31. 5. 2013

Vědci dostali na frak od dětí

Vědecký experiment školáků zjistil, že rostliny u Wi-Fi routeru nerostou


Deváťáci vymysleli vědecký experiment, aby otestovali účinek vyzařování mobilů na rostliny. Výsledky vás možná překvapí. Pět slečen z deváté třídy v Dánsku nedávno provedlo experiment, který ve vědecké komunitě vyvolal rozruch.
Začalo to otázkou vzniklou z pozorování. Jedna z dívek si všimla, že když spala se svými mobilními telefony v noci u hlavy, tak měla potom následující den ve škole potíže se soustředěním. Chtěly otestovat účinek vyzařování mobilních telefonů na lidi, ale jejich škola Hjallerup School v Dánsku neměla vybavení, aby takový experiment provedly. Tak děvčata místo toho vymyslela experiment, který otestoval účinek vyzařování mobilního telefonu na rostliny.

Tyto studentky umístily šest táců naplněných Lepidium sativum, určitého druhu zahradní řeřichy, do místnosti bez radiace a šest táců se semeny do jiné místnosti u dvou routerů, které podle odhadů těchto děvčat emitují zhruba ten samý typ záření jako běžné mobilní telefony.
Během 12 dnů tato děvčata sledovala, měřila, vážila a fotografovala své výsledky. Avšak na konci experimentu byl výsledek zjevně viditelný – semena řeřichy umístěná u routeru nerostla. Mnohá z nich byla úplně mrtvá. Na druhou stranu semena řeřichy zasazená v jiné místnosti daleko od routerů prospívala.
Tento experiment těmto děvčatům (zobrazeným níže) vynesl vrcholné ocenění v regionální vědecké soutěži a zájem vědců z celého světa.


Podle Kima Horsevada, učitele na Hjallerup Skole v Dánsku, kde se ten experiment s řeřichou odehrával, jakýsi profesor neurověd z Karolinska Institute ve Švédsku se zajímá o možnost experiment zopakovat v kontrolovaném profesionálně vědeckém prostředí. (A co mu v tom brání - profesionálnímu vědcovi? To je tak těžké zvednout pazoury od klávesnice a vyhrnout si rukávy?)


Jde to i bez CERNu a bez počítače!!! Bohatě postačí to nejdůležitější - lidská všímavost a selský rozum.

Konečně vím, proč mi letos skoro zašla kytička, kterou jsem použil jako maskovací dekoraci položenou na routeru (TL-WR340GD) s příkonem pouhých 5,4W. Přesadil jsem jí na záhon a už se začíná zmotávat. Chuděra. Vystřídal jí větší orgonit. (pochopitelně router už téměř nepoužíváme, natáhl jsem staré dobré kabely)


5 komentářů:

  1. To s tím routerem jsem zaregistroval taky. Myslím, že tento pokus by zasloužil lepší a věděčtější měření. Nezahrnul totiž jednu velmi důležitou věc: router přemístit do té druhé místnosti a pokus zopakovat obráceně. Vyloučí se tak vliv prostředí, geopatogenní zóny a zdroje všelijakých dalších negativních vlivů. Škoda no, takto je to hned v zárodku odsouzeno k nevěrohodnosti ze strany pokročilejších vědců.
    Nechystá se k tomu někdo ze zdejších?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře,
      mě ani nešlo o dokázání pravdivosti tohoto pokusu (i když moje poznámka s chřadnoucí květinou je pravdivá), ale o to, jak snadné je něco dokázat či vyvrátit. Jen je třeba přestat se ohánět na pět řádků dlouhými, nikomu nesrozumitelnými vzorečky, vědeckými hymnami a "zákonitostmi" a udělat něco praktického prachobyčejným selským rozumem. Vědátoři ti spočítají, kolik na cm krychlový připadá jakého vyzařovaného spektra z antény routeru a doloží na nezničitelným švábovi, že to nemá žádný vliv na živé organismy. Jenže en. pole se s jinými poli sčítají, násobí, mění na jiná, třeba i pro život škodlivější, takže teoretický výpočet je v reálu prd platný. Jenže tady, stejně jako v článcích o pesticidech a dalších nejde o vědu, ale o postupné, nenápadné získávání ovladatelnosti většiny.

      Vymazat
    2. Já to chápu. Mě zase šlo o to, že média si vybrali k publikaci hodně nevhodný (až amatérský) pokus, kde se každý se selským rozumen přikloní k názoru, že je to sice pěkné a tedy i možné ale to je tak vše. Otázkou by bylo, co na to média, kdyby to bylo jak jsem uvedl výše, uděláno neprůstřelně.
      Oni to tak dělají, vyberou amatéra, toho dají do televize, pozvou si naproti němu profíka... amatéra ztrapní před celým stádem sledovačů a když takový sledovač příště narazí na už řádně udělaný vědecký experiment, podvědomě ho odsoudí jako nesmysl.
      Jinými slovy: holky sice ukázaly pravdu, ale aby tím neudělaly víc škody jak užitku. Proto jsem pro to neukazovat pravdu, ale ji raději dokazovat.

      Vymazat
    3. Petře,
      napsal jsi to dobře. Celé to je totiž v médiích režírované. Ukázat pravdu, ale způsobem, který buď vypadá jako odsouzení a zesměšnění hodná kravina nebo si pravdu nechat pro sebe. Obojí má za záměr odvrátit pozornost kýženým směrem. Proti amatérským pokusům nemám nic. Naopak. Lépe se dá odhalit případná manipulace.
      Škodu neudělají holky, ale média.

      Vymazat
  2. Pánové,
    ty holky dokázaly, svým experimentem to, co David Icke prohlásil už skoro před dvaceti lety. Že oficiální věda je stejná snůška vymyšlenejch hovadin, jako oficiál historie. A můžete si dosadit i jiný oficiál disciplíny. Matěj

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů