30. 7. 2013

Díky za elektrocentrálu!

Vloni jsem propadl obavám, co by se mohlo dít v případě dlouhodobějšího výpadku elektřiny ať z toho či jiného důvodu. Už jen proto, že mám RD napojen na vlastní studnu a bez proudu si ani nespláchnu. Proto jsem si sehnal starší, ale téměř nepoužitou vojenskou elektrocentrálu, která mi do dneška stála v garáži jak nevyužitá mrtvola.
Včera se nám tu prohnal krapátek vítr a 2x kulový blesk (viděn z několika domů) vyřadil vysokonapěťové vedení při výboji, který nešlo přehlédnout ani přeslechnout.
Pár stromů, co spadlo, vesnici odřízlo do půlnoci od okolí a elektřina tu nejde do teď. Bez vody jsme byli už od večera, ale zásobníky něco ještě pustily. Horší to ale bylo s ledničkou a mrazáky, protože je mám plné masa pro psa a mražené zeleniny a ovoce. V poledne jsme to už nevydrželi a já zapojil centrálu na RD, protože elektrikáři stále nikde.
Lepší mít, ale nepotřebovat, než ušetřit a pak si zoufat (nejde o reklamu na pánskou reklamu :-)  ) 
Když už centrálu, tak už nějakou, co něco vydrží a má trošku výkon. Žádná baumaxakce 2+1. Pustil jsem na ní vše běžně doma používané a vzala to s hrdostí, za což děkuji ještě kvalitní totalitní výbavě naší armády. A teď už napájím ledničky i sousedovi, kterému se z jeho 12V generátoru napojenému na měnič 12/230V po zapnutí krátce zakouřilo a je po něm.
I tento článek píšu s odstavenou pupeční šňůrou od ČEZu. :-)




I když v noci tu pár nevýrazných majetkových škod vzniklo (naše Vlabi by mohla povídat) a půlka několikasetleté lípy (jediný velký strom v okolí, který jsem nepodělil orgonitem) se poroučela k zemi, tedy vlastně na dráty el. vedení a na sousední dům, tak i o půlnoci, když škody likvidovali hasiči, zněla dobrá nálada. Lidi se v hloučcích smáli, bavili se spolu a fandili hasičům. Zkrátka žádný armagedon, který při podobných situacích natáčí Nova apod. Není to o škodách, ale o lidech, jak k nim přistupují. Vše co spadne, lze zase postavit, zasadit, opravit nebo nahradit.

16 komentářů:

  1. Ajajaj, nekoliksetletá lípa ? ako v Babičke u Proškú. Nuž vidieť, že ste tam dobrá partia...
    ...nerozumiem čo myslíš tým "nevyužitá mrtvola" ? Mrtvoly sa nejako zužitkovávajú ?
    Zas blbnem - minule som napísala do kaderníckeho salónu, kde dávali reklamu na predlžovanie vlasov. Či majú vlasy od živých ľudí, alebo aj od mrtvol. :-) Prosto je to tak, môj zať lekár má v kolene preparáty z nežijúceho, takže si myslím, to isté o vlasoch.
    Zo salónu mi vynadali, že som obmedzená, duchovne zaostalá, a nech si prečítam niečo od
    Rhondy Byrne. To je tá čo píše o anjeloch ??
    No sranda, výsledok. Okamžite stiahli svoju reklamu z Fb.
    Zdravím, všetkých živých, B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrtvola - jako že tam jen tak ležela, smrděla (po oleji a benzínu) a potichounku si rezla :-)
      Tak lípa nepadla celá. "Pouze" se rozštípla vejpůl, půlka padla na dráty a druhá to snad přežila.

      Vymazat
  2. Informace pro jisté neustále obtěžující individuum, kterému zde nebude dán prostor:
    Vy jste neuvěřitelně natvrdlý, když jste z textu nepochopil, že centrála byla použita z důvodu pádu stromu na vedení elektřiny a část vesnice byla bez proudu. Vůbec tu nešlo o nějakou "výhru nad ČEZem". Vy jste zcela evidentně městský chlapec z paneláku, kde je vše samozřejmostí a problémy se řeší telefonátem na bytové družstvo nebo jiného majitele.
    Já z praktických zkušeností, nikoliv z teoretických výpočtů či nastudovaných informací z neomylného a vždy pravdu majícího internetu vím zcela přesně, kolik mě stojí 1kW z centrály a za jakých podmínek (její vytížení).
    Řeknu vám jednu pravdu, o kterou jednou tvrdě zakopnete a rozbije vám ciferník:
    I 1kW vlastní výroby za 15Kč, je ve chvílích, kdy není ČEZ schopný mi svojí "levnou" elektřinu dodat do baráku, k nezaplacení. Stejně tak možnost vytápění domu dřevem, možnost si uvařit i bez elektřiny či plynu, popíjet dle libosti čaj a zalévat si vlastní zahradu, když VaK není schopný dodat vodu. Mě i sousedům dneska toto zachránilo dohromady cca dva metráky potravin - část vlastní výroby a z vlastní zahrady, jejichž cena (a nejenom finanční) cca 20x převyšuje cenu použitých PHM.

    Můžete toto považovat za nehoráznou drzost, vy to nazýváte manipulaci s vašimi komentáři, ale já tomu říkám moderování vlastního blogu dle svého uvážení. Když nemůžete skousnout, že vám tu není a nebude dán žádný prostor, je to čistě váš problém. I vtěrka po třetím kopanci mezi dveřmi pochopí, že není vítán, ale jak vidno, jsou mezi lidmi i výjimky, které to budou zkoušet znovu a znovu - k jejich újmě.
    Váš poučující (jako ostatně vždy) komentář mě pobavil - teoretické kecy. Vašich 700W by mi bylo na dvě věci. Zkuste si s nimi rozběhnout například 700W čerpadlo. Myslím, že i s 200W byste jistič marně nebo alespoň dlouho přemlouval. Pokud jde zároveň i o max. výkon, nerozběhnete na tom ani průměrnou kuchyňskou ledničku s mrazákem. Zůstaňte u kalkulačky a poučných přednášek zaníceným teoretikům, to vám jde nejlépe.
    K ostatním rádobyironickým neustále dokola opakujícím se poznámkám se vyjadřovat nebudu. Ono vůbec tento komentář má dvě roviny, jedna je pro vás, druhá pro čtenáře a každý si odnese to svoje - o tom nepochybuji. Jít jen o vás, tak už neztratím ani slovo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava pro případné rejpaly - cena 15Kč se pochopitelně týká 1kWh nikoliv 1kW.

      Vymazat
    2. Elektrocentrála by měla patřit k povinné výbavě každé nemovitosti, a tak nechápu, s čím má náš trollík zase problém. Přesněji - chápu moc dobře: každý pokus o samostatnost musí být po zásluze rozsápán/zesměšněn/zadupán.
      Tak to přece mají trollíci v popisu své trudné, neradostné práce, ne? :-)))))))

      Vymazat
    3. Už ho neřešme.
      Stačí, že mě denně zásobuje svými poučkami. Odvahu napsat mi soukromě nenašel, což je známkou toho, že mu nejde o komunikaci, ale jen o moje veřejné zesměšňování, vědecké zašlapání do bahna včetně honění si svého vlastního EGA, které trpí, když není jeho kázání spodině zveřejněno.
      Budu se snažit vás s ním již neobtěžovat. Nestojí za to.

      Vymazat
  3. Tak už ho odstrihni Michale. B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BED:
      Však on odstřihnutý je a to je to, co způsobuje, že prská a nadskakuje jak naštvaný čert. Od článků s trolly a vodíkem denně otravuje a zaslepeně a povýšeně poučuje jak církev svatá v šťavnatých dobách inkvizice bojující proti kacířům. Už to zašlo i tak daleko (krom jiného), že vulgarita přesahovala slovník namachrovaného nadrženého primitiva po deseti pivech. Možná ten koment zveřejním, ať i kolegové z jeho spolku ví, s kým se to společně poplácávají pochvalně po ramenou (pokud tedy nejsou všichni stejného ražení).

      Reagovat na něj budu (pokud vůbec) jen na kontaktu myslenkyocemkoli@gmail.com

      Vymazat
    2. Ahoj Michale, bohužel se občas nevyhneme lidem tohoto ražení, jako je ten pán, kterého jsi odstřihl. Je to, ale super výzva, jak získat obranu. Dle mých zkušeností tito tvorové opravdu nesnesou takový TEN upřímný a láskyplný soucit. Stane se toto. Bud se polepší a zasáhne ho to v dobrém, nebo se mu udělá špatně a odpadne. V každém případě vítězství je naše:))))je to zase taková ta věc, která se lehce radí a těžko to vydržet a nevypěnit:)))) TY JSI JE OPRAVDU NÁDHERNĚ ROZTŘÍDIL A POPSAL V TOM ČLÁNKU O TROLLECH:) a ten obrázek, nádhera. . . . jinak ten generátor, to závidím, nerozumím technickým věcem, ale chápu, že to znamená alespon kousíček nezávislosti v krizi po bouřkách. . . iva

      Vymazat
    3. Kašli na to ! hovorí synovec, čo študoval psychologiu. a "Komu není shúry dáno, v apatyce nekoupí" Zažila som na jednom blogu, takého človeka, Kazatel smal nick, ten mi dával, a ja furt slušne, a slušne. Dobrého nie je nikdy dosť...
      B

      Vymazat
    4. Ivo:
      Ano, nešlo mi o ostrovní systém, ale o vytáhnutí trnu z paty, když je krátkodobě ouvej. Voda, teplé jídlo (alespoň v zimě), teplo - to je to, co se bez elektřiny neobejde (ani v případě přípojky plynu).
      Možná jsem to tu už psal, ale za zmínku to stojí. Mluvil jsem s člověkem, co kdysi dávno zažil třídenní výpadek proudu ve městě v paneláku v mrazech. První den ještě jakž takž. Sice večer už jen 5°C, ale žít se dalo. Druhý den už začaly zamrzet stoupačky. Třetí den zamrzlé záchody a voda, jídlo. Každý byl rád, když mohl jít ke známým nebo alespoň zahřát se a najíst do obchodu.
      Nikomu se to do okamžiku, než to přijde ani nezdá, jak jsme všichni do jednoho závislí na elektřině. Ta je doslova všude a ve všem aniž si to uvědomujeme. Bez ní zmrzneš, předtím ještě budeš mít hlad a žízeň, nepůjde tě ošetřit v případě úrazu. Vše pro život základní věci, ale moderní člověk je bez elektřiny již těžko zvládne.
      U nás se říká - jistota je kulomet. :-)

      Vymazat
    5. MichaLE, to je fakt, poslední dobou si to nějak uvědomuji já i moje okolí a dost mě to štve. Nemám strach, ale někdy myslím na to, že to je tak napojený všechno na počítače a na elektřinu,vodárny, telefony, pošta,benzínky , prostě všechno, je to pocit nesvobody. Těším se na změnu:) IVA

      Vymazat
  4. Že občas na dům spadne stoletá lípa, to se stává. Ale kdo může říct, že mu na střeše přistála dvousetkilová trampolína? :-((
    Jo, byl to tentokrát větérek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V kravíně jsme říkali:
      Když nejde o život, tak jde o h..... :-)

      Vymazat
  5. Hlavně, že tě to Michale donutilo v předstihu opravit instalaci v rozvaděči, jinak by bylo prd, vše bylo tak jak má být?

    OdpovědětVymazat
  6. http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2526-nasa-upozornuje-ze-slunce-zmeni-polaritu
    MichalB

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů