12. 5. 2013

3D tisk hrozbou pro ekonomiky světa?

Jistě jste zaznamenali informační boom poslední doby z oblasti nových technologií, konkrétně 3D, kdy byla soukromou osobou doslova a do písmene vytisknuta funkční střelná zbraň. A to téměř s neomezenou variabilitou použití různého kalibru. Cena? Cena tisku!
Nechci tu teď rozebírat morálnost následného zveřejnění plánů pro stavbu této konkrétní zbraně. Umíte si představit, co tato technologie časem může způsobit? Už nyní se cena takové tiskárny pohybuje kolem 42.000Kč a jako se vším v této oblasti půjde raketově dolů v nepřímé úměrnosti s kvalitou tisku - možnosti, co vše lze doma vyrobit.
Co lze na této tiskárně vytisknout? Téměř cokoliv, co budete schopní "vymodelovat" v programu k tomu určeném. Prasklo vám víko na friťáku? Nevadí, vytisknete si nové. Co těsnění k vodovodní baterii? Nemůžete najít hřeben? Zapomněli jste, že vaše neteř má narozeniny a všude je již zavřeno nebo se vám prostě nechce do města nebo chcete darovat něco originálního? Praskl nějaký plast ve vašem autě? A co rychlospojka na zahradní hadici nebo rozprašovací pistole, v které přes zimu zamrzla voda a roztrhla ji? Nevadí! Vše si doma ihned vytisknete za zlomek ceny, která je součtem zisků všech distribučních článků, a v kvalitě, kterou určujete vy!
Myslíte, že informační embargo, o které se mnohé vlády pokusily kvůli šíření plánů na výše zmíněnou pistoli, bylo kvůli snaze ochránit občany? Nenechte se vysmát. Ve hře je mnohem, mnohem více! Běžte do obchodů a rozhlédněte se po regálech. Co tam uvidíte? Samé plastové fíčuřiny s nevalnou kvalitou a použitelností.
Co by potom na to říkal trh? Například Čína, která čímkoliv z plastu zaplavuje celý svět? Nezapomínejte, že Čínu, Indii, Thaiwan atd. využívají v podstatě všechny státy světa. Tam soustřeďují svoji výrobu z důvodu úsporných opatření (o tom by se dalo taky diskutovat). Nezapomínejme na to, že prodej náhradních dílů frčí v mnoha důležitých odvětvích výroby více než prodej nových výrobků.
Navíc, kde je psáno, že v budoucnu se 3D tiskárny omezí pouze na tisk z plastu? Doba aluminia je sice pryč, ale i dnes se hliník používá k mnoha "zajímavostem", například k ovládání počasí, takže si ho je třeba šetřit a ne s ním plýtvat na běžného občana.
Co by se asi tak mohlo stát v případě, že za pár let bude mít doma takovou tiskárnu stejně běžné jako dnes počítač nebo mobil "vyšší" třídy?
Vůbec bych se nedivil, kdyby vznikl nějaký zákon omezující možnosti tiskáren nebo jejich prodej, cenu náplní do této tiskárny či nějaký další nesmyslný "vládní výblitek", kterými jsme poslední dobou doslova zasypáváni - dvojité zpoplatnění solárních panelů, postavení zahradničení mimo zákon, pokusy o zprivatizování vodních zásob a desítky a stovky dalších.


11 komentářů:

  1. Uvědomuje si autor, že se podobá mravokárci ze sklonku 19. století, který žehrá na to, že si může KDOKOLI koupit soustruh, frézku a materiál a vyrobit si doma pistoli?

    Možná by stálo za to zjistit si více informací o tom, co to 3D tisk vůbec je. Ovšem tyto informace by neměly pocházet z bulvárních zdrojů.
    3D tiskárny jsou jen obyčejný obráběcí stroj....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. docente,
      se vám divím, že se naším pokleslým blogem vůbec brodíte. Není to nějaká forma sebemrskačství?

      Vymazat
    2. :-) v podstatě ano - sebemrskačství :-)

      Ale mou motivací je i vytvoření určité protiváhy v diskuzích pod články podobného typu.
      Aby nedošlo k mýlce - nikomu neberu nadšení pro záhady nebo něčí náboženskou víru. Jen se ohrazuji proti zneužívání a překrucování faktů.

      Užití 3D tiskáren tak jak je popsáno v článku je naprostý nesmysl. Článek má za cíl vytvářet paniku před novými objevy.

      Vymazat
    3. Nevidím problém v tom, si na 3D tiskárně vytisknout třeba onen zmiňovaný hřeben.

      Před novými objevy tam nikde nevaruji, to už fakta překrucujete a ke svému záměru využíváte naopak vy.

      Takže pokud to není supertajné, v čem je článek "mimo mísu"?

      Vymazat
  2. Dobře. Odpovím (v žádném případě však nepotřebuji mít poslední slovo).

    Zásadní omezení 3D tisku je v používaných materiálech. Tisknout lze v podstatě jen nefunkční modely. 3D je vrstvená technologie. Namáhané funkční díly musí mít homogenní strukturu, např. vstřikování do formy. U tiskáren v akceptovatelném cenovém rozmezí je rozměrové omezení (cca 20x20x20 cm). 3D tisk z ušlechtilých ocelí (např. zbraně) a podobných materiálů je sci-fi a to i z fyzikálního hlediska. 3D tiskárna se dá použít v praxi - jak sám píšete - například pro výrobu hřebene na vlasy. Ale nesmí vám vadit, že za týden se vám vylámou všechny zuby.

    Víko fritovacího hrnce - nemožné (kovy nelze použít).

    Těsnění k vodovodní baterii - možné, ale mnohonásobně dražší.

    Plastová figurka pro neteř - možné (ale v čem je to nebezpečí 3D tisku?)

    Plastové díly automobilů - v praxi nemožné. Funkční díly v automobilech jsou nejčastěji z ABS nebo obdobných odolných plastů, a ten není možno stříkat 3D.

    Rychlospojka na hadici - jedině v případě velmi nízkého tlaku vody. Opět předchozí problém.

    Funkční zbraň - příběh pro bulvár. Pokud si dáte trochu práce, tak zjistíte, že se jednalo o "zbraň", ze které se povedlo jednou (!!!) vystřelit náboj .380 ACP, což je odlehčený 9mm náboj pro sebeobranu. Tentýž výsledek (1 výstřel lehkým nábojem) lze dosáhnout s trochou strojnické zručnosti i za pomoci ocelové trubky.

    Vytisknout za zlomek ceny? No nevím.
    1 kg materiálu stojí cca 800 Kč. Dále náklady na energii. Kradený software a data nepočítám (správný neovčan přece za data neplatí), amortizace tiskárny (kvalitní věci na tiskárně za 40 tisíc nevytiskneš)

    -----------------------------
    Pokud máte dojem, že článek neslouží k vyvolávání obav z nástupu nových technologií, tak by možná bylo vhodné vyškrtnout 1. odstavec (...nějaký chlápek si vytiskl pistoli...), upravit 3. odstavec (vlády prosazují restrikce - jaké a proboha proč? Aby ochránily čínský trh s náhradními díly?) a nakonec si v závěru odpustit spekulace o budoucích vládních restrikcích.

    Mimochodem. Článek je 5 let starý a žádná opatření ošklivých vlád se nekonají a také domácí výroba střelných zbraní (a dalších výrobků) za zlomek ceny se nekoná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. - nefunkční modely? Ale no ták, nebavíme se tu přece o funkčním motoru do osobního auta. Model = napodobenina. Plastové hračky zcela bez problémů.

      - velikost (ale i oblast použití) je dána omezením neustále zdokonalované technologie. Dnes se 3D tiskem staví celé domy. Pravda nepoužívá se přitom plast. První počítač o výkonu "staré" kalkulačky zabíral místnost. Dnes funkční počítač má rozměry menší než moucha (a to tu mluvíme o komerční technologii)

      - o "tisku" kovů nepadlo ani slovo

      - víko hrnce? Budiž nechtěný překlep - byl myšlen držák víka (osobní zkušenost).

      - těsnění k baterii? Že je několikanásobně dražší? Zkuste se tímto ohradit někomu, kdo ho zrovna nutně potřebuje v sobotu večer

      - plastová figurka? Ano, což jste potvrdil. Ale hned jste fabuloval s nebezpečností 3D tisku. Já jsem nikde nepsal, že je nebezpečný (životu či zdraví nebezpečný), to jste si z toho vzal sám. Proč, to byste měl vědět vy. Ta hrozba zmíněná v nadpisu byla myšlena zcela jinak.

      - funkční zbraň? Sám jste potvrdil, že to možné je. Ne každý vlastník 3D tiskárny je zároveň zručným strojníkem.

      - cena? Ano v době napsání článku, ale i dnes je stále ještě vysoká (ale to byla i cena domácího barevného tisku před pár desetiletími, že?)

      - další náklady? To samé (pamatujete cenu toneru do laserové tiskárny, když tato technologie začínala?)

      A celkově k článku jako takovému - jsem rád, že narozdíl ode mne (autora) víte, že šlo o snahu vyvolat obavy z nástupu nových technologií.
      Dále - článek, jak ze štítků vyplývá, je úvahou, nikoli technickým plánem na stavbu raketoplánu, tudíž spekulace je u slohového útvaru, jako je úvaha, myslím na místě.
      Kupříkladu facebook, různý software, stránky na internetu i aplikace již podléhají vládním restrikcím, takže zda něco podobného bude či nebude v budoucnu i u této technologie, bude možné shodnotit až se přejde na technologii jinou nebo tato bude ukončena. Do té doby je to vlastně i z vaší strany spekulace, pokud tvrdíte, že nic takového nebude.

      Vymazat
  3. Trocha "předpovědí":
    http://bod-zlomu.blogspot.cz/2018/01/technologie-budoucnosti-predpovedi-2018.html
    Cena vždy byla otázkou času sériové výroby a tím i rychlejším vývojem:-)
    V letech 1997-8 se počítač Pentium II na 300MHz prodával u nás za 110 tis.
    Dvouprocesorový Compaq s iP II na 333MHz server jsem kupoval za 380tis. a do jeden SCSI disk 15GB přes 20tis. Do Raid 1 byly potřeba 2 disky.
    Tehdy jsem rozmýšlel, zda novou Felicii nebo dvouprocesor iP II server:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      První 386 v roce 1990 s několika MB oper.paměti a myslím 2 disky po 110MB atd. pamatuji za 252 tis.Kčs

      Vymazat
    2. jjj, to bývaly ještě procesory bez chladiče, a s komprocesorem:-)
      Pro 3.1 nebo síťová 3.11 wokna..... na škole jsem je síťoval i pod Novellem talárům, protože ti vědátoři nevěděli co s tím, a chodili okolo jak tučňáci, tak se mi jich zželelo...
      A my na nich pak mydlili síťově deathmatch Doomma na prvním "multiplayeru". Jen potřebovali 4MB RAM, normálně měli 1-2MB.
      nenimito

      Vymazat
  4. Tak od článku uběhlo nějakých 5 let a opravdu to není tak závažné, jak se možná předpokládalo a 3D tiskárnu nemá každý doma na stole. I dnes si s tím hrají především kutilové a samozřejmě profi společnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom kdo je každý, a co si vlastně každý představí pod 3D tiskem (nebo 3D psaním:-))
      Pravda největší kutilové jsou děti... jen nevím, že by patřili k profi společnostem.
      https://www.alza.cz/3d-tiskarny/18854773.htm
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů