9. 4. 2013

Smrt jako dobrý rádce?

Úvaha pro dnešek.
Vzhledem k několika synchronicitám, které mě včera potkaly, mě napadlo tohle krátké téma, které možná jindy více rozvedu. Viníkem je můj oblíbený film Seznamte se, Joe Black.
Víte, nejde mi o hlavní dějovou zápletku, kdy si tělo hlavní postavy propůjčila Smrt, aby se porozhlédla po světě způsobem, jakým ho mohou díky tělu vnímat jen lidé. A už vůbec se nechci vyjadřovat k samotnému konci filmu.
Představte si však, že vás dnes stejně jako jednu z hlavních postav v tom filmu navštíví Smrt a sdělí vám, že sice neřekne kdy, ale velmi brzy může přijít game over.
Teď na chvíli přestaňte číst a v duchu si to co možná nejintenzivněji představte.

.
.
.
Najednou zjistíte, že všechny vaše plány, vaše braní budoucnosti jako naprostou samozřejmost, je směšné a nedůležité. Pokud vydržíte ještě chvilku v představách, zjistíte, že přijmutí existence smrti je jako ocílka, která vybrousí váš právě nově vzniklý žebříček hodnot do netušené jednoduchosti a křišťálové čistoty.
Jste si i teď jistí, že vše, co jste dnes udělali a hlavně jak jste to udělali, byste udělali i v případě nepočítání s budoucností? V duchu si představte, že sedíte u televize a sledujete film o vás, jak jste prožili dnešní den. Byl by to zajímavý film nebo byste ho v půlce vypnuli jako zcela otřesný nebo nudný?
Možná stojí za zvážení: 
Představujte si sami sebe z pohledu druhé osoby a zároveň si připusťte možnost, že žádné zítra už nebude.
Najednou zjistíte, že vám ze života postupně mizí problémy a život se začne stávat snadnějším a krásnějším.


Bárt s plnou hlavou starostí :-)

19 komentářů:

  1. Michale,
    mně tohle téma pomohlo dostavět mojí poslední chalupu. A protože jsi taky skoro sám stavěl svůj dům, tak moc dobře víš, jak nemožný a šílený situace se během těch 2-3 let stavby vyskytnou. Třeba když tě koncem listopadu zraděj kolena, napadne 40 cm sněhu a ohlásej velký mrazy. Na parcele stojej otevřený, rozmočený zdi z voštinovýho Heluzu a tobě pila nedodala včas dřevo na krov. Už ráno může bejt popraskaná první, spodní řada cihel a zdivo můžeš tak akorát rozhrnout. A jak jsem stál zachumelenej na lešení, tak jsem si začal představovat, jak přijíždí černej bavorák a z něj vystupuje smrt. Otvírá kufr a vytahuje kosu. Ale ta se tam někde šprajcne. Černá dáma zabere, a šprajc povolí a ona se válí na zádech vzhůru nohama ve sněhový břečce. Když se začne prkeně zvedat, chechtám se jako blázen. Ona zvedne kosu a ejhle rezatej břit je ohnutej a k nepotřebě. Chechtám se ještě víc, ona kosu hodí do křoví u potoka a říká tak tedy příště! Pak hop do bavoráku a serpentinkama dolů z kopce do vsi driftovala jen tak, jak si to pouze ONA může dovolit! A mně konečně došlo, že to příště může bejt fakt už zejtra! A najednou mi bylo lehko a úplně fuk, co tady s těma cihlama počasí vyvede. Protože to její příště ... Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji,
      tak tohle mě takzvaně rozsekalo :-)
      Nevím co se stalo, ale když by ses nepodepsal, skoro bych ani nepoznal, že to píšeš ty. Toto byl asi nejúpřímnější komentář, co jsem kdy od tebe četl. Tím rozhodně nechci říci, že jiné upřímné nebyly (to píšu pro ostatní, ne pro tebe, protože ty si už domněnky nevytváříš).
      Co se mne týče - tento styl ti sedí mnohem, mnohem lépe. Nemusím nad textem přemýšlet, protože mi sám hladce klouže do hlavy. Při čtení jsem měl tolik prostoru, že jsem text vlastně ani nečetl, ale promítal jsem si ho přímo před oči, jako film ve full HD :-)
      Tuto konkrétní situaci bych chtěl vidět dobře zfilmovanou, to by mi bránice zaručeně nevydržela.
      Takže za mě taky: +++++++

      Vymazat
  2. Kdysi jsme chodili s několika kolegy z práce oslavit jmeniny a narozeniny do jedné vlídné cukrárny na rohu. Když jsem přemýšlela, co bych udělala, kdybych věděla, že dnešní den je můj poslední, první, co mi vytanulo na mysli, bylo, že bych chtěla ještě jednou takhle posedět při nezávazném tlachání nad pohárem s "Horkou láskou", vídeňskou kávou s kopcem pravé šlehačky, možná sklenkou dobrého bílého vína a určitě ještě dalšími šílenými dobrůtkami...
    Blbý co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlabi:
      Blbý? Nemyslím. Já když se kdykoliv zamyslím, co bych udělal v případě posledních 24hodin, rozhodně mě nenapadá nic, co bych zařadil do škatulky "duchovní" a určitě bych měl problém to obhájit jako rozumné. Naopak. :-)

      Vymazat
  3. Joo, pěkné téma. . . .ten film znám, ještě mám ráda s Johnem Travoltou film Michael. To je trošku podobné, pokud to někdo znáte, tak mě zaujal příběh archanděla Michaela, který ve filmu jasně poukazuje na to, jak je život a svět nádhernej, je toho tolik k vidění, cítění, snění . . . kdy on nakonec říká ÁCH, BUDE SE MI TADY PO VŠEM STÝSKAT. . . iva

    OdpovědětVymazat
  4. Vážení,
    dyť přeci už asi rok víte, že moje uvažování se mimo blogy realizuje pouze a jen ve fikci, scénách, forbínách, poezii, nebo v písničkách. No a ten rok zpátky jsem se holt vzhlídl a pokoušel se napodobit to, co mi půl-ženě naprosto nesedí. Tedy suchej, levo-mozkovovej, racionálně, abstraktní tón blogů. Ale člověk má zkusit lautr všechno, ne? Samožřejmě, že jsem před chvilkou opět blbě zobecňoval, protože i tam jsou geniální vyjímky, jako třeba Terezka a jiní ... ? Dík za nasměrování a pochvalu, moji učitelé, tedy občas i žáčci. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Matěji,zase jsi mně vysekl poklonu,no to tedy,jsem červená až na ...No a víš kamaráde můj milý,víš čím Ti to asi bude,že mně Ti smrt ustavičně dejchala na záda celých dlouhých devět let,ale víš co,ona si Ti ta potvora na mně vylámala zuby a mrskla kosu do roští a že prý na mne kašle,že jde kosit černý blbce,na těch je teď prý řada,jo.A tak mastím na zahradu,pánč tam je krásně a můžu u toho i skládat básně,ale ruce musí u toho "jít" a pak je v Duši i Mysli klid,no.A planý mudrování bez pohybu, ztuchlostí zavání.A Míšo co ten plot,když Ti pozemek spadl z nebe,čeká ta práce jen a jen na tebe a kdyžtak se poraď s VlaBi,ta moc dobře ví,jak se krotí lesní zvěř.Mějte se všici krásně a jdu tedy něco dělat,ať nemám zbytečný prostoje,pánč venku zrovna krásně je.

      Vymazat
    2. Júúú, Terezka je tady :-)
      Co plot? Ještě nejsem rozhodnut, ale zřejmě z toho sejde. Zrovna včera jsem našel další důvod, proč bych ho neměl stavět. Šel jsem se psem z procházky a vzal to přes tu část pozemku, kam zasahuje kousek lesa a kde jsou prameny spodní vody. Jelikož právě u nás slezl sníh (ve sněhu tam kupodivu tolik vidět nebylo) i v této stinné části natočené a nakloněné k severu, byla země pokrytá velkou vrstvou spadaného lupení. A protože je to opravdu hodně prudký kopec, jasně bylo vidět několik hodně frekventovaných pěšin zvěře, která chodí k těm pramenům pít.
      Mám snad kvůli kusu papíru s dvěma podpisy a dalších pár záznamů na katastrálním úřadu právo odepírat mnoha živým tvorům to, co je pro ně nejdůležitější - vodu a již tak hodně stísněný životní prostor?
      V podstatě jde o totéž, co udělala "civilizovaná" část lidstva například na americkém kontinentu po roce 1492.
      Myslím, že budu muset najít řešení, které nebude omezovat ty, jimž daný prostor náleží dle vyšších principů, než je majetkové právo člověka. Ještě nevím, jaké to řešení bude, ale určitě ne takové, kvůli kterému bych měl nějaký stín na svědomí. Krotit lesní zvěř nechci, je to jako krotit přírodu. Možná to chvilku jde, ale nakonec se to vždycky obrátí proti původci tlaku.
      Možná z ohrazení vyjmu část se zdroji vody, možná použiji u každého stromku individuální dočasnou ochranu, jež umožní vzrůst do velikosti, kdy již nebude ohrožen. A nebo počkám až se ozve v mé hlavě ohlušující BUMPRÁSK ŘEŠENÍ coby odpověď na vyslanou otázku :-)
      U nás zrovna dvakrát hezky není(poprchává), ale koukal jsem na satelit a u vás už to řídne. To se někdo má.
      Díky, žes zavítala, aspoň tu bude někdo, kdo když tak Matěje zkrotí, když bude potřeba. :-)

      Vymazat
    3. Míšo,bráško,vždyť vím,že ty jsi kluk kovářská šikovná a určitě se zas někde "pěkně" majzneš do šíši(soukromě Ti říkám,Míša šíša,neva? :)) a určitě uděláš to, co je nejlepší pro všechny.To víš neznám to tam u tebe a tak už do toho nekecám tedy,teď to bylo naposledy.Ale VlaBi ta má přehled určitě a Matěj žádnýho krotitele nepotřebuje,ten dobře ví..

      Vymazat
    4. Terezko:
      Oslovení mi vyhovuje :-)
      Jen do toho klidně kecej. Ono jsem měl hned i u Iv říci (nenapadlo mě to), že nejde o kus zahrady, ale o na můj vkus velkej kus louky, ždibec lesa a přírodního napajedla. Být to zahrada, už tam je plot a nevotravuju na internetu :-)
      A s Matějem? Krotitel, který by ho občas alespoň na chvilku převedl z jeho světa a ukázal mu i jinou, například "běžnou" realitu, by neškodil. Viď Matěji? :-)

      Vymazat
    5. Terezko,
      přeceňuješ mě. Dokud nám jeden "šikounej podkovář" nepomohl postavit pořádný plot, chodila jsem každý podvečer dávat zahradě dobrou noc tak, že jsem stromkům oblékala "protisrnčí kabátky" (velké odpadkové pytle) a zároveň prosila všechny víly, skřítky, elfy i ostatní lesní sousedy, aby na tu srnči sebranku přes noc dohlídli. A dost to fungovalo. :-)
      Ale copak to můžu takhle někde říct?

      Vymazat
    6. Vla Bi, vím,že jsi holka šikovná,po kom by to ten kluk přeci měl :).No a tady "v myšlenkách" se to říci může,ba dokonce musí.

      Vymazat
  5. Ahoj,hodně jsem nad tímto tématem přemýšlel.Něco napsal a smazal.I když jsem pominul to materiální myšlení,tak vždycky jsem opět skončil u toho "a co děti" s tím že by skončil jen pro mne onen den.
    Před chvilkou se dostavila ona myšlenka :-),a skutečnost by byla opravdu hezká. Prostě si lehnout v háju do trávy,dívat se na krásnou oblohu a nechat se unášet libími toný přírody.
    To bych byl opravdu spokojený.
    živočich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Živočich:
      Jsem rád, že jsi se tu ukázal.
      Ano děti, to je zapeklité téma, co? Na vše se dá dívat z mnoha úhlů pohledu. Pokud např. budeš brát smrt nikoliv jako konec, ale "jen" jako změnu stavu - přechod, pak nutně dojdeš i k myšlenkám, jako je osud, smysl života aj. Pak klidně dojdeš i k možnosti, že smrt přijde přesně v souladu se záměrem tvého života. A jelikož záměr (plán pro tuto inkarnaci) mají všichni a vzájemně musí být osudy lidí, jež se v životě jakkoliv ovlivní, nutně sladěny, pak by zajisté nemuselo být bráno jako nějaký druh sobectví, když uděláš to, co uděláš. Děti (jejich Duše mohou být starší než ty :-) ) by se vlastně už narodili s tím, že je v konkrétní den opustíš.
      Jen jeden možný úhel pohledu.

      Vymazat
  6. Zaujimava tema. Bol by to vlastne den ako iny,akurat ze by uz clovek vedel ze sa nemusi strachovat o zajtrajsok.Ved sa vlastne potom nic takeho zasadneho nezmeni a zivot pokracuje dalej i ked inde.Ked tak nad tym premyslam nieje tu jedina hmotna!! vec pre ktoru by sa oplatilo tu zostavat za kazdu cenu.Jedine ludia na ktorych mi zalezi!Nakoniec vsak i oni raz pridu tam kde sa nakoniec vsetci stretneme. Ale neda mi nepovedat ze mas živočích uplnu pravdu.Takze snad ist este rychlo pozriet toho koho mas rad a na kom ti ozaj zalezi.A potom sup do tej travy-nie sam:-) ..Mailo

    OdpovědětVymazat
  7. Michal
    Jak jsem už psal,na toto téma odpovědět,tak jak to vnímám a dát to do psané podoby je pro mne opravdu oříšek.Nejspíš se na to hodně soustředím a v koněčné fázi to nedává smysl a smažu to.
    Je to věc,kde hraje do určité míry,určitý stupeň vědomí dané bytosti.
    Ve finále pak dojdem Michal ke stejnému závěru jen ji každý znás jinak vyjadřuje.
    Zpočátku je odlišnost odvozená od prvotního porozumění dané věcí,ale po usměrnění myšlenek se v konečné fázi nejspíš shodnem.
    Jinak,toto téma je opravdu velice zajímavé a vnímat prvotní reakce přispěvovatelů(ve vší skromnosti)je zajímaví.
    P.S. neberto to nikdo osobně,ale na tomto tématu se nechá krásně sledovat cítení,chování,vědomí vyjádřených lidí. Hotová psychologická studije :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Živočich (aspoň doufám):
      O tom, že přemýšlíš o věcech do hloubky a to jak z materiálního, ale i duchovního pohledu, moc dobře vím. Moje předchozí reakce na tvůj komentář nebyla mířena adresně, stejně jako teď tvůj komentář.
      Jestli si někdo něco od někoho tady nebo kdekoliv bere osobně, je to čistě jeho problém. :-) Vztahovačnost je beztak podle mne jen zrcadlo, které si sám sobě takový člověk nastavuje. Pokud by měl odvahu se nad svojí vztahovačností zamyslet, zjistil by, že i tato vlastnost je také vynikajícím rádcem. Ona totiž nevypovídá nic o okolí, ale jen a pouze o vztahovačné osobě, která vnímá jen to, co sama obsahuje. A to jí podvědomě dráždí-vyburcuje právě k vztahovačnosti.
      Dalo by se říci, že ta vyspělejší část člověka pomocí vztahovačnosti ukazuje té méně vyspělejší části, kde je potřeba zabrat. A jelikož zde také platí, že stokrát nic by i vola umořilo, tak jí to bude ukazovat tak dlouho, dokud se v hlavě nezajiskří a soukromý domácí úkol nebude splněn. A Duše člověka, jako souhrnná bytost postoupí ve vývoji zase o kousek dál.

      Vymazat
  8. Michal:
    jojo,je to příspěvek ode mne,omlouvám se za chybějící podpis.
    živočich

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů