28. 6. 2013

Asi už jsem ve svých mladých letech starej

Bydlím na vesnici a chtěl jsem si po dlouhé době zajít do místního obchodu (COOP) koupit smetanu. Při pohledu do chlaďáku jsem šel málem do vrtule. Všude na mě řvaly barevné nápisy s ksichtem: 0 % tuku, odstředěno, linie, nízkotučné a podobné pro mě hanlivé nápisy. I ta smetana měla jen 11 %!!! Tam snad měli i nízkotučné sádlo. Prý o výrobky s obsahem tuku není zájem.
Dělám externě pro jedno prosperující zemědělské družstvo. Letos si postavili svoji vlastní malou mlékárnu a k tomu podnikovou prodejnu. Lidičky, to je žrádlo!!! Absolutně vše je vyráběno podle původních českých receptur z nijak ochuzovaného mléka. I proto v nabídce nenajdete smetanu ani něco jako polotučné nebo plnotučné mléko, vždy jen mléko. Na začátku výrobního procesu každého výrobku je mléko takové, jak vypadlo z krávy, což v reálu znamená tučnost kolem 6 - 8 %. To se leckde prodává jako smetana!!! Ve výrobě pracuje moje známá, a tak vím, co v čem je a co tam není. Žádná ochucovadla, barviva, konzervanty, náhražky a podobné sra.ky. Jogurt je jogurt, jak si ho pamatuji ještě ze svých školních let, z dob "kdy jsme se měli hůř", sýr je opravdu sýr, tvaroh tvarohem. Od doby, kdy beru mléko tam a dávám ho i domácím mazlíkům, můj pes, jakmile dostane krámové plnotučné mléko (max. 3,5 %) klidně i BIO, dostává průjem. Kočka dokonce takové mléko ani nepije, dětem se skoro kroutí nehty na nohách.
Výrobky jsou pochopitelně minimálně stejně drahé jako ty obarvené chemikálie v obchodech, ale kdo by při této eňo-ňuňo kvalitě koukal na cenu, že? Ale i tak lze zažít situace z kategorie "ABSURDNÍ":
Při prodeji takového 100%ního jogurtu (tuším s příchutí rakytníku) byl dnes šokován jeden kolega, který ze své dobré vůle toto zboží rozváží po známých a příbuzných. Byl svědkem toho, že mu paní vyčítala, že z těchto jogurtů cítí mléko!!! A co bába jako čekala? Že tam bude cítit šunka? A pak dodala, že to už nechce, protože v krámě koupí Danone za 8 kaček. Promiňte mi ten výraz, ale už před 20 léty měla jedna moje učitelka pravdu -  Svět se v prd.l obrací!



2 komentáře:

  1. Ty co nemaji takove stesti a musi kupovat v obchode, davejte pozor, kdyz kupujete maslo i smetanu.
    I pokud je uvedeno na masle 82% TUKU nebo na smetane 32% tuku, cast z toho tuku je a byva pravidelne rostlinna a to predpokladam z tech nejhorsich oleju. Delaji to chytre, aby neporusili zakon a resi to tak, ze je tam uveden tuk celkem 8,3g a z toho nasycene mastne kyseliny treba 5,1g. Zbytek?
    Bohuzel podle hesla my vime nejlepe co je pro Vas dobre a udelame to pro Vas i i bez Vaseho vedomi.
    Bohuzel pasterizuji jiz smetanu i maslo, takze tihle mali vyrobci je to nejlepsi co muzete zvolit.

    Seleste

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seleste:
      Ono nejenom že to dělají "chytře" (já bych zvolil jiný termín), ale on je i zákon formulovaný tak, aby to takto bylo možné praktikovat. Není těžké si představit proč.
      Kde jsou staré dobré státní normy (a hlavně jejich dodržování) z dob, kdy jsme se měli špatně. :-(

      Výrobcům, pokud své zboží vyrábějí kvalitně, jsem ochotný zaplatit mnohem více, protože mě pak hřeje vědomí, že peníze dostane ten (opomenu-li nenasytný stát), kdo onu hodnotu vytvořil a ne stádo nenažraných distributorů, kteří nevytvořili nic krom finančního ochuzení výrobce a v dnešní době zdravotního poškozování kupujícího právě díky tlačení výrobců ke zdi.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů