve skutečnosti rozhodneš v dané situaci, budeš nesmazatelně ovlivněn a pojem "rozhodování" (či-li život sám o sobě) ztratí svůj veškerý smysl.
      Stejně tak, alespoň moje maličkost tomu odpovídá, přání být duchovní v okamžiku, když dle představ o duchovnosti rozhodně takový nejsem, je nepřirozené přiškrcení se v možnostech, volbách, chování a zcela jistě temperamentu, protože vše budu přizpůsobovat idolu (a případným "privilegiím" z toho dle duchovních pohledů vyplývajících) nikoliv sobě samotnému.
      Ale jak jsem psal, může se stát, že zato tvrdě od Univerza dostanu přes prsty a opět přehodnotím již mockrát přehodnocované :-)

      Vymazat
  2. Každý člověk se může chovat naprosto duchovně a zároveň naprosto vědomě a přirozeně. Nedokonalostí, parazity a různými vlivy na tok informací (například, že většina z nich vůbec nedojde až k vědomí a ikdyby dorazila, tak ji stejně vědomí nezpracuje tak, jak by mělo), se chováme tak jak se chováme. Takže něco na tom odblokováváni přeci jenom bude :). Zbavování se různých přílepků (od těch nejmenších až po vělké potvory) se nám napřimuje informační kanál, v sítech se oka zvětšují a pak může i docházet k posunu ve schopnosti myslet do šíře - zvětšovat tu bublinu zvanou vědomí - viz můj obrázek.... a čím bude větší, tím větší přirozenost získáme v pojmu zvaném duchovnost. Protože jen člověk naprosto vědomý si všech souvislostí se dokáže správně rozhodnout, aniž by se to v něm bilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, rozumím ti a máš pravdu. Jen je to pravda poplatná (alespoň z mého pohledu) pro tebe. Já jsem k tomu ještě nedospěl. Zkoušel jsem ledasco z toho, o čem mluvíš, nic méně sebekriticky musím přiznat, že skutečný posun se nekonal. Možná v úrovních, které nevnímám, ale já mohu nyní posuzovat jen to, co jsem zaznamenal.
      Co jsi napsal v posledních dvou větách jsem v článku napsal v takto:
      "Opravdu duchovní člověk může být jen ten, který ... myslí a koná jen z čisté své přirozenosti a v souladu se svým Vědomím a Svědomím, které by měly být v konkrétních situacích zajedno...", ale uznávám, že jsem to mohl napsat lépe a srozumitelněji.
      Nacházím se asi v ročníku, kdy se nemám starat o energie, "přílepky" a další záležitosti z vyšších tříd, ale mám poznat sám sebe - jak bych to nazval, svůj základní operační systém. Své plusy i mínusy. Nic, co bych nazval duchovního. Zkrátka svoje materiálně založené JÁ (v souladu se zdejšími články - svou levou hemisféru). Až teprve potom v případě, že na nic nezapomenu a nic nepřeskočím, budu snad schopný se vědomě zbavovat oněch přílepků a narovnávat kanál (informační pochopitelně :-) ).

      Můj temperament a převládající cholerická složka chování mi prozatím nedovoluje, abych naplnil tvojí první větu.
      Buďto jsem cholerik (a já jím jsem) a pak je přirozené, když se jako cholerik projevím (na informačním kanálu udělám další uzel), nebo se budu krotit, což mě stojí obrovské úsilí, ale rozhodně to pak nemohu nazvat mojí přirozenou reakcí. :-)

      Vymazat
  3. pokud máte někdo čas na film, tak doporučuju pro inspiraci tento: http://www.uloz.to/xPZxGHSA/vsemocny-limitless-2010-cz-dabing-dvdrip-fel-avi

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pekný článoček Michale, mám rada úprimnosť.
    Lenže - nepritiahol si ťa trošičku ten parazitík "rozhodovací" ?
    To On Ťa , nie tvoju maličkosť, ale tvoju velikosť brzdí.
    Ja bibliu nemusím, ale aj tak si z nej odnášam napríklad takéto vety :
    " po ovoci, poznáte ich".
    Takže mi nehovor, že nerozoznáš Tebou vypestované ovocie či je dobré či nie.
    Ja to vidím, je zdravé a šťavnaté, tak otvor oči aj ty .... :-)

    B

    OdpovědětVymazat
  5. V podstatě vše toto bylo již dávno řečeno na stránkách http://energieupramene.blogspot.cz/2013/05/duchovnost.html velmi srozumitelně, viz úr\yek z článku:
    Esoteoretiků je v posledních letech jako hub po dešti. Nejvíc se jich hemží na internetu, kde zpoza svého kompjutru jsou převelikými odborníky na hluboká a ještě hlubší duchovní témata, hlavně pak na ega, a to především ta ega druhých! Ve chvíli, kdy někdo rázně promluví nebo si dokonce dovolí říct něco negativního, aby udělil neutralizující ránu jejich občasné bludotvorbě, okamžitě začnou prskat a jejich největším a často jediným protiargumentem je již zmiňované ego, které v tomto případě používají jako diagnózu neduchovnosti člověka, který si dovolil jim negativně nebo snad dokonce negativně s humorem odporovat, a tak projevit vlastnost ega! Musím se přiznat, že dřív mě tyto situace vyváděly trochu z míry, dnes je využívám k zasmání a k tréninku sociální inteligence.
    Myslím, že k tomu není co dodat a další pitvání je jen ztrátou času a posilování vlastního Ega. Jdu si raději poklábosit se slepičkami, které si užívají svého života s jistotou, že nebudou sežrány tkzv, "duchovním člověkem"
    Zdar a Sílu v našem dílu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petr,Terezka,Bed,Matej i Michal..super clanok i komentare... Prichadza to samo z vlastneho uvedomenia si spravnosti veci.Nejde oto povzniest sa len duchom ale i telom a myslou. Nemoze sa predca telo(rozum) bavit z dusou(a rozumet jej)kym sa nepriblizi jej vedomostiam(z presvedcenia).To co tesi telo a srdce! povnasa ducha:-) Mate uplnu pravdu....a nevidim dovod reco by i dusa nemohla byt obcas pojasena(ze sa jej to paci) :-) ..Mailo

      Vymazat
    2. Mailo,
      tady už dávno nejde o článek. Je nás tu pár, kteří to víme a to včetně tebe. Znám tě sice jen z komentářů, ale musím říci, že takový flák cesty, který jsi za tu chvilku ušel, si zaslouží ono chlapské (dámy prominou) souhlasné tiché přikývnutí hlavou s pevně přitisknutými rty.

      Možná to někomu nepřijde logické, ale "náhoda" tomu chtěla, abych dnes zhlédnul doporučený film, o kterém vím, že vás donutí i po závěrečných titulcích sedět, jak přikovaní. Není to asi film pro každého, ale vám, kdož tu jste, dozajista udělá radost.
      Jde o Cafe de flore a jestli to někdo nesmáznul a pokud jste ještě neviděli, lze ho sosnout tady:
      http://www.ulozto.cz/xaW2Xy2/cafe-de-flore-2011-cz-avi

      Vymazat
    3. Dakujem Michal. ..nebudeme si tu teraz placat po ramenach..dlzno len dodat ze nebyt VAS vsetkych ako ste tu a Iv-a stale by som nechapal.No vlastne sa stale nepovazujem za cloveka co by sa odvazil povedat ze to chape.Len si spajam veci a ucim sa(a verim ze i vy)i vdaka VAM vsetkym tak ako som si ich spojil a ujasnil na zaciatku ked som nasiel UPRAMENE(a myslenky)...ludi,ktorich povazujem za viac ako len priatelov.. Verim ze vdaka tomu ze sme tu spolu..sa posuvame skutocne dalej.(a tym myslim i ludi co neprispevaju tak casto) :-) ..Mailo

      Vymazat
  6. Ešte jedno slovíčko, ku nadpisu chcem odpovedať za seba - ANO. B

    OdpovědětVymazat
  7. Druh potravy (energie) přijímaný s chutí a dobrovolně = výše vibrací těla, tj. výše duchovního vývoje. Svůj k svému.
    Obíhání po nekonečných smyčkách Astrálu je " ZÁBAVA" hihi a nikam nevedoucí činnost, často lidem záměrně vnucovaná pro jejich dezorientaci.
    Přišlápni plyn až k podlaze a rozjeď to proti hřbitovní zdi, budeš svůj a ušetří to okolí spoustu egoistických blábolů a tobě dodá pocit své jedinečnosti, již znovu pak neopakovatelný.
    Zdar a Sílu v našem dílu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko
      promiň, ale tohle mi nestojí za komentář. Snad jen, že o Egu jsi tady opakovaně psala jenom ty.
      Škoda, že jsi zašla až takhle daleko. Zrovna od tebe bych to nečekal.
      Měj se hihi.

      Vymazat
    2. Jsem z toho poněkud zmatená. Jestliže platí to, co píšeš - druh potravy (energie) přijímaný s chutí a dobrovolně = výše vibrací těla, tj. výše duchovního vývoje - pak musí zákonitě platit, že pokud lump, zloděj a vrah přijímá "s chutí a dobrovolně" kvalitní (= tu správnou) potravu, je vše odpuštěno, vpořádku, může vraždit dál. Je to tak?

      Vymazat
    3. No to by mě taky zajímalo.
      Jen nevím, koho se to vlastně ptáme.

      Vymazat
    4. Znamena to ze rozumove chapanie toho preco jest rastlinky nie zvirata(a konanie tak z vlastneho presvedcenia),tak isto ako i chovania sa jednotlivca v zloyitych situaciach ide ruka v ruke z vyskou urovne v duchovnom vyvoji v ktorom sa nachadza. Ako som hovoril ze rozum a telo musi pochopit(vyrovnat sa dusi aspon ciastocne vo vedomostiach) aby dokazalo komunikovat z dusou. Neviem ako to lepsie napisat. Mailo

      Vymazat
  8. No teda,
    doufám, že se tady neporvem, jak možná někteří očekávají. A taky doufám, že víte, nebo alespoň tušíte, že slova jsou velmi nepřesnej nástroj, VÁŽENÍ! Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, súhlasím , slova sú nepresné. To sa snad ani nedá porvať sa kvôli nim,
      čo myslíte :-( ??? :-) B

      Vymazat
  9. Ahoj Mailo,
    teď jsi to vyjádřil naprosto geniálně ... nemoze sa predca telo bavit s dusou, kym sa nepriblizi jej vedomostiam. To si fakt napíšu nad postel. S obdivem Matěj PS. - třeba si toho všimne i Terezka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Len chcem este dodat ze(podla mna)naozaj mate pravdu vsetci.A tym myslim i Terezku. Zabava a jasenie ktore tesi telo,srdce i mysel,a tym povznasa dusu-teda je stastna ked vy ste stastny,jasi sa splou svamy.. je vporiadku len do urcitych medzi. Ona vam da vediet ked to uz nieje vporiadku..odkial pokial teda vie najst kazdy sam v sebe-ak chce,a pocuva...netreba nato zakony ani nariadena. Svedomie uplne staci.. a to je to oco sa snazia ako vravi Terezka-otupit svedomie tym ze nam hovoria(ukazuju) ze je to bezne a vporiadku,a tiez zaneprazdnenostou a strachom. ..Mailo

      Vymazat
  10. Isty clovek ktory citujem(i pre mna)nemal vieru ale istotu povdal... "Súdit prinalezi iba bohu,nie cloveku." Co,alebo kto je boh(co alebo koho tym myslel) si ujasnil iste uz kazdy sam za seba...pripadne ci vobec. Kto ma podobny nazor na to pochopi,kto nie mozno pochopi co chcem povedat ked bude citat medzi riadkami v predoslych vsetkych komentaroch v tomto clanku). To súdit on nemyslel iste doslovne vo vyzname dnesneho vyznamu súdit-súd. (je to len moj pohlad..spravny pre zatial pre mna,to neznamena ze sa nemylim,a dopredu sa ospravedlnujem ak ten nazor niekoho uraza) ..Mailo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Mailo,
      takto jsem to myslel. Však jsem uvedl, že "... se svým Vědomím a Svědomím, které by měly být v konkrétních situacích zajedno". Snad si někdo nemyslel, že bych dělal hovadiny s autem někde, kde bych někoho, včetně sebe ohrozil? To by pak nemohla být velká skupina sportů, létání, potápění, horolezectví, lidi by omezili svojí spontálnost, mnoho z toho, co jim činí radost by přestalo existovat a to jen proto, že někdo duchovní to nazval požitkářstvím a mannou.
      Pokud výše zmiňované se koná z radosti a oslavy života, je to v souladu se Svědomím, nikoliv z pocitů nadřazenosti, je to pak podle mne správné.
      Můžete uvidět chlápka, jak se s přítelkyní či manželkou cpe kaviárem na pěkné jachtě v Karibiku. Je to nutně důkaz zhýralosti? Co když celý život dřel jako mezek, neutratil ani floka, odříkal se v ledasčem a to jen proto, aby si po 30ti letech uskromňování splnil svůj životní sen a mohl si toto třebas jen na měsíc vyzkoušet? Podřídil tomu většinu života s Vědomím a Svědomím toho, že pro něj osobně to stojí za to.
      Ano nesuďme nikoho, nemáme k tomu co a jak činí ani dostatek informací ani práva. Nevnucujme druhým svoje žebříčky hodnot a ani neporovnávejme velikost našich pravd. Tolerantnost k druhým a k jejich názorům (při splnění výše zmíněného), byť jsou jakékoliv, je více lidské (čtěte duchovní), než nesejít z cesty a mít své Ego za každých okolností pevně na obojku.

      Podle sledovanosti a množství komentářů vidím, že jsem šlápl do vosího hnízda, přitom jsem hned v úvodu uvedl, že se článek týká jen mého současného poznání a nikomu ho nevnucuji. Tyto stránky nejsou v žádných učebních osnovách, proto je nikdo nemusí číst. Každý jsme jedinečný, každý máme jiné touhy a jiné cíle a koneckonců jistě i Záměr pro tento život a domnívat se, že druzí, aby byli plnohodnotnými lidskými bytostmi, nutně musejí spadat do mých představ, je jednoduše popírání oné jedinečnosti.
      Neberte to jako nějaké vyrypování, ale doporučit někomu, ať se zabije v autě nárazem do hřbitovní zdi kvůli tomu, že si třeba dal uzené koleno s pivem, když on sám "masožravce" považuje za ještě nedovyvinuté? A tím teď nemám na mysli jen Terezu. Takovýchto přejícných jsem od založení blogu měl už povícero a všem takovým patří následující odstavec.

      Koukám, že asi uzrál čas, abych napsal svůj názor na stravu člověka .... a je mi buřt, co si i poté bude o mě kdokoli myslet. Nemám se zač stydět, nikomu nevyhrožuji ani nepřeji nic špatného, nikomu neříkám, že je něco méně než já jen proto, že nesdílí moje hodnoty. Nebudu se omlouvat, pokud tento blog nebo respektive moje slova někoho někdy uráží, protože jako urážka nikdy myšleny nebyly. Pokud to tak někdo cítí, je to opět jeho svobodná volba, založená na jeho předsudcích a jeho představách.

      A ano Mailo, jediný, kdo nás může soudit, jsme my sami. A nemělo by jít o soud jako takový s verdiktem prokázání viny a nastolení trestu, nýbrž vždy o snahu pochopit a především poučit se, protože o tom to celé je.

      Vymazat
  11. Mailo,
    v žádným případě mě to neuraza a opět klobouk dolu, jsi rozenej arbitr. A Terezko omlouvám se jsem, nejspíš jsem s tím blbým upozorněním přestřelil. Matěj

    OdpovědětVymazat

  12. Míšo, vše, co jsem napsala bylo napsáno formou symboliky, s myšlenkou, že vše pochopíš pár větami a že se ti po nárazu rozsvítí. Nemyslela jsem to jako urážku, víš, že tě mám ráda bráško, ale i sourozenci se někdy nepochopí navzájem. Čekám tě v 5D kině spolu s Mailem, kde se nejí slaninové brambůrky(fuj, smrad), zatím si oběhneš svou Astrální smyčku, kde zapíjíš bůček pivem(tvoje volba) a donekonečna řešíš co je duchovno.
    Duše(duch) se projevuje pomocí těla(člověka) a jaká je jeho Duše, takový je v podstatě charakter člověka. Pokud chceš nad Astrál do vyších duchovních pater, musíš mít vibrace těla tomu odpovídající(svůj k svému je vždy přitahován). Výši vibrace těla určuje jednoznačně výše přijímané energie (potravy) do schránky Duše, tj. těla.
    Matěji, Univerzum jistě eistuje, jinak by byl chaos, Čeká Tě tam Tvá druhá polovina, kterou tak zoufale hledáš. Hlavně že nejíš maso, odpouštím Ti, že jsi mně nechal shořet na hranici(bylo teplo), ty jeden Matěji.
    Zdar a Sílu v našem dílu, hihi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko,
      v tom se neshodneme. Hlavně ve větě: "Výši vibrace těla určuje jednoznačně výše přijímané energie (potravy)..."
      Já (a netvrdím, že mám patent na rozum) zastávám názor, že tzv. vibraci (dodnes nemám jasný náhled na to, co to tam vibrace je) určují naše činy, myšlenky, přání a hlavně záměry. Naše Vědomí (nejsem si jist, zda se pod tímto názvem schovává to samé, co udávají jiní) má tu moc, tvůrčí moc, která dokáže měnit cokoliv včetně oněch vibrací. Tudíž kdo ví jak na to, dokáže i z nekvalitní (ezotericky nízkovibrační stravy) získat energii, kterou si přetvoří k obrazu svému. Jen vědět jak a za jakých podmínek, což je téma, které si možná také vyslouží článek.
      Pokud budeš jíst bůček se stejně naladěnou myšlenkou ("je to nezdravé") jako třebas brokolici, pak si z ní můžeš odebrat stejnou energii, jako z toho bůčku. Čiže jde mimo jiné o přístup stejně jako v čemkoliv, co v životě děláš.

      Vymazat
  13. Obcas pisem jak hotentot tak to radsej napisem jednoducho. Nechcel som nikoho napominat..chcel som povedat ze podla mna je i kazda dusa doslova castou Boha.On sa rozdelil aby sa mohol-nas rychlejsie ucit,ale stal sa i hmotou.To co tesi telo a srdce tesi i ducha.Preto na obcasnom jaseni sa nieje nic zle.Ak nas to povznasa-tesi,tak to tesi a povznasa i dusu. Doslo mi vlastne ze to co chcel povedat Jezis tym ze sudit prinalezi iba bohu nie cloveku vlastne neznamena ze ani tak to ze my nesmieme sudit-usmernovat inych!! A urcite nechcel povedat ani to,ze az umrietme posadi si nas boh na kolena a nasvaca nam po holej za vsetky chyby co sme urobili:-) Znamena to pre mna ze nasa vlastna dusa(cast boha) nad nami bdie-posudzuje(okrem inaho) a ked to nase blaznenie sa bude uz presahovat iste medze da nam to vediet(svedomie).Tada kazdy sam v sebe vie co je spravne a co uz nie,ak chce pocuvat. Iba ze reklamu,pc hry,film atd niekto pouziva ako sposob otupenia svedomia v nas. Kto to neprekukol casto nehladi potom na svedomie ale mysli si-no a co ved i iny to robia,tak preco by som ja nemohol.Nehladi uz na svedomie lebo rozum skusenosti a naucene vravi rozumu ze je to vporiadku. Napriklad vojsko a policia su nato doslova zamerane. Iste chcel len povedat ze je v nas cast boha ktora nam pomaha neprekrocit hranicu uzivania si zivota bez nasledkov.. ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavá diskuse. Všichni hovoří k někomu, ale každý vlastně mluví o sobě.... A to je na tom to krásné, že kadžý máme svou cestu. Někdy se míjíme, jindy se potkáváme, když jdeme stejným směrem, rozumíme si, jindy se na křižovatce pohádáme. Jít svou cestou s otevřenýma očima a hlavně upřímným srdcem, o to tady jde. A tak buďme sami sebou a ostatní to ocení. I beze slov ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezká myšlenka,ráda bych věděla,jestli se tato lidská společnost je schopná dopracovat k tomu,že i pouhý pohled do očí zvířete,nenechá nikoho na pochybách,že miluje svůj život.Děkuji všem za zde vyjádřené názory,velice poučné ohledně stavu duchovního vývoje lidí.Většina dnešní společnosti je sama sebou a každý jednotlivec většinou je svůj, často i svým upřímným srdcem a otevřenýma očima,, většinou však, jak toho druhého ošulit ve svůj prospěch a ospravedlnit své jednání.
      A něco Míšo pro Tebe na rozpomenutí!
      Odkaz na zajímavý článek: http://energieupramene.blogspot.cz/2012/09/vedeni-z-egypta.html Pěkný úryvek:........... Země a její obyvatelé v časech budoucích, tedy dnes, si jsou velmi málo vědomi sil, které dostává Země z Universa, proto je většina obyvatel dnešního světa nemůže a ani nebude ovládat a libovolně měnit. Země přijímá záření kosmu, jsou to energie, v nichž se Země stále pohybuje. Všechno, co se děje na Zemi, je bezprostřední reakce a odraz těchto energií – vibrací.

      Vymazat
  15. Mimochodom - viete čo, všímam si, ako rôznorodo píšu ľudia . Teraz mi neide o obsah, ale o formu. Je to stará a nová škola?
    Mňa učili robiť odstavce, interpunkciu, priamu reč atp. Dnes na PC sa píše text od hrany ku hrane, bez odstavcov, bez interpunkcie. Jasné, ak máme klávesnicu inú, nedá sa. Ale mňa by zaujímalo vysvetlenie prečo niekto rád píše tak, a iný onak.
    Čosi mi hovorí, že tu môže ísť o akúsi spontánnosť = nerozmýšlanie, len zachytávanie akoby chaneling vnútorného hlasu, bez posudzovania mysľou.
    Hm, končím, aby som sa nezamotala... :-) B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bed,
      když bych sem vždycky plácnul prvotní verzi každého článku tak, jak ze mě vypadl, to by jsi teprve měla motání hlavy :-)
      Píšu jen "když je slina", ale pak zase nestíhám bušit do klávesnice, takže nějaký odstavce nebo často i mezery mezi slovy jsou zdržení, které může znamenat konec múzy. Takže ano, může jít často o spontánnost ovšem v kombinaci s leností něco předělávat a opravovat (alespoň u mne to tak často je). Vím na co narážíš a byly o tom zmínky ve zdejším článku s názvem tuším "Na koho to mluvíš sne?" - nebo tak nějak a v "Protichůdné pravdy", či-li v článcích pojednávajících o sosání informací z UIP a zapeklitém výkladu symbolik.

      Vymazat
    2. A což teprv chanelingový gaudens,hihi.To ani v kartách není.Zdar a Sílu v našem dílu.

      Vymazat
  16. Hezké, oba.
    Chvalabohu moje chanelingy sú stručné, jedne slovo, jedna veta, jeden obraz, ale
    zvuk, zvuk - je prítomný porád.
    Ešte k písaniu, Ty zrovna Michale píšeš tak "uvedomelo".
    Mne už vôbec neide zachytiť myšlienkový chod rukou, na PC to ešte zosynchronizujem, ale skoro vždy sa po chvíľočke vrátim k textu, kým odklepnem enter. Pozriem si články, dík.
    B

    OdpovědětVymazat
  17. http://www.youtube.com/watch?v=1SfREyEUkNg

    tema se mi libi i clanecek, rozhodne se pod to podepisuji.
    Prave proto, ze ty energie chodi vsem, tak to taky tak vidim.
    Seleste

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďakujem Seleste, stálo za zhliadnutie. B

      Vymazat
  18. Ahoj Michale, moc Tě zdravim! Dorazil jsem k netu do Práglu po měsíci a tohle je jedna z prvních věcí, co čtu a nestačim zírat - je to jako bych to psal já, obzvlášť ten první odstavec! Byť se určitě co do životní zkušenosti lišíme, potěšila mě tahle zásadní shoda. Přijímat svou nežádoucí stránku / Stín / jakkoli to nazveme jsem opět začal nějak vloni v listopadu a "výsledky" se začaly projevovat brzy: začal jsem se cítit víc sám sebou, začal jsem opět neuhýbat před útoky druhých (ostřejší lokty), vrátila se mi chuť na grunge rock (bez výčitek, že je to "temná" hudba :-D) atd. atd. Doporučuju všem, kteří si před sebou ještě na něco hrajou, protože mám taky tu zkušenost, že je to tak, jak píše Michal a jeho blízký: tohle je zřejmě to pravé probuzení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patriku,
      jóó, to je přesně ono - "lidi, kteří si před sebou na něco hrajou". To je přesně to ťuknutí hřebíčkem do hlavičky!
      Teď už jde jen o to, aby si to "herectví" dokázali uvědomit a v důsledku taky přiznat. To je to nejtěžší, pak už je vlastně všechno brnkačka.
      (Teda ne tak úplně a vždy :-))

      Vymazat
  19. Vla Bi,

    :-)). To jsi taky moc hezky vystihla - to je to nejtěžší a pak už je to brnkačka. :-)

    P.S.: Jen doufám, že zas nespadnu do toho herectví znovu. :-o :-D

    Patrik

    OdpovědětVymazat
  20. Zdravím vás všechny.
    Článek je fajn líbí se mi. Jen co mě napadlo k článku.
    Souhlasím, že člověk se nemá přetvařovat sám před sebou a chovat se podle nějakých vytyčených ideálů a norem (které pak stejně za pár let může zjistit jako mylné). Na druhou stranu myslím, že není špatné se zamýšlet o duchovnu a případně třeba zkoušet nové věci. Myslím si, že právě to že něco zkoušíme nového v souladu se současným vědomím i podvědomím nás posouvá dopředu. A tím, že zkusíme nad věcmi přemýšlet a měnit své chování a názory získáváme nové zkušenosti. Třeba se pak od tohoto nového názoru zase odkloníme a budeme přemýšlet jinak. Ale poučili jsme se a o tom to asi je :-))
    Neboli, jak má kamarád v popisu svého profilu v kolonce vzdělání: Grand univerzity of life :-)

    Ještě tady k debatě o tom co jíst nejíst a podobně. Nejsem si jistý, že říkat ostatním, že jíst maso je špatné atp. Je to názor pouze toho člověka a on žije svůj život a neví jaký život, emoce a jaký svět mají ti ostatní. Navíc vlastně ani sám nemůže vědět, jak to doopravdy je. Jen se to na základě svých zkušeností domnívá. Třeba moje kamarádka nejí maso, ale nikomu to nevnucuje a klidně doma rodině vaří i jídla s masem, ale nejí je.

    na závěr, když už tady dáváte zajímavé odkazy, tak bych se s váma rád podělil taky o pár věcí, co mě zaujaly, snad se někomu budou líbit:

    Okem Boha Hóra - Škola mystérií. Skvělý cyklus o starověkém Egyptě, Škole mystérií Horova oka a vůbec o duchovním vzestupu a zasvěcování v různých chrámech Egypta. Tato civilizace věděla více než my dnes a překvapuje nás.
    http://www.youtube.com/watch?v=MGKXr2EIeVg

    Ještě se mi velmi líbil film, takový polodokument, který se snaží ukázat náhled na svět z jiného, než našeho konvenčního pohledu. Ve filmu je krátký příběh a pak názory a rozhovory s různými kvantovými fyziky atd. :-)
    http://www.csfd.cz/film/224148-comyjenvime/

    mějte se všichni hezky
    Karel B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karle,
      děkuji za komentář. Článek (úvaha nebo spíše názor) byl vlastně o autorově postoji k pojmu "duchovní", přičemž mu vyplynulo, že z jeho vlastního pohledu na svět je duchovní něco jiného, než je v hlavním "ezoproudu" masově vláčeno všemi způsoby.
      Ano seriál Okem boha Hóra je přinejmenším zajímavý a rozhodně stojí za shlédnutí. Ovšem přesně v duchu toho co jste napsal - nebrat ho do všech detajlů jako tutovku a nechat si volný prostor. Pouze pokud si ve všem a za všech okolností necháme v hlavě možnost omylnosti (své i druhých) nám dává skutečnou svobodu v myšlení.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů