11. 7. 2013

Indect- největší omezení naší svobody od roku 1989


Už koncem tohoto roku má EU v plánu uvést do provozu monstrózní monitorovací projekt, který by v podstatě znamenal zavedení režimu podobného tomu, jaký popisoval George Orwell ve svém románu 1984. Jednalo by se o největší omezení naší svobody nejméně od roku 1989, přesto je tento projekt financován převážně z peněz daňových poplatníků. Projekt Indect. Možná jste se už doslechli o nedávném případu, kdy bývalý pracovník bezpečnostních složek USA Edward Snowden odhalil, že tyto složky významně omezují svobodu nevinných občanů tím, že monitorují jejich komunikaci a činnost na některých internetových stránkách. Pravděpodobně však nevíte, že to samé, co se děje v USA, má v ještě daleko rozsáhlejší míře začít probíhat i zde. A to pod záštitou Evropské unie.


Indect je projekt spočívající ve vytvoření rozsáhlého monitorovacího systému, který by sledoval veškeré aktivity občanů především na ulicích a na internetu. Je vyvíjen na několika evropských výzkumných zařízeních a vysokých školách včetně Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě. Dokončen a uveden do provozu má být koncem tohoto roku. Celkem má Indect stát daňové poplatníky v přepočtu asi 400 milionů korun. Oficiálním účelem má být zvýšení bezpečnosti, je však zřejmé, že skutečný účel je odlišný. Navíc média o tomto projektu převážně mlčí, a proto o něm ví jen málo lidí, což je alarmující, protože realizace tohoto projektu významně zasáhne do života každého z nás. 

V internetovém prostředí má Indect sledovat, co lidé vyhledávají na internetu, co dělají na sociálních sítích, diskuzních fórech, sítích P2P, atd. Pomocí pokročilých algoritmů se bude analyzovat každý nahraný obrázek, každé video, každý článek na jakémkoliv blogu, ale i každá diskuze na sociálních sítích. Vše bude vyhodnoceno počítačovým systémem, který zjistí, zda se tam někdo nechová abnormálně.

V ulicích měst má Indect monitorovat veškeré chování lidí. K tomu mají sloužit především kamerové systémy, které budou navzájem propojeny a budou navíc napojeny na software, který dokáže na záběrech najít lidské obličeje, a dokonce je i od sebe rozeznat. Jedním z účelů Indectu má být vyhledávání a sledování konkrétních lidí v davu. I ve městech bude Indect vyhledávat abnormální chování. Když se však podíváte na Indect podrobněji, jistě užasnete nad tím, co je považováno za abnormální. Seznam abnormálních činností (založený na průzkumu u polské policie) totiž zahrnuje i např. běh, rychlou chůzi, zapomenutí zavazadla nebo sezení po příliš dlouhou dobu. Tím pádem se každý z nás může stát podezřelým, aniž by o tom tušil. Je tu ovšem skutečnost, která je ještě více alarmující- je zřejmé, že pokud tento systém dokáže zjistit, že někdo jde po ulici příliš rychle, jistě by dokázal také zjistit, zda někdo neprotestuje proti režimu. Tím pádem by byl Indect velmi snadno zneužitelný k odstranění nepohodlných lidí, a dokonce se spekuluje o tom, že to má být jeho hlavní účel.

To vše znamená, že Indect bude znamenat citelný zásah do života každého z nás. Indect nás bude sledovat na každém kroku a bude o nás vědět prakticky vše. Naše soukromí bude velmi omezeno, a tím pádem bude omezena i naše svoboda.

Doporučuji zhlédnout toto video, kde je Indect detailně popsán:
http://www.youtube.com/watch?v=H9pH-Wz-fxk&feature=player_embedded

To všechno jsou ale informace, které jsou známy již několik let. Nyní zde uvedu některé aktuální informace, které se vztahují přímo ke vztahu Indectu k České republice.

Největším problémem v současné době je, že je Indect oficiálními místy představován jako nikoliv politický, nýbrž vědecký projekt- a to i přesto, že cíle tohoto projektu jsou výrazně politické. A v tom je právě kámen úrazu. O politické projekty se zajímá velké množství lidí (viz např. ACTA, kterou se zejména díky velkému zájmu občanů podařilo zastavit), zatímco vědecké projekty zájmu široké veřejnosti obvykle unikají. Ze strany autorů Indectu se jedná o naprosto průhledný pokus o dezinformaci veřejnosti a utlumení protestů proti tomuto zrůdnému projektu.

Zajímavé je také sledovat, jak na Indect reagují politici a další osobnosti. Osobně jsem o Indectu řekl Slávku Popelkovi, kterého to velmi znepokojilo. Navíc mi řekl, že o tomto projektu dříve nevěděl a dozvěděl se o něm až ode mne (což znepokojilo zase mě, jelikož jsem očekával, že alespoň on o tomto projektu již ví). Využil jsem také diskuze s prezidentskými kandidáty na Idnes.cz před několika měsíci, byť jsem stihl jen diskuze se dvěma kandidáty- Táňou Fischerovou a Karlem Schwarzenbergem. Oběma těmto kandidátům jsem poslal dotaz, zda už ví o Indectu a jaký na něj mají názor. Zatímco Schwarzenberg na většinu dotazů včetně mého neodpověděl vůbec, paní Fischerová přiznala, že o Indectu zatím neví, a slíbila, že si vyhledá další informace.

O něco dál než já zašli redaktoři serveru Parlamentnilisty.cz, kteří oslovili řadu politiků. Jedním z mála těch, kdo se o Indectu vyjádřili, byl poslanec Vít Bárta, podle kterého Indect zavání totalitním sledováním. Jiní politici však tolik sdílní nebyli- například poslanec za ČSSD Jeroným Tejc, který řekl, že o Indectu nic neví, a odkázal redaktory na Ministerstvo vnitra. Tam nevěděli také nic a odkázali je na Technickou univerzitu v Ostravě, což je jedno z míst, kde je Indect vyvíjen. Avšak ti, kdo by měli na této univerzitě být za vývoj Indectu zodpovědní, na dotazy nereagovali, a přednedávnem dokonce údajně stáhli ze svých stránek některé informace o Indectu.

Zde je vidět, že jen málokdo z těch, kdo mají určitý vliv (a tudíž by mohli tento nesmyslný projekt zastavit) o Indectu ví. A situace je o to horší, že mnozí z těch, kdo o něm ví, jej bagatelizují. Například europoslanec za ČSSD Libor Rouček, jehož slova budu citovat:
„Vzhledem k tomu, že vyvolával od počátku řadu otázek a pochybností, byl podroben tzv. mezinárodnímu etickému auditu. Výsledkem se stalo ujištění, že projekt je v souladu s Chartou základních lidských práv a svobod Evropské unie. Žádné údaje nedokazují, že by mělo docházet k porušování etických a právních pravidel…“

Roučkova slova poukazují na dvě závažné skutečnosti. První z nich je skutečnost, že se Rouček (a s ním zřejmě i další poslanci EP) nezdráhá schvalovat rozsáhlé omezování svobody- to znamená, že buď vůbec neví, co Indect obnáší, nebo je zkorumpovaný. Ať už je pravdou první nebo druhá možnost, dokazuje to, že Rouček nemá na svém místě co dělat. Druhou zarážející skutečností je fakt, že je Indect údajně v souladu s tím, jak si v Bruselu vykládají lidská práva a občanské svobody. To de facto znamená, že i totalitní systém by v Bruselu považovali za demokratický právní stát.

Indectu jsem již věnoval podstatnou část jednoho z dřívějších článků, a proto v následujících odstavcích zopakuji část tohoto článku, ve které popisuji, jak to bude vypadat, pokud se hrozba uskuteční a Indect bude zaveden:

Především budou (nejen) v každém městě instalovány kamery, které budou napojeny na jeden centrální systém. Tyto kamery budou navíc schopny detekovat lidské obličeje a rozeznávat je od sebe. Všechna data se budou ukládat a vyhodnocovat. To znamená, že když pan XY půjde v pondělí po Národní třídě a ve čtvrtek se bude procházet po Alexanderplatzu v Berlíně, bude každý jeho pohyb zaznamenáván a systém dokáže zjistit, že na obou místech šlo o toho samého člověka.

Dále bude Indect sledovat sociální sítě- tzn. když tento pan XY na Facebooku zveřejní svoji fotografii, tak systém zjistí, že se jedná o toho samého člověka, který byl několikrát zaznamenán na kamerách, a ve své paměti k tomuto obličeji přiřadí jeho jméno (možná k tomu nebude Indect potřebovat ani sociální sítě- pokud bude tento systém propojen s databázemi veřejné správy, může si v těchto databázích snadno vyhledat údaje použité např. v občanských průkazech a cestovních pasech- tedy i fotografii, kterou pak přiřadí k záběrům z kamer). Pak bude i nadále sledovat a ukládat si do paměti veškerý jeho pohyb, popř. i veškerou jeho činnost na internetu.

Také vás to tak děsí? Ještě to ale není všechno. Tento systém bude snadno zneužitelný proti těm, kdo začnou protestovat proti vládě, EU či čemukoli jinému. Indect bude schopen zaznamenávat účast různých lidí na demonstracích, vydávání protievropských článků na internetu, aj. Dokonce bude disponovat algoritmem schopným určit postoje jednotlivých lidí v internetových diskuzích, na sociálních sítích, aj. Tím pádem bude vědět o demonstraci dřív, než se uskuteční. A mnohdy bude vědět, co uděláme, dříve, než to budeme vědět my sami.

To znamená, že když ten pan XY půjde na demonstraci proti vládě či proti nějakému bruselskému nařízení, popř. pokud systém zjistí, že pan XY se chová na internetu jinak, než by měl, zařadí jej systém do databáze potenciálně nebezpečných lidí a shromáždí o něm všechny možné informace- kde kdy byl, s kým kdy mluvil, co vyhledával na internetu, aj. Tyto informace pak mohou evropští vládci použít proti panu XY a tím jej zdiskreditovat. Dokonce se spekuluje o tom, že takto zjištění nepohodlní lidé budou fyzicky likvidováni.

Pokud bude projekt Indect realizován, bude to největší omezení naší svobody minimálně od roku 1989. Indect bude vědět, co děláme, proč to děláme a jaké budou naše další kroky- často i předtím, než to budeme vědět my sami. Je zřejmé, že účelem tohoto monstrózního projektu není přinést bezpečí občanům, nýbrž naopak chránit samozvané vládce právě před občany, respektive před občanskými protesty proti režimu. Je proto nutné, aby se o Indectu dozvědělo co nejvíce lidí a abychom začali hromadně protestovat. Jen tak máme naději, že Indect nakonec nebude realizován a že zde zůstane alespoň částečná svoboda, jakou tu máme dnes. V opačném případě se již koncem tohoto roku propadneme do systému, jaký popisoval George Orwell ve svém románu 1984.

5 komentářů:

  1. doporučuji ke shlídnutí:
    http://www.uloz.to/xgbvkiv/equilibrium-cz-dabing-2002-by-ondrys-avi

    Ikdyž, já osobně si myslím, že nástroje k poražení mocných budou úplně jiné, než na jaké čekají a jež nám sami předhazují, aby si našli slabiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře,
      jsem též názoru, že ony "nástroje" budou zcela jiného charakteru, než by se leckdo domníval. Vlastně blog se snažím směřovat ke znovuobjevování těchto "nástrojů".

      Vymazat
  2. Ano i ja jsem chtela napsat, ze prave to oni cekaji, ze se jim postavime.
    Proto je tolik konspiracnich teorii.
    Timto zpusobem, temi zbranemi, ktere nam jak jste sami poznali navrhuji to prave neni vhodne udelat.

    Tara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takisto súhlas, bojovat proti vojne (vojna mocných proti ostatným) proti zlému ešte horším - je logicky vzato nezmysel, obávam sa síce že je veľmi malá pravdepodobnosť že sa to týmto smerom vyvinie ale až to to má ktokoľvek chcieť sám od seba, tak len učiť sa na príklade iného. Nech to znie akokoľvek nereálne ale má to zmysel

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů